Защо е обречена лявата идея...

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Go down

Защо е обречена лявата идея...

Писане  Defiant on Съб Юни 12, 2010 8:51 pm

Здравейте,

Наблюдавам ви от известно време... не че съм симпатизант, просто съм политолог с по-особен поглед върху нещата от живота Rolling Eyes

Чета какви неща пишете и оставам с впечатлението, че нямате представа с какво сте се захванали. За повечето от вас политиката сигурно представлява лозунги на листовки и шумни събирания. За мен политиката е сериозна наука, която разкрива много неща за човешката природа.

Много странни неща са изписани по вашия сайт и форум. Най-много ми е смешна идеята за равенството... cyclops

Равенство, другари и другарки, не съществува. Това е една теоретична постановка, без практическо покритие, също като прастарата идея за вечен двигател.

Какво значи равенство - да хванеш брадва и да си резнеш пръстите на ръката, така че всички да са с еднаква дължина? Никой разумен човек не би направил това. А да направим всички хора в едно общество равни? Това е почти същото, само че вместо пръсти и брадва ще употребим хората и тъй наречената "лява идея".

Надявам се, че съзнавате, че хората не се раждат равни. Един е по-висок, друг по-нисък. Един е по-умен, друг по-глупав. Един се ражда здрав, а друг (за съжаление) с увреждания. За да проработи тази ваша "лява идея", трябва да намерите начин да поправите това. Хмммм... възможно ли е глупавият да поумнее? Грозният да се разхубави?

Съмнявам се, че е възможно... такива чудеса не са свойствени на реалността, в която живеем. Единственият път е в обратна посока - тоест умният да оглупее, красивият да погрознее, богатият да обеднее. Лелееееее, тази лява идея ще създаде едно наистина напредничаво общество! (за неразбралите - това беше сарказъм).

Това, което се опитвам да ви обясня е, че почти всички идеи, заложени в сърцето на "лявото", са сгрешени по начало. Основават се на практически невъзможната утопия за равенство между хората. Това е къща без основи. Провалът е заложен в лявата идея по рождение. Последният път издържа около 45 годинки. Следвашият - може би дори още по-малко. Ако изобщо някога има следващ път Wink

Лявата идеология е създадена преди толкова много години. Мислите ли, че изобщо е актуална днес? Дали не е безнадеждно закотвена в далечното минало, неадекватна в съвременния свят...

Дори няма да коментирам всичките приказки за пролетарии и класови борби - те са толкова истински колкото и легендите за дракони и златни ябълки. Бедните винаги мразят богатите... но тайно си мечтаят да са като тях. И ако тази тяхна мечта се сбъдне, те винаги забравят какви са били преди.

Ухааа, този форум наистина започва да ми харесва. Може да поостана тук известно време - да играя ролята на "адвокат на дявола" (освен ако не съм ви прекалено противен). Ако успеете да ме оборвате - толкова по-добре за вас. Ако ли не... Twisted Evil

Поздрави на всички... и моля, ако ще отговаряте - няма нужда от нападки и определения. Знам, че съм гаден, прогнил и аморален капиталист и без да ми го казвате geek
avatar
Defiant

Брой мнения : 7
Registration date : 12.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  Romanov on Съб Юни 12, 2010 9:46 pm

Мога да ти гарантирам, че почти никой от този форум няма да те обиди. Значи по темата за бедните и богатите - защо да е невъзможно равенството? Богатите не могат ли да споделят благата си с някой по- беден от тях? Глупавият не може ли да се научи на нещо? Нито един човек не е създаден да стои и да не върши нищо, защото няма толкова акъл в главата. Защо грозният трябва да става красив, когато няма дискриминация между хората? И от къде на къде сравни лявата идея с изравняването на пръстите.. Тук говорим за сигурна работа за всеки, за безплатна медицина за всеки и за много други неща, които могат да си ги позволят не само богатите, а и бедните.
avatar
Romanov

Брой мнения : 17
Registration date : 23.03.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  Orlin on Съб Юни 12, 2010 10:22 pm

Щом учиш политология, със сигурност ти е известно че в западните държави след ВСВ, имено левите партии оглавяват обществената реконструкция. Именно левите партии постигат копромиси между бизнеса и работническата класа в името на възхода и в държави като Англия управляват 30г. на непрекъснат икономически възход, а в държави като Холандия и леви и десни партии, все още не развалят модела на welfare state и не свалят данъците под 30%. Също така там е изградено мултикултурно общество със минимална дискриминация и престъпността е далеч по-ниска от колкото тук, а минималната заплата е 1400 евро. Със сигурност лявата идея не е мъртва и със сигурност левите проекти са успешни ако не в СССР то в страните на "ревизионистката" социалдемокрация.
avatar
Orlin

Брой мнения : 28
Registration date : 19.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  communist on Съб Юни 12, 2010 11:06 pm

Defiant написа:Защо е обречена лявата идея...
Не е обречена, само на някой така им се иска...

Defiant написа:просто съм политолог
Shocked Shocked Shocked

За да коментираш нещо, предполага се че имаш познания по него. А виждам едно пълно невежество, относно комунистическата идеология от твоя страна.

Първо да започна с това, че сред лявото пространство, има доста хора, които с цел или без, само петнят иделогията, интерпретирайки я по техен си начин. Затруднение идва и от факта, че някой са сталинисти, живковисти и т.н. и се прекланят пред тях и пред техните дела.

Втория проблем е неразбирането на същността на "сложната" дума "равенство" и за това, по-долу ще я обясня.

Комунистическата иделогия отрича няколко основни фактора създаващи разделение (неравенсто):

валута (капитал)
религия
етнически произход

Ще започна изясняването от зад на пред. Комунизмът е интернационална идеология. Защо? Целта е много проста - за да може да се приложи във всяка една страна - за да може да бъде използвана от целия свят.
До тук може би изглежда повърхностно, но има и по-дълбок смисъл - премахване на етническото напрежение, т.е. премахването на един от факторите предизвикващи войни и разделение между народите, а както и размириците, на расова основа, вътре в самите страни.

Религията... Докато християнството е мирна религия, съществуват радикални, фанатични религии проповядващи "убивай и налагай вярата си със сила"... Неможе да бъдат забранени само "лошите" религии, а добрите да останат. Трябва да се премахнат всички религии. Включително и християнството, защото за един истински вярващ християнин, атеиста е въплътение на дявола, безбожник и антихрист... Християнството налага норми на мислене и поведение, т.е. явява се фактор на разделение. Освен всичко това религията често е свързана и с етноса.

И стигнахме до същината на нещата - парите.

Комунистическата идеология отрича капитала, под всякаква негова форма. Капитала е основна причина за разделение.
Последици от наличието на пари:
убииства;
кражби;
робски труд;
омраза;
гняв;
алчност;
мизерия;
власт;
и още много други...

И тук ще си позволя малко отклонение като задам един въпрос, към теб "анонимний политолог". Казваш:

Defiant написа:...Какво значи равенство - да хванеш брадва и да си резнеш пръстите на ръката, така че всички да са с еднаква дължина? Никой разумен човек не би направил това...
Ами приемем (просто за пример) че ти работиш работата "политолог" срещу заплащане. Например получаваш 400лв месечно.
Алооо? Ти неразумен човек ли си? Не виждаш ли че са ти резнали пръстите - получаваш 400лв и толкоз Question Има хора които получават по 4000 месечно и повече, но теб, демократичния капитализъм, те е приравнил към хората, които взимат по 400лв на месец. Повече и да искаш няма да вземеш - поставена ти е бариера. Но това, може да е призванието ти, работата и смисъла на товоя живот, а ти би искал друг стандарт, да се наредиш в друга класа... Но капиталиста (твоят шеф) не го интересува. Той ще се възползва от теб, докато си сляп, и вярваш в "свободата" си.
И какво правим сега?


Връщам се към обясненията от по-горе. Сега, по-конкретно ще разгледам положението в България, за да е и максимално просто.

Комунизъм в българия не е имало!
Това което е имало се нарича тоталитаризъм - авторитарно управление (диктатура), с проповядване на комунистически лозунги, но не и релното им прилагане. Няма да влизам в подробности къде какво, ще говоря за най-важното - парите.

Комунистическата идеология отхвърля парите и наличието им в една страна обявила се за такава я компроментира.
Щом има финансови отношения значи има капитализъм.
В условията на тоталитаризъм, и при наличие на финансови отношения, комунистическите идеи са неизпълними. Затова се заменят с други - например приравянването. Защо се налага то - защото държавата не разполага с неизчерпаем източник на пари, и за да има за всички, трябва всички да се приравнят към единен стандарт. Затова - на всеки панелка, на всеки москвич, на всеки един модел обувки и т.н.

А ако парите липсваха, то тогава нямаше да има нужда от приравняване. И "приравняването" вече придобива нов смисъл - даване на възможността на всеки един човек да постигне това което му е по възможностите, като горна граница няма.

В условията на капитализъм, дори и най богатите, също не разполагат с безкрайно много пари. Те сляпо вярват че са свободни и че могат всичко но не - просто са "по-неограничени" от другите, но могат да постигнат само толкова, колкото им позволяват наличните пари.


Можеби ще се запитате: "А като няма пари, тогвава кокошки за кози ли ще разменяме?"
-Не. Стока срещу стока също е капитализъм.
В истинския комунизъм, всеки един човек, сам избира какво да работи. Просто трябва да работи каквтото му харесва. А след това отива в магазина и си взима колкото му е нужно и каквото му е нужно. Отива в болницата и го лекуват, отива в университет и учи и т.н. и т.н. - безвъзмездно. И това важи за всичко което се сетите. Който има желание да направи нещо градивно, нищо не може да го спре, бариерата се поставя от себствените му възможности, от собствената му компетенция.
Няма да има престъпност, просто защото тя е безмислена. Няма да има завист, защото всеки може да има каквото пожелае...
И вече не парите ще управляват прогреса а хората. Науката може да достигне до такива нива, до каквито сега неможем и да си представим. Продукт ще са такива, каквито хората искат и изработват, така че може да има огромно разнообразие...

Надявам се ясно схванахте разликите между тоталитаризъм и комунизъм.
Надявам се ви отворих очите относно "демократичния капитализъм" и фалшивата свобода, която ви дава. И че всъщност това е "сбърканата в основи" форма на управление.

И трябва да си наистина сляп или глупав, за да мислиш, че приватизацията е добро и е за благото за държавата. Ами когато нещата за продаване свършат???
Чуждестранните инвестиции са кръвопиеца на страната.
Един прост пример:
Кой са най-богатите страни в света?
- тези които имат най много вложения в чуджи страни. Защо? Защото почти всяка стока, за която аз сега си давам парите като вляза в магазина, 20% отиват в държавата, 20% отиват в продавача, а всичко останалао отива някаде зад граница, при някой "шеф" Така малцина забогатяват, масите обедняват. Целия капитал е съсредоточен в 10% от населението на света.
Кои са най-бедните страни - тези които са обрани от чуждестранните фирми и които имат най-малко инвестиции зад граница.
Капитализма можеби би бил по-устойчив, ако се развива в една отцепена от светата страна, но това на практика не е така, и за това един финансов колапс, някъде, една неразпределеност на капитала и цялата система се разклаща, а може и да рухне.

...и спирам да пиша, че стана твърде дълго...

Та питам те анонимен политолог - сляп ли си или глупав, че не си го разбрал това до сега???
И още един въпрос - от някоя телевизия ли си?

communist

Брой мнения : 58
Registration date : 20.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  Defiant on Нед Юни 13, 2010 11:54 am

communist написа:И още един въпрос - от някоя телевизия ли си?

Не. Никога не съм се стремял към преследването на евтини сензации (както правят повечето български телевизии).

Мммм, интересни отговори. Жалко, че нямам време да коментирам всичко.

Другарят communist спомена за омраза, робски труд и убийства. А как би коментирал "народния" съд и лагерите на смъртта в България (които са безспорно творение на БКП)? Ами непрестанното търсене на "врага", което е типично за соц режимите? Параноята? Следенето? Доносничеството?

И още нещо - ако не съществуваше капитал, какво би могъл да постигне човек? Какъв стимул ще има да работи, без възможността да докаже, че е по-добър от останалите? Борбата за надмощие между хората е двигателят на прогреса, другарю. Без тази борба ще последва застой...

Не подценявайте човешкия стремеж към себеизява и завоевания - той е заложен във всеки един от нас Wink

Спомни се какъв е редът в природата, от която всички ние сме част - силните оцеляват за сметка на слабите. Естествен подбор. Нима можете да се противопоставите на този природен закон?

Не забравяй и законите на историята - от замото си начало човечеството е движено от пари и власт. Това е просто продължение на естествения подбор... но с други средства.

Обяснението ти е добро, но с една малка забележка - разчита на много условности. За да проработи, е необходимо всички участници в това дела да бъдат идеално честни хора, двежени от идеално точни и благородни мотиви. Съществуват ли такива хора?

Другарю Romanov, безплатната медицина е едно добро пожелание... стига да имаше някякъв вълшебен извор, от който безплатно да идват всички необходими ресурси.

Колкото до Orlin - съвременните леви правителства са много различни от класическата лява идея. Те отдавна са захвърлили овехтялата реторика на пролетариите и класовите борби. Доре Китай внедри доста капиталистически мотиви в своя икономически и обществен строй, и точно заради това оцеляха. Вижте Северна Корея - бедна и застинала във времето. Държава, която след няколко десетилетия вече няма да съществува.

Не забравяйте - аз имам по-особен поглед върху нещата. Някои хора дори биха ме сметнали за смахнат и едва ли някога ще видите в изискано телевизионно студио.

Но все пак си разбирам от работата... и прогнозите ми са зловещо точни affraid
avatar
Defiant

Брой мнения : 7
Registration date : 12.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  communist on Нед Юни 13, 2010 12:10 pm

Defiant написа:А как би коментирал "народния" съд и лагерите на смъртта в България (които са безспорно творение на БКП)? Ами непрестанното търсене на "врага", което е типично за соц режимите? Параноята? Следенето? Доносничеството?
Това е характерно за всички диктаторски режими. При тоталитаризма "дебелия капиталист" е върхушката на властта, която всячески се е стремяла да запази контрола над населенито, за да продължи то да мисли, че живее в "комунизъм"...

Defiant написа:Какъв стимул ще има да работи, без възможността да докаже, че е по-добър от останалите? Борбата за надмощие между хората е двигателят на прогреса, другарю. Без тази борба ще последва застой...
Борба ще има, но тя ще е малко по-различна - вече няма да се бориш да надмогнеш съседите си например, а ще се бориш да дадеш повече за народа и държавата си. Това го правиш не само за себе си, а и за наследниците си. След като всичко от кето имаш нужда, можеш да го получиш, от самия теб зависи до къде ще стигнеш.

Defiant написа:Но все пак си разбирам от работата... и прогнозите ми са зловещо точни affraid
А какви са прогнозите ти?


Последната промяна е направена от communist на Нед Юни 13, 2010 12:16 pm; мнението е било променяно общо 1 път

communist

Брой мнения : 58
Registration date : 20.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  Romanov on Нед Юни 13, 2010 12:15 pm

Defiant написа:Другарю Romanov, безплатната медицина е едно добро пожелание... стига да имаше някякъв вълшебен извор, от който безплатно да идват всички необходими ресурси.

Хората работят за производството на нещо, нали? Следователно има печалба от това нещо. Тогава печалбата може да се вложи в медицина, примерно.
avatar
Romanov

Брой мнения : 17
Registration date : 23.03.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  communist on Нед Юни 13, 2010 12:34 pm

Defiant написа:За да проработи, е необходимо всички участници в това дела да бъдат идеално честни хора, двежени от идеално точни и благородни мотиви. Съществуват ли такива хора?
Нали знаеш закона, че всичко се движи по пътя на най-малкото съпротивление?
В условията на истински комунизъм, най-лесно ще е да си добър и трудолюбив човек.
Естествения отбор ще изпраща лошите, на долу... Wink

Капитализма е озлобил хората, и прехода към "комунистическо мислене" би бил сравнително труден. Но след известен период от време и този проблем би бил решен.

communist

Брой мнения : 58
Registration date : 20.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

КАК ДЯВАЛЪТ ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО

Писане  sproletarski on Нед Юни 13, 2010 3:12 pm

Defiant написа:Това, което се опитвам да ви обясня е, че почти всички идеи, заложени в сърцето на "лявото", са сгрешени по начало. Основават се на практически невъзможната утопия за равенство между хората. Това е къща без основи. Провалът е заложен в лявата идея по рождение. Последният път издържа около 45 годинки. Следвашият - може би дори още по-малко. Ако изобщо някога има следващ път Wink

Лявата идеология е създадена преди толкова много години. Мислите ли, че изобщо е актуална днес? Дали не е безнадеждно закотвена в далечното минало, неадекватна в съвременния свят...

Дори няма да коментирам всичките приказки за пролетарии и класови борби - те са толкова истински колкото и легендите за дракони и златни ябълки. Бедните винаги мразят богатите... но тайно си мечтаят да са като тях. И ако тази тяхна мечта се сбъдне, те винаги забравят какви са били преди.
Това е и причината да не ни разбираш! За лявата идея важна е не някаква си там уравниловка, а реалното деление на обществото на експлоататори и експлоатирани. Основното в Лявата идея, дотолкова доколкото това е комунистическата марксистко-ленинска идея, е борбата за премахването на възможността за експлоатация. Уточнението правя само за да не се забравя, че леви правителства не означава непременно комуниситически и дори "комунистически" не винаги означава антиексплоатататорски! Пример за ляво, но антипролетарско и пробуржоазно правителство у нас беше правителството на С.Станишев. Пример за "комунистическо", но фактически пробуржоазно правителство е правитуелството на ККП в Китай!
С това искам да кажа, че твоята представа за "лява идея" се различава от нашата и е естествено да не ни разбираш!
Съчувствам ти г-н политолог, но ако това те успокоява, политолозите с твоето мислене днес не са малко!
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Към communist: Къде поставяш социализма

Писане  sproletarski on Нед Юни 13, 2010 3:20 pm

По-горе видях твоите възгледи за "истинският комунизъм" и за "авторитарният режим". Само не разбрах как мислиш ще стане тая работа - до днеска капитализъм - революция - и започва комунизмът?!


Последната промяна е направена от sproletarski на Съб Окт 23, 2010 12:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  Working Class on Нед Юни 13, 2010 3:28 pm

Defiant написа:
communist написа:И още един въпрос - от някоя телевизия ли си?

Не. Никога не съм се стремял към преследването на евтини сензации (както правят повечето български телевизии).

Мммм, интересни отговори. Жалко, че нямам време да коментирам всичко.

Другарят communist спомена за омраза, робски труд и убийства. А как би коментирал "народния" съд и лагерите на смъртта в България (които са безспорно творение на БКП)? Ами непрестанното търсене на "врага", което е типично за соц режимите? Параноята? Следенето? Доносничеството?

И още нещо - ако не съществуваше капитал, какво би могъл да постигне човек? Какъв стимул ще има да работи, без възможността да докаже, че е по-добър от останалите? Борбата за надмощие между хората е двигателят на прогреса, другарю. Без тази борба ще последва застой...

Не подценявайте човешкия стремеж към себеизява и завоевания - той е заложен във всеки един от нас Wink

Спомни се какъв е редът в природата, от която всички ние сме част - силните оцеляват за сметка на слабите. Естествен подбор. Нима можете да се противопоставите на този природен закон?

Не забравяй и законите на историята - от замото си начало човечеството е движено от пари и власт. Това е просто продължение на естествения подбор... но с други средства.

Обяснението ти е добро, но с една малка забележка - разчита на много условности. За да проработи, е необходимо всички участници в това дела да бъдат идеално честни хора, двежени от идеално точни и благородни мотиви. Съществуват ли такива хора?

Другарю Romanov, безплатната медицина е едно добро пожелание... стига да имаше някякъв вълшебен извор, от който безплатно да идват всички необходими ресурси.

Колкото до Orlin - съвременните леви правителства са много различни от класическата лява идея. Те отдавна са захвърлили овехтялата реторика на пролетариите и класовите борби. Доре Китай внедри доста капиталистически мотиви в своя икономически и обществен строй, и точно заради това оцеляха. Вижте Северна Корея - бедна и застинала във времето. Държава, която след няколко десетилетия вече няма да съществува.

Не забравяйте - аз имам по-особен поглед върху нещата. Някои хора дори биха ме сметнали за смахнат и едва ли някога ще видите в изискано телевизионно студио.

Но все пак си разбирам от работата... и прогнозите ми са зловещо точни affraid

И така,Народния съд НЕ Е дело на БКП,а е създаден от съюзниците от антихитлеристката коалиция.Той е легализирана институция във всички страни,където е имало немска окупация.А,в лагерите по времето на Живков най-вече са преобладавали комунистите,несъгласни с ревизионистичнта му политика.А,тия приказки,че Китай зарязал социализма някъде другаде...факт,е че там Комунистическата партия е на власт.А,знаеш ли коя е страната която няма никакъв външен дълг-Северна Корея.Защо не споменаваш нищо за новите социалистически страни,където народа сам е избрал да бъде господар на благата,които произвежда-това са Венецуела,Непал..там да те светна народа сам избра социализмът. Smile
avatar
Working Class

Брой мнения : 96
Registration date : 13.09.2009
Age : 26
Местожителство : Народна Република България

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  communist on Нед Юни 13, 2010 6:11 pm

sproletarski написа:как мислиш ще стане тая работа - до днеска каптализъм - революция - и започва комунизмът?!
Не, разбира се. Не може без да има преход. Най-трудна и опасна, ще е национализацията на чуждестраните инвестиции. Биха последвали не само искания за обезщетения, а дори ембарго. Много ще трябва да се внимава, управелението да не се изроди в тоталитаризъм или производно...

communist

Брой мнения : 58
Registration date : 20.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ЩО Е ТОВА СОЦИАЛИЗЪМ...?

Писане  sproletarski on Пон Юни 14, 2010 11:12 am

communist написа:Много ще трябва да се внимава, управелението да не се изроди в тоталитаризъм или производно...
Точно това искам да разбера - какво е това тоталитаризъм според теб? И изобщо, какво управление трябва да има при социализма!?
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  communist on Пон Юни 14, 2010 1:28 pm

sproletarski написа:
communist написа:Много ще трябва да се внимава, управелението да не се изроди в тоталитаризъм или производно...
Точно това искам да разбера - какво е това тоталитаризъм според теб? И изобщо, какво управление трябва да има при социализма!?
При тоталитаризмът, държавата се стреми да регулира и контролира всички аспекти на политическия, социалния и интелектуалния живот, като цели налагане на контрол и ограничения върху народа. Управляващата партия и нейната идеология претендират да представляват общата воля и интереси на цялото общество, на всички граждани, но това реално не е така. Законодателната, изпълнителната и съдебната власт са изцяло подчинени на решенията на партията и нейния водач, към когото има абсолютен култ. Индивидуалната свобода и основни граждански права също са ограничени в максимална степен. Тоталитаризма претендира, че гражданите са значими не като индивидуални личности, а като част от цялостната система, която подготвя бъдещия ред на обществото и държавата, водени от партията. Партийния монопол е оправдан от идеология, според която решенията на партийния лидер са винаги правилни, като това се затвърждава чрез пропаганда. Партията прониква във всички държавни структури, подчинява ги, преобразува ги, създава нови и резултатът е партия- държава или държава, изцяло ръководена, подчинена, ограбвана от партията, която е обсебила и трите вида власти и на практика е унищожила парламентарната система. Забрана на свободата на словото и печата, цензура. Парламента е само фасада, за прикриване на истинското лице на диктатурата; политическата полиция е под прекия контрол на водача и следи всички, включиетлно и най- висшето ръководство на партията. Обществото е затворено и откъснато от останалия свят. Пълната планова икономика, контролира стоките за прекия потребител, като това предизвиква липса на разнообразие и застой. Води се тежка индустриализация, несъобразена с условни дадености, като се откриват предприятя на незигодни, за тях, стратегически места...
В крайна сметка в началото на подобно управление се създава усещането за напредък и развитие, но след един преломен момнет се вижда, че всъщност държавата изостава, което неминуемо води до РУХВАНЕТО НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА.

Социализмът, е преходното състояние между капитализъм и комунизъм, и е по-скоро икономическо състояние. Това е цяла нова тема, много обемна.

communist

Брой мнения : 58
Registration date : 20.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Държавата при социализма

Писане  sproletarski on Вто Юни 15, 2010 10:09 am

communist написа:
sproletarski написа:
communist написа:Много ще трябва да се внимава, управелението да не се изроди в тоталитаризъм или производно...
Точно това искам да разбера - какво е това тоталитаризъм според теб? И изобщо, какво управление трябва да има при социализма!?
Социализмът, е преходното състояние между капитализъм и комунизъм, и е по-скоро икономическо състояние. Това е цяла нова тема, много обемна.
Икономическо състояние има при всяка държава в историята. Не е ли по-важно за нас какво е състоянието на държавата по време на това, както ти го наричаш, "преходно състояние", наречено социализъм?
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  Христо Радевски on Пет Юни 18, 2010 2:52 pm

Реално погледнато комунизма е единствената алтернатива на демокрацията, а демокрацията се доказа като некачествена и експлоататорска политика. Тоест съвсем скоро работниците от всички страни ще застанат под червните знамена в търсене на благата от труда им. В тази връзка залязващи, тоест умиращи идеологии са нацизмът, фашизмът, национализмът, патриотизмът и демокрацията. И то именно защото те а изживяха своето време и са излиш ни

Христо Радевски

Брой мнения : 124
Registration date : 14.10.2009
Местожителство : НРБ

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  pueblo_unido on Сря Юли 07, 2010 10:15 am

ри тоталитаризмът, държавата се стреми да регулира и контролира всички аспекти на политическия, социалния и интелектуалния живот, като цели налагане на контрол и ограничения върху народа. Управляващата партия и нейната идеология претендират да представляват общата воля и интереси на цялото общество, на всички граждани, но това реално не е така. Законодателната, изпълнителната и съдебната власт са изцяло подчинени на решенията на партията и нейния водач, към когото има абсолютен култ. Индивидуалната свобода и основни граждански права също са ограничени в максимална степен. Тоталитаризма претендира, че гражданите са значими не като индивидуални личности, а като част от цялостната система, която подготвя бъдещия ред на обществото и държавата, водени от партията. Партийния монопол е оправдан от идеология, според която решенията на партийния лидер са винаги правилни, като това се затвърждава чрез пропаганда. Партията прониква във всички държавни структури, подчинява ги, преобразува ги, създава нови и резултатът е партия- държава или държава, изцяло ръководена, подчинена, ограбвана от партията, която е обсебила и трите вида власти и на практика е унищожила парламентарната система. Забрана на свободата на словото и печата, цензура. Парламента е само фасада, за прикриване на истинското лице на диктатурата; политическата полиция е под прекия контрол на водача и следи всички, включиетлно и най- висшето ръководство на партията. Обществото е затворено и откъснато от останалия свят. Пълната планова икономика, контролира стоките за прекия потребител, като това предизвиква липса на разнообразие и застой. Води се тежка индустриализация, несъобразена с условни дадености, като се откриват предприятя на незигодни, за тях, стратегически места...
В крайна сметка в началото на подобно управление се създава усещането за напредък и развитие, но след един преломен момнет се вижда, че всъщност държавата изостава, което неминуемо води до РУХВАНЕТО НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА.
Извинявай, не искам да те обиждам, но тези неща могат да се прочетат mot a mot в сегашните учебници по история, пропагандиращи приравняването на райха и ссср като тоталитарни държави. Явно наистина си повярвал на тази заблуда. No

pueblo_unido

Брой мнения : 22
Registration date : 14.01.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  communist on Сря Юли 07, 2010 10:49 pm

Не се вкарвай в никви филми бе мен

communist

Брой мнения : 58
Registration date : 20.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  WinstonChurchill on Вто Юли 13, 2010 6:55 am

Orlin написа:Щом учиш политология, със сигурност ти е известно че в западните държави след ВСВ, имено левите партии оглавяват обществената реконструкция. Именно левите партии постигат копромиси между бизнеса и работническата класа в името на възхода и в държави като Англия управляват 30г. на непрекъснат икономически възход, а в държави като Холандия и леви и десни партии, все още не развалят модела на welfare state и не свалят данъците под 30%. Също така там е изградено мултикултурно общество със минимална дискриминация и престъпността е далеч по-ниска от колкото тук, а минималната заплата е 1400 евро. Със сигурност лявата идея не е мъртва и със сигурност левите проекти са успешни ако не в СССР то в страните на "ревизионистката" социалдемокрация.
Орлине, какви са тия леви партии в Англия, които управляват 30 години? Вас да не ви дрогират с нещо или просто се правите на ударени?
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  WinstonChurchill on Вто Юли 13, 2010 7:18 am

Working Class написа:И така,Народния съд НЕ Е дело на БКП,а е създаден от съюзниците от антихитлеристката коалиция.Той е легализирана институция във всички страни,където е имало немска окупация.А,в лагерите по времето на Живков най-вече са преобладавали комунистите,несъгласни с ревизионистичнта му политика.А,тия приказки,че Китай зарязал социализма някъде другаде...факт,е че там Комунистическата партия е на власт.А,знаеш ли коя е страната която няма никакъв външен дълг-Северна Корея.Защо не споменаваш нищо за новите социалистически страни,където народа сам е избрал да бъде господар на благата,които произвежда-това са Венецуела,Непал..там да те светна народа сам избра социализмът. Smile
Дечко, не си достатъчно голям, за да казваш кого са вкарвали в лагерите в България, защото дори не си живял тогава. Китай е примера за прогресиращ капитализъм, където неизчерпаемата и почти безплатна работна ръка залива света с продуктите на компании от Запада. А на Северна Корея кой ще даде пари, че да има външен дълг? Егати елементарните доводи имате. Поне някои от вас се опитват да сътворят нещо, обаче не се получава. То няма как да се получи, де. Като няма как да се защити нещо толкова безсмислено.
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  communist on Вто Юли 13, 2010 1:28 pm

WinstonChurchill написа:То няма как да се получи, де. Като няма как да се защити нещо толкова безсмислено.
Не знам за какво спорите и не споря за това. Но ако наричаш комунизма безсмислено, ще ти кажа че просто така го виждаш защото си безмозъчно Laughing

communist

Брой мнения : 58
Registration date : 20.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  WinstonChurchill on Чет Юли 15, 2010 9:12 am

communist написа:
WinstonChurchill написа:То няма как да се получи, де. Като няма как да се защити нещо толкова безсмислено.
Не знам за какво спорите и не споря за това. Но ако наричаш комунизма безсмислено, ще ти кажа че просто така го виждаш защото си безмозъчно Laughing
Много си умен, браво. Ако казваш, че комунизма е нещо смислено, значи си безмозъчно. Ако искаш може да продължаваме така? Ама то какво да се очаква от хлапаци като вас. Изредете някои факти, така до утре ще си казваме "Ти си тъп" "Не, ти си тъп".
avatar
WinstonChurchill

Брой мнения : 33
Registration date : 28.06.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  communist on Чет Юли 15, 2010 11:48 pm

Може би бих водил разговор с теб, ако знаеше изобщо какво е комунизъм, демокрация, капитализъм и т.н...

communist

Брой мнения : 58
Registration date : 20.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

КОМУНИЗМЪТ КАТО УТОПИЯ

Писане  sproletarski on Пет Юли 16, 2010 6:50 am

Когато се говори за комунизма. като за необоснована фантазия откъснатa от проблемите на съвремието, то той придобива утопична окраска Exclamation Основният проблем на днешното буржоазно общество, е възможността на незначителни по брой собственици на средства за производство, да си присвояват значителна част от произведеното! В зависимост от това кой си присвоява и за сметка на кого става това, обществото се раздля на класи. Очевидно самото наличие на стоково-парични отношения налага такава несправедлива за експлоатираните ситуация. От тук се поражда и идеята за общество без стоково-парични отношения, а значи и без класи!
Докато съществуват класите между тях се води повече или по-малко активна борба. Тази борба за пролетариата се състои в целта му да подобри своето(на преобладаващата част от обществото)положение в икономически аспект. Това поставяне на цел е вече идея! А за да се постигне една идея тя трябва да добие масов характер. Ето защо буржоазията имаща своите причини това да не стане се мъчи да дезинформира,отвлече и обърка пролетариата със свои идеи! Тогава напълно естествено е това противопоставяне да доведе класите до идеологическа борба. В определен момент пролетариатът проумява, че подобряването на неговото положение може да стане само като се измести буржоазията от властта. Това налага освен икономическа и идеологическа борба срещу буржоазията той да поведе и политическа борба. Цялата тази борба учи хората от пролетариата да уважават човека до себе си, да бъде самоотверржени до жертвоготовност и затова да бъдат безпощаден към враговете си.
Естествено докато си научи урока - сиреч докато пролетариатът добие необходимото съзнание - минава определено време. Цялото това развитие на пролетарското съзнание преминава през различни етапи на класовата борба - от спотаеното недоволство, през стачната борба, създаването на своя партия, революционната борба и социалистическата революция, периодът на диктатура на пролетариата, до онази степен на съзнание необходима за комунизма. Само пролетарското съзнание развито в борбата може да достигне необходимото ниво на комунистическо съзнание. Самата победа на пролетариата не може да бъде достигната без формирането на такова съзнание.
Главният извод от всичко казано е, че човек без необходимото пролетарско съзнание никога няма да разбере как така всеки ще получава при комунизма каквото му е необходимо безплатно - сиреч без надзор. Високото съзнание на хората ще даде отражение и върху високата производитерност на труда и модернизация на цялото производство!
Най-глупаво е когато някой се мъчи да спрегне представата си за комунизма към днешното промишлено производство и днешните егоистични отношения между хората! Тогава точно се получава и голямата безмислица на утопията:
WinstonChurchill написа:
communist написа:
WinstonChurchill написа:То няма как да се получи, де. Като няма как да се защити нещо толкова безсмислено.
Не знам за какво спорите и не споря за това. Но ако наричаш комунизма безсмислено, ще ти кажа че просто така го виждаш защото си безмозъчно Laughing
Много си умен, браво. Ако казваш, че комунизма е нещо смислено, значи си безмозъчно. Ако искаш може да продължаваме така? Ама то какво да се очаква от хлапаци като вас. Изредете някои факти, така до утре ще си казваме "Ти си тъп" "Не, ти си тъп".
В случая безмозъчен е онзи който иска да мисли някак си встрани от пролетариата с неговите идеи! Трудно е на такъв да проумее, че пътят на потъпкваният и унижаван пролетариат, заел най-ниското стъпало в обществото, е фактическият път нагоре - към прогреса на човечеството!


Последната промяна е направена от sproletarski на Сря Дек 05, 2012 1:31 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  bzahov on Пет Юли 16, 2010 10:34 am

Христо Радевски написа:Реално погледнато комунизма е единствената алтернатива на демокрацията, а демокрацията се доказа като некачествена и експлоататорска политика. Тоест съвсем скоро работниците от всички страни ще застанат под червните знамена в търсене на благата от труда им. В тази връзка залязващи, тоест умиращи идеологии са нацизмът, фашизмът, национализмът, патриотизмът и демокрацията. И то именно защото те а изживяха своето време и са излиш ни

Имаш предвид "капитализма" не "демокрацията". Демокрацията е нещо съвсем друго. Не можеш да твърдиш, че комунизма е алтернатива на демокрацията.
avatar
bzahov

Брой мнения : 41
Registration date : 07.08.2008
Age : 74
Местожителство : Sofia

Вижте профила на потребителя http://www.xhamster.com

Върнете се в началото Go down

Re: Защо е обречена лявата идея...

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите