Испанската гражданска война (1936-39г.)

Go down

Испанската гражданска война (1936-39г.)

Писане  remsist on Пон Мар 01, 2010 6:26 pmЕто една интересна книга за ИГВ. Може да се намери по библиотеките. Един другар написа кратко представяне за нея.

„ Испанската гражданска война”
Автор – Исак Мошев

Тази книга е една от малкото, oписващи борбата на испанския народ против фашизма по обективен начин. Същевременно тя позволява вникване в преживяванията и действията на защитниците на Републиката и законно избраното правителство.
Книгата е написана от Исак Мошев. Той не е случаен човек. Исак Мошев е бил интербригадист, сражавал се е 2 години, борил се е за идеята, в която е вярвал. Носител е на множество медали за проявена храброст и саможертва. Въпреки това на нито едно място в книгата не споменава това. Той не е от тези, които се правят на големи герои и обичат да обират лаврите след битките.
Разказът започва няколко седмици преди началото на метежа. Едно от първите неща, които привличат вниманието са многобройните предупреждения отправени от левите организации към правителството за предстоящ преврат. То не предприема решителни действия. Виждайки какво става и бездействието на правителството, левите организации - CNТ, FAI и Комунистическата партия, държащи синдикатите, започват да въоръжават работниците. При започване на метежа в много райони, благодарение именно на тези мерки, работниците успяват да победят и пленят голяма част от войниците, командвани от профашистките генерали на Франко.
В началото антифашистката съпротива печели битките и започва да изтласква франкистите. Когато става ясно, че фашистите не могат сами да победят народа, Германия и Италия (управлявани от фашистки правителства) оказват помощ на Франко. И то каква – над 300 хиляди пехотинци, десетки хиляди танкове и самолети, техници, специалисти и офицери.
Единствената страна, която помага на испанската република, е СССР. Но тогава и Франция, и Англия застават на страната на Франко като не позволяват продажбата на оръжия на Републиката. Също така спират и преминаването на интербригадистите на френско-испанската граница и арестуват голяма част от тях.
В Испания започват кървави боеве. Постепенно републиканските войски започват да губят поради силовото и техническото превъзходство на франкистите. Въпреки това антифашистите не предават нито едно селце или град без бой!
Нека направим съпоставка между двете войски. За фашистите се бият над 300 хиляди немци и италианци, 100 хиляди мароканци, 20 хиляди португалски наемници, 15 хиляди доброволци (фалангисти), освен това те мобилизират цялото мъжко население в окупираните земи и го принуждават да се бие. Но най-важното – те са нахранени, добре въоръжени, добре обучени.
Антифашистките войски са съставени предимно от доброволци - работници, селяни, интербригадисти, и малка част от армията. В по-голямата си част те не са минали военно обучение и не са добре въоръжени. Въпреки това антифашистите – комунисти, анархисти, социалисти, дребна буржоазия и безпартийни – ИСПАНСКИЯТ НАРОД, се противопоставя и успява да задържи фашистите повече от 3 години.
В тази книга се описва как хората се борят за своята свобода, за своите права. Те се борят против ужасната система на капитализма и абсурдното аграрно робство(по това време около 3% от населението притежава над 90% от обработваемата земя)!

Свобода на народа, смърт на фашизма!

No Pasaran!
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите