интернет?

Go down

интернет?

Писане  remsist on Чет Мар 11, 2010 10:55 am

За жалост интернет не носи само полза, той е в състояние и да навреди на човек, дотолкова, че вместо мрежата да е подвластна на човека, човекът става подвластен на мрежата Arrow

Facebook - поколение на самовлюбените
4 март 2010 20:52

Платформи като Фейсбук би трябвало да стимулират създаването на контакти. Изследване показва обаче точно обратното: хората, които избягват Фейсбук, са не само по-доволни от живота си, но и имат повече успех в работата.

На пръв поглед прозрението на най-новото изследване, свързано с Фейсбук и проведено от университета в Цюрих, не звучи революционно: "Само чрез Фейсбук хората няма как да станат по-щастливи", гласи то. Действително преди две години учени от Мичиганския университет стигат до извода, че потребителите на социални мрежи като Фейсбук, Май Спейс (My Space) и Щуди ФауЦет (StudiVZ) би трябвало да са по-щастливи, тъй като са ангажирани в един вид социална мрежа.

Фейсбук-юзърите - ментално лабилни?

Проучването на университета в Цюрих обаче, в което са участвали 1000 души, не може да потвърди това твърдение. Вместо похвали, върху Фейсбук се изсипват куп критики. Положителна нотка се долавя единствено в твърдението, че Фейсбук се използва предимно от екстровертни хора, което се обяснявало с характера на потребителите и нямало нищо общо с платформата за приятелства.

Учените от Цюрих твърдят, че хората, които не използват Фейсбук, са по-доволни от живота си. Освен това те са по-стабилни психически и по-съвестни от феновете на социалната платформа. Всъщност според редица психологически изследвания добросъвестността е в тясна връзка с успеха в професионалния живот. Учените от Цюрих обаче са убедени, че в тази насока е нужно да се проведат и други изследвания.

Нарцистични, но честни

Поколението, използващо най-често социални платформи като Май Спейс и Фейсбук, признава, че юзърите на подобни онлайн-мрежи са предимно нарцистично-екстровертни хора. В рамките на проучване сред над 1000 американски студенти става ясно, че 57 на сто от тях използват профила си в социалната интернет-платформа най-вече, за да си направят лична реклама, за да получат повече внимание или поради самовлюбеност. Участниците в изследването споделили, че те са по-самоуверени, по-нарцистични и търсещи повече внимание, отколкото поколението преди тях. "Впечатляващо е колко честна е тази генерация при диагнозата на собствените й слабости", казва Жан Туенг, професор по психология към университета в Сан Диего.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=491356
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: интернет?

Писане  remsist on Съб Мар 13, 2010 9:57 pm

Достъпът до Интернет става фундаментално човешко право


Business Post
09.03.2010 г.
Правото на достъп до Интернет да бъде признато за фундаментално човешко право. Нагласите сред хората за това стават все по-сериозни, установи проучване на BBC в 26 страни. Според него 80% от анкетираните подкрепят ООН, която настоява да бъде приет подобен регламент.


През 1948 г. новосъздадената организация ООН подготвя фундаменталния си документ „Всеобща декларация за правата на човека. В нея са записани основните човешки права, като служи за база на повечето закони за защита на свободата и личността. Развитието на технологиите обаче все по-ясно поставя на дневен ред законовото гарантиране на друго право – достъпа до Интернет.

Според проучване на BBC все повече хора започват да възприемат достъпа до Интернет като фундаментално човешко право.

Според ООН като такива права се възприемат Право на свобода (всеки човек е свободен) и отхвърляне на робството; Право на човека да не бъде дискриминиран; Право на съд и на справедлив съдебен процес; Право на собственост и гарантиране на собствеността; Право на човека да не бъде малтретиран; Право на вероизповедание и право на смяна на вероизповеданието; Равнопоставеност на половете; Право на труд и право на почивка.

Влиянието и силата на Интернет обаче го правят толкова значим, че неговата липса все повече се възприема като нарушаване на човешко право.

Проучването на BBC обхваща 26 страни и повече от 27 000 респонденти. То е установило, че

четири на всеки 5 човека са убедени, че правото на достъп до Интернет трябва да бъде гарантирано, ако не - това накърнява човешките им права.

Някои правителства явно бързо се ориентират за това какво искат гражданите. Естония и Финландия вече са гарантирали със закон правото на достъп, а ООН настоява да бъде приет подобен регламент.

Според документа на Международната общност Интернет трябва да се третира като обществено благо и първостепенна необходимост като пътищата, водните източници и прочие. Изследванията показват, че той вече е основно средство за информация, общуване между хората и средство за препитание. Фактически вече животът не може да бъде пълноценен без връзка с мрежата.

http://news.bpost.bg/story-read-22077.php

44% от хората не си представят живота без интернет
12 март 2010, 09:07Любопитно

Лондон, Великобритания
изпрати на приятел Интернет е фундаментално право за повечето хора по света.
44% от хората по света не могат да си представят живота без интернет, а близо 80% смятат, че достъпът до глобалната мрежа е тяхно фундаментално право, според анкета на BBC, цитирана от TechNews.bg. Най-много потребители със симптоми за интернет зависимост има в Япония (84%), Мексико (81%) и Русия (71%). В проучването, чиято цел е била да установи какво място заема мрежата в живота на хората, са участвали 27 хиляди души от 26 страни.

Достъпът до интернет е право за 71% от несвързаните към мрежата, а при вече ползващите уеб - този показател е 87%. Най-много почитатели интернет има в Южна Корея (96%), Мексико (94%) и Китай (87%).

Почти всички анкетирани са единодушни, че интернет е отлично средство за самообразование. 78% от респондентите пък споделят, че мрежата им дава чувство на свобода, а половината отварят браузъра, за да общуват във Facebook, MySpace и други социални мрежи.

За 48% от анкетираните интернет е безопасно място за самоизява - подобна позиция е силно застъпена в Гана (74%), Кения (73%) и Индия (70%). На противоположно мнение са голяма част от потребителите в Германия (72%), Южна Корея (70%), Франция (69%), Япония (65%) и Китай (55%).

Според над половината от анкетираните, властите не трябва да ограничават по какъвто и да е начин достъпа до мрежата.

Проучването разкрива и страховете на интернет потребителите. Преди всичко те се опасяват от мошеници в мрежата. Сред другите опасности се нареждат разгласяването на лични данни, филтрирането на съдържание от страна на властите и др. /БЛИЦ

http://www.blitz.bg/news/article/72723
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите