Вода (Н2О)

Go down

Вода (Н2О)

Писане  remsist on Чет Авг 13, 2009 10:02 pm

Над 114 милиона индийци са застрашени от недостиг на вода

Части от Индия са застрашени от недостиг на вода, предупреждават американски учени, цитирани от ДПА. Доклад на индийското правителство също отбелязва заплахата от потенциална водна криза в страната.

Според експерти от американската агенция за космически изследвания НАСА, нивото на водната повърхност в северозападната част на страната, включително и столицата Делхи, пада с около 4 см на година. Това може да доведе до спиране на някои производства във важния за страната аграрен сектор, където е заета над 60% от работната сила. Така в региона са застрашени над 114 милиона души, предупреждават учените.

Специалистите от НАСА посочват в изследване, публикувано в списание "Nature", че, макар количеството на валежи да не се е променяло значително от 2002 г. насам, използването на водата е твърде високо. Така за една година се губят по 17,7 кубични километра вода. Основните причини според експертите са изкуственото напояване на земеделски площи, както и други човешки дейности.

Междувременно, индийското правителство излезе с доклад, според който 45% от територията на страната е в "лошо екологично състояние"поради ерозията, почвената киселинност и соленост. Сред причините, според доклада, цитиран от Би Би Си, са обезлесяването, горските пожари и безразборното ползване на химически препарати в земеделието.

Докладът също предупреждава за опасността от водна криза в страната, тъй като в последните години валежите са станали по-непостоянни, подпочвена вода е на изчерпване, а водата на повърхността става все по-замърсена.

http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2009/08/13/769591_nad_114_miliona_indiici_sa_zastrasheni_ot_nedostig_na/?p=0#comments
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Вода (Н2О)

Писане  Христо Радевски on Сря Окт 14, 2009 3:51 pm

А в същото време капиталистическа България пилее водата си! И после кой плаща? Работниците! Evil or Very Mad Evil or Very Mad

http://ipernik.com/novini/4913.html

Кой да плаща за разхищенията на питейна вода


Кой ще плаща за разхищенията на питейна вода се питат жители на пернишкия квартал „Варош". Наскоро те сигнализираха, че редовно вода за пиене се излива в градската канализация. От пожарен кран на улицата в близост до реката нахалост изтичат огромни количества чиста вода, вайкат се възрастни граждани. Разказват как водата тече или в близката шахта - ако не е запушена, или залива цялата улицата. Хората са възмутени защото това разхищение се правело от служители на фирма ВиК. Според гражданите всеки път, когато някъде из града ставала авария, ремонтните групи омъквали крана и водата бликвала от него, докато не спадне налягането. Заради старата и амортизирана водопроводна мрежа из по-голямата част на града течове се случват често. Почти толкова често се разхищавала вода и от пожарния кран във Варош. Хората се питат кой плаща за тая вода, след като на тях им се държи сметка за всяка капка, минала през водомера и кой е отговорен за разхищенията. Exclamation

silent

Христо Радевски

Брой мнения : 124
Registration date : 14.10.2009
Местожителство : НРБ

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вода (Н2О)

Писане  remsist on Чет Окт 22, 2009 10:56 pm

Йемен остава без вода след 10 години

Йемен ще стане първата държава в света, която ще остане без вода, предупреждава британският в. "Таймс". Според правителството и експерти това ще се случи след около 10 години, когато източниците на питейна вода в Йемен ще пресъхнат. Най-потърпевши ще бъдат 2-та милиона жители на столицата Сана. Потреблението на вода там е най-голямо, а водоизточниците са с ограничен дебит. Към 2020 г. той ще бъде напълно изчерпан. Това неминуемо ще принуди жителите на Сана да напуснат града, за да търсят място с достатъчно питейна вода.

В момента Йемен осигурява годишно около 100-200 кубика вода на човек. Това е значително под международния минимум от 1000 кубика. Мнозина от йеменците харчат половината от доходите си именно за закупуването на бутилирана питейна вода.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4350&sectionid=4&id=0000802
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Вода (Н2О)

Писане  remsist on Вто Ное 24, 2009 11:35 pm

11 милиона руснаци пият негодна за консумиране вода

24 ноември 2009 12:11

Около 11 милиона души в Русия, страна с огромни водни залежи, са лишени от питейна вода, каза руският вицепремиер Александър Жуков на международен форум за питейната вода в Москва, предаде АФП.

"11 милиона руснаци пият негодна за консумация вода", заяви вицепремиерът. Към август 2008 г. населението на страната беше 141,9 милиона души, уточнява АФП. "Не е случайно, че Русия е домакин на този форум, проблемите с консумацията, пречистването на водата засягат пряко нашата страна", подчерта той, допълвайки, че нещата не могат да продължават така.

През август тази година правителството прие "водна стратегия" до 2020 г., заяви Жуков, пише БГНЕС. "Това е изключително важен документ, основаващ се на възстановяването и развитието на водната система на нашата страна", допълни той. "Въпреки огромните си залежи от сладка вода, които са най-големите в света, положението със снабдяването с чиста вода в областите на Руската федерация не е добро, водата не е с достатъчно добро качество и водоснабдителната система е неефективна", каза още вицепремиерът и прикани чуждестранните инвеститори да участват в модернизирането на руската система.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=439122

Варна губи 70% вода заради стара канализация

21.12.2009

Загубите на вода във Варна и региона са 66-70 процента.

Причината е в остарялата водопроводна мрежа, чието възстановяване изисква големи инвестиции.

Това съобщи Управителят на ВИК-Варна Веселин Русев, цитиран от радио Варна.

През следващата година инвестиционната програма на дружеството предвижда именно такива ремонти, особено в квартал "Аспарухово", където се подменят 13 километра от етернитовите тръби.

Русев съобщи още, че през следващите 6 месеца няма да има промяна на цената на водата в града. Тя остава 2.15 лева с ДДС на кубически метър.

Той добави, че дълговете към дружеството са 14 милиона лева. 9 милиона от тях дължат битови абонати.

Най-големите длъжници сред фирмите са "Трансстрой" и "Полимери", които дължат по 100 000 лева.

http://news.ibox.bg/news/id_24514584
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Вода (Н2О)

Писане  remsist on Пон Мар 22, 2010 5:29 pm

ООН: Замърсената вода убива милиони деца годишно
22.03.2010 19:09
Голяма част от отпадъците се отделят от развиващите се страни, които изхвърлят 90% от отпадните води, без да ги пречистват:
Липсата на чиста вода убива ежегодно по 1,8 млн. деца до петгодишна възраст
Хората изхвърлят милиони тонове тежки отпадъци в реките и океаните, като отравят водните екосистеми и разпространяват заболявания, които пък убиват милиони деца всяка година, съобщи ООН.

В момента по света повече хора умират от замърсена и заразена вода, отколкото от всякакви форми на насилие, включително войни, съобщиха от Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП).

В доклад, озаглавен "Болна вода" (Sick Water) и публикуван по случай Световния ден на водата (World Water Day), ЮНЕП отбелязва, че липсата на чиста вода убива ежегодно по 1,8 млн. деца до петгодишна възраст. Голяма част от отпадъците се отделят от развиващите се страни, които изхвърлят 90% от отпадните води, без да ги пречистват.

Диарията, предизвиквана предимно от мръсна вода, убива по около 2,2 млн. души годишно, а повече от половината болнични легла в света са заети от хора, страдащи от предизвикани от замърсена вода болести, разкрива докладът.

Всеки ден биват изхвърлени

2 млн. тона отпадъци,

които замърсяват над 2 млрд. тона вода и оставят огромни "мъртви зони", задушаващи кораловите рифове и рибните пасажи.

Мръсотиите, които се изхвърлят във водата, са предимно от фекални води, промишлени отпадъци, пестициди от селското стопанство и животински екскременти.

ЮНЕП препоръчва на проблема да се противодейства с

изграждане на пречиствателни станции

и системи за преработване на отпадните води за милиони или милиарди долари.

Друг начин за ограничаване на пагубния ефект на замърсената вода е да се съхраняват блатистите местности, които действат като естествени филтри, както и да се отделят животинските екскременти, за да се ползват като естествени торове.

Ако искаме светът да оцелее при население 6 млрд. души, което се очаква да надхвърли 9 млрд. до 2050 г., трябва да започнем да управляваме отпадните води по-интелигентно, заяви директорът на ЮНЕП Ахим Щайнер.

Мръсната вода буквално убива хора, подчерта той.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2857491
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Вода (Н2О)

Писане  КОМУНИСТЧЕ on Съб Май 28, 2011 7:02 am

В ИНДИЯ МНОГО БЪРЗО СЕ РАЗМНОЖАВАТ И Е НОРМАЛНО ДА ИМАТ НЕДОСТИГ НА ВОДА !!!
avatar
КОМУНИСТЧЕ

Брой мнения : 18
Registration date : 28.03.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вода (Н2О)

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите