Майкъл Мур

Go down

Майкъл Мур

Писане  remsist on Чет Юли 09, 2009 12:30 pm

Обяснение в любов на капитализма

09.07.2009

11:16

Майкъл Мур обяви името на бъдещия си филм

Вечно критикуващият властващите режисьор документалист Майкъл Мур разкри името на своя нов филм, посветен на причините за финансовата криза, съобщава Variety.

Филмът ще се нарича “Капитализъм: Любовна история”.

“Това е филм за идеално сбогуване. Както е и положено в него има и страст, и очакване, и романтика... и 14 хиляди работни места, които изчезват всеки ден. Това е история за забранената любов под името “капитализъм”, изкоментира Мур.

По-рано той описа своя проект така: “Богатите изведнъж решиха, че не са достатъчно богати. Те искаха повече, много повече.

Затова те систематично иззеха средствата, заработени с труд от простолюдните американци. Как те направиха това? Именно това се опитвам да обясня във филма си”.

Мур потвърждава, че отговорът на тези въпроси той е намерил на Уолстрийт и поискал повече съзнателни финансисти да споделят своята информация.

Филмът излиза на голям екран на 2 октомври тази година.

http://www.dnes.bg/kino/2009/07/09/obiasnenie-v-liubov-na-kapitalizma.74069

Майкъл Мур: Капитализмът е лош

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=139265

07.09.2009 / 09:56

"Лошите" са големите банки и затворените инвестиционни фондове, които "проиграват" парите на инвеститорите, смята режисьорът
Капитализмът е лош. Това е заключението на режисьора Майкъл Мур в новия му документален филм "Капитализъм: Любовна история".

55-годишният режисьор атакува капиталистическата система, смесвайки характерния си хумор с трагични индивидуални истории, архивни кадри и рекламни трикове. Той изтъква, че системата е в полза на богатите и осъжда милиони хора на бедност.

"Лошите", според Майкъл Мур, са големите банки и затворените инвестиционни фондове, които "проиграват" парите на инвеститорите. Режисьорът атакува връзките между банките и политиците. Той твърди, че законът е променян, така че да е от полза на шепа хора на Уолстрийт.

"Капитализъм: Любовна история" беше приет възторжено от критиката на кинофестивала във Венеция.

Капитализъм любовна история

07.09.2009 15:54

Майкъл Мур представи новия си филм на най-стария фестивал в света

Майкъл Мур пристигна на фестивала във Венеция с "Капитализъм: любовна история".

Последната доза саркастично остроумие на американския документалист, този път се прицели право в корпоративната алчност, предаде АФП.

"Гениална идея е, че корпоративна Америка стигна дотам да се освободи от всеки един от двама работници и да намери един, който да върши работа за двама", заяви Мур.

Те трябва да бъдат спрени", заяви пред репортери носителят на Оскар.

"Има една просрочена ипотека, едно семейство, което е прогонено от техния дом, всеки седем и половина секунди. Това е шокиращо", каза авторът на “Фаренхайт 9/11”.

Мур се надява филмът му да пришпори обикновените хора към действие.

"Хората позволиха на Уолстрийт да покоси промишлената инфраструктура на страната ни, за да постигне по-големи печалби.

Всички ние сме част от тази машина, която трябва да се промени.

Уолстрийт, корпорациите, правителството и американския народ вярваха в системата".

Притиснат от репортер с въпроса защо се е съгласил филмът му да бъде финансиран от специалното филмово поделение на Paramount Pictures, Paramount Vantage, Мур отговаря:

"Капиталистът ще ти продаде и въжето, с което възнамерява да се обеси, ако може да изкара някой долар от него.

Имам чувството, че на тях всъщност не им пука какво аз мисля или в какво вярвам".

http://www.dnes.bg/kino/2009/09/07/kapitalizym-liubovna-istoriia.77355

Майкъл Мур пред "Дневник": Това в България не бе истински социализъмОт Ваня Ефтимова, Торонто
Всички статии на автора
Последна промяна в 13:54 на 15 сеп 2009, 8531 прочитания, 348 коментара

Майкъл Мур
"Вие бяхте в това, което уж е социализъм. То е същото като уж християнството на Джери Фалуъл", нетърпеливо прекъсва въпроса на "Дневник" Майкъл Мур. Джери Фолуъл е крайно консервативният проповедник от Вирджиния, който за либералните американци е синоним за войнстващата нетолерантност. В смисъла на Мур петдесетте години обществен строй в Източна Европа имат толкова общо с истинската идея на Маркс, колкото Фалуъл с посланието за братска любов.

Майкъл Мур, автор на документалните провокации "Фаренхайт 9/11" и "Сико", откри северноамериканска премиера на новия си филм "Капитализъм: една любовна история" по време на международния фестивал в Торонто. Посланието, което той отправя пък към журналистите по време на пресконференцията в понеделник, бе, че капитализмът е нечестен, неморален и несправедлив. "Той е най-голямата пирамида в света, тези, малкото на върха, правят огромни пари, а всички други просто наддават и работят за тях", заяви той. Мур допълни, че е имал идеята за новата си творба поне шест месеца преди икономиката да се срине. Докато е правил другите си филми, в крайна сметка е установил, че човешките драми и проблеми в системата идват, защото самата система е несправедлива и не работи.

"Затова, вместо да го увъртам, реших да направя филм за проблема с капитализма", обяснява Мур. Според него една година след срива на инвестиционната банка Lehman Brothers и началото на глобалната криза още няма истински дебат за икономическата система и защо тя не работи. "В Америка един процент от населението притежава 95% от парите, което не е демократично", обяснява той. В хода на пресконферецията Мур се е разгорещява срещу капитала и думата социализъм все по-често се чува.

Така че напиращият въпрос на някой от бившия източен блок естествено е какво Мур би отговорил на хората от страните, които живяха петдесет години социализъм, последвани от двайсет години капитализъм. "Ето какво си мисля за тези 50 години социализъм в България, Китай и т.н. Социализмът е по-близка концепция до демокрацията. По-близък е до концепцията, че всеки на масата има право на парче от пая. Иронията е, че диктаторите между социалистите говореха за равноправна дистрибуция, но хората на масата нямаха думата кой ще пече пая или ще го нареже. И това е безумна ситуация", отговаря Майкъл Мур.

"Когато Берлинската стена падна, папа Йоан Павел II, който беше голям антикомунист, докато всички празнуваха, каза нещо много интересно. Ще го перифразирам, защото не си спомням точния цитат: "Ние сме много щастливи, че тази лоша икономическа система бе съборена, но има и друга система, която също е лоша. Система, която облагодетелства малцина за сметка на множеството и която е срещу учението на Христос." Павел IV, който бе папа, когато аз бях дете, твърдеше, че някои аспекти от социализма са необходими за по-справедливо общество. Много свещеници, които съм срещал през годините, вярват, че Исус е бил първият социалист. Но той очевидно не е бил български социалист", разсмива залата Мур, а после допълва: "Аз говоря за това, което би трябвало да е социализмът. Не съм правил филм за социализма и въобще не говоря много по темата в моя. Това е филм за капитализма, придържам се към нещата, които знам."

В миг на откровеност Мур обаче почти си признава, че може би леко е позасилил посланието си: "За да е успешно едно произведение на изкуството, в случая филм, то трябва да извади хората от комфортната им зона. Ако е умерен, за него не се говори. Аз не казвам, че хората не трябва да откриват бизнеси, да печелят, да работят здраво и да правят още пари. Но алчността винаги е била с нас, тя е тъмната страна на всеки от нас, затова имаме нужда от морален код, който да я усмирява. Капитализмът не е морален код – той я поощрява."

"Ние няма да имаме дискусия, ако някой не хвърли бомба. Аз не съм икономист, но трябва да имаме нова концепция. Ние просто можем да се справим по-добре", казва разпалено още Мур.

После почти на вратата, сякаш неуверен дали журналистите имат достатъчно цветисти фрази, за да напишат шумни и провокативни материали, той повишава тон и почти размахва юмрук: "Истинските вярващи във социализма са на Уолстрийт и корпоративна Америка. Те искат социална сигурност само за себе си и с голямо желание взеха трилионите от нашите пари!" Моментът на откровеност е минал, а и както самият Мур обясни, умереността не е добра за изкуството.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/09/15/784642_maikul_mur_pred_dnevnik_tova_v_bulgariia_ne_be/
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Майкъл Мур

Писане  remsist on Нед Ное 22, 2009 10:48 pm

Капитализъм до смърт

16.11.09

Майкъл Мур за пореден път затвърди статуса си на документалист № 1 на Америка. Снимка “Киномания” Новият документален шедьовър на Майкъл Мур, “Капитализъм: Любовна история”, който разказва за най-грандиозния обир в Америка, обра овациите на българската публика в неделната вечер. В почти пълната зала 1 на НДК българските зрители видяха някои от най-неморалните, жестоки и крупни схеми за прибиране на парите и домовете на обикновените граждани на САЩ. Извършители на това престъпление са големите банки и борсовите играчи на Уолстрийт. С неподражаема ирония и неопровержими факти режисьорът показва причините, довели до глобалната финансова криза. Филмът е гневен призив за бунт срещу корпоративните бандити.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=282469
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите