Монопол/картелни споразумения

Go down

Монопол/картелни споразумения

Писане  partizanin on Сря Дек 16, 2009 10:05 pm

"Мобилтел", "Глобул" и "Виваком" не преговарят за ускорено намаляване на цените на телефонните разговори на едро. Това обявиха вчера представители на най-големия български мобилен оператор "Мобилтел" в свой анализ за състоянието на българския телекомуникационен сектор. Николай Кичев, директор "Регулации" в телекома, заяви, че цените за абонати на договор на "М-тел" падат с между 20-25% годишно (вкл. месечната такса), така че същият темп може да се очаква и догодина. От "М-тел" контрират, че мобилните комуникации са достатъчно конкурентни и не изискват допълнителна държавна регулация.

Преди около две седмици премиерът Бойко Борисов организира специална среща с мобилните оператори, на която препоръча те да намалят цените на мобилните разговори. В момента действа план, приет от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), който предвижда две понижения на цените на едро през 2010 г. Те се начисляват от телекомите върху входящите обаждания в техните мрежи. Така, ако абонат на "Глобул" звъни на клиент на "М-тел", първият плаща на втория за това, че приема повикването.

Сега тези такси са 23 ст. на минута в силен трафик. Планът на КРС предвижда те да паднат до 20.5 ст. през януари 2010 г. и 13 ст. през юли. Според данни на Европейската комисия българските цени на едро са най-високите в ЕС. Спадът им се отразява косвено върху тарифите на дребно, като на всеки 2 ст. намаление цените на разговорите би трябвало да падат с 0.6 ст.

От "Виваком" настояват най-голямото намаление през юли да бъде изместено за началото на 2010 г. Телекомът има интерес от по-ниските цени, тъй като нейният по-малък мобилен бизнес ще може да привлече повече абонати.
Официални представители на "Глобул" и "Виваком" обясняват, че все още не са започнали преговори за по-бързо поевтиняване на разговорите. Това означава, че действащият план на КРС едва ли ще претърпи промяна скоро.

Представители на операторите допълват, че все още не е планирана среща между тях и Бойко Борисов, каквато заявка дойде скоро след предишната дискусия.
Наближава и крайният срок, в който хората могат да регистрират с името си своите предплатени карти, каквото е изискването по закон. То гласи, че всички клиенти с ваучери трябва да заявят своите лични данни до 1 януари. Ако не го сторят, техните изходящи повиквания и възможността да изпращат sms ще бъде прекъсната, а месец по-късно тяхната sim карта ще бъде напълно блокирана. Според Николай Кичев едва 30-40% от хората ще успеят да регистрират своите предплатени карти до Нова година.

източник
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите