Театър

Go down

Театър

Писане  remsist on Вто Мар 02, 2010 12:00 am

"Капиталът" срещу "Няма да платим"

01.03.2010, 19:07

Спектакълът е първи опит в театралната история да се определи философския труд
„Капиталът" на Карл Маркс, като основа и повод за вглеждане и анализи на взаимоотношенията между Капитала и Човека днес.

Агресивният поход на законодателните - „Стока"! „Стойност"! „Собственост"! над
индивида провокира преоценка на допустимото му превръщане в стока, в измерима стойност или в нечие притежание.

Постановката задава много въпроси:

Всичко ли е частна собственост?

Любовта може ли да бъде собственост?

Моралът може ли да бъде собственост?

Господ може ли да бъде частна собственост?

Планетата чия собственост е?

Човек може ли да бъде собственост?

Ежедневният ни конфликт между парите и милосърдието търси алтернатива и спасение думите на Стефан Цвайг - „Ако не можем да спасим индивидуалното, то поне да спасим
индивида в себе си".

Саркастична комедия, която подтиква къмпреоценка на статуквото и сериозен размисъл за бъдещето ни в класовото общество.

По текстове и фрагменти от Маркс, Фо, Унамуно, Цвайг, Сънински.

Участват: Мария Сапунджиева,Асен Блатечки,Станка Калчева, Филип Аврамов,
Георги Къркеланов, Димитър Живков, Юлиан Малинов, Юлиан Рачков.

Премиерата на постановката ще се състои на 10 март от 19:00 часа в НДТ "Сълза и Смях".

http://news.ibox.bg/news/id_685492663

Интервю с режисьора Сънински: http://novinitepro.bg/svejo/scena/kapitalt-po-zalite-ot-10-mart.html

Играят “Капитала” в театъра на Маркс

18:05
27.01.10
автор: Диляна Димитрова, прочитания: 243, коментари: 0 Асен Блатечки е гробокопач на капитализма в “Капитала” - новия спектакъл на Съни Сънински в “Сълза и смях”. Снимки Георги Цветков и архив “Труд” В разгара на кризата у нас ще се появи баш идеологът на пролетариата - Карл Маркс. Немският философ, политикономист и автор на Комунистическия манифест ще излезе на сцената на столичния театър “Сълза и смях” 20 години след падането на Желязната завеса. Промяната обобщи соцтемата с една дума - провал.

Сега в ролята на артист, политикономистът ще разнищи идеите си наново, в контекста на съвременния капитализъм. Това ще стане в спектакъла “Капитала” на режисьора Съни Сънински - смесица между труда на Маркс и пиесата “Няма да платим” на Дарио Фо. Премиерата е в средата на март.

Пролетариите от всички страни ще се обединят в спектакъла “Капитала” (с подзаглавие “Спасение няма”), който от вчера вече се репетира на столична сцена. Асен Блатечки става гробокопач на капитализма, а “жена” му Мария Сапунджиева мотивира приятелките си да ограбят кварталния супермаркет. Двигател на революцията на гладните жени в магазина е не кой да е, а Ленин - водачът на руските болшевики. В ролята влиза Георги Къркеланов, той е и Младият Маркс на режисьора Съни Сънински.

Действието на черната комедия се развива в “Сълза и смях”, театъра на Карл Маркс... Грешка! Театърът на директора Венцислав Кисьов - носител на Ленинска награда за превъплъщението си в главната роля в тв сериала “Младостта на Маркс”. Впрочем режисьорът Сънински надали ще пропусне шанса да ангажира и вече Зрелия Маркс (Венци Кисьов) в своя спектакъл. Целта е да видим завръщането на Карл Маркс в бъдещето, неговия скок във времето и срещата му със самия себе си в “Сълза и смях”.

Две пролетарски семейства - Блатечки&Сапунджиева и Филип Аврамов&Станка Калчева, се опитват да оцелеят в ада на безпаричието. Съпругите крадат от супермаркета, за да не хранят семействата си с консерви евтина кучешка храна или супа с просо за канарчета и замразени заешки глави. В другата крайност са охранените и агресивни капиталистически челюсти на Юлиан Рачков, Димитър Здравков и Юлиан Малинов (актьори, току-що завършили НАТФИЗ).

Докато Блатечки се опитва да разбере света чрез “Капиталът” на Маркс, самият автор наблюдава отстрани и създава своите трудове за класовата борба. Но освен като наблюдател на действието, на сцената ще видим Карл Маркс още като коментатор, като участник, като слуга на “капитала” - на този, който го храни, даже като домашен любимец на “семейството” на Блатечки и Сапунджиева. Комунистическият идеолог сам ще сравни онова, което е имал предвид, и това, което ни се случва в момента.

“Търсех текст, който да подложи на изпитание обществото ни докъде и как нашата ценностна система работи в момента, дали тя е готова за изпитание по време на финансовата криза и как се променя.- казва Съни Сънински. - Много ми се искаше да работя върху “Капиталът”, но това е философски труд, в него няма действие. Затова го съчетах с “Няма да платим” на Дарио Фо. Двете с “Капиталът” са любопитни тези, които невидимо се сблъскват и днес.”

С този спектакъл Сънински разсъждава какво е капиталът днес, как битието в съвремието определя съзнанието и човешкото благополучие. Зрителят на това представление ще си припомни основните философски тези на Маркс за кръговрата на парите, за стоката като основа на капиталистическото общество, ще си зададе въпроса дали всичко е за продан, дали парите промениха ценностната ни система, дали хората не мислят и за себе си като стока...

Карл Маркс излиза на родната сцена в момент, когато театърът ни иска да влезе в капитализма, но да остане с единия крак в социализма. Т. е. да е на държавна заплата, но да му оставят приходите от билети. Но това не е нито свободен пазар, нито капитализъм. По-скоро напомня за диалектически материализъм. Ето някои от основните му закони:

1.Закон за единство и борба на противоположностите;

2. Закон за прехода на количествените изменения в качествени натрупвания;

3. Закон за отрицание на отрицанието - този закон се обяснява с повтарящия се цикъл на теза, антитеза, синтез.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=358491
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите