Социалистически Китай

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Go down

Социалистически Китай

Писане  remsist on Съб Авг 09, 2008 12:14 pm

Вижте откъс от откриването на олимпийските игри в Пекин:

http://www.vbox7.com/play:47133395
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Пон Авг 11, 2008 12:32 pm

Китай изпреварва САЩ като най-голям производител

Публикуване: 11.08.2008, 13:21

Автор: Money.bg

През следващата година се очаква Китай да изпревари САЩ като най-голям в света производител на потребителски стоки - четири години по-рано от очакваното, съобщава Financial Times. Това идва в резултат на бързо отслабващата икономика на САЩ.
Голямата промяна е доловена в изследването на американската консултантска компания Global Insight специално за FT. Според техните оценки, през 2009 г. Китай ще създава 17% от добавената стойност в глобалната промишленост ($11 783 млрд.), докато за САЩ ще бъде дял от 16%.

През миналата година САЩ все още имаха чувствителна преднина: една пета от световното производство, за Китай бяха 13.2%.

Според президента на Националната асоциация на производителите в САЩ, тези прогнози отразяват вярно тенденцията. Неминуемо е Китай да изпревари заради размера си.

Това обаче е добре дошло за САЩ, тъй като от една страна създава политическа стабилност в най-многолюдната страна в света, от друга увеличава възможността на САЩ да изнасят и да инвестират в най-бързо нарастващата икономика.

До миналата година икономистите от Global Insight прогнозираха, че САЩ ще запази лидерската си позиция до 2013 г. Само че понижението в промишлеността на САЩ през тази и следващата година се очаква да е по-значително от първоначалните оценки.

През 1990 г., преди да започнат икономическите реформи, Китай формираше едва 3% от глобалното производство. Но през последните 20 години именно промишлеността водеше експанзията на китайската икономика.

Въпреки че по данни за 2007 г. промишлеността формира едва 17.5% от глобалния БВП, далеч по-широки сектори като търговия, дистрибуция, транспорт и комуникации зависят от нея.

Задава се промяна след 100 години доминиране на САЩ. Китай се връща към позицията, която заемаше 1800 години подред до 1840 г. Тогава, напомнят стопанските историци, Британия след своята Индустриална революция стана производител номер едно в света.

Данните за „произведената добавена стойност" се определят чрез изваждане на „входа" (input, напр. покупки на материали, части и услуги) от суровия „брутен изход" (output, измерен чрез продажбите на индивидуалните компании).

В изчисленията се включват и данни от настоящата година. Ако изчисленията се коригират спрямо инфлацията, позицията на САЩ изглежда по-добра, тъй като в анализирания период инфлацията в САЩ се очаква да бъде по-ниска от Китай.

http://money.ibox.bg/news/id_1282419061
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Пон Авг 11, 2008 12:36 pm

Китайска стомана

Публикуване: 11.08.2008, 15:28

Автор: Николай КировКитайският експорт на стомана и заготовки достигна рекордните 7.21 милиона тона през юли, скок който би трябвало да накара местните политици да вземат мерки срещу свръх производството според останалите, световни производители.
За първите седем месеца на годината, Китай, който е най-големият производител на стомана в света е изнесъл 34.15 милиона тона.

Данните за юли показват сериозно увеличение спрямо предходния месец, когато страната е изнесла 5.22 милиона тона стомана.

Като експорта за миналия месец подобри рекорда от 7.16 милиона тона, постигнат през април 2007 година.

Търговците на стомана наблюдават внимателно за сигнали за промяна на политиката на регулации в сектора, тъй като Китай, които изнася около 10% от произведената в страната стомана, иска да намали енергийните разходи и замърсяването свързани с стоманопроизводството, а и натискът от страна най-вече на САЩ за ограничаване на експорта се засилва.

Китай е внесъл 39.63 милиона тона желязна руда през юли, което е ръст с 5%, спрямо вноса през предходния месец.

Вносът за периода от януари до юли е достигнал 270 милиона тона, като увеличението на годишна база е с 22%.

Много от железните мини в северните китайски провинции, които добиват повечето от местната желязна руда са ограничили производството през този месец заради Олимпийските игри в Пекин, карайки предприятията за производство на стомана да увеличат вноса.

http://money.ibox.bg/news/id_658832382
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Съб Авг 16, 2008 12:34 am

Бивш китайски чиновник беше осъден на смърт за взимане на подкуп

15 август 2008 | 11:33 | Агенция "Фокус"

Пекин. Бивш китайски чиновник, отговарящ за издаването на разрешителни за строеж и експлоатация на земя, беше осъден на смърт за взимане на подкуп. Според властите той е взимал пари, за да издаде разрешителни за строеж, предаде агенция Синхуа.
Мъжът беше осъден на смърт от съда в Шанхай. В Китай взимането на подкуп се смята за изключително тежко престъпление.

http://www.focus-news.net/?id=n1020213
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Нед Авг 24, 2008 10:29 pm

Пекинската олимпиада наложи "марката Китай" на останалия свят
2008-08-24 12:07:24

Организирайки на високо равнище летните олимпийски игри, Пекин наложи образа да модерен и ефикасен Китай, чиито предприятия вероятно ще са най-печелившите от нея. За целта Пекин не пожали средства: близо 40 милиарда долара инвестиции, с което настоящите игри станаха най-скъпите в историята на олимпийското движение. С прибавените към това крайни мерки като затваряне на стотици заводи, включително и в съседни провинции, за да се осигури чист въздух за посетителите, Китай показа волята си да успее. Днес в общественото създание марката Китай се свързва по-скоро с националните спонсори като Леново, четвъртия производител в света на персонални компютри, гиганта в областта на електро-домакинската индустрия Хайер, Чайна Мобил - първия в света по брой на абонатите мобилен оператор и т.н. Спонсорирайки зимните и летните игри, Леноно се превърна в глобално призната марка, подчертава консултантът Ролан Берже. И въпреки това игрите едва ли ще имат голямо отражение върху китайската икономика, единодушни са анализаторите. Инвестициите, разделени на шестте години подготовка, са направо смешни в сравнение с богатството на страната. Те представляват по малко от 1% от БВП само за 2007 г. (3,400 милиарда долара) или както го представя Кепитал Иконъмикс "малко по-малко от половината от миналогодишния бюджет за образованието". Освен това те послужиха главно за инфраструктурните проекти, от които столицата имаше голяма нужда (по-малко от 1,9 милиарда долара бяха отделени са специфично спортните съоръжения, построени за олимпийските игри). Дори и ако Пекин не бе получил домакинството на олимпиадата, тези проекти щяха да се реализират, подчертава Стандардс енд Пуърс. Те влизат в рамките на бясното строителство, обхванало Китай през последните години, в резултат на което никнат градове, експресни ж.п. линии или търговски центрове: производството на строителния сектор е скочило 2,7 пъти от 2001 до 2006 г. В непосредствено бъдеще китайската икономика може да бъде засегната "индустриален спазъм", както го нарича Маркс Уилямс от Кепитал Иконъмикс: спадане на производството, свързано със затварянето на заводи. Инсталациите, които трябваше да спрат работа или заводите, които се наложи да затворят врати, вероятно са 1 или 2% от националното индустриално производство, смята Тао Ван от UBS. Възможно е да бъдат засегнати и други сектори като хотелиерството, където резултатите изглеждат разочароващи, или пък организирането на конгреси и салони, което е позамряло. Джи Пи Морган очаква активността, специално индустрията и строителството, отново да нарасне след този изключителен период. Краят на строителството, свързано с олимпийските игри, ще окаже влияние в краткосрочен план, след което ще стартират други строителни проекти и инфраструктурни разходи, подчертава Тао Ван. /БГНЕС

http://www.bgnes.com/index.php?o=view&m=news_rub&rubid=15&id=612553
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Пон Авг 25, 2008 12:40 am

Китай е изнесъл от началото на годината 400 милиона мобилни телефона

24 август 2008 | 09:51 | Агенция "Фокус"

Пекин. Китай, който е най-големият пазар на мобилни телефони в света, е изнесъл от началото на годината до началото на юли 400 милиона мобилни телефона, предаде испанската агенция ЕФЕ, позовавайки се на доклад на консултантската агенция CCIDConsulting.
Китай произвежда 66% от световното производство на мобилни телефони, а годишното производство е 605 милиона телефони. Увеличението на производството спрямо миналата година е 16,9%.

http://www.focus-news.net/?id=n1025344
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Пет Сеп 05, 2008 12:21 am

Китай строи завод за стомана на стойност $30 млрд.

Публикуване: 04.09.2008, 17:50

Китайското правителство оповести плановете си за строежа на най-голямото металургично предприятие в страната, съобщава AFP. Заводът за стомана ще погълне инвестиции за 205 млрд. юана, или $30 млрд.

Проектът е резултат от сътрудничеството на китайската металургична компания Wuhan Iron and Steel Group и регионалната администрация за управление на държавни активи на провинция Гуангси, където ще бъде разположен заводът.

Ориентировъчните обеми на производство ще са 10 млн. т. стомана и чугун годишно, като в бъдеще ще натаснат до 30 млн. т.

За сравнение, твърди се, че производственият капацитет на българския номер едно Кремиковци е 2.2 млн.т. стомана годишно. Американската корпорация United States Steel Corporation годишно произвежда 21 млн.т., а руският първенец Северсталь - 17 млн.т.

Очаква се първата линия на китайския стоманен комбинат да заработи в края на 2012 г. Строителните дейности по площадката на завода стартират още през декември. 30 месеца до старта и 50 месеца до пълния капацитет предвиждат китайските власти.

Компанията Wuhan Iron and Steel е една от най-старите металургични компании в Китай, основана е през 1958 г. - научили са от lenta.ru. По обем на производството тя заема четвърто място в Китай и 11 място в света.

Китай е най-големият в света производител на стомана. През 2007 г. Китай е произвел 489 млн.т. стомана, което е повече от САЩ, ЕС, Япония и Русия взети заедно. Китайските компании държат около 35% от световния пазар на черни метали.

http://money.ibox.bg/news/id_791412388
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  bzahov on Пет Сеп 26, 2008 4:08 pm

"Китай изведе успешно в космоса третия си пилотиран космически кораб "Шънчжоу-7", съобщиха световните информационни агенции. Като част от мисията е предвидено първото излизане на китайски космонавт (тайконавт) в открития космос.


Космическият кораб "Шънчжоу-7" беше изстрелян от космическа база в пустинята Гансу и изведен на орбита на височина 373 км. Началото на тази космическа мисия, която несъмнено е много престижна за Китай един месец след успешно проведените в страната Олимпийски игри, бе приветствано от китайския президент Ху Цзинтао.


Изстрелването на "Шънчжоу-7" е изключителен успех, заяви Ху Цзинтао в предаване на живо по китайската национална телевизия. Обръщайки се към тайконавтите, той допълни - "Вие ще приключите окончателно тази славна мисия. Родината и китайският народ очакват триумфалното ви завръщане", предаде Асошиейтед прес.


Планирано е полковник Чжай Чжъган от китайските ВВС да стане първият тайконавт, излязъл в открития космос. Излизането трябва да бъде осъществено в петък или събота и ще продължи тридесетина минути. Ако бъде успешна, мисията ще доближи Китай до поставената цел - да разполага с малък орбитален модул в космоса, а по-късно и с космическа станция. Зад всичко това стои амбицията страната да изпрати свой космонавт на Луната."

Значи Китайците искат да ходат на луната да си забучат знамето до американското ама кат отидат нема да го намерат и американците ше почнат с едни оправдания от сорта на "Ми то "вятърът" дет го вееше кат го забихме сигурно го е отвял вече.".
Very Happy Very Happy Оставаше само на луната да имаше вятър и щях да им повярвям! Very Happy Very Happy Laughing Laughing
avatar
bzahov

Брой мнения : 41
Registration date : 07.08.2008
Age : 74
Местожителство : Sofia

Вижте профила на потребителя http://www.xhamster.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Вто Окт 21, 2008 2:46 pm

Бивш заместник-кмет на Пекин бе осъден на смърт за корупция
[19-10-2008]

Бившият заместник-кмет на Пекин Лю Чжихуа бе признат за виновен за взимане на подкуп и получи смъртна присъда, съобщи агенция Синхуа. Лю Чжихуа заемаше поста на заместник-кмет от 1999 до 2006 година. Според събраните факти от следствието посредник по корупционните скандали е била любовницата му. Общата сума, посочена в обвинението, е за почти 7 милиона юана, или около 1 милион долара. Лю Чжихуа има възможност да обжалва присъдата.


http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=Mjc3NzszNg==
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Чет Юни 11, 2009 10:17 am

Китай ще има база на Луната до 2030 г.
11.06.2009 11:24
След 2050 г. вече ще има условия за пилотирани полети до далечни звезди и основаване база на Марс, твърдят от Китайската академия на наукитеСТАТИЯразмер на шрифта: Април 2008 г., Шанхай: Китайски учен изпробва прототип на луноход в лаборатория, симулираща лунната повърхност Снимка: ЕПА/БГНЕСКитайската академия на науките смята, че до 2030 г. китайски космонавти могат и трябва да извършат пилотиран полет до Луната и да създадат там своя база, се казва в доклад на академията, озаглавен "2050 г.: Реформа в науката и техниката и бъдещето на Китай".

"Развитието на науката и техниката в Китай към 2050 г. ще позволи на икономиката в страната да излезе на първо място в света. До 2030 г. Китай ще е способен да създаде своя база на Луната, а след 2050 г. вече ще има условия за пилотирани полети до далечни звезди и основаване база на Марс", твърдят учените, цитирани от Интерфакс.

И още: "Китай ще се превърне във високоразвита в политическо, икономическо и културно отношение страна. В значителна степен ще бъдат усъвършенствани социалистическата демокрация и законност, ще бъде достигната социална стабилност и в пълна степен ще бъдат гарантирани политическите права на китайския народ".

Установяването на Луната отдавна е цел за Китай. През 2002 г. страната обяви, че ще построи първите си бази там до 2010 г. Очевидно обаче крайният срок е бил поизместен.
Междувременно стана ясно, че японският спътник "Кагуя" е приключи мисията си, врязвайки се в повърхността на Луната.

Засега няма официално потвърждение за случилото се от японската космическа агенция JAXA, съобщава "Фокс нюз".

"Кагуя" бе изстрелян на 14 септември 2007 г., като на 4 октомври същата година бе изведен на лунна орбита. С негова помощ японските учени изучаваха гравитационните свойства на единствения естествен земен спътник, както и особеностите на геологическото развитие на Луната.

Именно чрез "Кагуя" и друга японска космическа сонда - "Окина", бе открита неравномерност в гравитационното поле на Луната.

Оказа се, че плътността на "тъмната" страна на Луната е по-голяма от видимата й страна. По мнението на японските учени, възможната причина за такава аномалия е, че "тъмната" страна на Луната дълго е била с по-ниска температура в сравнение с тази, която е винаги обърната към Земята.

Защо обаче е налице разлика в температурата между "тъмната" и видимата страна, учените засега не могат да обяснят.

Падането върху лунната повърхност на изкуствен спътник не е прецедент - преди "Кагуя" по този начин завърши мисията и на "Окина", както и на други спътници от различни държави.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2219271
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Пет Юли 03, 2009 10:44 pm

Двама наркотрафиканти бяха екзекутирани в Китай

25 юни 2009 15:17


Двама мъже, осъдени за трафик на хероин от Мианма, бяха екзекутирани в Североизточен Китай тази седмица, предаде Асошиейтед прес.

Лю Фуин и Сун Юйлун бяха осъдени на смърт за ръководене на престъпна групировка, която от 2002 г. се е опитала да внесе от Мианма в китайската провинция Ляонин 8 килограма хероин, съобщи официалната китайска осведомителна агенция Синхуа. Провинциалното правителство в Ляонин отказа камунтяр. Синхуа не уточнява броя на членовете и начина на действие на групировката.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=369122
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Пет Юли 24, 2009 10:34 pm

Осъдиха на смърт пиян китайски шофьор, убил 4-ма
24.07.2009, 18:47
news.bg

Решението е на съд в югозападната част на страната, съобщават държавните медии, според които това е първият случай на подобно наказание в Китай.

През декември миналата година 30-годишният Сун Уей-Минг се връщал с автомобила си от семеен празник. Освен че карал пиян и с превишена скорост, нямал книжка и се опитал да избяга от местопроизшествието.

При катастрофата в град Ченгду в провинция Съчуан, са загинали 4 души, а един човек е бил тежко ранен. Сун Уей-Минг се е блъснал в 4 коли.

Китай е страната, в която се издават най-много смъртни присъди.

По данни на Амнести Интернешънъл миналата година в страната са били осъдени на смърт 1718 души. Най-тежкото наказание се дава често за корупция и укриване на данъци.

http://news.ibox.bg/news/id_1246039416
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Сря Сеп 23, 2009 8:41 pm

Внукът на Мао стана най-младия генерал в китайската армия

23 септември 2009 12:06


Пекин, Китай /КРОСС/ Мао Дзинтао, внук на основателя на КНР Мао Дзедун, стана най-младият генерал-майор в Народноосвободителната армия на Китай, съобщава в. "Таймс". Според информация на изданието, преди известно време, 39-годишния Мао Дзинтао, единствен потомък на Мао Дзедун по мъжка линия, е бил представен като генерал-майор. Така той става най-младия генерал-майор в китайската армия, която наброява 2,5 млн. военнослужещи. Същевременно китайският вестник „Чайна Дейли" съобщава, че в парада по повод 60 годишнината от създаването на Китайската народна република може да не участват руснаци. В парада ще участват около 200 чужденци - от Австралия, Белгия, Великобритания, Германия, Индия, Италия, Канада, Нигерия, Нова Зеландия, САЩ, Турция и Франция. В предстоящото тържество участието на чужденци е много по-голямо, отколкото предишни години. На парада на 1 октомври ще бъдат показани 52 нови вида военна техника, китайска разработка, а в демонстрацията и шествието ще участват повече от 100 хиляди човека.
/ВН/

http://www.cross-bg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1073892&catid=131&Itemid=134
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Чет Окт 01, 2009 10:48 pm

60 години Китайска народна република

Фотогалерия - 60 години комунизъм в Китай

http://www.dnevnik.bg/photos/2009/10/01/792820_fotogaleriia_-_60_godini_komunizum_v_kitai/

http://www1.dariknews.bg/view_photo_topic.php?photo_topic_id=1136&see_all=1

http://www.dnevnik.bg/photos/2009/10/02/793695_fotogaleriia_-_60_godini_komunizum_vtora_chast/?pic=1#picture

http://www.boston.com/bigpicture/2009/10/china_celebrates_60_years.html

01.10.2009 / 11:00

http://vbox7.com/play:fd96d4e6

http://www.vbox7.com/play:c9a61c1a

Около двеста хиляди души се събраха днес на площад Тянанмън в Пекин за тържественото честване на 60-ата годишнина на Китайската народна република.Военни, цивилни, висши представители на Китайската комунистическа партия и гости присъстваха на внушителния военен парад и изслушаха речта на президента Ху Цзинтао, който прие парада..

Това беше най-големият парад на военна техника в историята на комунистически Китай. Участваха осем хиляди военни, съпровождани от стотици танкове и други бойни машини.
Тържеството продължи повече от два часа. Над града кръжаха хеликоптери и изтребители китайско производство.
На парада бяха представени над 500 бойни машини от различни типове, сред които балистични ракети, способни да носят ядрени заряди - оръжия, приети на въоръжение след модернизация през 2007 година. Близо 90 на сто от военната техника беше демонстрирана за пръв път пред широка публика. В парада участваха и представителки на женското опълчение на Пекин, наречени “Железните рози”
Президентът Ху Цзинтао каза, че управляващата комунистическа партия ще продължи курса на икономическо развитие по пътя на социализма с китайски характеристики и ще укрепва стабилността и единството.

Днешният военен парад в Пекин беше първият от 10 години насам.

http://www.vbox7.com/play:d6378e91

Китай празнува 60 години народна република

С грандиозен военен парад Китай отбеляза 60-тата годишнина от създаването на народната република. На площад Тянанмън дефилираха над 8 хиляди военнослужещи и стотици бойни машини и самолети. Китайски специалисти разпръснаха смога и мъглата със специални химикали. Тържествата следи Валентин Костов.

Небето над Пекин бе чисто и светло както никога през последните години на индустриален подем на страната. Вечерта преди парада в атмосферата са били изстреляни химикали. Те са предизвика лек дъжд, който изми града и изчисти въздуха за празничния парад.

"Китайската култура и цивилизация имат 5 хиляди годишна история и сега ние всички заедно градим нашето настояще. За 60 години три поколения комунистически лидери - Мао Цзедун, Дън Сяопин и Цзян Цзъмин, изведоха страната дотук", заяви президентът Ху Цзинтао.

Президентът бе облечен в същия тип куртка, каквато са носели Мао и поколения наред комунисти в Китай. От същата трибуна точно преди 6 десетилетия Мао Цзедун обявява създаването на комунистически Китай.

Китай измина сложен път през тези години, за да се превърне от огромна бедна страна във третата по мащаби след американската и японската икономика в света. След десетилетията на яростен комунизъм по време на културната революция, в края на 70-те под ръководството на Дън Сяопин икономиката започна да се ориентира към пазарните принципи.

Поднебесната империя днес сполучливо експериментира съчетаването на централизирано ръководство на комунистическата партия с пазарна в голяма степен икономика. Нерешени остават проблеми като най-малко 120 милиона безработни селяни, които се стичат към градовете, индустриалното замърсяване, конфликтите с етническите и религиозните малцинства.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=141258

Китай чества 60 години комунизъм с демонстрация на власт и мощ
1 Октомври 2009


С внушителен военен парад, грандиозен спектакъл и зрелищни фойерверки Китай отбеляза в четвъртък 60-ата годишнина от деня, в който Мао Дзедун основа комунистическата република.

Ръководството на компартията и гостите, дошли на площад "Тянанмън" в Пекин, наблюдаваха впечатляващия хай-тек спектакъл, с който бе отпразнувано раждането на Китайската народна република на 1 октомври 1949 г.

Честванията започнаха сутринта с военни залпове и издигане на червения национален флаг, докато президентът на страната Ху Цзинтао, облечен в тъмносива куртка ала Мао, стоеше на трибуната на Портата на небесното спокойствие над площада.

След това той слезе на площада и инспектира военните части, преминавайки край тях в черна лимузина, като се обърна на няколко пъти към строените войски с поздрава: "Здравейте, другари, здраво работещи другари", предаде Ройтерс.

От това място Председателят Мао тържествено провъзгласи създаването на Народна Република Китай, обяви Ху Цзинтао пред гостите и строените войници.

"Днес социалистически Китай приема модернизацията, приема света, приема своето бъдеще извисен и твърд", каза още президентът.

Най-големият парад на военна техника в историята на Китай

Това бе най-големият парад на военна техника в историята на комунистически Китай, отбелязват световните агенции. Осем хиляди военни, съпровождани от стотици танкове и други бойни машини, маршируваха на площада "Тянанмън", докато над града кръжаха хеликоптери и изтребители китайско производство. Бяха демонстрирани над 500 бойни машини от различни типове, сред които балистични ракети, способни да носят ядрени заряди - оръжия, приети на въоръжение след модернизация през 2007 г. Близо 90 на сто от новата китайска военна техника бе демонстрирана за пръв път пред широка публика.

"Аз съм много горд от днешните въоръжени сили. Може да видите, че ставаме по-силни и по-силни като държава", коментира пред Ройтерс 25-годишен китайски бизнесмен.

Демонстрацията на благосъстояние и военна мощ трябваше също така да покаже още веднъж, че еднопартийното управление и бързият растеж си остават верния път за просперитета на третата икономическа сила в света.

Независимо, че в условията на световната криза китайската икономика продължава да расте, а Пекин има нарастващо влияние в международните отношения, ръководството на страната е притеснено за властта си и за международната си репутация.

Според доклада на националния съвет по разузнаване на САЩ, посветен на глобалните тенденции до 2025 г., Китай ще има по-голямо влияние в света през следващите 20 години, в сравнение с която и да е друга държава.

Войниците преминаха в марш, изпълнявайки точно 116 стъпки за минута.

Всичко това бе нужно на лидерите, за да покажат, че всичко е под техния пълен контрол, коментира пред Ройтерс Зан Минг, историк от университета Ренмин в Пекин.

Той добави, че макар обикновените хора да се чувстват развълнувани и горди от спектакъла, в крайна сметка те не са част от него. Всичко бе направено, за да може ръководството да покаже на народа си и на света, че държи всичко под пълен контрол, смята историкът.

Предупреждение за Тайван

Анализатори посочват, че демонстрацията на военна техника е била явен сигнал към Тайван. Особено внимание се обръща на ракетите Донфенг 21C, които могат да държат на разстояние американските самолетоносачи, ако се развият в ракети от типа ASBM.

Показвайки нивото на модернизация на въоръжените си сили, Китай отправя послание към всички привърженици на независимостта на Тайван, че това няма как да се случи.

Експерти посочват, че модернизацията на китайската армия залага повече на водещи технологии, отколкото на числеността от 2.3 милиона войници. Нарастващата военна мощ на Китай буди безпокойство, особено във Вашингтон и Токио, за липсата на прозрачност.

Спектакъл с 60 000 артисти

Тържествата на площад "Тянанмън" приключиха със спектакъл, в който участваха 60 хиляди професионални и самодейни артисти. Те изпълниха шоу по хореография и сценография на китайския режисьор Чжан Имоу, режисирал и церемонията по откриването на летните Олимпийски игри в китайската столица миналото лято.

Артистите от всичките 56 националности в Китай отдадоха почит на успехите на китайския народ и власти.

Спектакълът беше разделен в няколко части, озаглавени: "Великото отечество", "Хармоничен Китай" и "Мястото, на което съм отраснал". Той беше наблюдаван от всички китайски държавни и правителствени ръководители от трибуна на Портата на небесното спокойствие на площада.

В разгара на шоуто китайският президент Ху Цзинтао, предшественикът му Цзян Цзъмин и другите лидери дори слязоха от трибуната, за да се смесят с множеството на площада и да потанцуват с него.

След спектакъла площадът и цял Пекин бяха озарени от зрелищни фойерверки, с които бяха изрисувани истински огнени картини в пекинското небе. Някои от тези картини бяха на тибетското високопланинско влакче, на китайския космически корабШънчжоу и на прочутия китайски дракон.

Според организаторите на тържествата това е най-грандиозното шоу, организирано досега в света.

По повод честванията китайците получиха 8-дневна ваканция. Повечето от тях ще прекарат тази неочаквана ваканция с роднините си, на екскурзии или в търговските центрове, където ще се отдадат на покупки.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=156971

Около 200 000 души се сърбаха на площад „Тянанмън" в Пекин, за да отбележат тържествено 60-та годишнина от рождението на Китайската народна република. Честването на юбилея бе подготвяно по-дълго и по-внимателно дори от Олимпиадата през миналата година.

Всичко започна с вдигането на националния флаг, след което президентът и върховен главнокомандващ Ху Дзинтао направи преглед на различните родове войски. Едва тогава бе дадено началото на най-големия парад на военна техника в историята на комунистически Китай. На него за първи път бяха показани крилати ракети и междуконтинентални балистични ракети, които могат да носят ядрен заряд. В небето над Пекин кръжаха изтребители и военни хеликоптери.

В речта си Ху Дзинтао отдаде специална почит на Мао Дзедун, който провъзгласява Китайската народна република точно преди 60 години: „Успехите през последните 60 години доказват, че само социализмът е в състояние да спаси Китай. Само реформите могат да помогнат на неговото развитие. Ние строго ще се придържаме към пътя на социализма и неговите китайски характеристики - ще следваме главната линия на партията, ще използваме вече натрупания опит и ще развиваме научно-техническата мисъл."

Световните агенции коментират, че може би най-красивото в целия парад са били живите картини, нарисувани от знаменцата на десетките хиляди статисти.

http://www1.dariknews.bg/view_article.php?article_id=408728

Китайският президент Ху Цзинтао прие днешния парад по повод 60-ата годишнина от създаването на Китайската народна република в лимузина с богата история, пише ДПА.

Возилото, дълго 6,4 метра, носи името Хунци /Червено знаме/. Дизайнът се отличава с типично китайски елементи, като решетка на радиатора като ветрило и задни фарове с формата на старинните фенери, които едно време са били окачвани пред дворците в Китай. Лимузината се произвежда в различни варианти от 1958 г. Тя е гордостта и най-важният продукт на китайската автомобилна компания "Фърст отомобайл уъркс" (First Automobile Works, FAW) със седалище в Чанчун, Североизточен Китай. Била е използвана от няколко китайски лидери за приемането на военни паради, пише БТА. Тази година за първи път беше в брониран вариант.

Първоначално лимузините били по съветски проект. Днес дизайнът им е повлиян силно от сътрудничеството на китайския автомобилен конструктор с германската компания "Фолксваген". От 90-те години на миналия век компанията го произвежда на базата на лимузините "Ауди-100", със стилизирано червено знаме на решетката на радиатора. FAW произвежда и други коли с марката "Ауди", които станаха по-предпочитани сред китайските комунистически представители, отколкото традиционното "Червено знаме".

http://www1.dariknews.bg/view_article.php?article_id=408620


Последната промяна е направена от remsist на Пет Окт 02, 2009 8:43 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Пет Окт 02, 2009 2:57 am

Голяма соларна централа започна работа в Китай

01 окт 2009Най-голямата засега централа на слънчева енергия в Китай беше пусната в експлоатация преди броени дни, предаде Ройтерс. Мощността на съоръжението е 10 MW.

Китайската корпорация за инвестиции в енергийна ефективност, собственик на централата, ще инвестира още средства в разширяване на съоръжението, докато достигне работна мощност 50 MW. Очаква се проектът, чиито соларни панели са доставени от Suntech Power Holdings, да бъде цялостно завършен през 2011 г.

Китай иска да строи най-големия соларен парк в света

Китай, който е най-големият емитент на парникови газове в света, се опитва да пренастрои силно зависимата си от въглища икономика към употреба на повече ВЕИ. През септември беше представен консултантският доклад China Greentech Report 2009 , който прави прогноза, че през 2013 г. пазарът на чисти технологии в страната може да достигне до 15% от БВП на Китай, или около $1 трилион. Тази стойност отразява най-добрия път на развитие на икономиката на азиатския тигър.

http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/zelena_energiia/2009/10/01/793212_goliama_solarna_centrala_zapochna_rabota_v_kitai/
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Пон Окт 05, 2009 11:19 pm

Китай ще строи най-скъпата жп линия в света

05 окт 2009

Железопътната линия, която към 2015 г. трябва да свърже китайския мегаполис Хонконг с граничните градове Шънчжън и Гуанчжоу, може да се окаже най-скъпоструващата в света, пише в. "Саут Чайна морнинг стар", цитиран от в. "Ведомости". По предварителни изчисления един километър от 26-километровия участък ще струва 190 млн. долара, а с напредването на строежа това число вероятно тепърва ще расте. За сравнение - цената на 1 км от Евротунела е била 85 млн. долара, а наскоро построената 345-километрова жп линия в Тайван е струвала "едва" 44.7 млн. долара за километър.

Необичайно високата стойност на новата линия в Китай се обуславя от факта, че по-голямата част от нея ще трябва да мине под земята и по-точно под три планини. Изключителната гъстота на застрояване на Хонконг обаче не позволява изграждането на наземен път без събаряне на сгради, отбелязва "Саут Чайна морнинг стар".

Значителни вложения ще изисква и строежът на крайната гара на новата жп линия, която ще е с площ 140 хил. кв.м и ще се намира в луксозния район "Уест Коулуун". За изграждането й ще са необходими около 1 млн. куб.м бетон и ще бъдат изкопани 4.5 млн. куб.м земя, което превъзхожда шесткратно обема на най-големия небостъргач в Хонконг - Международния финансов център (IFC).

По изчисления на хонконгските местни власти през 2016 г. новата жп линия се очаква да се използва от 99 хил. пътници дневно.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/10/05/794800_kitai_shte_stroi_nai-skupata_jp_liniia_v_sveta/?ref=rss

Китай произвел над 10 млн. коли от началото на годината
| 20 октомври 2009 10:02

От началото на годината в Китай са произведени над 10 млн. автомобила. Това се случва за първи път в Китай, а единствените други държави, които са минали прага от 10 млн. коли в рамките на година, са САЩ и Япония. Производителите в Китай увеличават производството, за да отговорят на нуждите на бързо растящия пазар, съобщава агенция Синхуа, цитирана от БГНЕС.


10-милионната кола била произведена във фабрика, собственост на китайския концерн First Automobile Works Group в Чанчун. Автомобилният сектор в Китай се развива бързо през последните години и се превърна в най-големия автомобилен пазар през януари, когато страната за първи път измести САЩ по продажби.

http://www1.lev.bg/view_article.php?article_id=30845

Китай планира до 2013 г. да разработи голям самолет-амфибия с размерите на „Еърбъс” А320, като серийното му производство да започне през 2015 г., пише „Независимое военное обозрение”, цитиран от Фокус.

Самолетът се планира да бъде използван за потушаване на горски пожари, за морски спасителни задачи, както и за действия срещу подводници, се посочва в съобщение на китайската авиостроителна корпорация АVIC.

Машината ще бъде снабдена с турбинови двигатели. Максималната дължина на полета ще бъде 5150 км, а скоростта до 560 км/ч.

http://world.actualno.com/news_267264.html

Китай върви уверено към позицията на водещ световен автопазар

09 ное 2009

Със 76% на годишна база са се увеличили продажбите на автомобили в Китай през октомври, достигайки до ниво 946 400 бройки за месеца, предаде "Блумбърг", цитирайки официални данни от Пекин.

След рекордния септември сделките в сектора нараснаха драстично и през октомври, доближавайки сумарният им брой от началото на годината до 8.2 млн. За десетте месеца на 2009 г. повишението е от 45.2% на годишна база, а основен "виновник" са мащабните помощи, с които Пекин подпомага потребителите в страната.

"Ставаме свидетели на силна година и растежът ще продължи и през 2010 г.", смята Йейл Жанг, мениджър в шангхайското звено на консултантска компания CSM. Мнението на експерта противоречи с прогнозите на анализатори, според които резултатите от настоящите месеци няма как да бъдат повторени през следващата година. При изтегляне на държавната подкрепа за сектора специалисти предричат и свиване на пазара през 2010 г.

Водещата позиция на General Motors (GM) в Китай се запази и през октомври. Американският конгломерат, който само преди седмица реши да запази европейското си подразделение GM Europe в своите редици, е реализирал близо 167 хил. сделки. Увеличението на годишна база е от над 100%, а компанията продължава да лидер сред външните производители на китайския пазар.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/11/09/813025_kitai_vurvi_uvereno_kum_poziciiata_na_vodesht_svetoven/?ref=rss

Китайската икономика регистрира $ 24 млрд. излишък

11.11.2009

news.bg
Коментари (16) Промишленото производство на Китай през октомври отчете ръст при увеличаващ се търговски излишък, което дава основания на икономистите да смятат, че икономическото възстановяване на третата по големина световна икономика се възстановява, предаде агенция Блумберг.

Индустриалната продукция в Китай през месеца скача на годишна база с 16.1%. Повишението е най-голямото от март миналата година, сочат данните на статистическото бюро в Пекин.

Продажбите на дребно през октомври 2009 г. спрямо октомври 2008 г. са нагоре с 16.2%, а търговският излишък на страната се е удвоил от септември до 24 млрд. долара.

Икономическата експанзия на Китай практически допринася и за възстановяването на Азия, отбелязва агенцията. БВП на страната се повишава през третото тримесечие с 9.8%.

http://news.ibox.bg/news/id_1102418809

В Китай екзекутираха двама, замесени в скандала със замърсеното сухо мляко

В Китай бяха изпълнени смъртните присъди на двама души, замесени в миналогодишния скандал със замърсеното сухо мляко. Заради веществото меламин, попаднало в млякото, тогава починаха 6 деца, а над 30 хиляди се разболяха.

Единият от екзекутираните беше признат за виновен за застрашаване на общественото здраве с опасни средства, а другият - за производство и продажба на съдържащи отровни вещества хранителни продукти.

Доказано беше, че пострадалите деца са били хранени с бебешко мляко, замърсено с меламин.

Извършителите на престъплението добавяли меламина в разтворимото мляко, за да повишат съдържанието на белтъчини в него и да заблудят инспекторите при тестовете.

Веществото, което причинява образуване на камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност, се използва при производството на пластмаси и торове.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=146154

Екзекутираха китайка, принуждава деца да проституират

14 декември 2009 11:02


Китайка беше екзекутирана, след като беше призната за виновна, че е принудила 22 ученици да проституират, предаде АФП.

Чжао Цинмей беше екзекутирана след отхвърлянето на последния й опит за обжалване. Тя и още шестима други бяха обвинение, че са принудили 22 ученици и по-възрастно момиче да проституират в бедната провинция между март и юни 2006 г. Някои от жертвите са били на възраст от 6 години. Чжао е обвинена и че е помогнала на съпруга си да изнасили дете, пише още БГНЕС.

Другите обвиняеми, включително съпругът, са получили присъди, вариращи между доживотен затвор и екзекуция след две години. Последната мярка обикновено се заменя с доживотен затвор. Миналата година Китай е екзекутирал 1700 души от общо 2400 смъртни присъди по света.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=450320
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  remsist on Съб Дек 19, 2009 9:32 pm

Китай строи най-дългия мост в света

15.12.2009

Китай започна строителството на най-дългия мост в света, който ще свързва южната провинция Гуангдонг в Хонг Конг и Макао, ход, насърчаващ икономическите връзки, предаде АФП.

Китайски длъжности лица определиха моста между Хонг Конг и Макао като "най-дългия мост над морето", който ще бъде дълъг над 50 км.

Когато бъде завършен, мостът ще бъде по-дълъг от 38,4 -метровия мост над езерото Пончартрейн в южната част на САЩ. За построяването му са предвидени 10.7 млрд. долара.

Китайският вицепремиер Ли Къцян заяви, че новата конструкция е стратегическа крачка напред за социална и икономическа интеграция в региона. Мостът ще намали времето, за стигане от Зухай до Хонг Конг от 3,5 часа на 30 минути.

От Хонг Конг до Макао ще се стига за по-малко от 1 час, в сравнение с предишните 3 часа, които бяха необходими за път.

http://news.ibox.bg/news/id_1245232065
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Китай

Писане  Working Class on Пет Мар 05, 2010 10:09 am

Успешно изстрелване на третия спътник от Китайската система за сателитна навигация "Съзвездие Голяма мечка"


2010-01-17

Както съобщи агенция Синхуа, на 17.01 2010 г. в нула часа и 12 минути китайският космодрум в Сичан успешно изпрати в очакваната орбита трети спътник от Китайската система за сателитна навигация"Съзвездие Голяма мечка" с помощта на ракета-носител"Чанджън-3 С".
Представител на Китайския център от посочената система заяви, че според програмата за Китайската система за сателитна навигация трябва да бъдат изстреляни общо 5 спътника за стационарна орбита и 30 спътника за нестационарна орбита и се очаква до 2020 година Китайската система за сателитна навигация да покрие цялото земно кълбо.
По-рано Китай вече е изстрелял два подобни спътника, а този спътник ще бъде оставен на стационарната орбита.
avatar
Working Class

Брой мнения : 96
Registration date : 13.09.2009
Age : 26
Местожителство : Народна Република България

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Спътниците ли определят политиката

Писане  sproletarski on Вто Мар 09, 2010 11:16 am

Истината е, че със или без, спътници, Китай е империалистическа държава! Evil or Very Mad
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  Надя on Вто Мар 09, 2010 11:33 am

sproletarski написа:Истината е, че със или без, спътници, Китай е империалистическа държава! Evil or Very Mad
Китайците си гледат интереса, компартията на Китай изобщо не се притеснява от прекалено близките си отношения с Щатите. Нещо повече, китайците се радват даже, че все още не им е наложено ембарго. Това солидарност, нетърпимост към опортюнизъм и ревизионизъм, за тях отдавна не важи. Neutral
avatar
Надя

Брой мнения : 112
Registration date : 06.03.2010
Age : 52

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ЕДРАТА КИТАЙСКА БУРЖОАЗИЯ

Писане  sproletarski on Пет Мар 12, 2010 10:31 am

Едрата китайска буржоазия си гледа интереса като се маскира чрез уж комунистическата партия и някаква, оправдаваща наличната експлоатация, "временна" политика! Естествено е в случая всякакви приказки за опортюнизъм, ревизионизъм и изобщо за действителната контрареволюция в Китай да са забранени. Exclamation
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  Съветски Бетон on Нед Мар 14, 2010 6:05 pm

sproletarski написа:Истината е, че със или без, спътници, Китай е империалистическа държава! Evil or Very Mad

???

Ти луд ли си ?

това което говориш е пълна глупост .

Как може на Фона на Делата на запада ти да обвиняваш Китай в империялизъм .

би треало да се засрамиш ..

Съветски Бетон

Брой мнения : 5
Registration date : 22.02.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  Съветски Бетон on Нед Мар 14, 2010 6:07 pm

sproletarski написа:Едрата китайска буржоазия си гледа интереса като се маскира чрез уж комунистическата партия и някаква, оправдаваща наличната експлоатация, "временна" политика! Естествено е в случая всякакви приказки за опортюнизъм, ревизионизъм и изобщо за действителната контрареволюция в Китай да са забранени. Exclamation

Това са пълни глупости .

70 % от Китайската икономика все още е планова .

Съветски Бетон

Брой мнения : 5
Registration date : 22.02.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

СВЕСТНИТЕ У НАС СЧИТАТ ЗА ЛУДИ <Ботев>

Писане  sproletarski on Вто Мар 16, 2010 3:35 am

Не е важно с колко процента от икономиката разполага едрата китайска буржоазия! Важното е, че този процент расте постоянно! Цялата държавна промишленост, чрез политиката на лъжекомунистическата партия на Китай в случая, играе подкрепяща роля по отношение на частния бизнес.
Луд е онзи, който не вижда всичко това (пък и още много!) зад уж комунистическият параван на китайската контрареволюционна политика! За това какво представлява една партия не е важно с какво име и лозунги и с какви символи се кипри, а какво върши в действителност. Политиката за развитие на частния бизнес в Китай, а значи и експлоатацията на човек от човека, е пробуржоазна, сиреч антикомунистическа! И никакви "разумни" доводи не могат да оправдаят такава антипролетарска и изобщо антихуманна политика!
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  Taepodong on Вто Мар 16, 2010 1:39 pm

sproletarski написа:Не е важно с колко процента от икономиката разполага едрата китайска буржоазия! Важното е, че този процент расте постоянно! Цялата държавна промишленост, чрез политиката на лъжекомунистическата партия на Китай в случая, играе подкрепяща роля по отношение на частния бизнес.
Луд е онзи, който не вижда всичко това (пък и още много!) зад уж комунистическият параван на китайската контрареволюционна политика! За това какво представлява една партия не е важно с какво име и лозунги и с какви символи се кипри, а какво върши в действителност. Политиката за развитие на частния бизнес в Китай, а значи и експлоатацията на човек от човека, е пробуржоазна, сиреч антикомунистическа! И никакви "разумни" доводи не могат да оправдаят такава антипролетарска и изобщо антихуманна политика!

Всъщност ККП успя с добре премерената си политика да изкара от мизерията няколкостотин милиона китайци през 1990-те години - в уж "най-буржоазния" си период. Т.е., това са няколкостотин милиона души които са се сдобили с по-сигурен живот, с по-добро образование и здравеопазване, и съответно с повече възможности за развитие. В допълнение, текущият петгодишен план предвижда допълнителна модернизация на промишлените мощности (по-малко замърсяване на околната среда и същевременно по-добри работни условия), подобряване качеството на стоките и услугите, обширно залесяване на площи и пр. Това ако е антихуманна буржоазна политика, здраве му кажи.
avatar
Taepodong

Брой мнения : 71
Registration date : 23.03.2009
Age : 27
Местожителство : София

Вижте профила на потребителя http://kcna.co.jp

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистически Китай

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите