Вълко Червенков

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Go down

Ако на власт в България беше оставал Червенков социализмът можеше ли да просъществува?

12% 12% 
[ 2 ]
18% 18% 
[ 3 ]
29% 29% 
[ 5 ]
41% 41% 
[ 7 ]
 
Общо гласове : 17

Вълко Червенков

Писане  Working Class on Чет Мар 18, 2010 7:12 pm

Бележитият деец на Българската комунистическа партия Вълко Велев Червенков е роден на 6 септември 1900 година в гр. Златица. Избрал пътя на революционната борба против монархията и капитализма, още в 1914 година той е в ръководството на ученическата стачка в софия. През 1919 година, в условията на големия революционен подем на масите след първата световна война и Великата Октомврийска социалистическа революция, той е начело в организирането на всички столични гимназии в грандиозната първомайска манифестация на Партията. Същата година Вълко Червенков става член на Българската комунистическа партия (тесни социалисти).
Огромно значение за целия по-нататъшен живот и дейност на младия комунист има запознанството му в 1920 година с Георги Димитров.
Партията възлага на Вълко Червенков работа сред трудещата се младеж. Той успешно изпълнява тази задача и скоро изпъква като един от най-способните ръководители на младежкото комунистическо движение.
През август 1923 година, когато Партията пристъпва към подготовката на народното антифашистко въоръжено въстание, Вълко Червенков е избран за секретар на Софийската окръжна и градска организация в София. Той става един от дейните организатори в подготовката на Септемврийското въстание в София, активно и безстрашно работи по снабдяването с оръжие.
След поражението на въстанието Вълко Червенков е един от най-твърдите защитници на Септемврийското въстание, което изигра ролята на преломен момент в болшевизацията на Партията. На 23-годишния младеж е възложена отговорна и трудна задача - ръководител на агитацията, пропагандата и печата на Комунистическия младежки съюз, а след това - организатор на партийната работа сред войската и на бойните групи на Партията. Заради тази революционна дейност правителството на палача Цанков го осъжда на смърт.
През 1924 година Вълко Червенков участвува във витошката нелегална конференция на Партията, както и нелегалната конференция на Комунистическия съюз на младежта в България. През 1925 година положението на нелегалния деец и конспиратор става критично и по решение на ЦК на БКП (т.с.) Вълко Червенков емигрира нелегално за Съветския Съюз. Тук той с жар се залавя да изучава марксизма-ленинизма, грижливо изучава опита на строителството на социализма в СССР.
В Съветския Съюз, заедно с Георги Димитров, Вълко Червенков продължава борбата за по-нататъшното болшевизиране на Българската комунистическа партия. Упорито и неостъпно той се бори против вредната и антипартийна политика на левосектантските фракционери, както и против десноопортюнистическите грешки и социалдемократически отживелици в Партията, за превръщането и в партия от нов тип, партия на марксизма-ленинизма, способна да възглавява широките народни маси в борбата за смъкване на буржоазната монархо-фашистка диктатура и установяването на истинска народна власт - властта на трудещия се народ, ръководена от работническата класа.
От 1926 до 1936 година Вълко Червенков е член на политемигрантската комисия при Задграничното бюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия, а известно време е и секретар на същата. От септември 1928 година до август 1934 година той е преподавател по марксизъм-ленинизъм в Международната ленинска школа и в Комунистическия университет за националните малцинства на Запада. От април 1935 година до септември 1937 година той завежда Балканския сектор в Международната ленинска школа.
През есента на 1937 година той е назначен за директор на Международната ленинска школа.
От септември 1938 година до юни 1941 година Вълко Червенков работи в Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал. Едновременно той е и директор на школата за подготовка на партийни кадри при Изпълнителния комитет на Коминтерна. На VII пленум на ЦК на БКП, състоял се през февруари 1941 година, Вълко Червенков е избран за член на задграничното бюро на ЦК на БКП.
Когато хитлеристките разбойници нападнаха великия Съветски Съюз, Партията му възлага високоотговорната задача на ръководител на радиостанция "Христо Ботев". С огнени и вдъхновени слова той разобличава безпощадно хитлеристките агенти у нас като буди, зове, вдига работниците, трудещите се и всички патриоти в нашата страна на решителна борба с всички средства срещу окупаторите и техните монархо-фашистки слуги. Гласът на Вълко Червенков по народната радиостанция "Христо Ботев" е гласът на Партията, гласът на Георги Димитров, който зове, мобилизира, вдъхновява непреклонна увереност в неизбежния разгром на фашистката тирания.
За заслуги в борбата против фашизма съветското правителство награждава Вълко Червенков с орден "Ленин".
Завръщайки се в България след 9 септември 1944 г., Вълко Червенков включва своята неизчерпаема енергия в изграждането на нашата народнодемократична държава.
От октомври 1944 година Вълко Червенков е член на Политбюро на ЦК на БКП и работи за прочистване на идеологическия фронт в нашата страна от фашистката буржоазна плесен.
В края на 1947 година той влиза в правителството, председателствувано от Георги Димитров, като председател на комитета за наука, изкуство и култура.
В 1949 година, след смъртта на великия вожд и учител на българския народ Георги Димитров, в правителството възглавявано от Васил Коларов той е избран за първи подпредседател на Министерския съвет, а след смъртта на Васил Коларов е избран за генерален секретар на Централния комитет на БКП и за председател на Министерския съвет.
От февруари 1948 година до февруари 1949 година Вълко Червенков е главен секретар на Националния съвет на Отечествения фронт. През февруари 1950 година пленумът на Националния съвет на Отечествения фронт го избира за председател на Националния съвет, а Третият конгрес на Отечествения фронт, състоял се на 29 май 1952 година, с пълно единодушие го преизбира за председател на Националния съвет на Отечествения фронт.
След 9 септември 1944 година трудещите се в нашата страна редовно избират Вълко Червенков за народен представител и за депутат на трудещите се в Столичния народен съвет.
Върху непоклатимите основи, положени от Георги Димитров, българският трудещ се народ под ръководството на Комунистическата партия още повече разширява заздравява животворната българо-съветска дружба - залог за изграждане светлата сграда на социализма у нас, главна гаранция за независимостта на нашата страна, решаваща движеща сила на нашето обществено развитие. С признателност и преданост към нашия освободител - Съветския Съюз, към КПСС пронизват цялата богата и многостранна дейност на Вълко Червенков.
Застанал начело на ЦК на Българската комунистическа партия той държи високо и пази чисто знамето на пролетарския интернационализъм. С Димитровска нетърпимост Вълко Червенков стои начело на българския народ в беговата безпощадна борба против всички и всякакви прояви на предателския национализъм, на национална вражда, против безотечествения буржоазен космополитизъм, изостря и държи на висота революционната бдителност.
Вълко Червенков е неуморен борец за укрепване съюза между работническата класа и трудещите се селяни - гръбнакът на нашата народнодемократична държава.
До края на своя съзнателен живот той остава верен на великите идеи на Маркс-Енгелс-Ленин-Сталин.

avatar
Working Class

Брой мнения : 96
Registration date : 13.09.2009
Age : 26
Местожителство : Народна Република България

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

МНОГО ОРЯЗАНИ ДАННИ!

Писане  sproletarski on Сря Апр 21, 2010 10:23 am

Според мен най-интересен момент от животът и дейността на В.Червенков е как именно е бил снет от власт и с какви мотиви! Странното тук е, че при толкова много привърженици и симпатизанти той е бил елиминиран!
Това е интересно защото с идването на Т.Живков на власт е посят и първият корен на контрареволюцията в Бъргария!
Ако имате сведения за този период и за отношенията Червенков - Живков, моля пишете!
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Georgi91 on Сря Апр 21, 2010 2:14 pm

Не зависеше от Червенков. Всичко бе верижна реакция, тръгнала от Съветския същз, под диктовката на Хрушчов.
avatar
Georgi91

Брой мнения : 102
Registration date : 14.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Весо on Сря Апр 21, 2010 3:23 pm

Незнам, момчета, за какво ви е да четете подобни жестоко скарани с истината "героични" биографии и с какво биха ви били полезни в днешния ден?


Той става един от дейните организатори в подготовката на Септемврийското въстание в София, активно и безстрашно работи по снабдяването с оръжие.
Въстание в София и окръга не избухва, така, че незнам какво е организирал Червенков?


а след това - организатор на партийната работа сред войската и на бойните групи на Партията. Заради тази революционна дейност правителството на палача Цанков го осъжда на смърт.
По-точно казано, "бойната група", защото под командването на ВО на БКП и на ЧК в София, 24-25 година има точно една бойна група, тази на Златарев-Абаджиев, а Червенков няма никакво отношение към нея.
Така е, Червенков е осъден на смърт и напуска страната по нелегален канал на ФАКБ (Федерация на анархо-комунистите). Човекът който превежда Червенков през границата и му спасява живота е анархистът Спиро Попгригоров. Попгригоров, до края на живота си не може да си прости тая грешка....

Вълко Червенков продължава борбата за по-нататъшното болшевизиране на Българската комунистическа партия. Упорито и неостъпно той се бори против вредната и антипартийна политика на левосектантските фракционери, както и против десноопортюнистическите грешки и социалдемократически отживелици в Партията, за превръщането и в партия от нов тип, партия на марксизма-ленинизма,
Преведено от пропагандно-идеологически на човешки, това означава, че се е занимавал с клепане на собствените си другари, хиляди от които заминават за Сибир или получават куршум в тила. Тъй като клепането е взаимно и повсеместно, Червенков също е арестуван, обвинен в троцкизъм и от куршума го спасява само застъпничеството на шурея му, Г. Димитров.

Според мен най-интересен момент от животът и дейността на В.Червенков е как именно е бил снет от власт и с какви мотиви! Странното тук е, че при толкова много привърженици и симпатизанти той е бил елиминиран!
Червенков е свален от по същия начин, както и Живков на 10 ноември - след един телефонен разговор със съветския посланик.

Весо

Брой мнения : 23
Registration date : 31.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  never_surrender on Чет Апр 22, 2010 10:14 am

Прав си пич.Свален е щото се сменя властта в СССР,за тва е сменен.Не го слушай лъркинг клас кво пише,щот 100000% е с цел да се вдигне в очите и 100000% тва го е копи пейстнал от някъде.
А и анархиста,който го е превел,няма нужда да съжелява за стореното,ако не е бил червенков,са щяли да сложат друг удобен човек сталинист.
Септемврийско възстание аз за пръв път разбрах,че е имало в София,и то и за последен.за бойни групи не знам лично.
avatar
never_surrender

Брой мнения : 139
Registration date : 31.10.2009

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  remsist on Пет Апр 23, 2010 7:57 pm

Материалът е малко патетичен, но все пак - браво на уъркинг, че го е издирил и качил - според мен е добре да има и тема за В.Червенков във форума ни.

Весо, в Софийско на редица места има въстанически действия, така че по този въпрос не си прав. По другите - няма да е зле да посочиш откъде си черпил информация?
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  пешо on Пет Апр 23, 2010 8:05 pm

Така, сега да видим колко са състоятелни посочените доводи.
1. Не знам какво противоречие има между това да участваш в подготовката на Сеп. въстание, но в дадената област то да не избухне, и поради това да се каже, че не си участвал в подготовката. Значи първия довод срещу В. Червенков отпада .

2.Към ВО на партията през 1924-25 има Специална наказателна комиси в състав В. Червенков, Ст. Димитров и Ив. Минков. Тази комисия взема решения за наказания на предатели и провокатори, каккто и сговористи /Н. Милев, В. Димчев/. Наказателните групи са на подчинение на комисията., в това число и Софийската на Абаджиев. Та и втория довод е абсолютно несъстоятелен. Това кой го превежда през границата /дали е така е съмнително/ няма отношение към Червенков.
3. Червенков в СССР не е арестуван. Кой кого е клепал е спорно.
4. Червенков е свален вследствие поврата в КПСС след идването на Хрушчов и 20 конгрес.

пешо

Брой мнения : 82
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

КОЛОСИ И МИЖИТУРКИ

Писане  sproletarski on Съб Апр 24, 2010 6:50 am

пешо написа:
4. Червенков е свален вследствие поврата в КПСС след идването на Хрушчов и 20 конгрес.
Излиза, че всеки който не е издигнат непосредствено от революцията, е можел да бъде свален с решението на Москва! Според мен това е врно! Москва се е опитвала да свали например Мао, но е ударила на камък и даже започна злобна кампания против него. Авторитетът на СССР, като първата пролетарска държава в света, даде погрешното самочувствие на съветските ръководители като "вождове" на международния пролетариат. Но онези местни лидери, чрез които ръководеха, бяха чисто и просто партийни кариеристи с незначително участие в революционното движение. Незначително, в сравнение с такива колоси, като Ленин, Г.Димитров, Мао, Ф.Кастро и др. Никой от изброените революционери не би позволил просто така да го ръководят. Това е така защото той е издигнат от масите, а не под контрола но Москва и партийната номенклатура. Пред партийните мижитурки номерът с "перестройката" можеше да мине, но той не мина пред колоса Фидел!
Точно с невъзможността на В.Червенков да се противопостави на намесата на Москва във вътрешните работи на България и на БКП, започват да се формират всички тези предпоставки довели до контрареволюцията през 1989г.
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  пешо on Съб Апр 24, 2010 5:14 pm

Спролетарски съгласен съм с теб. Не споря. Вследствие на антифашистката борба и на стеклите се обстоятелства, голяма част от големите революционни кадри на партията бяха убити или починаха- Ст. Димитров, А. Иванов, Ц. Радойнов, Хр. Михайлов, В. Тричков и др. Г. Димитров, В. Коларов. Много вероятно е ако някои от тях бяха живи Българиия да не последва ривизионистичния курс на Хрушчов и да не надделеят живковисткшти опортюнисти. Наистина В. Червенков се оказа слаб и трудно и сэс закъснение се ориентираше в случващите се събития. Поптомов, Чанков, Терпешев , Драгойчева и др. също не се ориентираха или минаха на страната на Живковистите.

пешо

Брой мнения : 82
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Весо on Съб Апр 24, 2010 6:00 pm

Пешо, ако искаш да водиш спор или дискусия по теми свързани с историята на България и най-вече на революционното движение, трябва да забравиш за дебели червени книжки издавани преди 1989г, със заглавия от сорта на "История на БКП", "Под знамето на партията" и тем подобни.

1. Не знам какво противоречие има между това да участваш в подготовката на Сеп. въстание, но в дадената област то да не избухне, и поради това да се каже, че не си участвал в подготовката. Значи първия довод срещу В. Червенков отпада .
2.Към ВО на партията през 1924-25 има Специална наказателна комиси в състав В. Червенков, Ст. Димитров и Ив. Минков. Тази комисия взема решения за наказания на предатели и провокатори, каккто и сговористи /Н. Милев, В. Димчев/. Наказателните групи са на подчинение на комисията., в това число и Софийската на Абаджиев. Та и втория довод е абсолютно несъстоятелен. Това кой го превежда през границата /дали е така е съмнително/ няма отношение към Червенков.
3. Червенков в СССР не е арестуван. Кой кого е клепал е спорно.
4. Червенков е свален вследствие поврата в КПСС след идването на Хрушчов и 20 конгрес.


Принципно, ако водиш подготовка за въстание и то не избухне, изводът е, че или си водил калпава подготовка или никаква. Но в конкретния случай, през септември 1923г, в София не избухва въстание, по простата причина, че софийската партийна организация отказва да въстане, както правят и половината партийни организации в страната...
Та, нали ти казвам, че в дебелите книжки, може да пише, че е имало супер-специално-наказателни-бойни групи и комисии, но всичко това дори тогава е било само на хартия. А какво остава пък за по-късните стъкмявания на историята и фантасмагоричните спомени и биографии на отделни "дейци".
Никола Милев и прокурора Димчев не са убити от бойни групи на БКП. Милев е убит от анархистите Г.Шейтанов и Ж. Грозев по решение на единофронтовското крило във ФАКБ, като това най-много да е било съгласувано с т.нар. Единофронтовски център в който са влизали М.Фридман, Н. Петрини, Г. Шейтанов, М. Манолев ( съответно БКП, БЗНС, ФАКБ, ВМРО-левица), но в никакъв случай с ръководстовото на БКП или някакви Ч-Ката или Червенковци...
Вълко Червенков напуска страната през 1925 по нелегален канал на ФАКБ - това е безспорен факт. Човекът който е отговарял за "канала" и е "пуснал" Червенков по него, е воеводата Спиро Попгригоров, деец на македонското освободително движение и Федерацията на анархистите.
Прокурорът Димчев е авторът на ЗЗД, заради което е осъден на смърт от ФАКБ, а присъдата е изпълнена
от анархиста Никола Малчев.
Вълко Червенков е арестуван в СССР по време на "чистките" - това е безспорен и известен факт - недоумявам как може да не го знаете. Спасява го само застъпничеството на Г.Димитров пред Сталин.
Това, че е свален след идването на Хрушчов на власт, не разбирам с какво променя факта, че Метрополията сменя ръководителите на БКП с телефонен разговор....

Весо

Брой мнения : 23
Registration date : 31.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  remsist on Съб Апр 24, 2010 6:57 pm

Весо, не ми отговори на въпроса - откъде да черпим информация за "безспорните факти", които ти ни разкри?

Иначе за В.Червенков:

Твърде голяма ще да е била телефонната сметка на съветското посолство - веднъж е трябвало да "звъни" през 1953г., когато ЧЕрвенков е свален от поста лидер на партията, втори път е "звънял" да бъде снет и от поста министър-председател (1956г.), трети път е "звънял" през 1961 за да бъде снет от всякаква държавна длъжност и четвърти път - през 1962г., когато е изгонен от партията.

От друга страна - много ще е жалко, ако това, което казваш за Спиро Попгригоров, е истина, защото излиза, че впоследствие той е размислил и се е ядосвал защо не е предал Червенков на фашистите Idea , т.е. защо не е предал един комунист на фашистката власт Idea

И трето - в СССР има милиарди избити, какво ни занимаваш с някакви арести и заточения
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  пешо on Нед Апр 25, 2010 6:56 pm

Виж какво Весо, така спор не може да се води. В кои документи фигурира, че Милев и Димчев са убити от анархистите? В никои! Обаче във всички документи на партията от периода това фигурира. ЦК взима решение за ликвидирането на Милев, Димчев и Кузинчев и още няколко неуспешни акции. Това са фактите. Така, че в случая ти разчиташ на "по-късните стъкмявания на историята и фантасмагоричните спомени и биографии на отделни "дейци"." По твоите думи излиза, че анархистите са били някаква страшна сила, което обаче интересно, че не е било известно на тогавашната полиция. Или и тука комунистите са виновни и нещо са фалшифицирали пак!

пешо

Брой мнения : 82
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Весо on Пон Апр 26, 2010 6:26 am

Пешо, можеш ли да ми приложиш документите от този период в които "това фигурира"? И най-вече решението на ЦК за "ликвидиране на Милев, Димчев и Кузинчев"? Не можеш, защото няма такива.
Милев и Димчев са убити от анархистите - ето това са фактите, за които има данни в истински спомени на различни дейци.
Кузинчев си е убит от БКП като агент-провокатор, но случая и до днес не е ясен и е силно...миризлив. Защото най-вероятно един дребен провокатор е убит за да се прикрият други провокатори на високо ниво в ръководството на Партията и ВО.
Виж, за другите "неуспешни акции" съм съгласен. Тук става въпрос за опита за убийство на партийния член и набеден провокатор Стефан Тотунчев, дело на страшните терористи от софийската ЧК. Тотунчев е причакан пред дома си и прострелян в .... пръста на ръката си.

Не е зле да се запознаеш с истински полицейски документи от този период, да прочетеш малко от тогавашната преса, също и спомени на хора, които не са включени в "сборниците". Но ако искате да си четете биографии като тази горната на Червенков, това си е ваш проблем, на мен ми е през .... работа.

Весо

Брой мнения : 23
Registration date : 31.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  пешо on Пон Апр 26, 2010 9:10 pm

Документът се нарича "Фактически констатации на Московското съвещание" от 1925г. По късно партията признава, че това са били погрешни ходове в следсептемврийския период. Така, че е безмислено да фалшифицираш нещо което си уж не си направил, но го оценяваш като грешка. Така, че ако в спомените на вашите участници пише подобни неща, помисли си колко общо имат с истината.

пешо

Брой мнения : 82
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Весо on Вто Апр 27, 2010 4:21 am

Аз съм чел протоколите от Московското съвещание, не се излагай. Що се инатиш като магаре? Попитах те за документи, макар прекрасно да знам, че няма такива, а ти вместо да се спреш, продължаваш....
Ремсист, кой убива Милев, това си го чел. Посъветвай Пешо по някои въпроси от историята...

Весо

Брой мнения : 23
Registration date : 31.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  пешо on Вто Апр 27, 2010 8:02 pm

Весо, това, че в книгата за Г. Шейтанов пише,че самия той го е убил и затова после бандите на ВМРО го убиват, въобще не е доказателство, че е така. Това са спомени. А именно "Фактическите констатации" са документ. А и участниците в събитията свидетелстват по-късно за това. Самият В. Коларов в писмо от март 1925 г. пише, критикувайки линията на ВО, че се е оказало, че е по-лесно да се ликвиздира един враг /има предвид Н. Милев/, отколокото да се направи демонстрациия /има предвид погребението на удушения в казармите В. Иванов/.

пешо

Брой мнения : 82
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Весо on Сря Апр 28, 2010 4:36 am

Чакай малко, значи ти приемаш за "доказателство" писмо на Коларов в което доста обобщено се твърди нещо, а отхвърляш други писма и спомени, където се твърди друго, просто защото Коларов е от вашите.

Весо

Брой мнения : 23
Registration date : 31.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  пешо on Пет Апр 30, 2010 9:55 pm

Приемам за истина документ, озаглавен "Фактически констатации". Освен това на "нашите" им вярвам. Ти вярвай на "вашите". Логично е, нали?

пешо

Брой мнения : 82
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Весо on Съб Май 01, 2010 4:41 pm

Да ама във фактическите констатации не пише за тия неща. Освен ако не говорим за различни неща. Или пък тия констатации са писани през 1951, да речем?

Весо

Брой мнения : 23
Registration date : 31.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  пешо on Съб Май 01, 2010 6:41 pm

"Фактически констатации" на Московското съвещание на партията с дата 6 септември 1923г. Раздел 3 е озаглавен "По следсептемврийския период" В точка 5 на раздела пише: "Убийства, извършени по решение на ЦК, са три - на прокурора Димчев, на агент провокатора Кузинчев, на македонеца сговорист Н. Милев, на началник обществена безопасност в Пловдив /несполучливо/и на началник обществена безопасност в Бургас /също несполучливо/. В провинцията по решение на местните ръководства, без знанието на ЦК са извършени няколко десетки убийства при стълкновения с властите или над опасни полицаи и др. органи на властта, застрашаващи на местата наши организации или другари"

пешо

Брой мнения : 82
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Весо on Пон Май 03, 2010 4:59 pm

Това трябва да се кръсти "Лъжливи констатации"...вярвай си в тях, хора има всякакви, едни вярват в господ, други, че земята е плоска, трети в друго и "те така"...

Весо

Брой мнения : 23
Registration date : 31.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  remsist on Пон Май 03, 2010 5:15 pm

Весо написа:Това трябва да се кръсти "Лъжливи констатации"...вярвай си в тях, хора има всякакви, едни вярват в господ, други, че земята е плоска, трети в друго и "те така"...

Да вярваш на спомени, непотвърдени с документи, също е тънък лед
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  пешо on Вто Май 04, 2010 8:18 pm

Е, що да не са лъжливи констатации. Документи издадени няколко месеца след събитията! Много по достоверни са спомените примерно на анархиста Гошо, писани през 1946г. и публикувани през 1993 г. година. Анархисткото движение в България е било с колосален размах, но комунистите са фалшифицирали историята и са избили анархистите и затова всичко това не е известно на никого освен на анархистите. Това го знам!

пешо

Брой мнения : 82
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  asd on Вто Май 04, 2010 8:25 pm

А известно ли ти е за атентата проведен от анархистите. Взривяват паметник на Сталин. Ок ясно е че го мразят, ама да поставят експлозив на публично място да взревят някакъв паметник, това си е чист тероризъм!

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Весо on Сря Май 05, 2010 4:36 am

Аз ви казах какви са фактите, вие ми вадите някакви документи, които по никакъв начин не могат да оборят моите доводи.
Ремсист, ако имаш сериозен подход към историята, в някои случаи трябва в много по-голяма степен да се довериш на документираните спомени, отколкото на официални документи. Още повече ако става въпрос за документи на партии като БКП, КПСС и прочие, които са известни с това, че десет пъти са пренаписвали собствената си история.
Да речем, за Руската революция от 1917г, кое е достоверното, книгата на Джон Рид или това което пише в "Краткия курс"?
В официциални документи по история на БКП, като партийни членове са вкарани и Шейтанов и Васил Икономов и даже Нешо Тумангелов - това вярно ли е?

Лордико, ваши поръчкови и ръководени от вън (Русия, Англия) терористи, взривяват Света Неделя с 500 души вътре, ти за един паметник се кахъриш...

Весо

Брой мнения : 23
Registration date : 31.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Вълко Червенков

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите