66 години от рождението на Махир Чаян

Go down

66 години от рождението на Махир Чаян

Писане  Zafer91_Pobeda on Вто Авг 14, 2012 9:13 am

Махир Чаян

http://www.devrimyolu.com/cyn1.htm

Дата на смърт : 30 Март 1972

Място на смърт : с. Къзълдере,
окръг Никсар, област Токат, Турция.


Дата на раждане : 15 Март 1946


Месторождение : гр. Самсун, ТурцияВодачът на Революцията на Турция.Командирът на Къзълдере, майсторът изяснил пътя на революцията
на Турция... Махир Чаян.

Написвайки манифеста на революцията на Турция в Къзълдере, умирайки той запали не огасващ факел.


Роден в град Самсун. Майка му е от град Чаршамба (Çarşamba) в област Самсун, а баща му от град Гумуш(Gümüş)
област Амася (Amasya). Махир Чаян по националност е турчин.Поради работата на семейството си детството му преминава първо в Анкара (Ankara) после в квартал Ускюдар (Üsküdar) в Истамбул (İstanbul) както и за кратък период от време при дядо му в град Гумуш(Gümüş)*.Когато достигна училищтна възраст по желание на семейството му се върна в квартал Ускюдар*. През учебната 1952-53 продължи образованието си в основно учлище "Paşakapısı" в Ускюдар. Завършва гимназия "Haydarpaşa". Своето бисше образование започва първо в Юридическия факултет на Истамбулския Университет (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi), а после във факултета по Политически Науки на университета в Анкара (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi).От 1965 активно се включва в дискусиите в TİP( Работническа Партия на Турция) и веднага след това във FKF
(Федерация на Идейните Клубове). Същата година е избран за председател на идейния клуб на факултета по Политически Науки.


Теорията и борбата на един период се е идентифицирала с него.Това е естествено защото той присъства във всяка крачка на идеологията и народно-освободителната борба в този период.

Той ще учи началното, основното и средното си образование в Истамбул а първата му акция е през юнушеския му период. През Март 1963 се включва в протестна акция срещу вестник Хюрриет (Hürriyet) като по време на нея е арестуван от полицейското управление Селимие (Selimiye).Това е само едно малко сражение на "главатарството" което ще продължи до Къзълдере.

През 1964 постъпва във факултета по Политически Науки на университета в Анкара*. След година е избран за председател на идейния клуб на факултета. След това периодът е наситен със събития. Започва организирания си живот в TİP* след известно време продължава в ТюркСолу(Türk Solu)-Турска Левица. Идва групата Айдънлък(Aydınlık)-Просветление.Участва в редакционната колегия на социалистическо списание Айдънлък.Паралелно с изясняването на пътя на революцията с отвореното писмо до социалистическо списание Айдънлък (Aydınlık Sosyalist Dergiye Açık Mektup) се постявят основите на нова организация.Оглавява теоретическия и практическия процес по създаването на Dev-Genç (Революционна Младеж)както и на Партията-Фронт (Parti-Cephe).До последния си дъх изпълнява тази си мисия.В една своя статия бе написъл "Лидерите в революционната война не стоят зад бюрата си а лично се сражават в тази война" ( “Liderler devrim savaşında masa başında oturmazlar, bu savaşta en ön safta savaşırlar...” ).
Живя и умря така както написа.

Планира първите градски партизански акции и лично участва в тях.След отвличането и наказването на тогавашния израелски консул Ефраим Елром (Efraim Elrom) на 1 Юни 1971 след продължила 3 денонощия обсада влиза в престрелка с жандармеристи като при нея е убит един от най-близките му съратници Хюсеин Джевахир (Hüseyin Cevahir) а самият той е тежко ранен като след лечението (!) си попада в плен на олигархията.

Махир и негови другари сред които и четирима от THKO(Народно-Освободителна Армия на Турция) бягат през тунел в нощта на 29 ноември 1971 от военния затвор в кв.Малтепе Истамбул.В този период използвайки обстоятелството,че голяма част от кадрите на THKP (Народно-Освободителна Партия на Турция) Мюнир Рамазан и Юсуф Купели (Münir Ramazan ve Yusuf Küpeli) се опитват да отклонят партията по друг път, но след бягството си от затвора Махир и другарите му вземат решение да изхвърлят от партията споменатите вече лица и отново заемат своите постовев организацията.След време за да попречат на обесването на Дениз Гезмиш и другарите му (Deniz Gezmiş ve yoldaşları) отвличат трима английски техници от радарната станция на НАТО в град Уние (Ünye) като след това се отправят към село Къзълдере.Но след едно предателство Махир и 9-те му другари биват обсадени. Махир и другарите му загиват мъченически в Къзълдере написвайки един манифест с кръвта си.


От стихотворенията на Махир :


Погребвайки Джевахир в сърцето си връщам се в подлата си килия.


На около са обкръжи ли джуджетата на мрака в Малтепе пеещи марш двама островитяни.

При маршовете на двамата островитяни оръжията замлъкват.

На сред Малтепе тишина.

На талази на талази се разпростира на около мъжкия глас на островитяните.

В този момент в очите им всичко се изтрива,

Смаляват се , смаляват се бойците на мрака.

Все едно преди малко не са били куршумите от томпсън а малките стрелички на джуджетата на мрака.

В този момент нито хилядите сили на реда, нито полицаите, нито бронираната бригада, нито томпсъните нито картечниците.

Всичко е без значение и не въздействащо за двамата.

Хорът на островитяните създава паника в джуджетата на мрака.

По лицата им се четат следите на паниката на потиснатостта.

Все едно някаква висша сила им е завързала ръцете.

Но докато не свърши маршът на двамата островитяни.

Те с вдигнати леви юмруци пред прозореца въпреки, че са мишени не могат да стрелят.

Странен момент е този момент.

Този момент е завръщането на човечността в джуджетата на мрака.

Джуджетата не говорят дори в този миг.

Омагьосани са от вдигнатите леви юмруци на островитяните.

И са се изгубили сред звуците на хора.

И хорът замлъква и магията се разваля и джуджетата си спомнят своята задача.

Дръпват спусъка и ......

И погребвайки Джевахир сърцето си връщам се в подлата си килия.Галерия снимки на Махир Чаян :

http://www.devrimyolu.com/cyn.htm
avatar
Zafer91_Pobeda

Брой мнения : 392
Registration date : 23.02.2012

Вижте профила на потребителя https://www.facebook.com/BERIVAN1970

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите