Хиляда оръжейници наказани за протести

Go down

Хиляда оръжейници наказани за протести

Писане  asd on Чет Фев 18, 2010 6:09 pm

Инспекцията по труда започна вчера проверка във ВМЗ ЕАД по повод на масовите дисциплинарни наказания в дружеството. Те бяха наложени от администрацията заради нерегламентираните протести на 15 и 16 декември миналата година. Тогава над 1000 работници и служители излязоха на спонтанен протест, който не бе подкрепен от синдикатите. Протестите бяха заради забавяне на заплатите с три месеца.

За първи път ръководството на ВМЗ пристъпва към административни наказания по Кодекса на труда заради протести в дружеството, заяви на специална пресконференция изпълнителният директор на ВМЗ инж.Иван Стоенчев. Причината е в нерегламентираните действия. В продължение на два дни работниците не излъчиха свои представители, с които да се започнат преговори. Работният процес спря по време, когато фирмата изпълняваше важен договор, от който трябваше да дойдат парите за заплатите на работниците и служителите. Заради протестите се забави изпълнението на този договор, наложи се на 23 декември хората да работят до 22.00 часа. Забави се приемането на продукцията, забави се сделката, както и плащането по нея, уточни той. В същото време аз сезирах РУ на МВР в Карлово и Района прокуратура - Карлово, за протестите, които вървяха и по време на които имаше опасност да се стигне до инциденти. Във ВМЗ се работи с взривоопасни материали и подобни действия винаги са опасни. Искам да уточня още един път - наказанията не са заради това, че хората протестират, а заради неявяване на работа. Винаги съм смятал и съм го заявявал, че хората трябва да си търсят правата, категоричен бе Иван Стоенчев.

1008 човека са наказани със забележка, 166 са с предупреждение за уволнение. Подготвена е заповед за наказание със забележка на още 135 човека, както и на други 10 за предупреждение за уволнение. Има заповед за дисциплинарно уволнение на 35 човека, само за двама от тях обаче е приложено наказанието. Разговарях с тези хора, 33-ма от тях по-късно бяха освободени по взаимно съгласие. Има издадени и съответните заповеди за това, заяви Иван Стоенчев. Ние познаваме хората, техните професионални качества и в момент, когато ВМЗ има нужда от повече работници, те ще бъдат поканени на работа отново.

В момента ВМЗ работи по два договора, които ще осигурят редовни заплати в следващите месеци. Изплащането на заплатите ще продължи по реда, в който са дължими, за да не се прекъсва здравното осигуряване, допълни изпълнителният директор. Оръжейницата продължава да изплаща и натрупаните стари задължения, които са над 100 милиона лева. Всеки месец по тези задължения, които са основно към Националната агенция по приходите, се заделят 350 хиляди лева. Около 2 200 000 лева месечно е фондът за заплати и осигуровки. Съкращения във ВМЗ няма да има, заяви категорично инж.Иван Стоенчев.

СТАЧКА

В становище, изпратено до премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, президентът на КНБС Желязко Христов поиска вчера оставката на председателя на Съвета на директорите на ВМЗ ЕАД Христо Ивановски и на изпълнителния директор Иван Стоенчев. Незабавно да бъдат възстановени на работа 30-те работници и специалисти от ВМЗ ЕАД, единствената причина за чието уволнение е участието в протести, се казва в становището. Според д-р Христов Христо Ивановски с дейността си в продължение на пет години носи отговорност за финансовото състояние на дружеството. Изпълнителният директор Иван Стоенчев пък отказвал да подпише график за изплащане на дължимите заплати за ноември и декември 2009 и възнаграждението за януари. Ако исканията не бъдат изпълнени, синдикатът може да предприеме действия по Закона за колективните трудови спорове, т.е. стачка.


https://www.facebook.com/topic.php?uid=158484215456&topic=12953#!/topic.php?uid=158484215456&topic=12947

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Уволниха гладните стачници от ВМЗ

Писане  asd on Чет Фев 18, 2010 8:46 pm

25 работници от ВМЗ Сопот са оставени на улицата. Освободени са по взаимно съгласие, но след преговори на синдикатите с ръководството на предприятието. Първоначалното намерение на шефовете било да издадат заповеди за дисциплинарно уволнение.

Причината е ефективният двудневен протест на работниците преди Коледа. Заради забавяне плащането на аванса на 16 декември хората от първа и втора смяна напуснали работа и така попречили на изпълнението на поръчка, върху която работело предприятието.

По думите на шефката на "Подкрепа" в Карлово Маргарита Генева синдикатите са направили всичко възможно, за да спасят хората. Постигнатото освобождаване по взаимно съгласие поне ще даде възможност на хората да се регистрират в Бюрото по труда.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/143532.html#ixzz0fvG6mAZu

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите