Проблеми с "борбата"

Go down

Проблеми с "борбата"

Писане  Taepodong on Съб Юни 30, 2012 8:27 am

Трудно ми е да започна отнякъде, но все пак ще споделя моето мнение какъв е точно проблема с "борбата" на т.нар. ляво движение в България (за другите страни не говоря, но и там ситуацията би била сходна). Лично аз смятам, че форумът на 23 Септември е нагледен пример за това как всяко начинание може да се провали, ако се остави в ръцете на елементарни псевдоидеалистични пориви, злободневни критики и лозунгарство. Но това малко по-надолу.

Както върви клишето, за да разберем проблема, трябва да вникнем в него. Проблемът на левите движения, по-скоро окачествявани като "крайно леви" според съвременната класификация, е именно липсата на популярност. Да погледнем последните парламентарни избори в България - колко процента получиха независимите комунистически и работнически партии ? Май нула. Защо ? Защо дори не си направиха труда да участват. Имаше някаква Българска лява коалиция, но тя взе нещо от сорта на 0,2%. Страхотен успех.

Оттук следва да се питаме - защо на тези движения им липсва популярност ? Ами причините са много. Но най-главните са прокарването на овехтели, отдавна загубили смисъл лозунги; неизпълними и нереалистични идеи; разпокъсаност, скопено и некреативно пропагандиране на програмите, липса на насоченост към определен сегмент от населението. Що за комунистически партии са тези в България ? Ами не са - при цялото ми уважение към българските пенсионери - това са пенсионерски клубове, в които всеки се събира на чашка да обсъди славното минало и конгреса на Партията от 1966. По какъв начин тези партии и движения се свързват с работническата класа ? По никакъв. Не съм видял нито една комунистическа, марксистка или социалистическа (или въобще лява) организация да излиза със становище относно проблемите на българските работници. Да вземем ОЦК-Кърджали. Къде беше българското ляво, за да подкрепя абсолютно справедливите искания на работниците ? Да защити техния интерес, да настоява държавата да им даде работа и заплащане - право, определено им от конституцията ? Никъде. Отново си седяха някъде по мишите дупки и водеха идеологически спорове около творбите на Маркса и Енгелса. Дори и да е имало становище на някаква организация, то е било чуто само от организацията и нейните приближени. Тоест от никой - защото днес, драги, дори да си най-интелигентният, най-благородният и най-справедливият човек на Земята, ако широката публика не те е чувала и не присъстваш в медиите, значи не съществуваш. Идеите покълват там, където хората ги познават добре и чуват за тях всеки ден. Елементарна психология.

Нататък. "Нато ВЪН", "да живее комунизма". И к'во ? Ако има един елемент от погрешното прилагане на социализъм и въобще на левите идеи в световната история, това е употребата на лозунги. Лозунгът е инструмент на стадото. Той е безполезен призив, целящ да насочи вниманието на стадото към определена цел, докато то не е в състояние да мисли - опиянено или от революционна еуфория, или от тотално отчаяние. Но ничие внимание в България не се насочва с лозунги, просто защото те са кухи. Ако левите движения искат да успеят, първото нещо ще бъде да елиминират всички лозунги от програмите си, да ги изхвърлят в голям контейнер за боклук и да го изгорят. Лозунгите са досадни, безполезни изчадия на стадния инстинкт, от които няма никакъв смисъл. Това, което пленява сърцата и умовете на хората е чистата и неподправена истина. "Да елиминираме бедността, другари !" срещу "Имаме 18% безработица, защото сами сме допуснали да ни управляват идиоти". Кое от двете си избирате ?

Лозунгите от своя страна пропагандират нереалистични идеи. Какво предлагат абсолютно всички леви движения в наши дни ? Като платформа, става въпрос. "Ще елиминираме безработицата и бедността, нови работни места". Как ? Просто няма как да стане. Не живеем в началото на 20 век, когато просто ей така можеш да издигнеш завод, от нищото, по сталински. Икономическите процеси днес са много по-сложни и взаимно свързани. За да елиминираш тотално безработицата и бедността в една модерна държава, трябва да наложиш планова икономика и пълен контрол върху всички икономически дейности. Е, успех в начинанието. Laughing

Впрочем, всички леви организации са такива. И се роят все повече и повече. Като бактерии, които обаче не успяват да заразят никого, вместо да обединят усилията си. Нека си го признаем откровено - колко хора биха искали днес, в 2012 година, някой да им присвои изработеното ? Колко хора биха искали безкласово общество ? Дори да приемем, че мнозинството го иска, ще има малцинство, заради което такива идеи няма как да се осъществят. Комунизмът като идея е продукт на човешкия гений; той е най-благородната идея от всички идеи. Но идеите, за разлика от хората, са непогрешими. Не може да се опитваш да налагаш чиста идея на нечистото човешко общество. Още повече, че всеки я тълкува както си иска - което е и причината да има толкова много безполезни леви фракцийки. Всъщност лявото не води "борба". Защото думата борба означава да се бориш срещу някого. Тоест, да обръщаш внимание на противника, да измисляш начини да го надвиеш и в крайна сметка изхвърлиш. А какво прави лявото ? Води спорове върху книжата и сухата теория. Напомня ми на дъртите инквизитори от Средновековието, спорят около библейски текстове за щяло и нещяло, докато всичко около тях е в състояние на пълна мизерия. Маркс е гениален ум, но не ми е учител. Ленин е брилянтен борец и революционер, но не ми е учител. Човек не трябва да има учители. Заученото знание е знание статично, което никога няма да се развие; то е догма. Използвай книгите като отправна точка и като вдъхновение за своите собствените размисли, но не действай по тях. Човек не се ражда либерал, марксист или ницшеанец - той се развива като такъв, и в крайна сметка прочита Оруел, Маркс или Ницше и разбира, че е имало и други хора, които са мислели като него, но са мислели като него в своята съответна епоха. Човек трябва да мисли за своята епоха, за проблемите на своето време. Нещо, което левите организации не правят, просто защото са безнадеждно заседнали в носталгия по миналото, като коне с капаци, отказващи "да пуснат". Слушат плочата със съветските песни и пускат въздишки. Докато светът и времето ги газят безмилостно.

Трябва ни тотална реформация. Трябва изобщо да дискутираме "злите американци" и "злия капитализъм". Няма зла или добра система. Няма зли или добри народи. Няма зли или добри държави. Има система, експлоатирана от малка група хора за собствени облаги. Има народи, манипулирани от малка група хора, отново в интерес на тази малка група. Има държави, превърнати в бастиони на омразата отново заради интереса на една малка шайка от хора. И това не е една-единствена шайка, защото глобално правителство в сянка няма. Такива шайки има навсякъде, по всяко време, и винаги ще ги има. Има ги и сред нас. Ние трябва да се борим срещу тях. Да не мислите, че американците са много доволни от своята система ? Те също страдат, защото трябва да плащат по $100 за капки за нос, и по $10,000 за операция. Те са като нас. Всички народи са като нас - с различни култури, ценностни системи и история, страдащи и радващи се по различен начин, но все пак страдащи и радващи се. Към това трябва да се обърнем. Към борбата не с врага според Сталин или според Троцки, а към борбата с малоумните политики, с екстремизма, с равнодушието, с подлостта. Никога няма да ги победим - вярно е, но ще можем да ги преборим. Това е от мен.
avatar
Taepodong

Брой мнения : 71
Registration date : 23.03.2009
Age : 27
Местожителство : София

Вижте профила на потребителя http://kcna.co.jp

Върнете се в началото Go down

Re: Проблеми с "борбата"

Писане  Дончо on Пон Юли 02, 2012 9:25 am

Въпросът според мен е да няма лозунги в становищата и да няма многословни становища там, където трябва да се кажат няколко прости и ясни думи.

Дончо

Брой мнения : 56
Registration date : 10.09.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Проблеми с "борбата"

Писане  Taepodong on Сря Юли 04, 2012 9:24 am

Дончо написа:Въпросът според мен е да няма лозунги в становищата и да няма многословни становища там, където трябва да се кажат няколко прости и ясни думи.

Именно, а и на всяка цена трябва да се избягва вмъкването на политически елементи там, където това би било вредно. Общество =/= политика.
avatar
Taepodong

Брой мнения : 71
Registration date : 23.03.2009
Age : 27
Местожителство : София

Вижте профила на потребителя http://kcna.co.jp

Върнете се в началото Go down

Re: Проблеми с "борбата"

Писане  Надя on Сря Юли 04, 2012 12:19 pm

Така, така, в България няма ляво, още по-малко пък комунисти, защото ако имаше, все някой, подобен на нас, досега щеше да ни забележи. Няма как някоя медия да ни обърне внимание, след като се крием "в миши дупки", освен това не може да не се отчете и факта, че не ще се намери в страната журналист, който да е решил да си изяде хляба, пренебрегвайки заповедите на собственика на медия. За изборите, според както сочи българското законодателство, на избори в днешно време бедна партия не може да участва. Ако не си внесеш депозита в споменатия в текста на закона срок, просто отпадаш от състезанието. Тя(партията де) или трябва да си намери спонсори, или да се направи, че не познава закона и да опита въпреки всичко, пък белким поне името на партията споменат и хората чуят, че тя съществува, че я има. Другото, специално за БКП, тя бе възпрепятствана и от СГС. Представете си, не ни бяха харесали Устава, после го харесаха разбира се с помощта на ВАС, но като минаха изборите. Няма да казвам и за петгодишното прекъсване и неучастие на избори, само за това, че един човек без да е член на БКП, бе узурпирал трите букви пак с помощта на СГС. Е откъде да чуят, как да чуят хората за нас??? Такива работи.
avatar
Надя

Брой мнения : 112
Registration date : 06.03.2010
Age : 52

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Проблеми с "борбата"

Писане  Zafer91_Pobeda on Пон Авг 13, 2012 6:06 am

Какви избори !? Аз доколкото съм запознат Марксизма-Ленинизма отхвърля участието на избори, а и по този начин така наречената левица се превръща в съучастница на олигархията в ограбването на народа. Нали уж "ние" се борим за освобождението(!) на народа от олигархията и империализма как така това ще стане чрез избори според теорията на Махир Чаян ( турски марксист-ленинист) работническата класа се бори на следните фронтове : икономически, политически и културен ( е може да съм и забравил някой) но тази борба се усъществява чрез единно взаимодействие на роботническата класа както и на другите революционни слоеве от обществото но под прякото ръководство на една добре организирана БОРЕЩА се пролетарска партия, която НЕ УЧАСТВА НА ИЗБОРИ!. Също така той предвижда,че народа ще бъде привлечен към побата с въоръжена пропаганда под формата на градски партизански акции и ппо този начин ще се покаже на масите колко прогнила е олигархията. Но никъде не се споменава за избори. Що за чудо е това комунисти/социалисти ( но не само на думи но и на дела) да участват наизбори !?
avatar
Zafer91_Pobeda

Брой мнения : 392
Registration date : 23.02.2012

Вижте профила на потребителя https://www.facebook.com/BERIVAN1970

Върнете се в началото Go down

Re: Проблеми с "борбата"

Писане  Дончо on Вто Авг 14, 2012 9:06 am

Zafer91_Pobeda написа:Какви избори !? Аз доколкото съм запознат Марксизма-Ленинизма отхвърля участието на избори, а и по този начин така наречената левица се превръща в съучастница на олигархията в ограбването на народа. Нали уж "ние" се борим за освобождението(!) на народа от олигархията и империализма как така това ще стане чрез избори според теорията на Махир Чаян ( турски марксист-ленинист) работническата класа се бори на следните фронтове : икономически, политически и културен ( е може да съм и забравил някой) но тази борба се усъществява чрез единно взаимодействие на роботническата класа както и на другите революционни слоеве от обществото но под прякото ръководство на една добре организирана БОРЕЩА се пролетарска партия, която НЕ УЧАСТВА НА ИЗБОРИ!. Също така той предвижда,че народа ще бъде привлечен към побата с въоръжена пропаганда под формата на градски партизански акции и ппо този начин ще се покаже на масите колко прогнила е олигархията. Но никъде не се споменава за избори. Що за чудо е това комунисти/социалисти ( но не само на думи но и на дела) да участват наизбори !?

Отказът от участие в избори въобще е в разрез с идеите на ленинизма.

Дончо

Брой мнения : 56
Registration date : 10.09.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Проблеми с "борбата"

Писане  Zafer91_Pobeda on Вто Авг 14, 2012 9:21 am

Как така !? След като Ленинизма не отхвърля участието на избори защо тогава някой ще се наема с начинаето да завземе властта и да установи диктатура на пролетариата чрез Революция !? След като това "може" да стане и чрез избори !???? Бихте ли ми разясни ли другарю.
avatar
Zafer91_Pobeda

Брой мнения : 392
Registration date : 23.02.2012

Вижте профила на потребителя https://www.facebook.com/BERIVAN1970

Върнете се в началото Go down

Re: Проблеми с "борбата"

Писане  Дончо on Вто Авг 14, 2012 9:27 am

Ленинизмът не отхвърля никоя форма на борба, включително и изборите. Теоретично е възможно да се установи пролетарска диктатура и след избори. Това не значи, че трябва да имаме илюзии относно буржоазни парламентаризъм и да залагаме всичко само на него, както правят компартиите в България.

Дончо

Брой мнения : 56
Registration date : 10.09.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Проблеми с "борбата"

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите