Гладът по света и последиците от него

Go down

Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Сря Авг 06, 2008 9:40 pm

Социалната нестабилност в света подбужда насилие
6 август 2008 г. 11:37 ч.

46 страни (2,7 милиарда души) са застрашени от въоръжен конфликт


Силното поскъпване на енергията и храните, липсата на вода и климатичните промени биха могли да подхранят нова вълна на нестабилност и насилие в света през следващото десетилетие, се посочва в доклад 2008 на международния център за изследвания Милениъм проджект към ООН, цитиран от Франс прес.

Авторите на изследването отчитат 15 предизвикателства, с които трябва да се справи човечеството, за да избегне въоръжени конфликти и социална нестабилност.

В доклад 2008 се казва, че половината свят е застрашен от зачестяване на актовете на насилие, породено от повишаването на цените на енергията и храните и заради правителства, които не могат да се справят със задачите си, заради недостига на вода, промените в климата, намаляването на резервите от енергия и храни, заради опустиняването и все по-големите групи преселници.
Според авторите на доклада, които се позовават и на данни на американски изследователски център, 46 страни (2,7 милиарда души) са застрашени от въоръжен конфликт, а 56 страни (1,2 милиарда души) са заплашени от политическа нестабилност.

"Цените на основните хранителни продукти се удвоиха по цял свят", припомнят експертите на Милениъм проджект. "Цените на зърнените култури, например на пшеницата и ориза, скочиха със 129 процента от 2006 година.

При близо 3 милиарда души, които преживяват с по-малко от 2 долара на ден, един социален конфликт изглежда неизбежен при липсата на по-сериозна политика за изхранването, на забележим научен напредък и промяна в навиците на хранене", предупреждават анализаторите от Милениъм проджект.

Въпреки тези мрачни перспективи в доклада 2008 на Милениъм проджект се подчертава, че "напредъкът на науката, технологиите, образованието, икономиката и управлението изглежда ще позволят на света да функционира по-добре от днес".
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Сря Авг 06, 2008 9:46 pm

Горната статия е взета от адрес http://world.actualno.com/news_174342.html
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  Stargate on Сря Авг 06, 2008 9:54 pm

Един е пътят - комунизъм!
avatar
Stargate

Брой мнения : 199
Registration date : 06.08.2008
Age : 101
Местожителство : Умирай трудно

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Пет Авг 08, 2008 10:53 am

Секс за храна
Публикуване: 05.08.2008, 18:59

Автор: Николай Киров

Повишаването на цените на хранителните продукти по целия свят е в състояние да вкара бедните жени в търговията на секс срещу основни стоки, като риби и олио за готвене и води до повишаване на риска от нови СПИН инфекции, заявиха в понеделник служители на ООН.
Делегатите на конференция по проблемите на СПИН в Мексико, цитират случаи на рибарски съпруги в региона на Тихия океан и жени в Кения, които са принудени да продават своите тела за храна и стоки от първа необходимост, което може да доведе до бум на разпространението на смъртоносна пандемия.

Храната е такава основна нужда, която може да накара хората да направят всичко за нея.
Повишаващите се цените на хранителните продукти - поради увеличената употреба на биогорива, ръста на цените на петрола, нарастващото търсене на зърно за фураж, бума на икономиките в Азия, сушите и пазарните спекулации - са довели до увеличение с 50 милиона на хората страдащи от систематичен глад, през тази година, според данни на ООН.

"Това може да доведе до различни реакции, една от които е жените да предлагат секс, за да нахранят децата си," според Стюарт Гилеспи от Международния институт за политиката на храните.

"Последните изследвания в Ботсвана, Свазиленд, Малави, Замбия и Танзания са показали, тенденциозна зависимост между остра липса на храна и увеличението на платения секс сред бедните жени", според него.

Индустриалният свръхулов на риба тон в Тихия океан принуждава жените в Папуа-Нова Гвинея да изоставят своите малки плавателни съдове и да се присъединяват към екипажите големите кораби, където продават телата си за хранителни отпадъци.

Такива сделки от типа "риба за секс" са често срещани и в Кения на брега на езерото Виктория, където търговците преспиват с жените на рибарите на съответната цена.

Тази ситуация води до повишаване на разпространението на болестите предавани по полов път и най-вече до разрастване на СПИН пандемията.

Така усилията на световната общност да реши единия проблем ще бъдат осуетени от разрастването на другия.

Вирусът на човешката имунна недостатъчност е инфектирал повече от 39 милиона души, половината от които са жени, като най-големи са пораженията в развиващите се страни.

Годишно от болестта умират над 2 милиона души, което обаче е направо нищожна цифра в сравнение с преките поражения от недостига на храни в света. През миналата година от глад са умрели над 20 милиона души.По света 862 милиона души страдат от хронично недохранване, като всеки ден близо 16 000 деца умират в резултат на причини свързани с глада и то без загиналите през първите 24 часа след раждането.http://money.ibox.bg/news/id_17099172
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  Oda Nobunaga on Нед Авг 10, 2008 8:16 pm

Мда така става като 80 процента от ресурсите са съсредоточени в Европа и САЩ...
Преразпределяне му е майката Smile
avatar
Oda Nobunaga

Брой мнения : 10
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Пон Авг 11, 2008 8:17 pm

тази статия дава интересни данни: http://septemvri23.com/globalna_krisa_hrana_voda_gorivo.htm
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Сря Авг 13, 2008 10:53 pm

Водата - проблем и добра инвестиция
Публикуване: 13.08.2008, 18:04

Автор: Николай Киров

До края на годината недостигът на питейна вода в Израел ще достигне 350 милиона кубически метра, това на практика значи по-малко вода за палестинските територии и разгаряне на насилието в региона.Водата е нещо, с което европейците са свикнали като с евтин и достъпен природен ресурс, но всъщност питейната вода на света е твърде малко и голяма част от нея се използва за промишлени и поливни нужди.

И най-големият проблем не е глобалното затопляне, а промишленото и битовото замърсявания на водните ресурси, проблем, който все повече се разраства с увеличаване на градското население по света. Като през 2014 година търсенето на питейна вода ще превиши предлагането.

В момента около 2.4 милиарда души или близо 40% от хората на планетата рискуват ежедневно живота си, пиейки от заразени водоизточници, за тях пречиствателните станции са невъзможен лукс, а нарастването на световното население, техният брой ще става все по-голям.

В същото време очакванията на климатолозите са за трайно засушаване на големи региони от земната повърхност, съчетано с топене на ледените шапки и глетчерите по върховете на планините, което в дългосрочен план ще доведе до силно нарушение на доставките на питейна вода и в развитите страни.

До 2025 г. югозападните щати на САЩ, ще се изправят пред липса на питейна вода, най-вече заради огромният ръст на потреблението в земеделието и заради басейните в предградията на големите градове в региона.

За нуждите на фермерите отиват годишно около 70% от световното потребление на прясна вода.

Според доклад на Goldman Sachs „водата е петролът на следващото столетие", предлагайки огромна възвращаемост на инвеститорите, които знаят как да се възползват от разрастването на градовете и необходимата им инфраструктура.

Само САЩ ще се нуждаят от 1 трилион долара инвестиции в нови водни инсталации и тръби до 2020 година.

До 2030 г. Югозападните щати на САЩ, и на първо място, ще се изправят пред липса на питейна вода, най-вече заради огромният ръст на потреблението в земеделието и заради басейните в предградията на големите градове в региона.

Глобалната консумация на вода се удвоява на всеки 20 години, като към 2030 година се очаква близо половината от населението на Земята да няма достъп до годна за пиене вода.

Китай е една от страните, които най-силно ще се сблъскат с проблема, тъй като в страната живеят 21% от световното население, които трябва да се задоволяват със 7% от световните водни запаси.

За проблема допринася и все по голямата употреба на животински протеин в Азия, защото за производството на 1 кг месо са необходими 15 кубически метра вода, спрямо само 1.5 кубически метра за 1 кг царевица например.

В момента дъждовната вода в най-бедните райони на Африка и Азия има решаващо значение за оцеляването на хората, страдащи от недояждане.

Според доклад на Международния институт за управление на водните ресурси (International Water Management Institute) публикуван преди месец, една трета от населението на Земята днес страда от недостиг на вода, прогноза сбъднала се цели 20 години по-рано от предвиденото в оценка, направена преди 5 години.

Коригираната прогноза е станала възможна благодарение на подробно изследване на естествените водни басейни на Земята. Някои от тях, като например този на Жълтата река в Североизточен Китай, вече са изчерпани до степен, която не позволява да бъдат използвани във водоснабдителната система.

Очаква се Игрите да увеличат консумацията на вода в Пекин с поне 5%, или 200 милиона кубически метра, според доклад на Probe International.

Огромно количество допълнителна вода е необходимо не само за населението на Пекин, но и за почистване на Олимпийските съоръжения и за прочистване на замърсените канали и езера в китайската столица.

Те са част от гигантския план за 25 милиарда долара за докарване на вода от южните реки до сухия север.

Свръх потребелението на вода и спадащото ниво на подпочвените води са огромен проблем за Китай, особено в северната му част. Еколозите предупреждават, че нацията вече е изправена пред водна криза, заради силното замърсяване и непрекъснато влошаване на качеството на водата.

Пекин е един от градовете в света с най-голям дефицит на вода, възлизащ на 400 милиона кубически метра годишно.

Водна криза е засегнала до този момент най-малко 400 млн. души, като до 2050 г. техният брой ще нарасне на над 4 милиарда.http://money.ibox.bg/news/id_676972139
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Пон Авг 25, 2008 12:42 am

АФП: Нарастващата нужда от храни застрашава водните запаси

24 август 2008 | 09:20 | Агенция "Фокус"

Стокхолм. Нарастващото потребление на храни, свързано с увеличаването на световното население, както и все по-широката употреба на биогорива, са заплаха за водните запаси смятат експерти, които се срещнаха в Стокхолм тази седмица, предаде АФП.
Потреблението на храна ще се удвои до 2050 г. Същевременно климатът се променя и петролните запаси намаляват, което кара страните да заделят повече земи за добиването на биомаса, за да бъдат заменени фосилните горива, причиняващи парниковия ефект.
Специалистите смятат, че ще можем да “задоволим нуждата от храна до 2050 г., ако започнем на използваме водата по-ефективно.” Трябва да се намери алтернатива на системите за напояване, които използват водата от реките, езерата и подпочвените води допълва Ян Лунквист, ръководител на научната програма на Международния институт по водите.
Той смята, че ако съумеем да използваме дъждовете “производството на храни ще се увеличи значително”.

http://www.focus-news.net/?id=n1025334
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Вто Авг 26, 2008 10:32 pm

Италия обявява „хлебна“ стачка заради високите цени

26.08.2008 10:06

Най-големите организации за защита на правата на потребителите в Италия призовават италианците да не купуват хляб на 18 септември, или т.нар. „хлебна стачка“, за да изразят недоволството си от скока в цените на хранителните продукти и да подтикнат правителството да вземе мерки, съобщи Ройтерс.

От организациите твърдят, че постоянният ръст на основните храни води до обедняване на населението.

Цената на макаронените изделия в скочила с над 30 на сто през юни, а тази на хляба – с над 13 на сто.

Организациите, които миналата година организираха еднодневна „макаронена стачка“, отново като протест срещу високите цени, смятат, че поскъпването на храните и енергията ще доведе до допълнителни разходи за италианските домакинства в размер на средно 2000 евро тази година.

http://www.dnes.bg/article.php?cat=2&id=56290
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  bzahov on Вто Авг 26, 2008 11:06 pm

Положението ще се влошава все повече и повече докато накрая хората не се вдигнат на бунт и не се преборят с капиталистическата тирания! Тогава ще доиде и времето на нашата революция.
avatar
bzahov

Брой мнения : 41
Registration date : 07.08.2008
Age : 74
Местожителство : Sofia

Вижте профила на потребителя http://www.xhamster.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  Den on Сря Сеп 17, 2008 10:59 am

АФП: Повече от 900 милиона души гладуват по света

17 септември 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"Рим. Броят на гладуващите хора по света за 2007 година е достигнал 925 милиона заради поскъпването на храните, предаде АФП, позовавайки се на твърдения на генералния директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Жак Диуф
“Броят на хората с недохранване преди скока в цените на хранителните продукти през 2007-2008 г. беше 850 милиона. Така за една година гладуващите са се увеличили със 75 милиона”, е заявил Диуф в Рим на днешната среща с Комисиите по външните работи и земеделието на италианския парламент.

http://www.focus-news.net/?id=n1040800

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  Den on Сря Окт 29, 2008 11:37 am

В резултат на финансовата криза броят на гладуващите може да превиши 1 милиард души

28 октомври 2008 | 17:10 | Агенция "Фокус"Ню Йорк. Според прогнози на ООН заради глобалната продоволствена криза в началото на 2009 година броят на гладуващите в света ще надвиши 1 милиард души, което е повече от една шеста от населението на Земята, съобщи Нюз ру. Според доклада на Организацията по прехраната и земеделието на ООН сега по света има повече от 925 милиона гладуващи. “Приближаваме се към цифрата от 1 милиард души, която може да бъде достигната още през следващата година”, заяви независимият експерт съм Съвета по правата на човека на ООН Оливър Де Шутер.

http://www.focus-news.net/?id=n1066730

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Пет Юни 19, 2009 5:19 pm

Всеки шести в света заспива гладен

19.06.2009 18:55

Броят на страдащите от недохранване надхвърли един милиардСпоред последните данни на Световната организация по прехраната броят на гладуващите в света надхвърли един милиард,

Това е с 11 процента повече, отколкото през миналата година.

Всеки шести човек на планетата не си дояжда.

Опасната комбинация от икономическа криза и запазване на високи цени на храните е довело до бедност и глад около един милион души повече, отколкото преди година, коментира шефът на организацията Жак Дио.

Най-много са гладуващите в Азия – 640 милиона. В Африка от недохранване страдат 265 милиона, в Латинска Америка – 53 милиона, в Близкия изток и Северна Африка – 42 милиона.

По данни на Световната организация по прехраната обаче и в индустриално развитите страни има хора, които не си дояждат – около 15 милиона души.

Икономическата криза и следващото от нея намаляване на експорта и чуждестранните инвестиции засягат най-силно градското население в развиващите се държави.

Отделно от това намаляват парите, които емигрантите изпращат на семействата си.

http://www.dnes.bg/world/2009/06/19/vseki-shesti-v-sveta-gladuva.72949
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Пон Сеп 07, 2009 11:13 pm

Най-застрашени от недостиг на храна са Африка и Южна Азия
7 септември 2009 21:02

Страните от Африка и Южна Азия са изправени пред най-голям риск от недостиг на храна, показва проучване, проведено в 148 държави, предаде АФП. Най-слабо изложени на риск за населението са САЩ, Франция, Канада и Германия.

Проблемът стана по-осезаем, след като през 2007 година растящите цени на хранителните стоки доведоха до недоволството на гражданите от над 30 страни, застрашени от тежък недостиг на храна. Световната банка отбелязва, че инфлацията в цените на храните в този период е увеличил бедността в над 100 милиона семейства. Над един милиард души разполагат с по 1 долар за храна дневно.

Производството на храни влияе на развитието на селското стопанство и търговията, за това е необходима силна правителствена политика по отношение на храненето, допълва БГНЕС. Добавени към тези проблеми са ръстът на населението и климатичните промени.

Страните, оглавяващи списъка на най-застрашените от недостиг на храна са Ангола, Хаити, Мозамбик, Бурунди и Конго.

http://www1.dariknews.bg/view_article.php?article_id=396053

Един на всеки шести в света гладува

http://www.vbox7.com/play:fec6994f

Над 1 милиард души, или един на всеки шестима души по света гладува. Причината за това са покачващите се цени на храните, икономическата криза, войните и трафикът на наркотици. Това съобщи организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Двеста милиона деца под 5 години от бедните страни по света имат проблеми с растежа заради недохранване, сочат данните в нов доклад на УНИЦЕФ. Над 90 процента от тези деца живеят в Азия и Африка. Над една трета от смъртните случаи при деца от тази възрастова група са свързани именно с недохранването, сочи още докладът. Документът отчита напредък в Азия, въпреки че и там има няколко държави, в които живеят общо 83 млн. недохранни деца.

Междувременно генералният директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие Жак Диуф призова хората по света да участват в събота в еднодневна гладна стачка в знак на солидарност с гладуващите по света.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=145016


Последната промяна е направена от remsist на Чет Ное 12, 2009 10:23 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  never_surrender on Нед Ное 01, 2009 6:51 pm

докато има капитализъм ще има глад.хиляди ще живеят в разкош,а милиарди ще гладувам и даже енякои ще умират. Exclamation
avatar
never_surrender

Брой мнения : 139
Registration date : 31.10.2009

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Чет Ное 12, 2009 12:37 am

СЗО: Милиони годишно стават жертва на замърсена храна

От Дневник

11 ное 2009

СЗО: Затлъстяването, алкохолът и опасният секс са най-големите убийци
Милиони хора умират всяка година като следствие от консумация на замърсени с бактерии и токсини храни, сочат последните данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Ройтерс. Последните оценки значително завишават броя на жертвите спрямо досегашните измервания.

Проучването сочи, че само в Югоизточна Азия и Африка поради употреба на мръсни храни ежегодно умират около 1.2 млн. души над 5-годишна възраст, което е три пъти повече от досегашните цифри на СЗО за целия свят. "За пръв път се сблъскваме с подобни цифри", заяви пред Ройтерс директорът за сигурността на храните в СЗО Йорген Шлунд. "Чак сега мащабите на заплахата ни ставата напълно ясни."

Опасностите, създавани от замърсената храна за малките деца, са отдавна известни, но рисковете за порасналите и за възрастните хора са били значително подценявани досега, коментира датският микробиолог. Те са особено застрашени от болести като салмонела, листерия, хепатит А, холера и Е. коли, пренасяни с храната.

Експерти на организацията в момента се опитват да измерят точните параметри на заплахата за хората над 5-годишна възраст в арабския свят, Латинска Америка и Азия, вкл. Китай. "Милиони умират ежегодно само защото са принудени да ядат зъмърсена храна, а ние знаем, че това може да бъде предотвратено", казва Шлунд. "Разпространението на някои патогени видимо се е увеличило през последните 20-30 години, най-вече поради начина, по който произвеждаме храни."

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/11/11/814354_szo_milioni_godishno_stavat_jertva_na_zamursena_hrana/?ref=rss
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  remsist on Вто Дек 29, 2009 1:39 am

Ето този филм трябва да го намерим: "We feed the World"

avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Гладът по света и последиците от него

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите