Социалистическата революция в Боливия

Go down

Социалистическата революция в Боливия

Писане  remsist on Пон Авг 11, 2008 12:57 pm

Боливийският президент Ево Моралес спечели референдум за довериеВеднага след оповестяването на неофициалните резултати Моралес обеща да продължи програмата си за национализация и преразпределение на земите

11.08.2008

Боливийският президент Ево Моралес спечели референдума за доверие и ще остане на поста си, според резултатите от няколко проучвания, съобщиха световните агенции. Моралес е получил подкрепата на повече от 60 процента от участвалите в референдума.
Държавният глава, вицепрезидентът и губернаторите на осем от деветте департамента трябваше да напуснат постовете си, ако гласовете против тях превишават броя на тези, с които са били избрани на изборите през 2005 г. Тогава Моралес спечели президентския пост с 53,7% от гласовете.

Веднага след оповестяването на неофициалните резултати Моралес обяви победа и обеща да продължи програмата си за национализация и преразпределение на земите, предадоха информационните агенции.

Законопроект за свикване на референдума беше одобрен от парламента на 9 май като единствен изход от политическата криза в страната заради сблъсъка между централната власт и няколко губернатори, настояващи за автономия на богатите им на природни ресурси департаменти.

Според неофициалните резултати трима губернатори, вкл. двама опоненти на Моралес, са изгубили постовете си.

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1224256
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  remsist on Пон Авг 11, 2008 9:38 pm

Президентът на Боливия Ево Моралес ще продължи с реформите в страната след победата си на референдума в страната

11 август 2008 | 20:52 | Агенция "Фокус"

Ла Пас. След като победата му беше потвърдена официално, президентът на Боливия Ево Моралес планира да продължи с желаните от него конституционни реформи, които ще го конфронтират допълнително с опонентите му от десните партии в страната, коментира агенция Ройтерс.
Реформите ще дадат по-голямо влияние на коренното население в страната, ще позволят на Моралес да се кандидатира наново и ще прекратят опитите на някои водени от опозицията провинции в страната да извоюват повече автономност от централното правителство.
Именно тези реформи още повече ще засилят разрива между Моралес и някои от губернаторите на провинции.

http://www.focus-news.net/?id=n1017933
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  remsist on Нед Авг 24, 2008 10:43 pm

Моралес поставя под военна защита газта и петрола

дата : 24 август 2008 г. 12:22 ч.

Президентът Ево Моралес обяви, че поставя всички инсталации за газ и петрол на Боливия под военна защита, докато протести набират скорост в три богати на енергийни източници провинции срещу федерални посегателства и социалистическите реформи.
"Правителството ще защити петролните тръби и газовите устройства", каза Моралес.

Стъпката да се поставят всички управлявани от правителството енергийни инсталации под военна защита идва в отговор на плановете на протестиращите да направят блокади в богатите на енергийни източници източни провинции Санта Крус, Чукуисака и Тариха от понеделник.

Демонстриращите са против решението на Моралес да обложи с такси регионалните приходи от газовите полета.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  remsist on Чет Сеп 18, 2008 11:14 pm

Да бъде създадена специална Комисия за проучване на обстановката в Боливия, се споразумяха пък държавните глави на Боливия, Аржентина, Бразилия, Венецуела, Колумбия, Парагвай, Уругвай, Чили и Еквадор на извънредната среща в чилийската столица Сантяго. Лидерите изразиха подкрепа за правителството на боливийския държавен глава Ево Моралес и солидарност с боливийския народ във връзка със сериозната криза в страната. В декларация, прочетена от домакина на форума, президента на Чили Мишел Бачелет, южноамериканските лидери осъдиха безредиците в Боливия, при които властите изгубиха контрол върху половината от страната, и призоваха за прекратяване на насилието, предаде vsekiden.com. За първи път в историята на Южна Америка страните от региона сами решават вътрешните си проблеми, заяви след срещата Моралес. Боливийският президент посочи също, че е “изненадан от солидарността“ на своите колеги. Държавният глава на Венецуела Уго Чавес заяви, че боливийската криза е плод на “международен заговор, ръководен от американската империя“. В петък Уго Чавес разпореди посланикът на САЩ да напусне страната му в срок от 72 часа в знак на солидарност с Боливия, която два дни по-рано предприе същата мярка спрямо US посланика Филип Голдберг. Ево Моралес го обвини в принос към разделянето на страната, което води към “гражданска война” и го обяви за персона нон грата.

http://pozvanete.bg/news.php?id=21595
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  Den on Вто Окт 21, 2008 8:36 pm

Правителството и опозицията на Боливия сключиха споразумение

21 октомври 2008 | 01:51 | Агенция "Фокус"Ла Пас. Правителството и опозицията в Боливия днес сключиха споразумение за референдум на конституцията и по този начин сложиха край на политическата криза в страната, предаде АФП.
Вицепрезидентът Алваро Гарсия е обявил, че двете страни “са стигнали до окончателно споразумение”.
От месеци боливийският президент Ево Моралес се сблъскваше със съпротивата на либералните управители на богатите райони, които не даваха съгласието си за конституцията, предложена от социалистите. Кризата достигна връхната си точка през септември, когато се стигна до физически сблъсъци с 18 жертви.
Споразумението обаче е сключено в контекста на днешното шествие на привърженици на президента Моралес, които пристигнаха в Ла Пас, за да окажат натиск на Конгреса и това да доведе до организирането на референдум.

http://www.focus-news.net/?id=n1061815

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  remsist on Чет Яну 01, 2009 3:01 pm

Индиански социализъм срещу белия капитализъм

Боливийци, които подкрепят президента Ево Моралес, се пазят от обстрела на противниците на президента при сблъсъците в Санта Крус.

СНИМКА: РОЙТЕРСПрезидентът на Боливия Моралес иска земя и по-високи доходи за бедните, "контетата" от равнината си стискат богатствата

Юри Михалков

Боливия е на път да се оттласне от гражданската война, надвиснала над нея миналия месец заради кръвопролитния сблъсък между различни слоеве от населението. Левият президент Ево Моралес и богатите провинции вече преговарят дали и как да преразпределят богатствата и земята на страната. Моралес, първият боливийски президент от индиански произход, настоява това преразпределение да е в полза на далеч по-голямата, но и мизерстваща индианска част от населението. Петте богати провинции обаче не желаят да се разделят с доходите от богатствата.
Деветмилионна Боливия е дълбоко разделена - по етнически, социален, икономически, етнически и дори географски признак. На практика има две Боливии. Едната е индианска, а другата - бяла. Цели 72% от населението й е коренно и в този смисъл Боливия е

най-индианската държава в Латинска Америка

"Бялата Боливия" включва само 15% от населението - те са потомци на испанските колонизатори и на имигрантите от Европа.
Именно те обаче са богатата Боливия. Другата Боливия включва онези 70% от населението, които живеят под прага на бедността, според данни на МВФ. Това е индианското население.
Разделението е и географско. Планинската Боливия в западната част на страната е всъщност бедната - нейното икономическо положение се влошава след 60-те години, когато започва спадът на добивната индустрия там. В тази категория влиза и столицата Ла Пас. Равнинната, или Източна Боливия, е процъфтяващата част на страната. Именно тук са богатите на нефт и газ провинции Пандо, Бени, Санта Крус,Тариха и Чукисака, които скочиха срещу политиката на Моралес за по-голяма социална справедливост.
През 2005 г. боливийците избраха за свой президент Ево Моралес. Социалистът веднага

обяви война на "контетата" -

така той нарича "белите капиталисти" от равнината. Сърцевината на програмата му е държавата да контролира доходите от нефт и газ, за да бъдат по-справедливо разпределени в обществото. Той засили държавния контрол върху икономиката, национализира енергийния сектор, след това минната промишленост и най-голямата телефонна компания.
Аграрната реформа е другият гвоздей в политическата програма. Близо 66% от обработваемата земя е притежавана от около един процент от едрите собственици, наричани още латифундисти. Моралес се е амбицирал до 2011 г. да раздаде 8 млн. хектара обработваема земя на 200 000 обезземлени семейства. За целта лимитът за притежаване на земя трябва да падне от 50 000 на 5000 хектара. До момента за раздадени земи, които са държавна собственост. Но върху латифундистите президентът социалист още не е посегнал.
"Понеже нямам земя, нищо не мога да постигна. Благодарение на Ево Моралес се надяваме да получим парче земя от по-големите фермери", споделя пред агенция Ройтерс 44-годишният ратай Хулио Мамани, който работи в животновъдна ферма, разположена в плато на Андите на 80 км северно от Ла Пас. Заедно с другите индианци той работи за по 2 долара дневно, а семейството му с три деца обитава барака. "Искам добро бъдеще за децата си, със земя и усърден труд ще се придвижим напред", добавя Мамани, докато стои до суха тор, използвана за отопление на бараката-жилище. В иначе опозиционната провинция Санта Крус 180 семейства са създали кооператива "Пуебло Юнидос" с държавна земя. "Имаме училище, малки болници, водохранилища. Постигнали сме това, защото работим", сподели местният жител Силверио Вера.
Ево Моралес вкара проекта за нова конституция. През 2006 г. боливийците гласуваха за нов парламент, в който лявата партия Движение към социализъм спечели две трети от гласовете. Година по-късно парламентът без проблеми утвърди новата конституция. За да остане обаче действаща, тя трябва да бъде гласувана и на национален референдум. Той е насрочен за този декември 2008-а.
Както можеше да се очаква,

политиката на Моралес бе посрещната на нож

от богатия Изток. Петте провинции (от общо 9) имат самочувствието, че са моторът на боливийската икономика, и затова им се полагат всички благини на този статут. Застрашените латифундисти скочиха срещу президента. "Изобщо не се колебаем да отхвърлим аграрната реформа. Те искат да ограничат земята за онези, които произвеждат храни, а не за онези, които произвеждат дрога", заяви пак пред Ройтерс Гуидо Найар, шеф на влиятелната аграрна федерация в провинция Санта Крус. Той всъщност има предвид растението кока, от което се прави кокаин. Индианците обаче го използват за различни цели. Самият Моралес е бивш ратай и е отглеждал кока. Той е против лишаването на коренното население от този вид традиционен поминък при липсата на сериозна алтернатива.
Равнината обяви, че не приема новата конституция и организира референдуми за автономия през май-юни тази година. И повечето жители на 5-те провинции гласуваха за автономия на "контетата".
Моралес предприе контраход, който привидно изглеждаше единственото полезно действие. Индианецът насрочи референдум за доверие както към него, така и към противниците му - губернаторите на надигналите се провинции. Гласуването обаче на 10 август доведе до парадоксален резултат - избирателите подкрепиха както президента, така и губернаторите. Кризата се заплете още повече.
Почувствали се силни, опозиционните губернатори нажежиха обстановката до червено. В провинция Пандо група антиправителствени настроени хора нападнаха индианци, при което загинаха 18 души.

Последваха сблъсъци, включително въоръжени,

и в други провинции. Загинаха 30 души. Извършени бяха редица диверсии по газопроводите, довели до временно блокиране на доставки за Бразилия и Аржентина. Ево Моралес въведе извънредно положение в Пандо, а армията и силите за сигурност засилиха охраната на газопроводите.
Боливийският конфликт обаче прехвърли националните граници. Ево Моралес изгони американския посланик Филип Голдбърг, който се е срещал с губернаторите и подклаждал размириците. На свой ред САЩ изгониха боливийския посланик. По-късно Белият дом включи Боливия в черния списък на страните, които не изпълняват задължения срещу разпространението на наркотиците. Това означава, че САЩ съкращават значително помощта си за Боливия. Не остана настрана и венецулеският президент Уго Чавес. В знак на солидарност с боливийския си колега той също намери причина да изгони посланика на САЩ. Хондураският президент Мануел Селая също намери начин да се солидаризира с Ево Моралес - явно заради членството на страната му организацията "Боливарска алтернатива за нашето обединение", създадена като противовес на САЩ в региона. Освен Хондурас и Боливия в нея влизат още Венецуела, Никарагуа и Куба. Селая отложи церемонията, на която новият US посланик трябваше да връчи акредитивите си. Уго Чавес отиде още по-далеч и дори

предложи военна помощ на Моралес

срещу недоволните провинции. Съответно боливийската армия скочи и заплаши, че няма да допусне чужди войски на боливийска територия.
На 15 септември Организацията на американските държавници пожарно се събра в чилийската столица Сантяго заради боливийската криза. ОАД се обяви срещу всякаква силова смяна на властта в Боливия, което бе подкрепа за Моралес. Организацията реши да посредничи, като главната роля в тази мисия се падна на Бразилия. Тя все пак е водещата икономическа сила в Латинска Америка. Граничи с бунтовните провинции на Боливия, прави и бизнес с тях. А президентът й Лула да Силва има добри връзки както с Моралес и Чавес, така и с Белия дом. Не без съдействието на посредника двете Боливии седнаха край масата за преговори. Според наблюдателите самият факт, че е започнал диалог, показва, че Ево Моралес е готов на отстъпки. Въпросът е какъв дял от доходите на равнината той ще изтъргува за националната хазна - половината или по-малко. Не е изключено и да вдигне летвата за размера на земята, която може да притежава един собственик.
Спряла на метри от гражданската война, Боливия още не се е отърсила от нейната заплаха. Ако преговарящите не се разберат, кръвопролитието пак ще пламне. Надеждата е в разума им. А също в историческата памет на континента. Страните от Латинска Америка са се сблъсквали с проблема на Боливия през различни периоди на миналия век. В този смисъл Боливия се движи по-бавно от тях. Нищо чудно колективният разум на ОАД да подскаже рецептата за излизане от боливийската криза.Водачът на богатия Изток Леополдо Фернанедс, губернатор на провинция Пандо, говори пред свои привърженици. По-късно той бе арестуван заради създаването на незаконни въоръжени групировки.

СНИМКА: РОЙТЕРС
Президентът Ево Моралес приветства свои привърженици в град Кочабамба, който се намира в по-бедната планинска част на страната.

СНИМКА: РОЙТЕРС
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  remsist on Чет Яну 01, 2009 3:02 pm

Боливия ликвидира неграмотността20 декември 2008

Ла Пас, Боливия
изпрати на приятел Днес в боливийския град Кочабамба официално ще бъде обявено, че в страната неграмотността е напълно ликвидирана, се казва в съобщение на боливийското министерство на културата. “В официалната церемония по случай обявяването на територията на Боливия за освободена от неграмотност ще вземат участие боливийското държавно ръководство, парагвайският президент Фернандо Луго, генералният директор на Юнеско по въпросите на образованието, културата и науката Коичиро Мацуура, министрите на образованието на Куба и Венецуела”, се посочва в документа. “Ликвидирането на неграмотността е победа на културната революция”, се казва още там. Националната програма за ликвидиране на неграмотността бе приета по инициатива на боливийския президент Ево Моралес през април 2006 г. В кампанията взеха участие хиляди учители от Куба и Венецуела. В основата й залегна кубинския метод “Мога го”, по който бяха обучени 819 417 души, като 80% от тях бяха жени. В рамките на националната програма обучението се провеждаше не само за испански език, но и за езиците аймара и кечуа. Боливия е третата държава в Латинска Америка след Куба и Венецуела, победила неграмотността. /РИА “Новости”

Ево Моралес официално обяви края на неграмотността в Боливия

Представител на ЮНЕСКО заяви, че боливийският проект е пример, който ще вдъхнови и други страни
Президентът Ево Моралес официално обяви вчера, че неграмотността в Боливия е ликвидирана, предаде Ройтерс.


Благодарение на тригодишен проект, спонсориран от Куба и Венецуела, 820 000 души са се научили да пишат и четат и 97 на сто от пълнолетното население на най-бедната страна в Южна Америка вече е грамотно. Според ЮНЕСКО една страна може да бъде обявена за "свободна от неграмотност", когато повече от 96 процента от възрастните й жители могат да четат и пишат. През 2001 г. правителствено преброяване установи, че 14 процента от боливийците са неграмотни, като в селските райони 26 процента от населението не може да чете и пише.

Проектът за ограмотяване бе осъществен с помощта на хиляди доброволци от Боливия, Венецуела и Куба, които преподаваха в селските райони използвайки метод, разработен в Хавана. Макар че повечето ученици бяха обучавани на испански, 37 000 души се научиха да пишат и четат на местните езици на индианците аймара и кечуа. Моралес, който също е аймара, често е споделял огорчението си, че баща му, като повечето индианци в селските райони на Боливия през 50-те години, почти не можел да чете и пише.

Представител на ЮНЕСКО заяви, че боливийският проект е пример, който ще вдъхнови и други страни да приложат подобни програми. По данни на организацията в света все още са неграмотни 774 милиона души, или приблизително всеки пети възрастен жител на Земята.

Ройтерс
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  remsist on Чет Яну 01, 2009 3:13 pm

Сайт за новини от Боливия на български: http://www.bolivianewsbriefs.com/?lang=bg
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  remsist on Вто Яну 27, 2009 7:49 pm

Боливийците подкрепиха промените в конституция sunny sunny

[26-01-2009] Новинар

60% от боливийците казаха „да” на проекта за нова конституция на референдум, състоял се в неделя, предадоха световните агенции. Проектът, изготвен от президента Ево Моралес, дава по-големи права на коренното индианско население, легитимира държавния контрол върху ключови отрасли на икономиката и обявява запасите от природен газ и други природни ресурси за национално богатство. Новата конституция освен това забранява чужди военни бази на територията на Боливия. Избраният през 2005 г. Моралес е първият президент на страната с индиански произход, припомнят агенциите.

http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=Mjg1Nzs4Mg==

http://www.taiwannews.com.tw/gallery.php?highlight_id=2586750&category=34
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  remsist on Пет Юли 24, 2009 12:51 am

Индианците в Боливия живеят и умират като роби

13:54 22-07-2009

Би Би Си

Богатите земевладелци експлоатират безмилостно коренното население

Тереса Барио е родена на полето в боливийска плантация. Това е мястото, където е живяла и работила. Това е и мястото, където тя очаква да умре. Но тя не е привързана към това място.65-годишната жена, която има внуци, не знае много за живота на другите хора, но знае, че нейният е бил тежък: блъскайки се на полето срещу мизерно заплащане, спейки в колиба от кал, губейки зрението на едното си око и погребвайки пет от седемте си деца, отнесени от болести.В джобовете на овехтялата й рокля няма пари. Жената казва обаче, че не може да напусне огромната ферма, в която се е трудила здраво цял живот.„Целият си живот съм прекарала тук и в крайна сметка не притежавам нищо и няма къде другаде да отида”, разказва Тереса.Всички жители на нейното селце от 13 семейства гуарани /коренното население, населяващо райони на Южна Америка – бел. ред/ са работници в плантациите край град Камири, област Алто Парапети в източната боливийска провинция Санта Грус. Те си построили училище, но фермерите го разрушили, казва Тереса. „Те не искаха да учим, искаха нещата да си останат същите”, смята внучката на Тереса Дейзи. Край руините е новото „училище”, което те са издигнали – пет чина под син брезент, закачен на голямо дърво.През последните две години правителството на Боливия и няколко обединения на коренните жители наричат начина на живот на Тереса с конкретна, макар и оспорвана дума – „робство”. Те, и някои международни организации, казват, че условията, в които тя живее, приличат на тези на робите, превръщайки тези селяни де факто в собственост на богатите земевладелци в една от най-бедните южноамерикански държави.Обвинения за принудителен труд се появяват непрекъснато от десетилетия, без особен резултат. „Ние сме наистина шокирани от това, което виждаме. Виждаме коренни жители, първоначалните собственици на земята, които сега са жертви на принудителен труд, робство и крайна бедност”, заяви Виктория Таули-Корпус, която ръководи Постоянния форум на ООН за коренните жители, пред репортери в Ла Пас.Между 30 април и 5 май Таули-Корпус бе начело на мисия, която трябваше да проучи ситуацията с принудителния труд сред гуараните в източните низини на Боливия.„Има връзка между тежкото робство, което осъжда тези хора на бедност, и зависимостта им от собствениците на земя”, казва Алехандро Алмарас, заместник-министър на Боливия по въпросите на поземлената собственост.

РАБОТНИЦИ, А НЕ РОБИСистемата се базира върху дългове, които хората нямат особен шанс да платят. Работниците получават пари и храна, които след това им се удържат от надницата от средно 2 долара на ден.„Някои са наследили дългове от бащите си”, казва Уилсън Чангарай, един от лидерите на гуараните, в прашния град Камири.

Земевладелците и някои опозиционни политици твърдят, че критиките на правителството са цинична стратегия на един „авторитарен” президент, за да заграби повече земя и още по-голяма власт.„Идеята, че тук има робство, е абсурдна… Предлагането на заеми и продажбата на храна не е клопка за задлъжняване, а услуга, тъй като в региона има малко банки и магазини”, казва Елиане Капобианко от асоциацията на фермерите „Фегасакрус” в източния град Санта Крус.„Фактът, че много работници молят работодателите да станат кръстници на децата им, е доказателство за възхищение, а не за зависимост. Тези хора са работници, а не роби”, добавя тя.Все пак през последната година собственици на земи не допуснаха правителствени инспектори, понякога дори чрез насилие. Това само засили подозренията, че някои фермери имат нещо за криене.

Тежкото положение на гуараните датира от 1892 г., когато боливийски войници им отнеха оставащата земя и ги принудиха да работят на имотите на земевладелците. Неграмотността и липсата на документи за самоличност оставиха следващите поколения в зависимост от фермерите.ПОЗЕМЛЕНА РЕФОРМАПобедата на Ево Моралес на президентските избори преди повече от три години донесоха перспектива за промяна за коренните жители на Боливия.И тази перспектива стана по-близка през януари, когато той успя да промени конституцията, така че 36-те местни племена в Боливия да получат повече права в областта на управлението, съдебната система и поземлената собственост.

Измененията освен това позволяват осъществяването на аграрна реформа чрез ограничаването на размера на селскостопанските имоти при бъдещи продажби. Привърженици на реформите твърдят, че новата конституция ще помогне да бъде сложен край на 500 години на подтисничество на коренните жители.Но ситуацията не изглежда особено променена в Алто Парапети – място, което някои боливийци наричат „земя, забравена от Бога”. Тук системата на робия остава широко разпространена, а присъствието на държавата е слабо.„За нас тази ситуация на доминиране и насилствено управление на земевладелците над коренните жители е неприемлива. Смятаме, че това е грубо нарушение на основните политически, социални, икономически и културни права на гуараните”, казва Таули-Корпус.

Президентът Моралес е решен да сложи край на това. През март той предаде хиляди хектари земя, конфискувани от големи собственици, на фермери от коренното население.Тереса Барио, почти сляпата старица, обаче все още нарича себе си „робиня”. Нейните предшественици са работили и умирали в именията наоколо. „Собствениците ни експлоатират. Те винаги правят това, което си поискат”, казва тя с въздишка.
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MzAwNDsxOA==
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Социалистическата революция в Боливия

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите