ДА – НА МИРА, НЕ – НА НАТО!

Go down

ДА – НА МИРА, НЕ – НА НАТО!

Писане  asd on Сря Мар 24, 2010 2:48 pm

(непрофесионален превод)
На международната среща на комунистическите и работническите партии бе предложена Резолюция от Португалската комунистическа партия, озаглавена «ДА – НА МИРА, НЕ – НА НАТО!”.
В нея се казва:

„В контекста на задълбочаване на общата криза на капитализма, влошаването на експлоатацията на работници и народи, съперничеството между империалистите и сложният процес на прегрупирането сили в международен план, империализмът стартира нови анти-демократичнити тенденции и милитаристични действия и силови решения в един опит да увековечи и защити своите класови интереси.
Военната офанзива, която е акцент на империалистическите сили и на НАТО, придоби цялостен и многостранен характер.
Засилва се империалистическа война, под претекст за борба с тероризма.
Това ще засили империалистическите военни блокове като НАТО. Така ще се ускори милитаризацията на Европейския съюз, с цел измама на гражданите, след приемането на Договора от Лисабон, който е форма на изграждане на Европейския съюз и европейски стълб на НАТО.
Продължава надпреварата във въоръжаването и инвестициите в нови и по-смъртоносни оръжия. Военните разходи достигнаха рекордни стойности, особено в САЩ и Европейския съюз. Разширят се сферите на влияние на НАТО, особено чрез т. нар. "Партньорство за мир" в Азия, в бившия Съветски съюз и в Африка.
Разширява се световната мрежа от военни бази в САЩ и в страните на НАТО и плановете за разполагането на военните сили от Латинска Америка към Африка, Близкия Изток, в Индийския океан, Източна Европа и Централна Азия, Кавказ и Черно море
Продължаващите военни действия в Афганистан и Ирак, отприщиха военна агресия срещу няколко други страни. Последователно се осъществяват конспирации и маневри на намеса в Латинска Америка и в някои африкански страни. Палестинският въпрос все още не е решен, както и този на Западна Сахара, и продължават да бъдат ненаказани империалистическите престъпления в тези страни. Има засилване на провокациите срещу Китай, включително продажбата на оръжия на Тайван от САЩ. Забелязват се активни атаки срещу суверенитета на държавите, особено чрез промени на границите (включително на самопровъзгласилата се независимост на сръбската провинция Косово). Международното право, наложено след нацисткото поражение във Втората световна война, е сериозно предизвикателство и се подлага на преосмисляне, за да бъде унищожено.
В името на "сигурността" и "борбата с тероризма" се залага ксенофобски национализъм и религиозна и културна нетърпимост, извършат се престъпления срещу правата на човека, срещу икономическите, социалните, демократичните права и срещу дейността на политическите организация и социалното развитие. Антикомунистическите кампании преследват силите, които се противопоставят на настъплението на империализма и на отнемането на социалните и националните права на хората.
Световната реалност в началото на XXI век опровергава кампанията за рехабилитация на империализма, която САЩ отприщи около избирането на Барак Обама. Същността и целите на политиката на САЩ и НАТО са ясни: овладяване на областта на енергетиката и природните ресурси, налагане на технологии за контрол, разширяване на пазарите и геостратегическото военно управление.

Войната и агресията са другата страна на икономическата глобализация и НАТО е основен елемент от стратегията за господство и хегемония. НАТО играе важна роля за милитаризация на международните отношения и в надпреварата във въоръжаването, което представлява основният двигател на конфликти и напрежение днес. Говори се за "нова глобална заплаха" - едно понятие, което замени старото извинение за "комунистическата заплаха".

НАТО ще има през ноември среща на върха в Португалия, където се възнамерява да бъде подновена стратегическата концепция и да се представи един нов и изключително опасен качествен скок в ролята, мисията и целите на организацията.
С новата си стратегическа концепция НАТО ще узакони това, което вече е наложило действията си: разширяване на териториалната областт на неговата намеса и нейното влияние власт в цял свят, разширяване обхвата на неговите мисии на въпроси като енергетиката, околната среда, миграцията и въпросите на вътрешната сигурност на държавите, потвърждаване на съществуването му като военен блок, въпреки реториката за ядреното разоръжаване, развиването още по-далеч на военнопромишления комплекс и на военните изследвания и изискването всички негови членове да увеличат военните си разходи, включително и в техните мисии за пряка намеса, за да продължи експлоатацията на финансов, човешки и материален ресурс в преследване на целите си и да задълбочи ролята си като военна ръка на империализма.

Империализмът изглежда непобедим, но това не е така! Както се вижда, големите опасности пред него, които се появяват в отговор на кризата на капитализма и империализма, са в постепенното революционализиране на борбата на народите. В различни точки в света хората вземат властта и предприятията в своите ръце, за да защитят правата, суверенитета и независимостта на собствените си страни. Така те се противопоставят по различни начини, за да ликвидират империалистическото господство.
В тази връзка, изразявайки своята дълбока убеденост, че само чрез борба, можем да победим НАТО и неговите войнствени и милитаристични намерения, да изградим едно бъдеще на мир, на прогрес и на социална справедливост, в което всички хора свободно да определят съдбата си и което е неразделна част от борбата за социализъм,
Ние, комунистите и работниците, подписваме тази декларация:

- Ние искаме преустановяване на надпреварата във въоръжаването, пълно ядрено разоръжаване на големите ядрени сили в света като САЩ, пълното унищожаване на химическите и биологическите оръжия и закриване на всички чужди военни бази.

- Призоваваме работниците и народите по света, прогресивните сили и работническото движение и други обществени организации да мобилизират силите си в борбата за мир, срещу войната и срещу НАТО. Ние потвърждаваме нашата подкрепа за движенията за мир. Ние изразяваме нашите най-добри пожелания към Световния съвет за мир по случай неговата 60-та си годишнина и кампанията му срещу НАТО.

- Ние декларираме нашето намерение да отпразнуваме 65-тата годишнина от победата над нацизма и фашизма като важен ден на борбата за мир и срещу изкривяването на историята, която се стреми да премахне централната роля на комунистите в освобождението на народите от игото на нацистите и приравняването на нацизма с комунизма.

- Ние потвърждаваме нашата солидарност с народите, които се противопоставят на терора, агресияъта и намесата на империализма и водят битки, насочени към тяхното самоопределение и независимост, по-специално с народите от Близкия изток, като палестинския народ, Ливан и Сирия, с народите от Централна Азия. Ние настояваме за незабавно изтегляне на всички войски от Ирак и Афганистан и прекратяване на всички други интервенции на империализма по света.

- Настояваме за разпускане на НАТО и подкрепа за суверенното право на народите да взимат сами решения за освобождаването им от силите на този агресивен Алианс. Ние потвърждаваме, че нашият фронт се противопоставя на милитаризацията на Европейския съюз, на разширяването на НАТО и на монтажа на новите "противоракетни" установки на САЩ и НАТО в Румъния и България. Ние изразяваме нашата солидарност с народа на Кипър (кипърските гърци и кипърските турци) и борбата му срещу турската окупация и за обединението на Отечеството, за справедливо решение на кипърския проблем.

- Ние искаме край на провокациите и намесата в Латинска Америка и в Карибския басейн. Ние изразяваме нашата солидарност със социалистическа Куба и с народите, с политическите сили и с националните правителства на Боливарска Венецуела, Боливия, Еквадор и Никарагуа, които се борят за по-демократично, прогресивно, анти-империалистическо развитие. Ние настояваме за освобождаването на петимата кубински патриоти, несправедливо лишени от свобода в Съединените щати. Ние потвърждаваме нашата подкрепа за борбата на Хондурас за демокрацията и срещу държавния преврат, както и правото хондурасци да решават сами своето бъдеще. Настояваме за изтегляне на Четвърти американски флот, разположен днес срещу страните от Централна и Южна Америка, за закриване на военните бази на САЩ в региона, особено тези в Гуантанамо и Колумбия. Ние отхвърляме американската военна интервенция в Хаити и изискваме налагането на граждански характер на мисията на ООН в страната.

- Ние изразяваме нашата солидарност с народите на Африка в борбата им за правото на развитие и на народа на Западна Сахара за правото на самоопределение. Изискваме край на милитаризацията и империалистическите претенции на този континент, особено в крайбрежните води на Сомалия, в региона на Африканския рог, Демократична република Конго и Судан. Ние потвърждаваме нашия ангажимент да поведем борбата срещу военното командване на САЩ в Европа (Африком).

- Ние изразяваме нашата подкрепа за мирното движение, за борбата на младежта, жените и на другите организации в Португалия, които се стремят към активизиране на кампанията за мир и против НАТО. Ние се ангажираме да нправим всичко възможно, за да се гарантира подкрепа и мобилизация, с оглед на действията за борба срещу НАТО и срещу нова стратегическа концепция, насрочена от войнолюбците за приемане през ноември тази година в Португалия.Лисабон, 14-ти Март, 2010

Срещата на работната група на Международната среща на комунистическите и работническите страни. Първите, които подписаха тази обща резолюция:

Португалската комунистическа партия
Южноафриканската комунистическа партия
Лейбъристката партия на Белгия
Комунистическата партия на Бразилия
Комунистическата партия на Бохемия и Моравия
Партия на трудовия народ на Кипър (АКЕЛ)
Комунистическата партия на Куба
Комунистическа партия на Испания
Комунистическата партия на Гърция
Комунистическата партия на Индия (марксистки)
Комунистическата партия на Индия
Ливанската комунистическа партия
Комунистическата партия на Руската федерация

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ДА – НА МИРА, НЕ – НА НАТО!

Писане  КОМУНИСТЧЕ on Съб Май 28, 2011 6:59 am

НАТО ВЪН !!!
avatar
КОМУНИСТЧЕ

Брой мнения : 18
Registration date : 28.03.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите