Катастрофата, към която ни води капитализма

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Go down

Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  asd on Пет Фев 26, 2010 5:37 pm

Павел Иванов - News4000.bg
От Областен комитет на Съюза на комунистите в България – Пловдив и Комунистически клуб „Че Гевара” получихме молба за публикация на този материал. Съгласихме се, тъй като ценим свободното слово и плурализма. Заглавието, авторът и коментара са напълно автентични и напълно съвпадат с оригинала получен в редакцията. Няма редакторска намеса.

В края на 2008 година ние сравнявахме днешната криза с онази от 30-те години. През септември 2008 се разрази банкова и кредитна криза и цялата финансова система се заклати на ръба на пропастта. Това беше началото на дълбоко и продължително крушение в реалната икономика. Икономистите и политиците предвиждаха, че към края на 2009 година ще започне икономическото възстановяване. Ние, марксистите, предположихме, че тази криза ще се задълбочи. И излязохме прави. Днес това е повече от очевидно. Държавата излекува финансовия сектор, но заболя самата тя. Финансовите пазари започнаха истинска вълна от спекулации по отношение на Гърция, Испания, Португалия, за да ги принудят да приемат дългосрочни мерки в сферата на бюджета. ЕС се чуди как да спаси еврото, но голямата вълна на съкращение на разходите от своя страна ще предизвика нови проблеми. Точно тогава ще се стигне и до второто падение, до втория срив на икономиката.

Причината за кризата трябва да се търси в сферата на производството. И то на свръхпроизводството. Движеща сила при капитализма е понижаването на печалбата на конкуренцията по пътя на снижаване на цените. Това може да се направи единствено чрез намаляване на цената на работната сила или чрез повишаване на продуктивността на труда (по-голям брой машини, обслужвани от минимален брой работници). Осъществявайки този курс, капиталистите снижават покупателната способност на населението. Така възниква и противоречие между ръста на производителност на труда и снижаването на покупателните възможности в световен мащаб. Възниква свръхпроизводство.

В течение на известно време кредитите и спекулата могат да създават изкуствено търсене и по този начин да скрият кризата в сферата на производството. Но когато разривът между мечтата и реалността стане достатъчно голям, финансовите мехури се пукат. Онези икономисти, които говорят само за финансова криза, не говорят за същността на нещата. Ако разгледаме ситуацията в течение на по-голям отрязък от време, ние сега се намираме в завършващия стадий на дълъг период, в който наистина свръхпроизводството се наблюдава от времето на икономическата криза в края на 70-те. И капиталът днес започва период на «голяма чистка» с масово унищожение на производствените мощности.

Целият шум за икономическо оживление представлява с нищо неподкрепена простотия, насочена към възстановяване на доверието към икономиката, за да бъдат принудени хората да използват своите спестявания. Лекото оживление на икономиката беше предизвикано от мащабните парични потоци, налети от правителствата на Запад. По цял свят правителствата започнаха да наливат средства в икономиката с цел оживяване на търсенето: 800 млрд. в САЩ, 500 млрд. в Китай, 200 млрд. в ЕС. Например, немският държавен план предизвика ръст на търсенето на автомобили. Но голяма част от автомобилните компании днес вървят към фалит. Друг фактор за временно възстановяване на икономиката беше попълването на суровинните запаси в сферата на производството след целогодишно намаляване на подобни запаси.

За съжаление това няма как да се нарече прогресивно съживяване на икономиката. Такова може да настъпи само в резултат на прогресивен ръст на търсене на стоки и услуги. А такъв няма. Безработицата бързо нараства, покупателната способност пада. Расте вълната на неплатежоспособност. Хората не вярват, не изпитват сигурност в бъдещето и икономисват средства.

Капитализмът е притиснат от всички страни, но не намира изход. В перспектива, истинско възстановяване не може да се очаква в нито една икономическа сфера. Промишленият сектор се намира в период на свободно падане: няма никакви нови инвестиции, само «преструктуриране» и масови уволнения, което още повече снижава покупателната способност на населението.

В цял свят наблюдаваме как крупните монополи използват кризата като претекст за «саниране» - за масови съкращения. Уволнения има не само във фирмите, търпящи загуби, но и в тези, носещи печалба. Наблюдава се вълна от банкрути и преминаване на фирмите от едни в други ръце. Кредитният сектор ближе рани и се стреми по-бързо да възстанови предишните нива на своите печалби. Проблемите в промишления сектор от своя страна предизвикват трудности за банките, защото разорените предприятия не могат да плащат дълговете си. Затова банките не бързат да дават кредити за производство. От факта какво ниво са достигнали държавните дългове, не може да се очаква спасителен пояс и от страна на правителствата.

Да отворим въпроса за печалбите и „зелените производства”. Без значение какво и как произвежда капиталиста – играчки, шампоан или слънчеви батерии – всичко е насочено към гарантиране на печалбите. Днес някои бизнесмени, пренебрегвайки риска, се надяват, че утре ще могат да излязат на печалба и да завладеят пазара. Технологичните достижения се намират в ръцете на частните монополи, които крият патентите си от другите конкуренти. По този начин и проблемът с екологията няма как да придобие глобален и ефективен подход. Ако капиталът търси алтернативни източници на енергия, той избира не най-чистите и полезни в екологично отношение, а най-рентабилните. „Зелената” икономика за частния капитал си остава излишно рисково вложение и по-малко рентабилна без подкрепата на държавата, отколкото икономиката, която не се съобразява с околната среда. Ако разчитаме само на частния капитал за преход към „зелена” икономика, то подобен преход ще се случи в някакво далечно бъдеще, ако изобщо се случи. И тук се намесват правителствата. Стратегията до 2020 година, изработена от ЕС, обръща на това особено внимание. Под заплаха от климатична катастрофа крупни средства, събрани от данъците на населението, се наливат изключително в частни ръце. Това е съвършено погрешен подход, доколкото изхвърлянето на въглевъглеродни съединения в атмосферата са проблем, изискващ световен планов подход, който не може да се реши по законите на пазара и получаването на печалби. Според ООН, най-добрият подход към проблемите на природата се наблюдава в Китай. Там никой не се изненадва от факта, че държавата контролира „зелените” инвестиции. В същото време на Запад капиталът почти еднолично взема решения за подобни инвестиции. Много фирми тръгват към нещо „зелено” само ако то им носи печалба и само ако им се иска. Освен това, те правят всичко това без всякакво съгласуване едни с други. Не може да става дума за каквото и да било сътрудничество.

Най-възмутителният пример за това което става, когато проблемите по опазване на околната среда се предават в ръцете на пазара, е търговията на права за замърсяване на атмосферата. Как това се случва на практика? Всяка държава получава право на замърсяване на околната среда, което е разделено между най-много замърсяващите държави. Стоманодобивно предприятие, което произвежда повече отпадъци, отколкото му е разрешено, може да направи две неща: да проведе намаляване на отпадъчните емисии или да си купи с пари право за замърсяване от предприятия, които не произвеждат толкова много вредни емисии. Така се образува и нов пазар – пазар на права за замърсяване на атмосферата с въглеводород, цените на който се определят от търсенето и предлагането. Днес цената е много ниска, тъй като нивото на производство е намалено и създава излишък от такива права на пазара. Силно замърсяващите атмосферата производства стават толкова евтини, че те спокойно могат да продължат да бълват отрови. Търговията с въглеводородни емисии блокира на практика планираните намалявания на изхвърлянето на вредните газове в атмосферата.

Такъв отпадъчен пазар по-скоро измества проблема, защото се работи преди всичко с развиващите се страни. И тук не става въпрос за съществените нарушения, характерни за отделните пазари. Такъв пример е спекулата. Търговията със Сертификати за замърсяване на околната среда са се превърнали в нов финансов пазар. Тези Сертификати стават акции, с които може да се спекулира. Някои днес вече говорят, че това ще се превърне в новия икономически „сапунен мехур”. През 2008 година този пазар имаше обем от 125 000 000 000 долара, но съгласно прогнозите, към 2020 година той трябва да нарасне до 3 000 000 000 000 долара.

Капитализмът няма да рухне сам по себе си. Кризата остави тежки следи и на нас ни предстои период на голяма неопределеност, тъй като различните кризи се подсилват една друга – финансова, икономическа, енергийна, демографска. Ако днес имаме някаква криза, това не означава, че няма да наблюдаваме утре временно възстановяване. Капитализмът търси пътища за изход от кризата, даже и със средствата на въоръжените конфликти.

Балансът на силите в света се промени, превъзходството на САЩ е подкопано, доларът е на ръба на колабирането, вижда се преразпределение на властта в световен мащаб. Това се забеляза много добре на срещата в Копенхаген, където Китай, Латинска Америка и Африка не позволиха на Запада да им наложи своята програма. Еволюцията на тези промени, в крайна сметка ще определи изхода от кризата.

И, разбира се, бъдещето на капиталистическата система ще се определи от силата на трудещите се. В този смисъл има надежда, че съзнанието на хората расте и те са абсолютно убедени, че повече така не може да продължава, че тази система трябва да изчезне и да бъде заменена от планова икономика. За каквото и да си говорим, ние категорично виждаме катастрофата към която ни води преследването на печалби; катастрофата, към която ни води капитализма.

http://www.news4000.bg/article-8085

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ОТ КОНСТАТАЦИЯ - КЪМ ОРГАНИЗИРАНОСТ

Писане  sproletarski on Вто Мар 09, 2010 11:25 am

Всичко това е така! Остава да бъде създадена пролетарската организираност и издигната до онова ниво при което ще бъде възможна социалистическата революция!
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  pueblo_unido on Сря Юли 07, 2010 8:56 am

Ето това е проблемът, който капитализмът се опитва да скрие. За да максимализират печалбата капиталистите плащат на работниците си минимално, а когато изкарат продукцията искат максимална цена, която да бъде платена от същите тези работници с минимална заплата. Е, как ще стане тая работа? Evil or Very Mad

pueblo_unido

Брой мнения : 22
Registration date : 14.01.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  WinstonChurchill on Чет Юли 15, 2010 9:22 am

pueblo_unido написа:Ето това е проблемът, който капитализмът се опитва да скрие. За да максимализират печалбата капиталистите плащат на работниците си минимално, а когато изкарат продукцията искат максимална цена, която да бъде платена от същите тези работници с минимална заплата. Е, как ще стане тая работа? Evil or Very Mad
Ако ти си на мястото на капиталистите ще правиш същото. Да не говорим, че българските работници и минималното не заслужават.
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  Profi on Чет Юли 15, 2010 12:00 pm

WinstonChurchill написа:
Ако ти си на мястото на капиталистите ще правиш същото. Да не говорим, че българските работници и минималното не заслужават.
Доста тъпо изказване. Да не говорим, че повечето български работодатели заслужават да са в затвора.
Има една поговорка: "Кучето скача според тоягата." - така и работниците работят в зависимост от условията, които им се осигуряват. Говорим за неща като прилична заплата, нормални средства за производство (машини, компютри, лопати или каквото и да е), нормално работно време, човешко отношение, обучение и възможности за професионално развитие и още много други. Повечето от тези неща в българските фирми ги няма, а това не е по вина на работниците.

Profi

Брой мнения : 2
Registration date : 10.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  Христо Радевски on Чет Юли 15, 2010 9:32 pm

WinstonChurchill написа:
pueblo_unido написа:Ето това е проблемът, който капитализмът се опитва да скрие. За да максимализират печалбата капиталистите плащат на работниците си минимално, а когато изкарат продукцията искат максимална цена, която да бъде платена от същите тези работници с минимална заплата. Е, как ще стане тая работа? Evil or Very Mad
Ако ти си на мястото на капиталистите ще правиш същото. Да не говорим, че българските работници и минималното не заслужават.

Глупости. Народа работи точно толкова колкото работят и навсякъде по света. А това че не ги грабят и експлоатират което убива мотивацията им е друг въпрос

Христо Радевски

Брой мнения : 124
Registration date : 14.10.2009
Местожителство : НРБ

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  WinstonChurchill on Съб Юли 17, 2010 5:44 am

Profi написа:
WinstonChurchill написа:
Ако ти си на мястото на капиталистите ще правиш същото. Да не говорим, че българските работници и минималното не заслужават.
Доста тъпо изказване. Да не говорим, че повечето български работодатели заслужават да са в затвора.
Има една поговорка: "Кучето скача според тоягата." - така и работниците работят в зависимост от условията, които им се осигуряват. Говорим за неща като прилична заплата, нормални средства за производство (машини, компютри, лопати или каквото и да е), нормално работно време, човешко отношение, обучение и възможности за професионално развитие и още много други. Повечето от тези неща в българските фирми ги няма, а това не е по вина на работниците.
Аз смея да твърдя, че ги осигурявам тези неща на моите работници. Но това изобщо не им пречи да ме крадат (било оборот, материали или какво и да е). Къде е вината в този случай?
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ТОВА Е ОБЯСНЕНО ОТ МАРКС

Писане  sproletarski on Нед Юли 18, 2010 12:39 pm

Каквато и заплата да даваш на работниците, като ти изкарват печлбата тя винаги е за тяхна сметка! Просто няма откъде да дойде една печалба освен от отнетата по законен или незаконен път принадена стойност. Но за това по-подробно е написано в "Капиталът" на Маркс! С това искам да кажа, че не си струва да спорим за нещо доказано от геният на хилядолетието и всепризнато за вярно. Cool
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  WinstonChurchill on Пон Юли 19, 2010 6:37 am

sproletarski написа: Каквато и заплата да даваш на работниците, като ти изкарват печлбата тя винаги е за тяхна сметка! Просто няма откъде да дойде една печалба освен от отнетата по законен или незаконен път принадена стойност. Но за това по-подробно е написано в "Капиталът" на Маркс! С това искам да кажа, че не си струва да спорим за нещо доказано от геният на хилядолетието и всепризнато за вярно. Cool
Щом е отнета по "законен и незаконен път", защо работниците не работят сами за себе си?
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  pueblo_unido on Пон Юли 19, 2010 8:07 am

Защото ти еднолично си обсебил и присвоил оръдията за производство (по престъпен или случаен начин). И сега използваш това предимство за да извиваш вратовете на работниците. Ако мислиш, че това те прави по способен от който и да е работник, значи не само си паразит, ами и безмозъчен паразит. Ти си ларва, която се храни с месото на народа.

pueblo_unido

Брой мнения : 22
Registration date : 14.01.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  WinstonChurchill on Пон Юли 19, 2010 8:42 am

pueblo_unido написа:Защото ти еднолично си обсебил и присвоил оръдията за производство (по престъпен или случаен начин). И сега използваш това предимство за да извиваш вратовете на работниците. Ако мислиш, че това те прави по способен от който и да е работник, значи не само си паразит, ами и безмозъчен паразит. Ти си ларва, която се храни с месото на народа.
Като си толкова можещ си вземи и ти "оръдия за производство". Аз на сила ли те карам да работиш при мен?
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  pueblo_unido on Пон Юли 19, 2010 9:24 am

За да взема, трябва да открадна или излъжа такива като теб. Аз не съм лъжец и крадец, това е разликата. С такъв като теб няма да споря, явно докато караш работниците да ти купуват скъпи коли с труда си, седиш и отговаряш на всяко мнение във форума. Такива са българските "бизнесмени". И въпреки, че имам леви възгледи се чувствам и българин и никога няма да си сложа аватар на мангал.

pueblo_unido

Брой мнения : 22
Registration date : 14.01.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  Христо Радевски on Вто Юли 20, 2010 6:39 am

Не е проблема че на аватара му е мангал, а че Иван Костов ограби страната и я превърна в демократична кочина

Христо Радевски

Брой мнения : 124
Registration date : 14.10.2009
Местожителство : НРБ

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

НОМУ ЩЕ ПРИНАДЛЕЖАТ ОРЪДИЯТА НА ТРУДА

Писане  sproletarski on Вто Юли 20, 2010 7:37 am

За да можем и ние работниците да имаме оръдия на труда начина е един - революция! Това, че още работим на капиталиста показва нивото на нашето съзнание, което постепенно се формира като революционно. Което ще рече, че все още сме класа в себеси и която постепенно се превръща в класа за себеси! А станем ли класа за себе си това ще означава, че сме достигнали онова ниво на съзнание необходимо за социалистическа революция!
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  WinstonChurchill on Вто Юли 20, 2010 8:39 am

pueblo_unido написа:За да взема, трябва да открадна или излъжа такива като теб. Аз не съм лъжец и крадец, това е разликата. С такъв като теб няма да споря, явно докато караш работниците да ти купуват скъпи коли с труда си, седиш и отговаряш на всяко мнение във форума. Такива са българските "бизнесмени". И въпреки, че имам леви възгледи се чувствам и българин и никога няма да си сложа аватар на мангал.
Laughing Аз от кого съм откраднал? Там е разликата, че вие сте фанатизирани пубертети, които си мислят (по-точно се правят), че всеки капиталист е откраднал от вас нещо, а всъщност България и света са пълни с хора, които са тръгнали от вашето ниво, на пубертети с леви идеи, и са стигнали нивото на хора с десни идеи и предприемачески хъс и нюх.

Колкото до Костов - искам да гледаде най-големият политик и най-успешният министър-председател на България след Стамболов.
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ЕКСПЛОАТАТОРЪТ КРАДЕ ЕЖЕДНЕВНО

Писане  sproletarski on Вто Юли 20, 2010 11:34 am

Фактът, че някой печели за сметка на някого, е вече скрита или открита кражба! Капитализмът просто озаконява правото на експлоатация, сиреч на кражба. Да не говорим, че първоначалното натрупване на капитал, е кражба дори по буржоазния закон.
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  WinstonChurchill on Вто Юли 20, 2010 12:25 pm

sproletarski написа: Фактът, че някой печели за сметка на някого, е вече скрита или открита кражба! Капитализмът просто озаконява правото на експлоатация, сиреч на кражба. Да не говорим, че първоначалното натрупване на капитал, е кражба дори по буржоазния закон.
Никой не краде от теб. Ако не е капиталиста, който да ти даде възможност да работиш, ти не само няма да вземеш неговата печалба, ами няма да вземеш и това, което ти се полага.
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

КАПИТАЛИСТИТЕ СА ИЗЛИШНИ

Писане  sproletarski on Вто Юли 20, 2010 12:34 pm

Да вземем от капиталистите "тяхната" печалба може само по един начин като ги експорприираме!
И стига си ме карал да се повтарям! Капитализмът е обречен и ние ще му видим сметката! Ние сме това за капиталистите, което е Rait за паразитите! Very Happy Laughing
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  sproletarski on Вто Юли 20, 2010 12:36 pm

WinstonChurchill написа:
Ако ти си на мястото на капиталистите ще правиш същото. Да не говорим, че българските работници и минималното не заслужават.
Ако ти си на мястото на работниците ще правиш същото. Да не говорим, че българските капиталисти заслужават много повече! Laughing
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  WinstonChurchill on Вто Юли 20, 2010 1:31 pm

sproletarski написа:Да вземем от капиталистите "тяхната" печалба може само по един начин като ги експорприираме!
И стига си ме карал да се повтарям! Капитализмът е обречен и ние ще му видим сметката! Ние сме това за капиталистите, което е Rait за паразитите! Very Happy Laughing
Аз не те карам да повтаряш, просто ти не знаеш какво да отговориш и се правиш на интересен. Пак те питам - ако днес ги няма капиталистите да плащат на майка ти и на баща ти, как ще ти плащат интернета, за да пишеш глупости тук?
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

КАПИТАЛИСТЪТ НЕ МОЖЕ БЕЗ РАБОТНИЦИТЕ

Писане  sproletarski on Вто Юли 20, 2010 1:47 pm

Ако не са майка ми и баща ми да работят и капиталистите няма да имат какво да ядат! Exclamation
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  WinstonChurchill on Вто Юли 20, 2010 7:52 pm

sproletarski написа: Ако не са майка ми и баща ми да работят и капиталистите няма да имат какво да ядат! Exclamation
Напротив, ще има какво да ядат, защото на мястото на двама работници има още стотици души, които са готови да работят, а не да чакат целия свят да се преобърне, за да може всички да се бедни и мизерни като тях. Не целя да обидя вашите, само като пример го давам, нищо лично.
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  pueblo_unido on Сря Юли 21, 2010 11:39 am

Точно на това разчитате, хората да се тълпят за коричка хляб, понеже няма друга алтернатива. Това е много, много умно, брей чак не могат да го осмислят хората. Капиталистите са страшно умни хора Laughing . А ти самият не си капиталист - ти си изчадието, което се е пръкнало от баща ти номенклатурния капиталист и някоя к**ва. И в момента ти си човекът, който лапа чужди парички. Кажи на баща си да дръпне каиша та да види чудото, дето ще му сътвори народа. Дано съм жив и аз до участвам Twisted Evil
А постоянното текучество, което си готов да дадеш за пример показва, че фабричката на баща ти е още в ембрионален стадий и никога няма да порастне.

pueblo_unido

Брой мнения : 22
Registration date : 14.01.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  partizanin on Сря Юли 21, 2010 9:02 pm

WinstonChurchill написа:на мястото на двама работници има още стотици души, които са готови да работят.
А пък на мястото на всеки 100 от тях има още 1000, които са готови да се борят за правото да работят за себе си.
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  WinstonChurchill on Чет Юли 22, 2010 6:27 am

partizanin написа:
WinstonChurchill написа:на мястото на двама работници има още стотици души, които са готови да работят.
А пък на мястото на всеки 100 от тях има още 1000, които са готови да се борят за правото да работят за себе си.
Целта на капиталиста не е да работи за себе си, а да накара парите и знанията му да работят за него. Ако си доктор, зъболекар или адвокат ти работиш за себе си, но това просто значи, че притежаваш работното си място. Това не е пример за капиталист.

pueblo_unido, твърде елементарен си, за да продължавам да говоря с теб, защото единственото нещо в ембрионален стадий, което никога няма да порасне тук си ти. Спести си епитетите за родителите ми.
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Катастрофата, към която ни води капитализма

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите