Shut Up and Sing (или има ли свобода на словото в наши дни)

Go down

Shut Up and Sing (или има ли свобода на словото в наши дни)

Писане  John_Wayne_WasA_Nazi on Съб Юли 24, 2010 4:26 pm

Tака, филмът озаглавен Shut Up and Sing е разказ за историята на популярната американска кънтри група Dixie Chicks. През 2003та те са една от най-продаваните кънтри групи в историята, поканени са при откриването на бейсболния сезон, за да изпеят националния химн на САЩ и се радват на нечувана за една "женска" група дотогава популярност. Тогава в началото на турнето им, на първия концерт в Лондон, който е само дни преди началото на войната в Ирак и по това време вече америка изпраща армията си в близкия изток, те казват: "Искаме да знаете, че ние не сме от лошите. Ние сме на ваша страна. Не подкрепяме цялата тази война и насилие и се срамуваме, че президентът на САЩ е от Тексас" (защото те са родом от Тексас). Американската преса цитира само следното "Срамуваме се, че президентът на САЩ е от Тексас". Това предизвиква голяма вълна от недоволство. Има протести около техние концерти в САЩ, публично са унищожавани техни дискове, а една от големите радиостанции поставя специални кошчета където хората да си изхвърлят дисковете на Дикси Чикс. По радиото спират да ги пускат (въпреки, че току що са издали най-големия хит на 2003та) - не ги пускат дори когато в специалните преавания хората пожелаят да чуят тяхна песен. Всъщност през този период има уволнени ДиДжеи само защото са ги пускали. Отправяни са както обвинения в тероризъм и анти-американизъм, така и смъртни заплахи към трите момичета.
Емии мога още да разказвам, ама по-добре вижте филма:
http://video.google.com/videoplay?docid=8145486016514085072#
avatar
John_Wayne_WasA_Nazi

Брой мнения : 18
Registration date : 04.11.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Shut Up and Sing (или има ли свобода на словото в наши дни)

Писане  John_Wayne_WasA_Nazi on Съб Юли 24, 2010 5:51 pm

https://www.youtube.com/watch?v=M-ounk0FNdY
В тази песен те пеят точно за проблемите и заплахите породени от въпросните 12 думи, които са изрекли през 2003та в Лондон.
Мисля, че както филма така и песента си струва да се видят, защото са отражение на отношението на обществото, към тези, на които им стиска да кажат истината в такъв момент (въпреки, че думите изречени от Дикси Чикс в Лондон са полу-насериозно, полу-нашега). Казаното във филма, а и в песента, се отнася не само до тази група ами и за много други по това време изпитвали подобни проблеми като например Rage Against The Machine или Anti-Flag.
Тъжното е, че (въпреки че някои може и да не се съгласят) в България е същото. В САЩ хората не са по-промити и манипулирани отколкото тук. Замислете се... ако приемем, че България имаше армия, и утре BB реши да нападне Турция например без абсолютно никаква причина и някой български поп изпълнител дръзне да каже "Т'ва на нищо не прилича - умират невинни хора без причина. Срамувам се от това, че съм българин" - помислете само каква би била реакцията - същата като в САЩ през 2003та и 2004та.
avatar
John_Wayne_WasA_Nazi

Брой мнения : 18
Registration date : 04.11.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Shut Up and Sing (или има ли свобода на словото в наши дни)

Писане  John_Wayne_WasA_Nazi on Нед Юли 25, 2010 10:33 am

Христо Радевски написа:Dixie Chicks са с фашистки наклонности и подкрепят конфедерацията, от която се е вдъхновявал сам Хитлер.

Кво ми ги фалиш, три тексакски нациски курви?
Taка: от 2003та година насам десните в САЩ ги мразят и определят като анти-американки. Кънтри радията все още не пускат техни песни заради ненавистта на кънтри феновете към това, което те казват полу на шега, полу насериозно.
Тук обаче не става въпрос за конкретните политически възгледи. Никъде не съм казал, че са с леви разбирания. Въпреки това те виждат войната която се задава като нещо анти-човешко, защото предстои да умрат невинни хора заради корпоративните интереси. Те считат, че войната е неправилна и си изказват мнението, след което го защитават. те плащат висока цена за това: трябва да се насочат към нова аудитория а и продажбите им намаляват заради едно тяхно изказване. Освен това са непрекъснато хулени и дори се стига до смъртни заплахи. Това е важното в този филм - защото когато цялото общество е полудяло се изисква огромна смелост и саможертва, за да кажеш истината и този момент го има не само с Дикси Чикс, не само в САЩ, не само при капитализма. И не са много хората, които биха постъпили по този начин.
И не знам дали подкрепят конфедерацията.. а и в случая не е от значение, защото макар и първоначално на шега, през 2003та те влизат в лагера на прогресивните хора в САЩ - тези, които не са достатъчно промити от национализма им. И тогава те са обиждани не по-малко, даже повече отколкото групи като Rage Against the Machine и Анти-флаг, които пък определено са против конфедерацията. С други думи няма значение в една такава ситуация на коя партия симпатизираш - единственото от значение е мнението ти по дадения въпрос.
avatar
John_Wayne_WasA_Nazi

Брой мнения : 18
Registration date : 04.11.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Shut Up and Sing (или има ли свобода на словото в наши дни)

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите