40 години КЪЗЪЛДЕРЕ(KIZILDERE) Tези които се жертват за родината са революционерите Те загинаха мъченически за независима родина ! Не ще забравим !

Go down

40 години КЪЗЪЛДЕРЕ(KIZILDERE) Tези които се жертват за родината са революционерите Те загинаха мъченически за независима родина ! Не ще забравим !

Писане  Zafer91_Pobeda on Сря Апр 04, 2012 4:31 pm

(42. ГОДИНИ КЪЗЪЛДЕРЕ Е ЗОВ ЗА БОРБА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ, ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛИЗЪМ)
Темата бе допълнена и редактирана-25.03.2014 г.


Къзълдере и те (Kızıldere ve On’lar)

За да предотвратят обесването на Дениз Гезмиш (Deniz Gezmiş) ,Хюсеин Инан (Hüseyin İnan) и Юсуф Аслан (Yusuf Aslan) 9-тима бойци сред, които и водачът на Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi -THKP-C ( Народно-Освободителна Партия/Фронт на Турция) Махир Чаян (Mahir Çayan) и 2-ма бойци на THKO-Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ( Народно-Освободителна Армия на Турция ) отвличат трима английски техници от радарната станция на НАТО в град Унийе (Ünye) на 26 Март 1972 година, след което заминават заедно с заложниците в село Къзълдере , окръг Никсар, област Токат в черноморските ( понтийските) планини на Турция . На 30 Март 1972 година селото бива обкръжено от десетки войници и командоси на фашистката 12 Мартенска хунта, която по това време е на власт. Пред обсадата на врага Махир Чаян изрича паметните думи : "Ние не дойдохме тук за да се върнем, а за да умрем ! " (“Biz buraya dönmeye değil, ölmeye geldik!”), с тези думи той "написва" манифеста на революцията на Турция и пада в бой заедно с 10-те си другари рамо до рамо сражавайки се срещу врага .В това време предателят Ертуурул Кюркчю (Ertuğrul Kürkçü) се скрива в плевнята на селската къща, като по този начин остава единствения жив човек излязъл от онази къща . Историята помни само героите предателите са обречени на забрава ! Останалите 10-ма другари на Махир с песни и маршове на уста загиват геройски и с кръвта си написват история, която въпреки всички забрани все още се помни !


Кратък живото-опис на Мъчениците от Къзълдере.Махир Чаян (Mahir ÇAYAN)
Водач на THKP-C, роден на 15 Март 1946 в град Самсун Северна Турция.
Със статиите си за революцията, с акциите които организира , с живота си , с престрелката в Къзълдере в която загива, той все още е пример за революционерите в Турция. През 1963 година се включва в борбата активно. В периода в който учи във Факултета по Политически Науки в Анкара (1964 година) се изяснява неговата мисия на водач . Винаги е бил познат като революционер , като лидер сред Революционната Младеж ( Dev-Genç). В процеса на изясняване на на пътя на революцията на Турция той отново бе водач. Основател на THKP-C ,член на ЦК .


Синан Кязъм Йозудогру (Sinan Kazım ÖZÜDOĞRU)

Сред основателите на THKP-C . Член на Генералния комитет . Роден през 1947 в село Ортакьой (Ortaköy), област Сивас ( Sivas) .Включва се в борбата в Анкара през Октомври 1970 става Генерален Секретар на Федерацията на Дружествата на Революционната Младеж (TDGF-Türkiye Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu) срещу 12 Мартенския фашизъм и предателствата е рамо до рамо с Махир, както бе и в Къзълдере (Kızıldere).Сабахаттин Курт (Sabahattin KURT)

Роден през 1949 година в град Геваш (Gevaş), област Ван ( Van ).
Познат сред Революционната младеж на Анкара със своята боеспособност.
Нихат Йълмаз (Nihat YILMAZ)
Роден през 1937 година във село Боздаъ( Bozdağı) окръг Фатса (Fatsa),сред дейците на Партията-Фронт в Черноморския регион. От лешниковите митинги до тютюневите митинги, е сред организаторите
на борбата на народа в този регион.
Ахмет Атасой (Ahmet ATASOY)
Роден през 1946 в село Саръхалил (Sarıhalil) окръг Унийе
Сред революционерите  организирали борбата на селяните в черноморския регион . Отделя се от реформистко-ревизионистката линия на Работническата Партия на Турция (TİP-Türkiye İşçi Partisi) и се присъединява към THKP-C.Хюдаи Аръкан (Hüdai ARIKAN)
Роден през 1946 в Чиврил , област Денизли . Участвал в много от акциите на Революционна Младеж-Анкара. Сред първите членове на партията, член на Генералния Комитет на ТHKP.Ертан Сарухан (Ertan SARUHAN)
Роден през 1942 година в село Бейчели , окръг Фатса.
От местните водачи на движението, от организирането на различни издания в различни части на черноморския регион до организирането на акции и логистичното обезпечение на партизаните, постоянно е в активната борба.Саффет Алп (Saffet ALP)
Сред организаторите на THKP-C в армейските среди . Роден през 1949 в град Кайсъйери (Kayseri)
В началото е лидер на тайна организация наречена "Военно Въздушни сили -Пролетарска революционна организация" (“Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü”), с течение на времето се присъединява към кадрите на THKP-C .Йомер Айна (Ömer AYNA)
Роден през 1952 година в грда Диджле, област Диярбакър (Diyarbakır).
Член на THKO. В развиващата се борба през 60-те години прави избора си от страна на въоръжената борба. В Къзълдере той е втория боец от фронта на THKO в "окопното братство".

Джихан Алптекин (Cihan ALPTEKİN)
Роден през 1947 година в град Ардешен(Ardeşen) област ,Ризе(Rize).
За кратък период е член на управителния съвет на регионалния комитет на Революционна Младеж (TDGF) в Истанбул. През юли 1969 година заедно с младежките лидери които ще съставят бъдещата THKO отива в лагерите във Палестина. В периода на разединенията се придържа към въоръжената освободителна борба остава член на THKO.

Възстановка на събитията от 30 Март 1972, направена в 58-ми епизод на  телевизионния сериал "Hatirla Sevgili"(Спомни си Любима) излъчван по частна турска телевизия.


1. страница на един от тогавашните турски вестници, надписът в горе в дясно гласи следното:
"ВСИЧКИ ОСВЕН ЕДИН УМРЯХА"


1. Страница на вестник "Хюррийет" с дата 31.03.1972 г. "Убилите трима невинни англичани бандити ПАДНАХА В ПЛЕН МЪРТВИ!"


Още тогава олигархията започва да се пита защо именно в Къзълдере?
avatar
Zafer91_Pobeda

Брой мнения : 392
Registration date : 23.02.2012

Вижте профила на потребителя https://www.facebook.com/BERIVAN1970

Върнете се в началото Go down

Re: 40 години КЪЗЪЛДЕРЕ(KIZILDERE) Tези които се жертват за родината са революционерите Те загинаха мъченически за независима родина ! Не ще забравим !

Писане  Zafer91_Pobeda on Нед Мар 30, 2014 9:09 am

Груп Йорум-Къзълдере
1.Пролог
Смъртта не бе неочаквана за тях,
от безбрежните планински вериги и поля
на нашата страна,
през бедните квартали и площадите на градовете,
под обсади и зад барикади,
с честта, че не са склонили глава
пред гнета и екплоатацията
безстрашни вървяха те към смъртта,
не се замислиха
казвайки: "ние не дойдохме тук за да се върнем а за да умрем",
посрещнаха смъртта с песни на уста.
за свободни и справедливи бъднини,
ние дадохме най-добрите от нас на пръстта,
те като символи на четстта,идеалите и вярата ни,
изпълват сърцата ни, осветляват съзнанието ни,
свързват ни със здрави връзки към революцията...

О, реко къзълдере,
накъде тъй си се забързала,
помисли, че ще свършат ли,
умирайки... о...

реката е наш дом,
водите и са нашта пот,
кажи реко защо умират младежите?... о...

реката не ще бъде тъй спокойна веч
по младежа не се стреля
да не мисли фашиста, че се е оттървал,
ден ще дойде сметка ще даде...


Текс-Музика: Сиинем Баджъ-Народна Певица
avatar
Zafer91_Pobeda

Брой мнения : 392
Registration date : 23.02.2012

Вижте профила на потребителя https://www.facebook.com/BERIVAN1970

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите