За Големия взрив, революциите, реда и хаоса

Go down

За Големия взрив, революциите, реда и хаоса

Писане  Lychezar on Пет Дек 31, 2010 9:54 am

http://vbox7.com/play:682adeb3

Всяка една революция може да се характеризира с Теорията за Големия взрив,където след избухване на нискостоящата част на населението се получава нова обществено-икономическа формация с нови господари и стари подчинени.Тези избухвания(разрушения) имат за цел създаването на един по-справедлив свят,в който ще властва редът пред хаоса,но за съжаление винаги в човешката история те са завършвали с неуспех поне до този момент.В бившия Съветски съюз беше направен опит да се сътвори редът,но за съжаление неуспешен.Точно когато всичко изглеждаше подредено за страните от съюза през 40-те години на миналия век,точно тогава избухна Втората световна война и Германия нападна СССР,след това в края на 80-те години пък се осъществи перестройката от децата на партийния елит и други реакционни елементи.
Защо,когато всичко изглежда подредено и точно,нещо се обърква и обръща нещата наопаки? Най-вероятно това е една от най-големите загадки в човешката история,на която би следвало да има решение и след достигане на нейното решение може би ще се осъществи коренен обрат в обществено-икономическите формации.

Lychezar

Брой мнения : 2
Registration date : 31.12.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

РЕДЪТ И ХАОСЪТ

Писане  sproletarski on Пет Яну 07, 2011 8:44 am

Такъв ред, който да е еднакво удобен на всички или който съществува завинаги не може да има! От друга страна редът по отношение на едно нещо, винаги представлява хаос по отношение на друго. "Какъв хаос!" - би казал робовладелецът пръкнал се отнякъде по време на социализма. "Какъв хаос!" - казват днес тези които са живели при социализма! В тези примери хаосът за робовладелеца е ред за работниците; днес, по време на капитализма, хаосът за живелите през социализма е ред за буржоазията! Но това е ред и за работническата класа, ред съгласно който тя трябва да бъде експлоатирана! Така, че на нея и предстои да премахва не някакъв хаос, а да замени буржоазният ред със социалистически.


Последната промяна е направена от sproletarski на Съб Яну 15, 2011 6:57 am; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

За реда и хаоса

Писане  Lychezar on Съб Яну 08, 2011 4:07 pm

За да ме разбереш по-правилно, трябва да дам дефиниция за ред и хаос. Под ред аз разбирам такова разпределение на средствата за производство и потребление, което е справедливо за всички или както се казва "Oт всекиго според способностите, на всекиму според потребностите", а хаосът е точно обратното. В родово-общинския строй е съществувал някакъв ред, защото разпределението на благата е било всеобщо, но там е ставало въпрос за примитивен ред. Останалите обществено-икономически формации(робовладелство, феодализъм, капитализъм) аз ги разглеждам като хаотични и то се подразбира защо. Да, наистина съществува някакъв ред в разпределението на парите в една фирма например- на наемния работник се плаща определено количество работна заплата, на капиталиста печалбата и т.н. Но това разпределение е хаотично.
Ето давам и друг пример. Представи си, че твоята стая е неподредена.Ако ме вкараш мен вътре, ще разбера, че е непродредена, както и ако вкараш робовладелец, феодал или наемен работник.
Цялата човешка история е борба между реда и хаоса. Ето това се опитвам да обесня, но ти не искаш или не можеш да разбереш, защото не е написано от Маркс, Енгелс или Ленин.

Lychezar

Брой мнения : 2
Registration date : 31.12.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

РЕДЪТ Е ВИНАГИ КОНКРЕТЕН!

Писане  sproletarski on Пон Яну 10, 2011 3:32 pm

Lychezar написа: За да ме разбереш по-правилно, трябва да дам дефиниция за ред и хаос. Под ред аз разбирам такова разпределение на средствата за производство и потребление, което е справедливо за всички или както се казва "Oт всекиго според способностите, на всекиму според потребностите",

Не мога да се съглася, че понеже за експлоататорските общества твоето определение за ред не важи - там няма ред! Evil or Very Mad
Lychezar написа:а хаосът е точно обратното.
Няма как едно определение да се изчерпва с "точно обратното". Точно това говори за хаос в мисленето! Evil or Very Mad
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: За Големия взрив, революциите, реда и хаоса

Писане  пешо on Чет Яну 13, 2011 12:47 am

Лучезар, въобще не мога да разбера какво питаш. Какво по-конкретно те вълнува?

пешо

Брой мнения : 82
Registration date : 10.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: За Големия взрив, революциите, реда и хаоса

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите