Работническо-селска червена армия (РККА)

Go down

Работническо-селска червена армия (РККА)

Писане  L23 on Сря Мар 18, 2009 12:46 pm

Съветската артилерия

Много интересен и важен проблем е реалната оценка на ефективността на обикновенните ОФ снаряди срещу бронирани цели.
Докато в СССР правилно оценяваха тази ефективност, то в САЩ тя дълго време беше силно подценявана. Данните от изпитанията и нормативите в СССР, по този въпрос, се отличаваха значително (близо 3 пъти) от тези в САЩ. През периода 1988-1990 в САЩ бяха проведени специални изпитания които потвърдиха точността на съветските данни.
Преди месец на един специализиран форум за военна техника започна дискусия по този въпрос. Но се намериха "специалисти", с огромно самочувствие и сериозни пропуски в техническото образование, които, използвайки близостта си с шефовете на форума, успяха да спрат дискусията и да наложат цензура, по добре известния, от казармата принцип: "когато говориш с мене ще мълчиш".
Тъй като темата е интересна всеки който се интересува и желае да научи нещо повече по този въпрос може да намери информация и СВОБОДНО да я дискутира тук, без цензура и забрани, стига да спазва някои елементарните изисквания за нормална дискусия, посочени в правилата на този форум.
Аз, като начало, ще коментирам някои от неграмотните твърдения на споменатите "специалисти" и ще пускам материали не само по споменатата дискусия , но и по всички въпроси свързани със съветската артилерия.
Ето някои от примери на техническа неграмотност които заслужават кратък коментар.

Кинетичната енергия на 122 мм снаряд не е достатъчна да нанесе тежък удар върху танка, при условие, че той издържа ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО-ВИСОКАТА ЕНЕРГИЯ на оперен подкалибрен снаряд с калибър 120-125 мм.
Това заявява един от споменатите "специалисти" който доста е чел за танковете, но не си е учил уроците по физика. Да сравним кинетичната енергия на снаряд от 122 мм съветско танково оръдие Д-25 от годините на Втората световна война (тегло 25 кг и начална скорост 800 м/с) и на оперения подкалибрен снаряд на 125 мм оръдие на съвременния танк Т-90 (тегло 4,8 кг и начална скорост 1800 м/с).
Кинетичната енергия при дулото на 122 мм снаряд е 816 тонметра, а на 125 мм снаряд е 793 тонметра. С други думи дулната кинетична енергия на 125 мм съвременен снаряд не само не е ДЕСЕТКИ ПЪТИ по-висока, но всъщност е дори малко по-малка от тази на 122 мм снаряд от времето на войната.
Друг един още по-голям "специалист" направо заявява, по повод споменаването, че куполата на танка е на лагер:
Много глупости бях чел, но нямам желание вече. За пореден път Ви моля да спрете с малоумните си писания.
Очевидно този "специалист" не само има сериозни пропуски в техническото си образование, но и притежава огромни дози неоправдана самонадеяност. А най-лошото е, че е професионален танкист.

Ето още един пример. По повод твърдението, че инертен учебен снаряд на 120 мм оръдие може да събори куполата на танк "специалиста" заявява без да му мигне окото:
Тук се иска малко мислене, за да се стигне до извода, че това твърдение би било вярно, ако танкът мишена е БТ-5 (лек танк с много тънка броня).
Началните скорости на бойните подкалибрени снаряди при гладкоцевните 125 и 120 мм танкови оръдия в наши дни са между 1600 и 1750 м/с и пак не отнасят никакви куполи.
Естественно е, че с малко мислене ще напишеш подобно нещо. Ако обаче помислиш повече, може и да съобразиш, че при висока скорост на подкалибрения снаряда и тънка броня на мишената, снаряда лесно пробива бронята и сравнително малка част от енергията му се предава на куполата. В този случай естественно куполата няма да бъде съборена.
Когато бронята на куполата е достатъчно дебела и снаряда не може да я пробие тогава много повече енергия ще се предаде на куполата и ще се опитва да я измести от мястото й.

L23

Брой мнения : 43
Registration date : 15.03.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

В Памет На Червената Армия .

Писане  Желяз Кобалтов on Съб Ное 07, 2009 9:15 pm


Желяз Кобалтов

Брой мнения : 8
Registration date : 03.11.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Бащата на легендарния автомат АК-47 навърши 90 години

Писане  remsist on Съб Ное 14, 2009 5:38 pm

Бащата на легендарния автомат АК-47 навърши 90 години

10-11-2009

Румяна Божкова

Бащата на най-масовото стрелково оръжие в света навърши вчера 90 години. Руският оръжеен конструктор Михаил Калашников бе поздравен за юбилея от космонавтите от Международната космическа станция Максим Сураев и Роман Романенко. "Името ви, уважаеми Михаил Тимофеевич, стана символ на нашата страна през 20-и век", се казва в тяхно видеообръщение.


Михаил Калашников позира с легендарния АК-47 по време на тържествата за 60-годишния юбилей от създаването на автомата през юли 2007 г. Снимка БГНЕСВъзторжените слова на руските космонавти съвсем не са преувеличени. Михаил Калашников и изобретеният от него автомат АК-47 (Автомат "Калашников" образца 1947 г.) отдавна са се превърнали в една от „запазените марки” на Русия наред с водката и Кремъл. С автомати и картечници „Калашников” са въоръжени армиите на 55 държави. Легендарното оръжие дори фигурира на герба и флага на Мозамбик, както и на герба на Зимбабве. Смята се, че до момента са продадени над 100 млн. екземпляра от модификациите му по цял свят.


Калашников е роден на 10 ноември 1919 г. в село Курья, Алтайска област. Той участва във Втората световна война като командир на танк. Идеята за изобретяването на АК-47 му идва през 1941 г., докато лежи ранен в болницата. През 1944 г., докато е на работа в Централния научно-изследователски полигон за стрелково въоръжение, Калашников създава първия си образец на автоматично стрелково оръжие на базата на германската разработка StG44. През 1947 г. на специален конкурс той представя изобретеното от него оръжие, което показва изключителни качества. Две години по-късно автоматът е приет на въоръжение в съветската армия. След като се демобилизира, Калашников се премества в Ижевск, където дълги години работи в оръжейния завод „Ижмаш”.


Днес руският конструктор е генерал-лейтенант, доктор на техническите науки. Той е носител на Сталинска и Ленинградска награда, два пъти Герой на социалистическия труд. Парадоксално, но изобретеното от него оръжие, което осигурява огромни приходи на руската оръжейни индустрия, не носи почти никакви финансови ползи на конструктора си, тъй като изобретенията в оръжейната област не се патентоват в Русия.


През 2004 г. АК-47 е включен в списъка на сп. „Плейбой” за 50-те изделия, променили света, наред с компютъра "Епъл Макинтош" и противозачатъчните. През 2006 г. тв каналът "Military Channel" постави „Калашников” начело на класацията си на най-добрите огнестрелни оръжия, създадени през последните 100 години.
Широката популярност на оръжието се дължи на голямата му огнева мощ, малко тегло, надеждност и простота. Класическият вариант АК-47 използва патрони 7,62 x 39 мм, като обсегът му е около 300 метра. През годините са създадени различни негови модификации и подобрения със значително по-голям обсег.
Автоматът е изключително лесен за разглобяване и почистване. Сред характеристиките му, превърнали го в легенда, е устойчивостта му на всякакви условия, включително потапяне във вода и заравяне в пясък.
Именно тези негови специфики обаче го превръщат в любимо оръжие за терористи и бунтовници. АК-47 е използван в почти всички войни по света през последния половин век: в Корея, Виетнам, Афганистан, Мозамбик, Сиера Леоне, Балканите. Легендарният автомат присъства неизменно на кадрите с екстремистки групи, независимо дали става въпрос за Ислямски джихад, сомалийските пирати или Ал Кайда.


"Германците са отговорни за това, че станах оръжеен конструктор. Ако не бяха те, щях да стана конструктор на селскостопански машини, казва самият Калашников: „Аз изобретих автомата, за да защитя страната си”.

http://www.novinar.net/news/bashtata-na-legendarniia-avtomat-ak-47-navarshi-90-godini_MzEwMTsxMw==.html
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Работническо-селска червена армия (РККА)

Писане  partizanin on Вто Ное 17, 2009 9:45 pm

Преди време по "discovery" имаше едно предаване, което се казваше "ultimate weapons", водеще го един плешивец. Препоръчвам ви го да го гледате, ще се скъсате от смях (предаването не е комично, но...). Там показваха всякакви "супер оръжия", главно от САЩ и Израел. Въпросът беше, че това поне според мен бяха пълни глупости. Например пистолет на 3м дръжка, който даваше мн голям откат, и е трудно да се държи хоризонтално, ясно защо. Когато изпитваха оръжието за "cornershot" един човек уби 2-ма терористи в стая с 2+2 терористи и заложници по следният начин: първият го гръмна с ефекта на изненадата, след което се премести (за 2-3 сек.) и гръмна вторият. По това ест. имам някои забележки.

1-во Това, че стреляш зад ъгъла ти дава предимство, че противникът не може да те улучи, не че не те вижда, следователно трудно би постигнал ефекта на изненадата. На практика с/у теб не стои картонен манекен, а истински човек.
2-ро. За времето докато тоя се нагоди да гръмне и втория терорист, можеха да убият поне единия заложник. Не е ли по-добре това нещо да се извърши от двама човека?
3-то. За какво в крайна сметка ти е такъв пистолет? Не може ли направо да гърмиш през стената с АК 47? Той е по-евтин и по-надежден.

Да не говорим, че в предаването представиха няколко автомата, по-добри от "АК". А относно темата исках да попитам следното нещо: Пак в това предаване показаха снаряд, бъкан с електроника. Идеята беше, че можеш да настроиш времето до избухването и по този начин например снарядът да се взриви по средата на стаята. Съгласен съм, че ефектът от него ще бъде по-добър, но това съществено (поне според мен) оскъпява производството на снаряди. В крайна сметка не е ли по-добре да не ти свършват мунициите?
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Работническо-селска червена армия (РККА)

Писане  remsist on Сря Ное 18, 2009 10:22 pm

3-то. За какво в крайна сметка ти е такъв пистолет? Не може ли направо да гърмиш през стената с АК 47? Той е по-евтин и по-надежден.

Нещо не схванах какъв е проблемът с пистолета, за който са говорили с предаването. Във всеки случай, ако ще се спасяват заложници, надали най-подходящият начин за това ще е със стрелба с автомат през стената.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Работническо-селска червена армия (РККА)

Писане  partizanin on Сря Ное 18, 2009 10:30 pm

Абе Cs не си ли играл? Very Happy Very Happy Very Happy (извинявай за тъпата шега)
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Работническо-селска червена армия (РККА)

Писане  remsist on Сря Ное 18, 2009 10:32 pm

Не съм. Давай по същество
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

........

Писане  Грунд on Вто Дек 08, 2009 1:55 pm


Грунд

Брой мнения : 27
Registration date : 02.12.2009

Вижте профила на потребителя https://www.youtube.com/user/HK379

Върнете се в началото Go down

Чапаев

Писане  Грунд on Чет Яну 07, 2010 3:39 pm


Грунд

Брой мнения : 27
Registration date : 02.12.2009

Вижте профила на потребителя https://www.youtube.com/user/HK379

Върнете се в началото Go down

Re: Работническо-селска червена армия (РККА)

Писане  never_surrender on Съб Яну 23, 2010 6:19 pm

Грунд написа:
Грунд,защо гласът не е на японка опитваща се да говори на български?Да не би да си спрял с тъпотиите?
avatar
never_surrender

Брой мнения : 139
Registration date : 31.10.2009

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Работническо-селска червена армия (РККА)

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите