Здравеопазването при капитализма

Go down

Здравеопазването при капитализма

Писане  remsist on Вто Окт 14, 2008 6:53 pm

СЗО: Личните разходи за здраве тласкат над 100 млн. души под прага на бедността


Докладът "Първична здравна помощ - сега повече от всякога" критикува начина, по който услугите в здравеопазването се организират, финансират и предоставят в по-богатите и в по-бедните държави по света
14.10.2008
Разликата в продължителността на живота в богатите и бедните страни сега надвишава 40 години. Това твърди докладът на Световната здравна организация (СЗО) за здравеопазването в света, оповестен на 14 октомври в Алма-Ата, Казахстан.

В широкообхватен преглед новият доклад установява неравенства в резултатите на здравните системи, достъпа до здравни грижи и сумите, които хората трябва да заплащат за лечение.

"Първична здравна помощ - сега повече от всякога" критикува начина, по който услугите в здравеопазването се организират, финансират и предоставят в по-богатите и в по-бедните държави по света.

Докладът документира редица слабости и недостатъци, довели до липса на равновесие в състоянието на здравните системи в различните държави - както в самите тях, така и между тях.

От очакваните 136 млн. жени, които ще родят тази година, около 58 млн. няма да получат медицинска помощ по време и в периода след раждането, което застрашава техния и живота на децата им, изчисляват експертите.

В глобален мащаб годишните държавни разходи за здравеопазване варират от около 20 долара на човек до над 6000 долара. За 5,6 млрд. души в държави с ниски и средни доходи над половината от всички здравни разходи се заплащат от джоба им.

С нарастващите разходи за медицинско обслужване и хаоса в системите за финансова защита, личните разходи за здраве сега тласкат повече от 100 млн. души под прага на бедността всяка година.

Данните, изложени в доклада, са показателни за ситуацията, в която много здравни системи са загубили фокуса си върху справедливия достъп до медицински грижи, способността им да инвестират ресурси разумно и техния капацитет да отговарят на нуждите и очакванията на хората, особено от бедните и маргинализираните групи.

Както отбелязват експертите, условията на "несправедлив достъп, разходи, които водят до обедняване и срив в доверието в здравеопазването, представляват заплаха за социалната стабилност."

За да поведе здравните системи към по-добро представяне, докладът призовава за връщане към първичната здравна помощ, холистичен подход към здравеопазването, официално стартирал преди 30-те години.

Когато се сравнят държави с еднакво ниво на икономическо развитие, тези, в които здравните грижи са организирани около догмите на първичните здравни грижи, имат здравеопазване на по-високо ниво за същата инвестиция, отчита докладът.

"Докладът за здравеопазването в света предлага начин за справяне с неравенствата и липсата на ефективност в областта. Препоръките, които експертите правят, трябва да бъдат взети под внимание", заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан по време на оповестяването му в Алма-Ата.

"Първична здравна помощ - сега повече от всякога" отбелязва 30-ата годишнина от провеждането на Международната конференция за първична здравна помощ в града през 1978 г. Това събитие поставя за първи път равенството в здравеопазването в международния политически дневен ред.

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1241601
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите