Зверствата на ЦРУ

Go down

Зверствата на ЦРУ

Писане  remsist on Пет Авг 28, 2009 1:01 am

Зверствата на ЦРУ

Хаос и безсмислено насилие

13:35 25-08-2009

Памела Хес, Мат Апузо, Асошиейтед прес

Агентите били обучавани само 2 седмици в техники за извличане на информация


След атентатите от 11 септември Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е издавало разрешение на свои агенти да провеждат разпити само след двеседмично обучение, наполовина по-малко, отколкото е необходимо за получаването на книжка за шофьор на камион, позволявайки им да използват най-безмилостните тактики в арсенала на управлението.Това е хаотичен процес, набързо скалъпен в месеците след терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон от една агенция, която никога не се е занимавала с разпити. Резултатът е разпокъсана програма, в която правилата непрекъснато се променят, а целите често остават неясни.На моменти разпитващите стигат твърде далеч, дори отвъд границите на широките правомощия, предоставени им по силата на „гъвкавите” указания на администрацията на бившия президент Джордж Буш. Това става ясно от нови документи, оповестени в понеделник.Разпитващите използват техники за т.нар. симулирано давене, излизащи извън одобрените рамки. Извършват се фалшиви екзекуции. Членове на семействата на задържани са заплашвани. Има и индикации за изнасилвания.За задържаните това е ужасяващо изпитание, за разпитващите е бюрократичен кошмар. До 2003 г. агенцията предоставя на агентите си указания за действие само за отделни конкретни случаи, понякога давайки разрешение чрез писмо по електронната поща или дори устно одобрение от централата на ЦРУ.От разследващите се изисква да подпишат документи, че разбират правилата и ще се съобразяват с тях. Въпреки това им е предоставено достатъчно пространство за импровизации и за решения колко хуманност да проявят към заподозрените в тероризъм.

Въпреки твърденията на бившия вицепрезидент Дик Чейни, че програмата за разпити е била осъществявана от „обучени професионалисти, които разбират задълженията си по закон”, новооповестените документи предполагат друго, поне в първите месеци.Разпитващите удрят шамари на пленници, заплашват ги с пистолет, опрян до главата, използват електрически бормашини и оставят задържаните голи и оковани в леденостудени стаи, докато не се съгласят да сътрудничат.

„Колко студено е наистина студено?”, пита агент на ЦРУ в доклада от 2004 г., изготвен от генералния инспектор на ЦРУ. „Колко студено може да се смята за животозастрашаващо?”Антитерористичният център на ЦРУ започва да обучава разпитващи през ноември 2002 г., два месеца, след като предполагаемият терорист Абу Зубайда вече е бил многократно подлаган на симулирано давене.

Но тъй като ЦРУ има толкова малко информация за Ал Кайда, аналитиците на управлението могат само да предполагат какво задържаните „би трябвало да знаят”, подкопавайки способността на разпитващите да задават смислени въпроси и да разпознават подвеждащите от полезните отговори.Някои в ЦРУ с право се опасяват, че сведенията за съществуването на програмата ще изтекат в публичното пространство някой ден. Други се боят, че имената им ще излязат в медиите.

„Един агент изрази загриженост, че служители на управлението ще бъдат изправени пред съда за военни престъпления”, пише генералният инспектор.Друг служител добавил: „След десет години ще съжаляваме за това, което правим, но вече ще е минало”.

Дори и министерството на правосъдието, одобрило програмата за разпити, признава в меморандум от 2004 г., че „поне в някои случаи и особено в ранните етапи на програмата” тя явно е излязла извън контрол.Генералният прокурор на САЩ Ерик Холдър назначи в понеделник следовател, който да провери дали такива инциденти са представлявали нарушение на федералните закони. По думите му никой, който е действал в определените от министерството на правосъдието законови рамки, няма да бъде обвинен.Ясно е обаче, че програмата, одобрена от министерството след атентатите от 11 септември, е започнала да дава дефекти почти незабавно. През август 2002 г. правителствени представители заявиха, че разследващите не трябвало да прибягват до груби методи, докато всички други варианти не бъдат изчерпани. Три месеца по-късно обаче, когато американските власти задържат Абдел Рахим ал Нашири, заподозрян за бомбения атентат срещу американския военен кораб „Коул”, разпитващите директно използват насилствени тактики.А и методът за симулираното давене, използван от агенти на ЦРУ, не винаги напомня за ясния, стриктно наблюдаван процес на разпит, одобрен от министерството на правосъдието. Един служител, обяснявайки защо разследващи са излизали огромни количества вода върху покритите с плат уста и нос на един от задържаните, казва „Беше истинско”.Друг разпитващ многократно притиска сънната артерия на затворник, карайки го да губи съзнание, след което го свестява. Същият агент едва наскоро е бил обучен в техники на разпит и дотогава е работил само с хора, които са готови да сътрудничат.Чак до септември 2003 г. ЦРУ изпраща смесени сигнали до разпитващите. „Нямало е официален механизъм, който да гарантира, че служителите, отиващи да работят на място, са осведомени за съществуващите правни и политически правила”, се казва в доклада.

Именно агентът, обучен само за разпит на доброволно сътрудничещи с правосъдието, е заплашвал Ал Нашири с електрическа бормашина и с незареден пистолет. Такива заплахи са нарушение на американските закони срещу изтезанията.От докладите на ЦРУ не е ясно дали давенето и другите агресивни методи са направили Америка по-безопасно място, както Чейни настояваше. Представители на управлението твърдяха, че програмата за задържане и разпит е помогнала за предотвратяване на няколко терористични атаки. Но разследващите никак не са сигурни, че тези тактики са допринесли директно за успеха.

В един от случаите агенти на ЦРУ организират фалшива екзекуция, за да сплашат задържан и да го накарат да им сътрудничи. Те смятали, че затворникът укрива информация, и решили, че трябва да проявят по-голяма изобретателност. Затова те имитират убийство на друг задържан в съседно помещение. Това е сложна постановка, завършена от охранител, изиграл ролята на мъртъв задържан.

Но схемата очевидно не сработва. Високопоставен представител на ЦРУ по-късно призна, че постановката била толкова явна клопка, че не помогнала по никакъв начин на разпитващите.


http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MzAzMzsyMQ==
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Зверствата на ЦРУ

Писане  remsist on Чет Сеп 03, 2009 10:25 pm

Лекари на ЦРУ експериментирали върху хора

Доктори и психолози, наети от ЦРУ, са провеждали незаконни опити върху хора в затворите Гунтанамо на Куба, в афганистанския Баграм и иракския "Абу Гариб", съобщи международната неправителствена организация "Лекари за правата на човека", цитирана от британския в. "Гардиън".

В своя последен доклад те заявиха, че привлечените лекари са осъществявали наблюдение за методите на ЦРУ, за да определят до каква степен те са ефективни, при това затворниците са били използвани за опити без тяхното съгласие. Съгласно инструкциите на управлението, които са публикувани в съкратен вариант, лекарите присъствали при всички т.нар. процедури на "разширените разпити". В документа се прави заключение, че подобна дейност е "практика, близка към противозаконните експерименти". През април т.г. от изтекъл в медиите доклад на Международния комитет на Червения кръст стана ясно, че медицинският персонал на ЦРУ е присъствал и при имитацията на удавяне по време на разпитите. Нещо повече - медиците следили за показателите на оксиметъра, който показва колко кислород има в тялото на даден човек. Експериментите върху хора в САЩ са забранени от 1947 г.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4127&sectionid=4&id=0000803

ЦРУ инвестира в компания за следене на интернет

21 окт 2009
Американското разузнаване инвестира в технология за мониторинг на интернет сайтове, блогове, Twitter, YouTube и дори на това какви са предпочитанията на пазаруващите от онлайн книжарницата Amazon.

Според авторитетното списание Wired компанията In-Q-Tel - основаното през 1999г. инвестиционно поделение на ЦРУ за високи технологии, е вложила средства във фирма за софтуер за следене на глобалната мрежа, включително на социалните мрежи.

Visible Technologies анализира над 500 хиляди сайта на ден, претърсва над 1 милион постинга и размени между блогове, в онлайн форуми и популярни социални сайтове като Twitter, YouTube, Flickr and Amazon. Компанията обаче засега не покрива т.нар. затворени социални мрежи като Facebook.

Сред клиентите й са корпорации като Microsoft, Xerox, Dell или AT&T, получаващи в реално време данни какво се обсъжда по тези места в интернет. Филтрирането става на базата на предварително зададени думи, обяснява Wired. Microsoft, например, проучват какво коментира мрежата в навечерието на премиерата в четвъртък на операционната система Windows7.

Компанията дава своеобразна оценка на всеки постинг като положителен, отрицателен, смесен или неутрален. Освен това се претегля дали даден разговор или автор има влияние в мрежата.

"Става дума за първа стъпка - да влезеш и да наблюдаваш", коментира старши вицепрезидентът на Visible Блейк Кахил.

Проблемът е, когато спецслужбите започнат да се интересуват от т.нар. разузнаване с отворен код - информация, която по принцип е публично достояние, но е "потопена" в милиони разговори, статии и постинги по форумите и блоговете.

"Всичко, което е достъпно за всички, може да се събира и следи", казва Стивън Афтъргууд, който анализира проблеми с разузнаването във Федерацията на американските учени. "Но дори тогава остава проблематично, ако службите използват събраното за неразрешени вътрешни разследвания или операции. Разузнавателните агенции или техни служители може да бъдат изкушени да използват подръчните им средства за събиране на данни за политически фигури, критици на властите, журналисти и др. или да използват информацията за политически цели. Това е недопустимо, дори ако цялата информация, за която става дума, е общодостъпна", допълва той през Wired.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/10/21/803097_cru_investira_v_kompaniia_za_sledene_na_internet/?ref=rss
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите