ДИАЛЕКТИКА НА КРИЗАТА

Go down

ДИАЛЕКТИКА НА КРИЗАТА

Писане  sproletarski on Вто Мар 29, 2011 6:15 am


Причината за кризата не е в лошото управление на този или онзи управляващ, а в самата икономическа обусловеност на капитализма. Едно от неизбежните за капитализма противоречия - между произведените стоки и невъзможността те да бъдат продадени - определя диалектически кризата! Очевидно е, че докато преобладаващата част от произведени стоки може да бъде пласирана - криза няма. С времето обаче, продадената стока осигурява нови печалби, които вложени в производството водят до неговото нарастване. Така докато в началото на някои места пазарът не е бил задоволен напълно, то по-късно, приливът на стоки става толкова голям, че на практика много от тях остават непродадени. В стремежа си за по-голяма печалба и свързаната с това необходимост от разширяване на производството, капиталистите стигат до там, че освен осигуреният от печалбата при продажбата на стоки капитал, вземат кредитен капитал. При неизбежно последвалото изчерпване на всички пазарни възможности за пласмент на произведените стоки, се стига до положение при което те няма как нито да върнат този, вече олихвен капитал, нито да изплатят заплатите на работниците. А това, че капиталистите са теглили кредит, показва, че не са имали други резерви. Атакуваните от кредитора фирми фалират. Но и самите кредитори на практика не могат да пласират конфискуваните от фирмите средства за производство, жилищни сгради и т.н., понеже пазарът е вече ограничен.
Преобладаващата част от обществото – хората на наемния труд - със своите потребности, осигуряват пласирането на произведените от тях стоки за широко потребление. Но ако съберем всички техни заплати и ги сравним с цената на всички предназначени за тях стоки ще видим, че отношението цени – заплати е поне 20 към 1, а преди и по време на криза, дори много повече. А това вече означава, че главните потребители на стоки не могат да изкупят тези стоки. И това е неизбежно понеже самата цел на капиталистическото производство – печалбата – налага цената на стоките да е многократно по-голяма от работната заплата, която в случая е само част от разходите за тяхното произвеждане. (Нека отбележим, че всички останали стоки участват в това производство. Следователно техните цени се съдържат в цените на стоките за широко потребление.)
Всичко това става разбира се в капиталистическата държава. Очевидно е, че за да осигури пазар за стоките на своите капиталисти (или преди всичко на чуждите – както е днес в зависима България, с нейното марионетно по отношение на американския капитал управление), всяка капиталистическа държава, търси да разшири този пазар зад граница. Дори ако трябва и с насилие! При това естествено е, че по-силните в икономическо, а следователно и във военно отношение страни, ще имат по-голям успех при такова завладяване на чужди пазари. И все пак, дори при такова отлагане на кризата, за тези страни, новите пазари в определен момент също изчерпват своите възможности за пласмент. Така кризата неизбежно! достига и такива „икономически независими” и „велики” страни като САЩ, Великобритания, Франция, Русия ...!
Понеже описаният обективен характер на кризата изобличава самата система на капитализма, като кризисна и неподходяща за добруването на хората, буржоазията, чрез своите платени идеолози и драскачи, чрез своите държавни и политически дейци, започва да изтъква различни субективни фактори за да обясни неизбежното за капитализма явление – икономическа криза. На медийните кучета се хвърля или някой парвеню, или някоя незначителна бандитска групировка. Обвиняват се и се сменят управляващи партии и т.н. Целта в случая е една – изтъквайки неправилните действия на този или онзи палячо (буржоазен лидер или висш държавен чиновник), или на тази или онази театрална трупа (буржоазна партия) - да се реабилитира системата на капитализма пред общественото мнение, като се замаже неговата несъвместимост с човешките потребности.
Поради въвеждането на все по-нови технологии, които увеличават производството на стоки, периодът между две последователни кризи се стесни дотам, че на практика престана да съществува. Така капитализмът навлезе в обща непрекъсната криза. Единствените значителни отклонения от нея са само периодичните ù задълбочавания. Точно в период на такова задълбочаване се намира светът днес. Дори да излезем от задълбочаването, кризата ще остане защото свръхпроизводството от една страна и ограниченият пазар от друга ще продължават да я определят и поддържат. Следователно за да се преодолее това трябва или да се разшири пазарът, или да се ограничи свръхпроизводството. Пазарът, който и сега се задъхва, въпреки колосалните средства вложени в рекламата, очевидно не може да бъде разширен. Остава да се ограничи свръхпроизводството. Но то, както всеки се убеждава ежедневно, е плод на стихийното желание за по-големи печалби от страна на капиталистите. Следвайки тази си цел, те използват буржоазната държавна машина за да неутрализират всяко желание за промяна. Това показва, че и невъзможността да бъде ограничено стихийното свръхпроизводство ще съществува докато съществува капиталистическата държава. Откъдето следва, че и кризата на капитализма ще съществува докато съществува капиталистическата държава. Никакви реформи в рамките на тази държава, които в края на краищата засягат само отделни звена от икономическия живот на обществото, не могат да премахнат общата криза на капитализма. Единственият начин е да бъде премахната буржоазната държавата, с нейната капиталистическа същност, а заедно с нея и самата класа на капиталистите - чрез експроприация на техните капитали в полза на обществото. Най-голям интерес това да стане, като най-бедстваща, има работническата класа и тя ще го направи тогава, и само тогава, когато, въпреки взетите от буржоазията контрамерки, реши въпросите на своята организираност.
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите