Базите на САЩ в България

Go down

Базите на САЩ в България

Писане  remsist on Сря Авг 13, 2008 11:49 pm

Инфраструктурни проекти за 10 млн. долара подготвят американски експерти за базата около Ново село

13 август 2008 | 14:17 | Агенция "Фокус"

София. Два проекта за подобряване инфраструктурата около военната база край Ново село се подготвят от американски експерти. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Джейк Дейстар, заместник-началник на отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София. Единият проект е свързан с доставката на електричество, а другият - с доставката на питейна вода. „Все още няма сключени договори за изпълнението на тези проекти, но нашите инженери изчислиха, че стойността на тези проекти, е около 5 млн. долара за всеки, следователно общо около 10 милиона долара”, каза още Дейстар.
По думите му базата, която ще събира до 2500 военнослужещи е от особена важност за армията. „Със своето географско местоположение България винаги е била стратегически важна страна, на кръстопътя между Азия и Европа. Размерите на базата не винаги са определящи за стратегическата важност. В България има подходящи терени за провеждане на военни учения. Подобна базата има в Констанца, Румъния всъщност, но като местоположение тя е по-ограничена за извършване на маневри с военни машини. В Ново село има по-голямо пространство, позволяващо обучението на войски в този аспект. Главната ни цел е обучение, така че важността на една база се заключава в качеството на провежданите учения, за които е необходимо пространство”, допълни Дейстар.
Юлиан ХРИСТОВ

http://www.focus-news.net/?id=n1019025&chain=1
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  Den on Пет Сеп 12, 2008 10:46 am

За да не отварям нова тема го пускам тук, но ако ако проблемът стане актуален ще направим специална рубрика.
“Та неа”: САЩ искат да разположат третата част от ПРО в България

12 септември 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"Атина. САЩ искат да разположат третата част от ПРО в България, пише днес гръцкият вестник “Та неа”, позовавайки се на информация на военни източници. Идеята на Вашингтон, която предизвика острата реакция на Русия, е да разположат в България третата част от противоракетния щит, чийто две първи части е решено да бъдат в Чехия и Полша. Техническите и балистичните тестове, които са направени от американски военни за обезвреждане на ракети, евентуално изстреляни от Иран, показват, че най-добрата територия за прихващането им е именно България, посочва вестникът.
http://www.focus-news.net/?id=n1037427

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  remsist on Пон Окт 19, 2009 6:13 pm

САЩ дават $100 млн. за бази у нас и в Румъния

19 октомври 2009 / News.dir.bg
Пентагонът ще похарчи над 100 милиона долара за изграждане на нови военни бази в България и Румъния.
Това става след като правителството на президента Барак Обама неотдавна се отказа от проекта за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа, пише вестникът на въоръжените сили на САЩ "Старс енд страйпс" (Stars and Stripes) в електронното си издание, предаде БТА.
Миналия месец Белият дом обяви, че няма да разположи ракети и военни в Полша и Чехия. От края на юни над 2000 американски войници, включително от базирания във Вилзек, Германия, Втори танков полк, участват в маневри в Румъния и България, които ще продължат до края на октомври.
Полковник Гари Ръс, командир на войските на САЩ в Източна Европа, заяви: "Базите в Румъния и България са доказателство за силния ни ангажимент към Източна Европа". Във военната база в Румъния на стойност 50 милиона долара ще могат да се разположат 1600 американски военни, в базата в България за 60 милиона долара - до 2500 войници.
Строежът на базата в Румъния ще бъде завършен през следващите два месеца, а базата в България ще бъде открита през 2011 или 2012 г., посочва "Старс енд страйпс". Базите, финансирани от САЩ, са притежавани от правителствата на България и Румъния. Те ще бъдат използвани съвместно от САЩ и страните домакини, добави Ръс. Както заяви Джеймс Робинс, експерт по национална сигурност в Съвета за външна политика във Вашингтон, американските усилия в Румъния и България са част от глобална стратегия за предислокация на американските сили от Германия на изток, започнала в началото на управлението на бившия президент Джордж Буш.
Разполагането на войски в тези страни не само ще намали разходите, но и ще ги доближи до нестабилния Близък изток, каза Робинс. Отказът от проекта за разполагане на противоракетен щит в Полша и Чехия може би е създал усещането, че Америка няма да изпълни ангажиментите си към района, но всяка стъпка към изтегляне на американските конвенционални сили от Източна Европа би била "престъпно глупава", продължи Робинс. "Такава стъпка би дала знак на Русия, че Съединените щати нямат интерес към Източна Европа и че тези страни са оставени да се оправят сами", каза експертът. Според Стивън Пайфър, експерт от института Брукингс, има опасения дали трансформацията на НАТО след Студената война ще се извърши за сметка на член 5 от Вашингтонския договор, по силата на който нападение срещу една страна от НАТО е нападение срещу всички страни членки. Лидерите на Чехия официално заявиха, че разбират причините за отказа от проекта за противоракетния щит и изразиха увереност, че това няма да накърни сигурността на Чехия. Но някои от тях бяха разочаровани, пише "Старс енд страйпс", като цитира агенция Асошиейтед прес.
"Американците вече не се интересуват от нашата територия, както се интересуваха по-рано. Това е лоша новина за Чехия", каза бившият премиер Мирек Тополанек по чешкото радио. В Полша също имаше разнопосочни реакции. Премиерът Доналд Туск изрази надежда, че страната му ще продължи да играе роля в новите американски отбранителни планове, пише "Старс енд страйпс".

http://dnes.dir.bg/2009/10/19/news5244611.html
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  БССР on Пон Окт 19, 2009 9:39 pm

В България ще се разположат ПРО, насочени срещу Русия.
avatar
БССР

Брой мнения : 31
Registration date : 13.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  Den on Чет Окт 29, 2009 7:31 pm

Новите американски бази на Черно море
29.10.2009 17:50
Те са част от стратегията за глобално разгръщане, започнала в ранните години от управлението на Буш - анализ


Правителството на САЩ налива 100 милиона долара за изграждането на нови военни бази в България и Румъния, макар че администрацията на Обама наскоро оттегли плановете за противоракетен щит в други части на Източна Европа, се ксазва в анализ на Майк Съливан от Центъра за изследвания на глобализацията globalresearch.ca.

Според седмичното издание на американската армия "Старс енд страйпс" последното начинание на Пентагона включва военна база на стойност 50 милиона долара в Румъния, която ще приюти 1600 американски войници, и база на стойност 60 милиона долара в България, в която ще пребивават 2500 войници.

Строежът на румънската база се очаква да завърши през следващите два месеца, а българската се очаква да бъде открита през 2011 или 2012 г.

Базите, основани от Съединените щати, но собственост на румънското и българското правителство, ще бъдат използвани както от американските войници, така и от силите на страната-домакин, посочва седмичното издание.

Над 2 хил. войници в момента участват в учения край двете източноевропейски страни.

По време на скорошното си посещение в Румъния американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че Букурещ е подкрепил нова конфигурация на американския противоракетен щит, обявена от Вашингтон след оттеглянето на предишните планове за разполагане на системата за противоракетна отбрана в Чехия и Полша.
Това означава, че елементи от американския противоракетен комплекс може евентуално да се появят в Румъния. Нещо повече, американски експерти казват, че строежът на две нови бази в Румъния и България е напълно в крак с новото разполагане на американските войници, обявено от бившия президент Джордж Буш през 2004 г.

Много анализатори смятат, че усилията на САЩ в Румъния и България са част от стратегията за глобално разгръщане, започнала в ранните години от управлението на Буш, която предвижда преместване на американските сили от Германия в посока на изток.
Пентагонът обяснява всичко това с нуждата да бъдат преместени силите му по-близо до взривоопасния Близък изток. Русия обаче вижда в това пряка заплаха към интересите й, опасявайки се, че това, което започва с относително слабо американско военно присъствие в Румъния и България, може не само да се увеличи, но и да се разшири.

Освен това, появата на бази на НАТО на Черно море идва в допълнение към военните съоръжения, които Западът вече има на Балтийско море и които поставят Русия в затруднение.

Друг тревожен сигнал е, че кадетите от военната академия Уест пойнт в момента минават на ускорен курс по руски език и култура. Точно както започнаха да учат арабски три години преди американската инвазия в Ирак.

Подготвяйки се да сложи ръка на каспийските петролни богатства, Вашингтон ще направи това, като се опре на базите си в Румъния и България и като подхранва нестабилността в Кавказ.

Защо? За да може да изпрати мироопазващи сили там, които да гарантират сигурността на транспорта на петрол и газ. И тук американският контингент в Румъния и България може да се окаже наистина много полезен.


http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2540831

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

АМЕРИКАНСКИ БАЗИ

Писане  Стефан:Сталин on Нед Ное 01, 2009 10:17 am

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ?
avatar
Стефан:Сталин

Брой мнения : 54
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  never_surrender on Пон Ное 02, 2009 8:12 am

аз съм против каквито и да е било бази на територията на България.
българия трябва да бъде суверенна държава,а не нийчия военна и стратегическа крепост!
avatar
never_surrender

Брой мнения : 139
Registration date : 31.10.2009

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  Стефан:Сталин on Пон Ное 02, 2009 9:28 am

Ама строежа на някой бази почва след няколко дни!!!
avatar
Стефан:Сталин

Брой мнения : 54
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  asd on Пон Ное 02, 2009 2:05 pm

Не можем да ги спрем.

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  Stargate on Пон Ное 02, 2009 4:57 pm

lordico написа:Не можем да ги спрем.


Все още Wink
avatar
Stargate

Брой мнения : 199
Registration date : 06.08.2008
Age : 101
Местожителство : Умирай трудно

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  never_surrender on Сря Ное 04, 2009 8:21 am

Стефан:Сталин написа:КАКВО ЩЕ ПРАВИМ?
Картинката е много точна.
avatar
never_surrender

Брой мнения : 139
Registration date : 31.10.2009

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Фрази и бази

Писане  remsist on Вто Май 18, 2010 6:36 pm

avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Базите на САЩ в България

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите