СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Go down

СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Пет Авг 08, 2008 10:15 am

Енергетиците се вдигат на стачка през есента?

От есента енергетиците от всички електроразпределителни дружества могат да започнат стачка.

Причина са предстоящите масови съкращения и влошаването на условията, при които се работи в енергокомпаниите, заяви председателят на независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ Божидар Митев, цитиран от БНР.

"И в трите дружества нараства сериозно напрежение с оглед на това, че предстоят нови масови уволнения. Според нас - абсолютно безумни бих каза, необосновани, напротив - ние очакваме след тази реализация на тези съкращения да се задълбочи и кризата по отношение на качеството на обслужването на клиентите и здравословните безопасни условия на труд, които се нарушават и сега," обясни Божидар Митев.

"Използвам случая да се обърна към Главна инспекция по труда в електроразпределителните дружества могат да проверят, че масово се работи в нарушение на Кодекса на труда," заяви председателят на независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

Ефективни стачни действия може да има и във всички структури на НЕК, ако синдикатите на се споразумеят за повишаване на заплатите на работещите там.

http://news.ibox.bg/news/id_1806135319
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  Den on Пет Авг 08, 2008 3:39 pm

Работници от “Напоителни системи” в Перник протестираха за по-високи заплати

08 август 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"


Перник. Малко над 20 бяха работниците от клона на “Напоителни системи” в Перник, които тази сутрин проведоха едночасови предупредителни протестни действия. Те преустановиха работа от 8.30 до 9.30 часа заради обидно ниските си заплати, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Пирин. “Средното месечно възнаграждение в предприятието е в размер на 330 лв.”, каза синдикалистът от “Подкрепа” Павел Черийски. Иначе размерът на заплатите там е между 230 и 280 лв. Съгласно подписания КТД минималната работна заплата в дружеството трябва да бъде 297 лв. На практика тя е 230 лева. 297 лв. получават само двама-трима багеристи. Управителят Стоян Авджиев не бе на работното си място, тъй като е излязъл в болничен отпуск от 1 август. Ръководителят на сектор “Експлоатация и поддръжка” инж. Богомил Борисов заяви, че протестите са основателни. Кой не би искал да му увеличат заплатата, попита той и обясни, че КТД е подписан на ниво изпълнителен директор и хората там би трябвало да отнесат исканията си. Борисов каза още, че заплатите не закъсняват и се изплащат редовно. . .
. . .74 човека от Перник и Кюстендил работят в местния клон на “Напоителни системи”. Заплатите на управителите в съответните клонове са по 1500–1700 лева.

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Сря Авг 20, 2008 12:30 am

Стачка в "Лукойл" заради уволнен служител

Публикуване: 19.08.2008, 18:28

Автор: Елица Елефтерова

Синдикалният лидер на "Подкрепа" към Лукойл нефтохим-Бургас Иван Костадинов обяви днес, че членовете на неговия синдикат имат стачна готовност.

Това решение е взето, след като е станало ясно, че работникът от комбината Атанас Атанасов е уволнен неправомерно от ръководството. Той е освободен от длъжност с обяснението, че няма достатъчен образователен ценз, за да я заеме, съобщава news.bg.

Според Костадинов обаче това не отговаря на истината и Атанасов е уволнен неправомерно.

Синдикалният лидер постави 7-дневен ултиматум, за да бъде върнат Атанасов на работа. Ако това не стане, стотици работници ще излязат на стачка, каза Костадинов.

Костадинов каза още, че служителите на обслужващата техническа фирма към комбината "Балкани" също са в стачна готовност.

"Техните трудови възнаграждения не са повишавани от много време и работниците ще настояват заплатите им да се индексират според растящата инфлация."

http://money.ibox.bg/news/id_705339452
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  Den on Пет Сеп 12, 2008 11:01 am

Две трети от работниците във ВиК-Пазарджик участват в едночасовата стачка

12 септември 2008 | 08:49 | Агенция "Фокус"Пазарджик. От всички 237 работници във ВиК-Пазарджик, в стачката се включиха две трети от тях, съобщи за радио "Фокус" - Пазарджик председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Пазарджик Николай Недев. Някои от работещите в дружеството са по работните си места, но и те подкрепят искането за индексиране на работните заплати с поне 100 лева. Въпреки, че дружеството е в ликвидация, всички изпълняват трудовите си задължения и очакват своите възнаграждения за това. Работниците не се интересуват от финансовите неуредици в дружеството и неговото юридическо състояние. В следващите работни дни те ще продължат ежедневно едночасовите си протести.
http://www.focus-news.net/?id=n1037364

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Съб Сеп 20, 2008 5:42 pm

КНСБ: Над 50% от работещите у нас искат стачка


Според национално изследване на синдиката основен мотив за протестната готовност е липсата на увеличение на заплатите в държавните и общински предприятия
20.09.2008

54,33% от работниците искат стачка според изследване на КНСБ. Те биха се включили в национален протест за защита на трудовите и социалните им права, показват междинни резултати от националното проучване на синдиката.

Досега в него са се включили около 74 хил. работници и членове на КНСБ, заяви зам.-председателят на синдиката Валентин Никифоров по време на семинар в Александруполис.

"За" национални протести са гласували над 40 хил. българи, като с най-активна подкрепа за тази форма са работници от Велико Търново, Сливен и Силистра.

В национална едночасова предупредителна стачка биха се включили около 23% от анкетираните, а в национална ефективна еднодневна стачка - над 22%, като най-голяма готовност за това показват жителите на Ямбол, Сливен и Плевен.

За регионални протести се обявяват над 17 на сто от анкетираните, като по-голямата част от тях са от Сливен, Шумен и Кърджали.

Браншовите протести защитават около 25% от гласувалите - най-вече в Плевен, Сливен и Шумен. За ефективна стачка по браншове настояват преди всичко служителите в сферата на транспорта.

Основен мотив за протестната готовност на българите е липсата на увеличение на заплатите в държавните и общински предприятия заради ограничаващата ги наредба и увеличената данъчна тежест върху социалните плащания.

Чрез вота си работниците са подкрепили предложените от КНСБ социални мерки като извънредно увеличаване на бюджетните заплати от 1 октомври догодина, увеличаване на гарантирания минимален доход до 100 лева и достигане до средна работна заплата от 800 лева за реалния сектор от 1 януари.

Допитването продължава до 23 септември, когато координационния съвет на КНСБ ще вземе решение за протестни или стачни действия срещу политиката на правителството.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1234975
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Вто Ное 25, 2008 11:23 pm

Стачниците във ВМЗ – Сопот победиха cheers cheers
Над 1000 работници на ВМЗ-Сопот стачкуваха днес. В края на деня бе постигнато споразумение по всички техни искания. Те включват както увеличаване на заплатите, така и приемане на дългосрочна програма за развитие на оръжейницата. /БГНЕС

http://video.v2.bgnes.com/view/1180
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Съб Дек 20, 2008 11:38 pm

Миньори започват стачка под земята
20 декември 2008 21:55


Миньори от рудник "Миньор" в Бобов дол ще влязат в понеделник под земята с жените и децата си.


Подземните работници стачкуват заради отказа на ТЕЦ "Бобов дол" да изкупува въглищата, които добиват. Това съобщи управителят на дружеството инж. Венцислав Алексов.


Рудник "Миньор" се стопанисва от фирма "Фундаментал" ООД. Въпреки подписаното споразумение за доставки на ТЕЦ-а, оттам сега връщали въглищата. Проблемът с отказите на доставки започна през август, каза още Алексов.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=315262

23.12.2008 / 18:37
Миньори протестират под земята
Под земята протестираха миньори от Бобов дол. Те прекараха девет часа в галерииите - под 250 метра. Работниците настояват ТЕЦ- Бобов дол да спази договора и да изкупи добитите въглищата през последните два месеца. Късно този следобяд те излязоха от мината след като стана ясно, че следващият понеделник ще започнат преговори между рудника и ТЕЦ-а. Три часа преди да прекратят протеста си, с миньорите беше репортерът ни Антон Чавдаров.

Миньор:
- Конкретно нашите искания са към министерството на икономиката и енергетиката, за да бъде спазен договора с ТЕЦ. Нашите въглища демек не се взимат от месец ноември и декември и ние не можем да получиме съответното възнаграждение.

Миньорите настояват ТЕЦ Бобов дол да изпълнява сключения договор с рудник “Миньор” и добитите въглища да бъдат изкупени, в противен случай те ще останат без заплати за ноември и декември. В телефонен разговор за "По света и у нас" директорът на ТЕЦ Бобов дол Владимир Владимиров заяви, че е предложил на ръководството на рудника разсрочено изкупуване на въглищата. Той поясни, че в ТЕЦ-а има излишък от въглища и не могат да си позволят закупуване на допълнителни количества.

Автор: Антон Чавдаров, РТВЦ Благоевград

http://www.bnt.bg/bg/news/view/2037/miniori_protestirat_pod_zemjata

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=123509

Рудник "Миньор" се задъхва, моли за помощ Министерството на икономикатаДата : 23 Декември 2008 г. 17:20 ч.

От средата на лятото ТЕЦ "Бобов дол" е започнала да намалява доставките на въглища от рудникаРудник "Миньор", който е част от Бобовдолския минен басейн, е пред затваряне, миньорите стачкуват заради неизплатени заплати и заплашват да влязат под земята заедно с жените и децата си. Причината е, че приватизираната от компания, контролирана от Христо Ковачки, ТЕЦ "Бобов дол" отказва да изкупува добиваните в рудника въглища, пише Медиапуул.

Това става ясно от писмо с молба за помощ, което ръководството на рудник "Миньор" е изпратило до Министерството на икономиката и енергетиката, в качеството му на принципал на ТЕЦ "Бобов дол".

Централата беше приватизирана през лятото от контролираната от Христо Ковачки компания "Консорциум Енергия МК" без реално наддаване срещу първоначалната цена на централата от 100 млн. лв. Срокът за плащане на тази сума от новите собственици според задълженията по приватизационния договор е до края на годината.

"От средата на лятото ТЕЦ "Бобов дол" е започнала да намалява доставките на въглища от рудника", съобщи неговият директор Венцислав Алексов.

През октомври рудник "Миньор" е експедирал последните 100 тона. Повече въглища от централата не са пожелали да изкупуват. Досега деветдесет и осем на сто от продукцията на рудника е била предназначена за ТЕЦ "Бобов дол".

"Рудникът се намира на 250 м под земята и спирането на работа в подземието крие голяма опасност", алармира Алексов. Според него е възможно да се получат пожари, взривяване на метан.

"Затова ние продължаваме да работим. Трупаме въглища отвън, но вече няма къде да ги складираме", каза Алексов. По думите му, за да спре рудникът, е нужен специален проект, обезопасяване и т.н.

"Малки количества въглища са пласирани на тухларни и на керамични предприятия. Заради настъпващата криза обаче те са прекратили работа и сега няма на кого да продаваме", твърди Алексов.

От ТЕЦ "Бобов дол" отказали да изкупуват продукцията, мотивирайки се, че имат достатъчно въглища на склад.

Миньорите в рудника са обявили стачка в знак на протест срещу неизплатените им възнаграждения. Те не са получили заплатите си за ноември, а само аванс от 100 лв. за декември. Миньорите заплашват да влязат под земята с жените и децата си.

Досега рудник "Миньор" е осигурявал по 4000-5000 т въглища месечно за ТЕЦ "Бобов дол".

"Въглищата ни са сред най-евтините, намират се най-близо и са с подходяща калоричност - 2 800-3 500 ккал/кг", твърди Алексов. Той няма обяснение защо е спряно изкупуването им.

Още през ноември обаче стана ясно, че от месеци ТЕЦ "Бобов дол" е спряла да купува въглища и от въгледобивното предприятие "Въглища Перник". Тогава управителят на предприятието Георги Стоянчев предположи, че след приватизацията постепенно ТЕЦ "Бобов дол" ще започне да купува въглища само от контролираните от Ковачки въгледобивни мини - "Чукурово", "Ораново", "Открит въгледобив Перник" и "Станянци".

Според приватизационния договор централата е длъжна до 2011 година да купува по 1.7 милиона тона български въглища годишно, но в договора не е посочено точно от кои мини.

Същевременно ръководството на централата не крие, че ще предоговаря условията за изкупуване на въглища от мините в района. То даже е уведомило министъра на икономиката и енергетика, че до края на годината спира да купува въглища от всички мини тъй като в централата имало натрупани много големи складови наличности.

Във вторник обаче след оплакването от рудник "Миньор" министър Петър Димитров е изпратил писмо до ТЕЦ "Бобов дол", в което призовава да се възстановят прекъснатите доставки на въглища от рудника.

В писмото се казва, че несигурността за следващите доставки предизвика безпокойство и несигурност сред работещите, което нарушава производствения и технологичен ритъм и се отразява негативно на финансовото състояние на рудника.

http://lead.actualno.com/news_209562.html

Рудник "Миньор" в Бобов дол ще бъде закрит през януари


Пореден скандал със собственост на бизнесмена политик Христо Ковачки, който с "Енергия МК" приватизира ТЕЦ "Бобов дол"
30.12.2008
През януари ще започне ликвидация на бобовдолския рудник "Миньор", съобщи управителят на рудника Венцислав Алексов. От ръководството на въгледобивното предприятие предприемат крайната мярка, тъй като ТЕЦ "Бобов дол" отказва да изкупува добиваните въглища.

От средата на лятото централата е започнала поетапно да намалява доставките. Дотогава са били продавани по 4-5 хил. т месечно. Последните 100 т въглища са били експедирани през октомври. ТЕЦ "Бобов дол" приема ежедневно по 9 000 т.

Работещите в рудник "Миньор" започнаха протести в началото на месеца. Бяха изпратени протестни декларации до отговорните институции и синдикалните централи.

Миньорите молиха за помощ Министерството на икономиката и енергетиката в качеството му на принципал на ТЕЦ "Бобов дол". След това останаха под земята в знак в знак на протест срещу неизплатените им възнаграждения., но не постигнаха нищо. Те не са получили заплатите си за ноември, а само аванс от 100 лв. за декември.

Министър Петър Димитров им написа писмо в отговор на молбата за помощ и настоя ТЕЦ "Бобов дол" да изпълни договора за изкупуване на въглищата от рудника тази година.


"Отникъде не получихме подкрепа и заради това пристъпваме към ликвидация", заяви Алексов.

От рудника твърдят, че "Миньор" разполага с 2 млн. т запаси висококачествени въглища, които могат да бъдат експлоатирани в продължение на 15 години. През 2005 г. рудникът е бил изваден от списъка за ликвидация и закупен от столичната фирма "Фундаментал". Според Алексов новите собственици са инвестирали досега 2 млн. лв.

В рудник "Миньор" работят 250 души, 160 от тях са подземни работници.

По-късно днес официално беше съобщено, че

консорциум "Енергия МК", контролиран от бизнесмена Христо Ковачки,

ще стане стопроцентов собственик на ТЕЦ "Бобов дол" и изцяло ще влезе във владение на централата едва в първите дни на януари.

Ковачки е неформален водач на политическата партия ЛИДЕР и на коалиция "Напред", с която се надява да влезе в Народното събрание на предстоящите през 2009 г. парламентарни избори.

В момента Ковачки е на свобода, след като плати гаранция 200 хил. лв., защото срещу него е обвинен за данъчни измами в особено големи размери.

Вече били преведени 80 млн. лв. за финализиране на сделката, в момента се извършва джиросване на акциите, уточнил прокурирстът на ТЕЦ-а.

Ковачки спечели с "Енергия МК" търга за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол" срещу 100 млн. лв и се задължи да изкупува български въглища не по-малко от 1 750 хил. т годишно.

Консорциумът трябва да осигури за петгодишен период инвестиции в размер на 35 млн. евро, също и да приведе дейността на дружеството в съответствие с европейските екологични норми.

"Енергия МК" обединява мините "Чукурово", "Бели брег", "Станянци", "Ораново", "Открит въгледобив" и "Балкан МК".

В момента ТЕЦ "Бобов дол" е прекратил изкупуването на въглища не само от "Миньор", а и от пет въгледобивни предприятия, намиращи се в Перник и Бобов дол, уточнил пред БТА управителят на централата Владимир Владимиров.

Сега ТЕЦ "Бобов дол" работел с два блока и произвеждал 8 млн. квтч електроенергия на денонощие.


http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1262700


Последната промяна е направена от remsist на Вто Дек 30, 2008 6:21 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Пон Дек 29, 2008 11:18 pm

В Севлиево протестираха работници
На мълчалив протестен митинг в Севлиево излязоха близо 200 души - бивши работници на кожарския завод „Севко" и военния „Механика и монтаж".

Те блокираха за десетина минути центъра на града.

Протестът е по повод неизплатени заплати на кожарите от 2001 до 2003 година и продажбата на завод "Механика и монтаж " на половин цена.

Работниците са предали исканията си на кмета на града Йордан Стойков.

Задълженията възлизат на близо 600 000 лв., а лихвите вече са колкото главниците.

http://news.ibox.bg/news/id_1177270241
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Вто Яну 20, 2009 8:37 pm

Шивачки кроят стачка, не им плащали 3 месеца20.01.2009

Шивачките от гръцката текстилна фабрика „Булфанко” в Кърджали са пред ефективна стачка.

Причината е, че за последните два месеца те не са получавали заплати.

Същевременно обаче работодателите назначават и нови работници и служители във фирмата.

Местните лидери на КТ „Подкрепа” са започнали кореспонденция с гръцки колеги с надеждата да разберат истината за съдбата на текстилните фабрики от веригата в южната съседка, както и дали собственикът действително има намерение да закрие тази в Кърджали.

http://www.dnes.bg/article.php?id=64457
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Шивачки от Червен бряг стачкуват

Писане  remsist on Сря Мар 04, 2009 2:49 pm

Шивачки от Червен бряг стачкуват
73-ма работници от шивашкото предприятие „Текстилко" в Червен бряг започнаха безсрочна ефективна стачка.

Протестът им е заради неизплатени заплати от месец декември.

За ноември шивачките са получили само по 100 лева, а вчера са им изплатени заплатите за октомври. Предприятието е собственост на гръцка фирма.

Подобен конфликт, със забавяне на заплатите с три месеца,там имаше и преди 3 години.

Областната структура на КНСБ в Плевен е сигнализирала Инспекцията по труда.

препратка: http://news.ibox.bg/news/id_199762681
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Вто Мар 24, 2009 9:13 pm

Близо 1000 работници от Шумен протестираха заради забавени заплати http://www.ekipnews.com/?v=8867
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Чет Май 28, 2009 3:02 pm

На 16 юни - ВСЕОБЩА РАБОТНИЧЕСКА ДЕМОНСТРАЦИЯ!!! http://vbox7.com/play:11dd7674

"призоваваме ви на синдикално - гражданска демонстрация за защита на конституционните ни права, за защита на работните ни места и доходи на 16 юни 2009 г. от 11.00 ч. пред сградата на министерския съвет" - се казва в декларацията на кнсб.

ПРИЗИВ
НА
КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ

КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КНСБ

Уважаеми сънародници,
Братя и сестри синдикалисти,

Призоваваме ви на синдикално-гражданска демонстрация

за защита на конституционните ни права
за защита на работните ни места и доходи

на 16 юни 2009 г. от 11.00 ч.
пред сградата на Министерски съвет
Ръководството на КНСБ се обръща към управляващите с категоричното искане в борбата срещу кризата да поставят хората на първо място
Ние настояваме Правителството да:

- Оттегли от Парламента проекта на нов Закон за събранията, митингите и манифестациите, драстично ограничаващ демократичното право на протест и вместо това да подготви и внесе закон, гарантиращ конституционното право на стачка
- Оттегли внесените в Народното събрание промени в Кодекса на труда, чрез които българските работници ще могат да бъдат „препродавани” като стока (подобно на пострадалата Костадинка Кунева) от един работодател на друг без гаранции за техните трудови и осигурителни права

- Насочи достатъчен финансов ресурс за кредитиране, инвестиции и държавни поръчки към българските предприятия, както и да гарантира защита на родното производство с цел запазване на работните места и доходите

- Гарантира предвидените в бюджета разходи за нормалното функциониране на пенсионната, здравната и образователната системи както и заложеното повишение от 1 юли 2009 г. на работните заплати, дори и с увеличение на бюджетния дефицит

- Гарантира закрила на наемния труд чрез рязко увеличение на обезщетенията за безработица и целева помощ за семейства с невъзможност да обслужват ипотечния си кредит за единственото си жилище

КНСБ призовава граждански, професионални организации и членовете на КТ „Подкрепа” да се присъединят към нашия синдикално-граждански протест!

Сборен пункт на участниците в шествието
до 10.30 ч. на 16 юни 2009 г., на пл. „Македония”

и протестен митинг пред сградата на Министерски съвет от 11.00 ч.

http://84.242.167.9/knsb/index.php?option=com_content&t...mid=1

препратка: http://bulgaria.indymedia.org/article/35094
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Вто Юни 16, 2009 5:52 pm

avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Сря Юни 17, 2009 10:24 am

Градският транспорт в Пловдив стачкува
17.06.2009 12:50

100 шофьора отказват да се върнат на работа, имат да получават по две заплати и един аванс


Служителите на фирма "Градски транспорт" – Пловдив, стачкуват заради неизплатени заплати.

На работа са излезли само два автобуса. От фирмата отказват всякаква информация.

Около 100 човека от фирма "Градски транспорт" стачкуват в жилищен район "Тракия". Те заявиха, че имат да получават две заплати и един аванс.

Непосредствено преди стачката един от ръководителите на фирмата ги е заплашил, че ако до 10 минути протестните действия не бъдат прекратени, работниците ще бъдат уволнени.

"Гладни сме, искаме си парите", заявиха шофьорите и кондукторите на автобусите.

"Градски транспорт" е смесено дружество между община Пловдив и частника Ангел Батаклиев.

Той каза, че работниците му имат да взимат по една заплата за април и един аванс за май.

Днес ще започнат плащанията. "Объркването се получи затова, че има нова схема за плащане", каза Батаклиев.

Заплатите на шофьорите и кондукторите ще бъдат 280 лв. плюс процент от приходите на линиите, по които автобусите се движат.

"Ще има дисциплинарни уволнения и наказания за тези, които предизвикаха стачката", категоричен е Батаклиев.

http://www.dnes.bg/stranata/2009/06/17/gradski-transport-v-plovdiv-stachkuvat.72788
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Строителни работници блокираха един от входовете на Балчик

Писане  remsist on Вто Юни 23, 2009 10:24 pm

Строителни работници блокираха един от входовете на Балчик

http://vbox7.com/play:4c09138e

Строители блокираха с тежки машини един от входовете на Балчик тази сутрин. Причината- неизплатени средства за свършена работа по подмяна и разширяване на водопреносната и канализационна мрежа на града по програма ИСПА. За неволите на фирмите ви разказахме миналата седмица. И до днес турската фирма - длъжник не е превела дори част от дължимото.

Ако фирмата не се издължи в близките дни, ще фалираме, жалват се представителите на строителите.

"Дължа пари за два-три месеца за осигуровки. Основаната ми работа беше тука в "Гемстрой" и след като няма плащане от тях, не мога да си покрия нито кредитите, нито лизингите. Поради тази причина са освободени и работниците, поне да нямам задължения към държавата за осигуровки", жалва се Тодор Тодоров.

"Включително и този месец от банката лизингодател, от която са ми машините са ми изпратили отново наказателни лихви за закъснение. До тука съм плащала четири месеца, пет, наказателни лихви", оплака се Лилия Христова.

Фирмата длъжник "Гемстрой" е подизпълнител по проекта, нает от турския консорциум "Илджи Хидротек", който печели поръчката за строителството на мащабния проект. Управителят на фирмата обясни, че ще започне да се разплаща до десет дни, след като получи парите си от "Хидротек".

"Досега свършената работа от нас е за 700-800 хиляди евро. Получили сме 200 хиляди евро. По принцип аз досега от моя джоб съм дал 200-300 хиляди евро, загубил съм. Но това е бизнес - понякога печелиш, понякога губиш", смята управителят на "Гемстрой" ООД, Мурат Тунч.

Жители на Балчик също подкрепиха протеста, защото с месеци нямат нормален достъп до домовете си.

"Помолихме ги, понеже баща ми ходи на хемодиализа и през ден идва линейка да го взема, помолихме ги да оставят място за линейката и това не направиха. Сега аз през ден го водя баща ми с количка до кръстовището", оплака се Ангел Колев.

Протестиращите се заканват, че ще блокират и международния път от Дуранкулак за Варна.

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=133799
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Пет Юли 03, 2009 10:44 pm

Работници обявиха гражданско неподчинение в Русе

25.06.2009 / 19:12
Повече от 600 работници от корабостроителницата в Русе обявиха гражданско неподчинение. След протест те са отказали да се върнат на работните си места.

Недоволството на работниците е заради неизплатени заплати за април и май. За утре е насрочена среща на техни представители с ръководството и собствениците на завода.

Преди Великден в Русенската корабостроителница беше задействана процедура за обявяване на стачка, отново заради забавяне на възнагражденията.

След изплащане на парите тя беше прекратена. Всички служители бяха разпуснати в десетдневен платен отпуск.

Тогава ръководство се мотивира с великденските празници и необходимостта да бъдат получени поръчани доставки

___________________________

Работници на русенската корабостроителница се срещат с ръководството
30.06.2009 / 10:35
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=134186

Представители на работниците на корабостроителницата в Русе се срещат днес с ръководството и собствениците на завода.

Повече от 600 работници от корабостроителницата вчера обявиха гражданско неподчинение. Недоволството им е заради неизплатени заплати за април и май.

Преди Великден в русенската корабостроителница беше задействана процедура за обявяване на стачка, отново заради забавяне на възнагражденията. След изплащане на парите, тя беше прекратена.

Всички служители бяха разпуснати в десетдневен платен отпуск. Тогава ръководство се мотивира с великденските празници и необходимостта да бъдат получени поръчани доставки.


препратка: http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=133906

03.07.2009 / 20:08
Уволнени работници от русенската корабостроителница заради протест
Работници от русенската корабостроителница са уволнени, съобщиха от синдиката. Причината е, че те са се осмелили да протестират публично заради неизплатени заплати и са дали интервю пред "По света и у нас" в понеделник.

Според ръководството те са освободени заради съкращаване на щата. Председателят на КНСБ в завода Христо Йорданов обаче твърди, че хората са уволнени заради казаното от тях пред нашата камера. Работниците остават на улицата без дължимите от месеци заплати. Единият от тях е съкратен няколко месеци преди да навърши годините за пенсиониране. Уволнените работници са потърсили защита от Инспекцията по труда в Русе. Те са решени да водят дела срещу русенската корабостроителница.
.
http://bnt.bg/bg/news/view/10957/protest_za_zaplati_v_rusenskata_korabostroitelnica
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Сря Юли 29, 2009 10:19 pm

Металурзи от Кърджали протестират заради заплати

http://www.vbox7.com/play:ca626348

29.07.2009, 16:01

news.bg

Около 200 работници от дневната смяна на Оловно-цинковия комплекс в Кърджали са блокирали тази сутрин портала на предприятието, предаде БНР.

Металурзите протестират заради забавеното изплащане на месечните им заплати. Те твърдят, че от октомври миналата година е практика получаването на трудовите възнаграждения да закъснява с 4-5 дни.

Работниците се обявиха и срещу решението на ръководството да намали заплатите с 16 на сто и да ги обвърже с минимален праг на производство от 1 900 тона цинк и 2000 тона олово.

Според изпълнителния директор Славея Стоянова това е част от антикризисната програма на металургичното дружество. Тя съобщи, че най-късно в петък металурзите ще получат заплатите си за юли.

http://news.ibox.bg/news/id_1473215787Около 250 работници от дневната смяна на ОЦК-Кърджали блокираха портала на металургичния комбинат с искането веднага да им бъдат изплатени заплатите за юни. Протестиращите възроптаха срещу решението на ръководството да намали възнагражденията им с около 16 процента, както и да анексира колективния трудов договор с индивидуални.

Според представителите на "Подкрепа" и КНСБ в завода заплатите редовно закъснявали с по няколко дни, а на работещите в здравната служба и на охраната не било плащано от няколко месеца. Привикват ни един по един и заплашват, че ако не подпишем новите трудови договори, ще бъдем уволнени, каза представителят на КНСБ Белю Стайков.

Отнети са ни всички социални придобивки, не ни се дава работно облекло, а работим с киселини, не получаваме вече и защитни маски, минералната вода отдавна изчезна и пием промишлена, допълни той. Ще освободим портала, когато ни платят заплатите, бяха категорични лидерите на двата синдиката. Най-късно до петък работниците ни, които са най-голямото наше богатство, ще получат възнагражденията си, заяви пред журналисти изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова. Според нея в условията на криза дружеството променя системата на заплащане на възнагражденията.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=379090

Работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали спряха работа и излязоха на протест. Те са недоволни от новата мярка, която предприема ръководството на завода, а именно - подписването на анекс за 16% намаление на заплатите при неизпълнение на производствения норматив.

Работниците са поставени пред дилемата да подпишат анекса към договора или да напуснат предприятието. Според тях 100% изпълнение на нормите не може да бъде постигнато, a това ще доведе до намаление на месечните им възнаграждения.

Според ръководството на комбината няма нищо ненормално в мярката, която се практикува във всяко едно предприятие от бранша. По думите на изпълнителния директор Славея Стоянова това е стимул за работа, с който вместо до намаляване на трудовите възнаграждения, работниците могат да достигнат до месечни заплати, по-високи от сегашните.

Вече се водят преговори с протестиращите, за да се стигне до консенсус и работата в завода да премине към нормален режим. Това е най-голямото предприятие в кърджалийския регион, даващо хляб на повече от 700 души.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=136275


Последната промяна е направена от remsist на Сря Юли 29, 2009 10:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Сря Юли 29, 2009 10:32 pm

Около 40 работници на "Гранит" протестират за заплати

9 юли 2009 09:11

Иво КириловОколо 40 работници на фирма "Гранит"-Кюстендил протестират пред офиса на фирмата. Те не са получавали заплати от 6 месеца.

"Изплащаха се пари само на тези от нас, които са в крайна нужда за погасяване на дългове и за абитуриентските балове", коментираха протестиращите пред Дарик.

Една част от протестиращите работници са работили няколко месеца по зимното поддържане в Благоевградска област, но не са им изплащани командировачни.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=373279

Тази сутрин около 50 работници на кюстендилската фирма „Гранит” се събраха на протест пред офиса на фирмата. Мъже, жени и цели семейства обявиха, че от 6 месеца не са получавали възнагражденията си, а са им давали само по някаква сума да се покриват заемите или за децата им, които са абитуриенти.

Фирмата се занимава основно със строителство и ремонт на пътища.

Една част от събралите се са работили няколко месеца по зимното поддържане в Благоевградска област, но не са им изплащани командировъчни. Други са в платен отпуск от няколко дни, а предишния месец дори са били и в неплатен 6-дневен отпуск.


„До сега не е имало случай лятото да не работим. Това е ставало само през зимните месеци. От както ни спуснаха от година новия началник Даниел Димитров, фирмата потъва. При предишния ни шеф Цоцомански не е имало такова чудо. Той преди всичко се грижеше за работниците”, споделиха протестиращите. Притеснението на хората бе дали ще си вземат парите и дали фирмата не е пред фалит. В „Гранит 97 АД” работят 200 души, като има сключени договори на стойност 56 000 000 лв., включително и за ремонт на пътя Кюстендил-Дупница.


Директорът не се появи пред множеството, но прие група от петима мъже за разговор в кабинета си.


Все пак Димитров обяви, че опасност от фалит няма, но призна и за забавяне на заплати, макар и не за период от 6 месеца, за какъвто съобщават подчинените му. По думите му сумата за неизплатените заплати е около 500 000 лв.

http://www.e-79.com/?news_id=4989

Финансовата криза удари и ГалевиИли защо работниците от „Гранит 97” в Кюстендил вече шести месец са без заплати


Престоят на Галеви в ареста явно се отрази доста зле на финансовото им състояние, след като вчера около 50 работници на една от фирмите им - „Гранит 97”, се събраха на протест за неизплатени заплати пред офиса на фирмата. Мъже, жени и цели семейства работещи във фирмата или са на ръба на отчаянието, та са се осмелили да надигнат глас, или изобщо не знаят за кого работят.

Неизплатените възнаграждения на работниците са точно за 6 месеца. Толкова, колкото двамата братя търкаха наровете на ареста в централния софийски затвор.

Но нека работниците не се притесняват. Дали ще си вземат изработените пари за тези шест месеца, за времето докато баш началниците са били зад решетките, още никой не знае.

Остава успокоението, че „Гранит” имала сключени договори на стойност 56 000 000 лв. Включително и за ремонт на пътя Кюстендил - Дупница, както твърди директорът на „Гранит 97” Даниел Димитров. За онези, които не знаят да кажем, че това е проект по програма “Транзитни пътища” на НАПИ. По него „Сдружение Кюстендил”, в което участва и фирма „Гранит 97”, се бореше с фирми като “INGRA” D.D. ZAGREB, STRABAG AG, Philipos S.A., Сдружение “ПАМ-2008” и с ГБС “Инфраструктурно строителство” АД.

Димитров може и да не уточнява, че част от тези средства и сключените договори са и за рехабилитация на общинската пътна мрежа в Дупница, където двамата братя дърпат конците, но явно парите ги няма. Защото днес хората протестират. Дали са се стопили за гаранцията, с която Галеви трябваше да платят свободата си, дали за предизборните кампании, дали за адвокатските хонорари, те си знаят … Но Ангел Христов и Пламен Галев, по-популярни като братя Галеви, са професионалисти и в този бранш - строеж и ремонт на пътища. И имат бизнес в пътното строителство с партньори като Васил Божков, Христофорос Аманатидис – Таки, перничанинът Феодор Феодоров.

Но, за да не докарваме хората работещи в „Гранит” и другите фирми на Галеви съвсем до отчаяние, ще им припомним, че от Дупница, може съвсем скоро да влязат свежи пари във фирмата. Може да останат и за заплати. Защото преди дни кметът на града обяви, че за 700 000 лева в общината ще се ремонтират пътища. А преди известно време той заяви, че Галеви "участват в изграждането на пътищата на България, участват и в печеленето на търговете на лотовете".

И кметът не лъже. Нали през февруари миналата година една от фирмите им - "Инфрастрой", получи десет мащабни поръчки за строителство на пътища в района на Благоевградско и Пернишко...

Според ДАКСИ - Васил Божков притежава 51% от "Инфрастрой" чрез фирмата си "Латис", а 49% от "Инфрастрой" се държат от "Сити асет мениджмънт". С равни дялове от по 25% собственици на "Сити асет минджмънт" са Христофорос Аманатидис-Таки, Феодор Феодоров и братя Галеви.

Няма страшно бе хора. Пари за заплати ще има. Нека първо вашите началници си платят сметките, пък за вас каквото остане. Те мислят за града… За Дупница…

А пък сега и с новото правителство Галеви може да се сработят... И пак да „участват в печеленето на търговете на лотовете”, както казва кметът.

Ако нещата закуцат и не се получи, си имат свои депутати. Някои са проверени вече, изпитани са, повече от сигурни. Имат и от новите. Какво като са от ГЕРБ. Важното е, че имат свои хора в парламента. А сред тях има и ваши съграждани. И техни. Иска ми се да вярвам, че поне депутатите няма да ви изоставят.

Стефан Петров, Е79 news

http://www.e-79.com/index.php?news_id=5057

50 работници от близката до В. Божков-Черепа и братя Галеви пътностроителна фирма “Гранит 97” окупираха офиса в Кюстендил с искането: Платете ни заплатите за последните 6 месецаЧаст от работниците на фирмата по време на протеста пред офисите на дружеството10 юли 2009


Изпълнителният директор Д. Димитров: Не сме пред фалит, имаме да получаваме над 7 000 000 лв. за изпълнени държавни поръчки, сключихме договори за още 56 000 000 лв. за третата лента на пътя за София през Конявската планина, за отсечката до Дупница и част от магистрала “Тракия”


Работници от една от най-големите пътностроителни фирми в Кюстендилска област - "Гранит 97", се разбунтуваха вчера за пари. Те окупираха сутринта рано офиса на фирмата с настояване да им бъдат изплатени дължимите възнаграждения. От миналата година сме без заплати, получаваме от време на време 50-100 лв. на ордер, и то само ако някой много приплаче, казаха събралите се на улицата пред управлението на дружеството работници. В по-голямата част от около 200-те работници на "Гранит 97" в Кюстендил имат да вземат заплати за 6 месеца.
Тези, които имаха абитуриенти или имат заеми в банката, вече са подгонени от съдия-изпълнители, разказа Васил Кръстев, работник в дружеството. Аз съм глава на семейството, не е ли срамота да искам пари за цигари и кафе от жена ми. Наред с децата сутрин се редя на опашка да ми даде дневни, каза с горчивина той.
Около обяд работниците от дружеството излъчиха група, която да започне преговори с шефовете на фирмата.
Няма опасност да фалираме, заяви изпълнителният директор Даниел Димитров. Той призна, че има забавяне на заплатите, но в никакъв случай не става дума за 6 месеца. Според него причините са забавените плащания от страна на държавата по договори, които е изпълнила фирмата.
Задълженията ни са за около половин милион лева, но заради изборите и зимата, когато не се работеше активно, имаше забавяне и в плащанията, обясни изпълнителният директор.
"Гранит 97" АД се занимава със строителство и ремонт на пътища и е една от големите фирми, специализирани в този вид дейност.
Имаме да получаваме над 7 милиона лева за изпълнени поръчки. Част от парите са за ремонта на пътя Кюстендил-София, на които бяхме изпълнители, каза още Димитров. До дни работниците на фирмата очакват да започнат работа и по изграждането на трета лента на пътя Кюстендил-София през Конявската планина. Фирмата има сключени договори на стойност 56 000 000 лв., включително и за ремонт на пътя Кюстендил- Дупница, както и за работа по една от отсечките на автомагистрала "Тракия".
Преди около две години фирмата смени собствениците си. Тогава в управителното тяло попаднаха Васил Божков-Черепа и небезизвестните Пламен Галев и Ангел Христов. По-късно в съда бе регистрирана смяна на управителния съвет, но запознати твърдят, че тримата все още са собственици на капитала на дружеството.
Наред с "Гранит 97" Черепа и братя Галеви тогава купиха и по-голяма част от кариерите и асфалтовите бази в региона, както и доста от по - малките пътно-строителни фирми в Кюстендилска, Пернишка и Софийска област.

http://www.struma.com/biznes/50-rabotnici-ot-blizkata-do-v-bojkov-cherepa-i-bratya-galevi_326/
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Чет Авг 06, 2009 9:54 pm

Работници отказаха да чистят Лом

13.05.2009 17:04

Работници от ломския клон на фирма "Титан Север" обявиха стачка, не им давали заплатите

Работници от ломския клон на фирма "Титан север" обявиха днес стачка и отказаха да чистят отпадъците в града.

Около 30 от наетите 35 души направиха протестно шествие от офиса на "Титан север" до сградата на общината в Лом. Те носеха плакати "Титан са мафия, изгонете ги", "Искаме си парите а не лъжи", "100 дни безпаричие стигат" и др.

Протестиращите работници бяха приети от кмета на Лом Пенка Пенкова, която ги увери, че общинската управа превежда редовно парите на концесионера по чистотата "Титан север" за почистване на Лом.

Работниците обявиха, че не са получавали заплати повече от три месеца. Те обясниха, че банковата сметка на "Титан Север" е запорирана от съдия-изпълнител от Видин.

Той използва средствата, привеждани от общината в Лом, за обезщетяване на 46 работници от клона "Титан Север" във Видин, които са осъдили фирмата за неплатени заплати.

Работниците от Лом съобщиха, че на повечето от тях "Титан север" не е внасяла осигуровките в продължение на години. Те обявиха, че в момента не биха могли да работят, тъй като няма пари за гориво на сметосъбиращата и
сметоизвозващата техника.

Кметът на Лом Пенка Пенкова заяви, че ако в близките 3-4 дни "Титан север" не започне да чисти, то общината ще обяви бедствено положение.

Тя припомни, че преди три години общината се опита да разтрогне договора за концесия с "Титан Север", сключен през 2003 година от бившия кмет Руси Русинов, но Върховният административен съд отхвърли искането.

Според Пенкова през последните десетина дни "Титан север" изобщо не чисти в Лом, а кризата е започнала още в средата на март.

http://www.dnes.bg/stranata/2009/05/13/rabotnici-otkazaha-da-chistiat-lom.70822
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Сря Авг 19, 2009 9:43 pm

Работниците от "Новера" отново протестират

http://vbox7.com/play:ea321b4d

19 август 2009 14:58


София /КРОСС/ Работници на почистващата фирма "Новера" отново излязоха на протест, тъй като от няколко месеца не са получавали заплата. По думите им, много от тях принудително са подписали молби за напускане, съобщи БТВ.
В градинката на църквата "Свети Георги" около 200 човека поискаха пари и работа.
Повече от 1 500 чистачи не са получили парите си за полагаеми отпуски, както и трудовите си книжки.
След преговори с представители на протестиращите днес стана ясно, че работодателите нямат никакви пари. По думите на част от протестиращите, пари нямало, а до 10 дни фирмата ще бъде обявена в ликвидация.

http://www.cross-bg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1068157&catid=88&Itemid=24

31.08.2009 / 11:54
Протест на работници от "Новера"
Работниците от бившата фирма за почистване на столицата "Новера" за пореден път протестираха заради неизплатени отпуски и заплати. Преди две седмици юристът на фирмата им обеща, че фирмата ще бъде обявена за ликвидация и веднага след това ще се разплатят с тях.Работниците сега обаче имат по-голям проблем – от фирмата досега не им оформяли тудовите книжки, за да могат да започнат работа на друго място или да се регистрират на борсата. Това се отнася за около 1500 души. Днес на среща отново с юриста на "Новера" работниците научиха, че фирмата още не е обявена в несъстоятелност и затова не могат да бъдат съкратени. Предложили им да напуснат по взаимно съгласие. Чак сега служителите на "Новера" признават, че са били излъгани от шефовете си, които преди месеци, въпреки прекратяването на договора на фирмата с общината, им обещаха, че ще имат работа.

Работници: "И са ни обещали там - в гаража, са ни писали имена, там всичко, щото се водим на работа, как стават тия работи - уж се водим на работа, а след това се крият и документите не ни дават, никъде не ни искат. - Използваха ли ви? за какво ви изоплзваха? - Като мишени, щото чакаха ако стане Станишев, щото нашият шеф е с него - ей така и ако станеше той, щехме да останем, а ние сега какво да правим – ние сме граждани на тая република тука."
.Автор: Деси Маркова

http://bnt.bg/bg/news/view/13759/protest_na_rabotnici_ot_novera


Последната промяна е направена от remsist на Пон Авг 31, 2009 9:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Съб Авг 29, 2009 2:59 am

Работници искат проверка на шивашка фирма в Луковит

http://www.vbox7.com/play:6b9cec6e

28.08.2009 / 20:52

Причината - хората не са получавали заплати от ноември миналата година.

Работници искат проверка на шивашка фирма в Луковит

Работници от шивашка фирма в Луковит поискаха властите да разледват управителите на фирмата. Причината - хората не са получавали заплати от ноември миналата година.

Над 30 жени се събраха днес пред вратите на фирма "Еврогард текс" в Луковит. Последната си пълна заплата хората са получили през ноември миналата година. След това са взимали аванси.

"Някакви частични 70,80, 90 лева. Другите не са ни изплащани", казва Нина Димитрова.

"На няколко пъти получавахме някакви суми, просто загубихме връзка какво точно се получава и какво се изплаща", допълва Йорданка Трифонова.

Така от месеци тези хора пазаруват на версия. На част от тях се изключени телефоните, не могат да си платят сметките за ток и вода. Имат и заеми от банки.

"Заложил съм си половината имущество от къщата, да си гледам жената и детето. Къщата и колата съм си заложил, да мога да си плащам заемите и да живея", заявява Анатоли Евстатиев.

"Досега сме работили все държавни поръчки - БДЖ и ВВС", коментира Нина Димитрова.

На дрехите обаче слагали етикети от друга фирма.

Потърсихме собствениците на фирмата за коментар. От 20 дни обаче заводът не работи. Изпълнителният директор Борис Александров, който е в болнични, потвърди по телефона, че фирмата има финансови затруднения.

Това обаче било заради БДЖ, които не му се били издължили. От БДЖ пък твърдят, че нямат договор с фирмата.

Фирмата има и регистрация в София. На адреса открихме Марио Манчев, който не пожела да застане пред камерата ни. Обясни само, че от година и половина е прехвърлил фирмата и няма отношение по проблема.

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=138586
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Нед Сеп 27, 2009 7:50 pm

Железничари протестираха в Горна Оряховица

http://www.vbox7.com/play:e09ed6ba

http://www.vbox7.com/play:a2e5ec99

27.09.2009 / 19:57

Близо хиляда железничари от Велико Търново, Шумен, Варна, Русе, Плевен и Силистра се събраха днес на протестен митинг в Горна Оряховица. Протестът на синдикатите премина под мотото „Не на глада, не на мизерията”. Железничарите настояват да им бъдат изплатени заплатите за месеците юли, август и септември. В протестния си митинг работниците се обединиха и срещу масовите съкращения в сектора.

Хиляди железничари протестираха край най-голямата гара в Северна България. Повече от два часа протестиращите скандираха и ясно заявиха, че очакват правителството спешно да реши проблемите им.

Спрямо железницата, нейните работници и служители се извършва геноцид. Липсва мотивация за работа. Изпълняваме служебните си задължения под стрес и психически тормоз!

Железничарите настояват забавените заплати спешно да бъдат изплатени, а съкращенията в сектора да спрат незабавно.

Жена:
– Добре, че имаме майки, родители, които ни подават по 20 лева, за да можем да вържем двата края, че няма никаква светлина в тунела!

Мъж:
– От юли не сме вземали! На заем, на версия... тъй.. .как да се справяме?!

Жена:
– 20 години сме в криза, 20 години чакаме за аванс и за заплата! Да стоиш без заплата и да ходиш на работа – всеки работи за пари!

Жена:
– Аз съм железничар, баща ми също. Почти като мойта внучка и по-малка съм била откакто сме в железниците и такова нещо не е имало!

Протестиращите очакват от правителството и програма за развитие на сектора. Ако това не се случи скоро, заплашват с ефективна стачка.

http://bnt.bg/bg/news/view/15008/jeleznichari_protestiraha_v_gorna_orjahovica

Над 300 железничари от Североизточна България протестираха в Горна Оряховица заради, забавеното с месеци, изплащане на заплатите им. Зад исканията на протестиращите застанаха от Синдиката на железничарите към КНСБ.

http://www.vbox7.com/play:a286af34

"Искаме редовно изплащане на трудовите ни възнаграждения. Това е първото и най-голямо искане. Следващото нещо, искаме програма относно реформата в железницата", съобщи Марин Куруджиков, председател на ОСО на СЖБ в град Горна Оряховица.

Преди две седмици заради неизплатени заплати служители на железницата от Горна Оряховица и Варна спират работа за един час. Проблемът е туширан, с изплащане възнагражденията само на дежурни ръководители и постови стрелочници.

"Не на синдикалната мафия, която седи тук. Това е мафия. Значи, ако не бяха спрели колегите, в пътническа гара във Варна работа, ние до ден днешен нямаше да си получим заплата", заяви Иван Ганев, ръководител движение в гара Лесичери.

Соня Калчева е ръководител движение на гара Горна Оряховица. В железниците работи от 27 години. На протеста е дошла с фиша от изплатената й за месец юли заплата от 355 лв. Възнаграждението включва и добавките за нощен труд, което е около 1.50 лв. на дежурство.

"А под нас, които са отдолу, примерно търговски ръководители, описвачи, мисля, че постовите стрелочници, са с по 37%, но ние наравно си губим нощта всичките", отбеляза Соня Калчева.

Повечето от нейните колеги обаче, още чакат парите си за юли. Протестиращите имат намерение, ако управляващите не изпълнят исканията им, да преминат към едночасови ефективни стачни действия.

До края на октомври всички плащания към служителите на железниците ще влязат в график.
Вчера БДЖ е изплатило заплатите за юли, а до края на следващата седмицата те ще бъдат изплатени и в железопътна инфраструктура. Съкращения ще има, но само в администрацията.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=140929

11.10.2009 / 19:55
Митинг на железничарите в Бургас

http://www.vbox7.com/play:6a486991

Около 50-на човека, работещи в двете структури - на „БДЖ" и Национална компания „Железопътна инфраструктура", се събраха на митинг пред гарата в Бургас. Те протестираха срещу унизителното положение, в което са поставени не само те, но и всичките им колеги, които са в жп транспорта. Това казаха железничарите и заплашиха, че ще преминат към ефективни стачни действия.

Протестиращите настояват за пълна финансова ревизия на двете предприятия и упрекват за хаоса в бранша всичките правителства от последните 20 години.

Христо Николов - ел. техник: „Като няма товари - няма превози. На два пътнически влака колко пари могат да се изкарат."

Десислав Иванов - локомотивен машинист: „Искам си парите, искам си заплатата. Бачкам 100 %, искам...!"

Според представители на синдикатите през последните шест години в системата на железниците са правени реформи пет пъти, все с обещания за заздравяване на компанията.

Дянко Димов - зам.-председател на "Подкрепа" - Бургас: „Не може осем кантонера и осем управленци. Ще съкратим 4 кантонера и един управленец и тези 7 управленци ще управляват четирима кантонера, нали така се получава. Винаги гори работникът."

Тодорка Христова - кранистка: „Всеки стои на тръни, в очакване, че може да бъде безработен."

По предварителна информация само в жп-район Бургас предстои да бъдат съкратени 200 човека.
http://bnt.bg/bg/news/view/15767/miting_na_jeleznicharite_v_burgas

Протест на железничарите в Бургас

http://www.vbox7.com/play:9c17ee16

Отново протест на железничари - този път в Бургас. Работниците протестираха срещу липсата на заплати, лошите условия на труд и предстоящите съкращения.

Малкия си брой протестиращите обясниха със страха на хората от уволнение. Тези, които се събраха на перона пред гарата, бяха категорични, че положението е нетърпимо.

"От година на година става все по-зле. Защо за частния превозвач ще има товари, за нас - държавното предприятия, няма да има товари?", пита Пенка Станева.

Работниците не са получили заплатите си за август.

"Това забавяне на заплатите води до нервно състояние на хората, които карат толкова много пътници", каза Георги Милев.

В същото време протестиращите са наясно, че заради кризата не могат да бъдат запазени всички работни места.

"Само че, преструктурирайки БДЖ, не трябва да съкращаваме само кантонери, железничари и т.н., нека да пипнем и управленската структура. Какво ще управляват после като съкратим всички работници?", коментира Дянко Димов.

Около 200 души предстои да бъдат съкратени в Бургас. Железничарите заплашиха, че ако проблемите им не бъдат решени спешно, ще протестират, като застанат на релсите.
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=142159

12.10.2009 / 17:44
Железничарите във Варна започват протести заради неизплатени заплати
Железничарите във Варна заплашиха, че всеки ден ще спират работа за един час, ако не им бъдат изплатени дължимите заплати от месец август. Работниците са притеснени и от съкращенията, които предстоят в сектора. Те настояват извънредният им труд да се плаща на месец, а не на половин година.

Те връчиха декларация с исканията си на ръководството на предприятие “Железопътна инфраструктура”.

Росица Кирова, началник гара с. Езерово: "Увеличение на основните заплати, връщане на категорията на труд, подобряване на условията на труд и отпускане на социални придобивки, т.е. поевтиняване на храната."

На събранието бяха обсъдени вариантите за действия, ако исканията не бъдат приети и изпълнени. В случай че работниците не получат парите си, утре в знак на протест те ще спрат работа за един час не само във Варна.

Репортер: "Има ли вероятност да спре работа жп гара Горна Оряховица?"

Димитър Стойнов, ръководител движение – Горна Оряховица: "Да, защото хората са обезверени. Има хора, които не са си плащали тока. Има родители, които не могат да си заведат децата на градина."

Според Пламен Митев, представител на Федерацията на транспортните работници при КТ ”Подкрепа”, заплатите на железничарите във Варна ще бъдат изплатени до края на работния ден и до спиране на работа едва ли ще се стигне.

http://bnt.bg/bg/news/view/15837/jeleznicharite_vyv_varna_zapochvat_protesti_zaradi_neizplateni_zaplati


Последната промяна е направена от remsist на Сря Окт 14, 2009 12:34 am; мнението е било променяно общо 6 пъти
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Вто Сеп 29, 2009 6:56 pm

Работници от Костенец протестираха заради неизплатени заплати

http://vbox7.com/play:27c39558

Близо 350 души от завода за хартия в Костенец протестираха заради неизплатени заплати. От пет месеца работниците в най-голямото предприятие на територията на общината не са вземали пари.
От около година поръчките в завода за хартия в Костенец са инцидентни. Съкращения няма, хората идват на работа - когато има я вършат, но заплати от няколко месеца няма.

От предприятието за хартия в Костенец са изправени пред липсата на алтернатива за работа в региона и от друга страна - работа в завода, но без да получават заплати. Това е най-голямото предприятие в района и в него работят цели семейства.

Историята на Цветанка и Ангел е класическа за малкия град. Срещат се преди 25 години в завода, влюбват се, женят се и продължават да работят на същото място, но то вече не е толкова романтично. Двамата са на протест днес, защото не са получавали заплати от пет месеца. За това време са получили по 100 лева. Двамата разчитат на пенсиите на родителите си и сезонната работа.

"Избираме сезонна работа - кой на малини, кой но някакво обслужване в хранителни магазини, лятото - сезонно. Но това беше разрешение за летния сезон, а зимата, какво правим".

Сметките за ток, вода, заемите към банките и храната. Това са приоритетите на хората, когато получат отнякъде пари. Така е и Георги Ангелов, който работи в предприятието от 13 години.

"Отдолу имам само два зъба ми останаха. Какво да правя на зъболекар. Той ми вика само дай пари. 30-40 лева за зъб. И откъде да ги взема", пита Ангелов.

Друга работа в района на Костенец почти няма. От общината няколко пъти са канили собственика на предприятието за обсъдят ситуацията, но той отказва.

По телефона един от директорите в завода - Крум Иванов обясни, че предприятието е в затруднено положение, но утре работниците ще получат заплатите си за май. По думите му има осигурени поръчки и до две седмици ще заработи новата инсталация на завода. Дали обещанието ще бъде спазено ще стане ясно до края на седмицата. Работниците бяха категорични, че ще стачкуват ефективно, ако не получат парите си.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=141119
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Сря Окт 14, 2009 12:25 am

Железниците на бунт!

Дата : 13 Октомври 2009 г. 10:50 ч.
В 7 железопътни гари новата смяна се яви на работа и не прие дежурството, което предизвика истински хаос и в резултат вече има няколко влака.

Пътническият влак от Шумен за Варна закъснява повече от час, бързият влак от Русе, пристигащ в гара Варна все още не е пристигнал. Закъснява и бързият влак от Варна за Пловдив.

"Чакаме заплати за месец август. За наше съжаление училищата, ЕОН, банки и всички други на които дължим пари, не ни чакат", обясни пред Фокус служител в системата на железниците.

В крайна сметка преди броени минути бе възстановено движението на влаковете във Варна.

Служителите обаче са в психическо напрежение и бъдещи стачки не са изключени.

"Хората са гладни, имат да плащат сметки”, коментира Мариана Калчева председател на синдикалната организация на железничарите към КНСБ.

По нейни думи служителите в ж.п. гарата във Варна ще чакат реакция от директорите в София. Тя добави, че няма информация кога ще бъдат изплатени възнагражденията на служителите.
Началникът на ж.п. гарата във Варна инж. Иван Докторов отказа категорично коментар по случая и посъветва медиите да се обръщат към пресцентъра на БДЖ.

http://society.actualno.com/news_265479.html#comments

Стихийни бунтове объркаха жп трафика в цялата страна

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4296&sectionid=16&id=0000101
Синдикатите категорично се разграничиха от първите протести при управлението на кабинета на Бойко Борисов
Николай Марченко


Заради бунтовете в железниците трафикът вчера се обърка и някои влакове потегляха от софийската Централна гара със закъснение, защото изчакваха други.

Заради забавени с 2 месеца заплати ситуацията в железниците започна да излиза извън контрол. Служителите на няколко гари във Варненско отказаха да излязат на работа вчера сутринта и предизвикаха огромен хаос в жп трафика в цялата страна.


Влаковете от Варна и Русе за София закъсняха над един час, което доведе до изчакване по други маршрути. По същото време заради внезапното застудяване прекъсна захранването с ток на линията между София и Перник, което пък доведе до 250 минути закъснение на влаковете по тази линия. Едва надвечер трафикът бе нормализиран.

Ръководители движение на Централна гара София разказаха вчера пред "Сега", че миналия месец е имало подобен бунт на гара Илиянци. След като ситуацията се нормализирала, ръководството глобило бунтарите с по 100 лв. от неполучените все още заплати. Онзи ден в Бургас също имаше протести, но без да се спира движението на влаковете. Около 30 работници излязоха на улицата, като обясниха скромното шествие със страха на колегите си от уволнение.

Стачка блокира железниците в страната
Публикуване: 13.10.2009, 11:41
Автор: Елица Елефтерова
От 9.00 часа тази сутрин в 7 железопътни гари новата смяна се яви на работа и не прие дежурството. От сутринта на варненската ж.п. гара не пристигат и не заминават влакове.

Пред Money.bg работници разказаха, че само един влак е закъснял в участъка на пътническата жп-гара във Варна. За сметка на това началникът и зам-началникът на гарата, противно на всички правилници, работят сами. Те приемат и пускат композициите от пътнически влакове. В момента на гарата във Варна жп-инспектори работят като стрелочници, за да не бавят влаковете.

Закъснението ще бъде неопределено засега, тъй като служителите на предприятие "Железопътна инфраструктура" стачкуват..

От пресцентъра на БДЖ потвърдиха, че са информирани за закъснението на влаковете във Варна, но не дадоха допълнителна информация за причините.

Според агенция Фокус пътническият влак от Шумен закъснява повече от час, бързият влак от Русе, пристигащ в гара Варна все още не е пристигнал. Закъснява и бързият влак от Варна за Пловдив.

„Всички сме затормозени от безпаричието - чакаме заплати за месец август. За наше съжаление училищата, ЕОН, банки и всички други на които дължим пари, не ни чакат", споделят служители в системата на БДЖ.

Припомняме, в края на миналия месец в Горна Оряховица железничарите протестираха заради забавеното изплащане на заплатите им.

Ние категорично заявяваме, че ще се противопоставим на закриването на инфраструктура в България, посочи още тогава Петър Бунев - председател на Синдиката на железничарите към КНСБ.

"Толкова ли е тежка тази криза, за да закриваме линии на по 100г.", попита синдикът. "Просто искаме да бъдем чути. Това е глас за спасение на железниците", каза Бунев.

Като антикризисна мярка, от НКЖИ намалиха възнагражденията на служителите си с 30 на сто. Според ръководството остатъкът ще се изплаща от 1-ви януари догодина с допустимите лихви.

http://money.ibox.bg/news/id_1279007940


Железничарите подновиха протестите си

http://www.vbox7.com/play:c9f6ad92

Ден, след като обещанието за изплащане на заплатите на железничарите не бе спазено, работещите в сектора отново започнаха протести. Служителите на гара Горна Оряховица спряха работа за един час още в ранното утро на деня.

Липсата на ясна социална политика в сектора, още в сутрешните часове на деня, събра на гарата в Горна Оряховица десетки железничари. Работа за един час спряха заетите в секторите "Товарни превози" и "Железопътна инфраструктура".

"Вече сме средата на октомври и именно това породи напрежението, защото няма ясна визия кога изобщо ще има плащания. Кога!", каза Дечко Гърков.

Румен Ангелов работи в товарни превози към БДЖ от 25 години. Въпреки заплахите от страна на работодателя, че ако подкрепи протестните действия, има вероятност да остане без работа, железничарят беше солидарен с колегите си.

"На едно дете кога му дават да яде? Като вземе да плаче, тогава му дават да яде. Ние колкото си мълчим, те толкова ни газят", смята Ангелов.

Освен закъснелите с месеци възнаграждения, работещите в железниците не получават и уговорените в колективния трудов договор еднократни социални добавки. Под въпрос са и обещаните ваучери от по 2 лева за храна през 2010 година.

"Работодателят не уважава собствения си подпис, не уважава и действията на синдикатите, които са социални партньори. Десет месеца някъде се провеждаха преговорите за КТД, докато се подпише това прословуто КТД и в краен случай не се спазва", каза Петьо Бояджиев.

Въпреки протестите на железничарите, днес влаковете се движеха по разписание. Синдикалисти обаче заявиха, че ако и този път не получат яснота относно възнаграждения, условията на труд и съкращенията, действията им ще прераснат в стачка.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=142279

13.10.2009 / 18:53
Протест на железничари от Горна Оряховица
Железничарите, които поведоха националния протест в Горна Оряховица, отново заплашват с ефективни стачни действия, ако заплатите им от август не бъдат изплатени. Днес жп работниците започнаха смяната си един час по-късно в знак на протест.

Железничарите настояват да получат забавените заплати час по-скоро. Казват, че търпението им вече е изчерпано.

Димитър Стойнов - ръководител движение - гара Горна Оряховица
"Никой нищо не поема да каже какво ще става, никой нищо не ни обещава! Не сме искали нищо неосъществимо, искаме си това, което сме го заработили, но го искаме в пълен размер! Всички колеги сме на един хал и всички чакаме на тия заплати."

Стотици семейства в железничарския град са обречени на глад и се притесняват как ще посрещнат студените зимни месеци.

Иван Ганев - ръководител движение - гара Лисичери:
"Нас ни пращат под социалния минимум и ние с тия пари трябва да издържаме семействата си, децата си! Всички сме задлъжнели със заеми по банките, работим при крайно неблагоприятни условия по гарите, много е трудно!"

Преговорите за поетапно изплащане на заплатите продължават. Независимо от това обаче железничарите са категорични, че ако не бъдат изпълнени всичките им искания, ще спират влакове и дори ще затварят жп-гарите.

http://bnt.bg/bg/news/view/15887/protest_na_jeleznichari_ot_gorna_orjahovica

Стачка забави с час влака Варна - София13 октомври 2009 13:23 | 0 КоментирайСтачка заради неизплатени заплати забави с час разписанието на сутрешния влак от Варна за София. Служителите на гарата в морската столица отказали да започнат работа сутринта. Като мотив те изтъкнали забавените им възнаграждения за месец август. Заради протеста е било удължено работното време на нощната смяна, съобщават национална компания „ Железопътна инфраструктура”.

Действията на служителите са били спонтанни и зад тях не стои КНСБ, заяви за Дарик председателят на синдиката в моркста столица Илия Илиев.

В момента нормалната експлоатационна обстановка в гарите е възстановена и влаковете в района се движат с 25 до 30 минути закъснение.

БДЖ ЕАД дължи на „Железопътна инфраструктура” 70 млн. лева, стана ясно на среща на ръководството на компанията със синдикатите в София. Инфраструктурните такси са основният приход, от който се изплащат и заплатите на служителите и работниците. Компанията очаква от НАП да й бъде възстановено ДДС в размер на 2 млн. лева., което ще позволи изплащането на аванс за месец октомври 2009 г. Заплатите за месец август могат да бъдат изплатени и след решение на Министерски съвет за трансформация на средствата от капиталовия трансфер в субсидия.

http://www1.dariknews.bg/view_article.php?article_id=415178
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  remsist on Сря Окт 14, 2009 10:06 pm

Работниците от автомагистрала "Тракия" протестираха символично

http://www.vbox7.com/play:93a5d822

Работниците, които поддържат автомагистрала "Тракия", протестираха днес символично на пътя. Вече четвърти месец те не са получавали заплати.

Юксел Кадриев и операторът Даниел Драганов раговаряха с протестиращите.

Работниците от базата в Ихтиман на "Автомагистрали" ЕАД, отново попаднаха в омагьосания кръг на българската бюрокрация. От четири месеца не са получавали заплати и днес излязоха на протест.

Самите те твърдят, че това се случва постоянно.

"Това е от две-три години насам. По два-три месеца не ни дават заплати, аванс няма. Ваучери за храна не сме взимали от пет месеца. Всеки има семейство. Даже някои от колегите отказаха цигарите, само и само да имат да дадат пари на децата си", коментира Георги Александров - говорител на протестиращите.

С появата на екипа ни се появи и изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Антон Антонов, който веднага побърза да ни увери, че парите са преведени и проблемът е решен.

"В момента, в който се появят в нашата сметка, парите ще бъдат преведени на работниците", заяви той.

На въпрос кога очаква да се случи това той отговори така: "Ако кажа утре, и не се случи, пак ще е неприятно. Твърдо убеден съм, че до края на седмицата това ще стане."

Заплатите на работниците се бавят, заради забавени плащания към фирмата.

"Били преведени сега пари, ама колегите може да ги питате, никой не вярва че са преведени", каза още Александров.

С появата на екипа ни се оказа, че проблем няма.

"Е, то ще излезе, че вие сте им дали заплатите в такъв случай", пошегува се Антонов. "Вижте, това е съвпадение. Просто съвпадение е това. Абсолютно съвпадение", беше категоричен той.

Ние ще продължим да следим случая, а работниците ще продължат да протестират символично всеки ден, докато не получат заплатите си. Но увериха, че няма опасност през зимата магистралата да остане непочистена в техния участък.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=142454
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: СТАЧКИ В БЪЛГАРИЯ

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите