СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА

Go down

СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА

Писане  sproletarski on Нед Мар 15, 2015 7:58 am

Ленин („Въведение в марксизма”, поставено като предговор на „Капиталът” на Маркс.) написа:
          Че стремежите на едни членове от дадено общество са в разрез със стремежите на други негови членове, че общественият живот е изпълнен с противоречия, че историята ни показва борба между народите и обществата, а също така и борба вътре в тях, освен това и смяна между периоди на революция и на реакция, на мир и на войни, на застой и на бърз прогрес или упадък — тия факти са общоизвестни. Марксизмът даде ръководната нишка, която позволява да се открие закономерността в тоя привиден лабиринт и хаос, именно: теорията на класовата борба.. Само изучаването на съвкупността от стремежите на всички членове на дадено общество или на група от общества е в състояние да доведе до научно определяне на резултата от тия стремежи. А източникът на противоречивите стремежи е различието в положението и в жизнените условия на класите, на които се разпада всяко общество.
            Създадените от капитализма и неговата криза противоречия в Украйна са достигнали до своя временен апогей. Първо – в невъзможността на дребната буржоазия да реализира предишните си печалби и дори до никакви печалби. Второ – от невъзможността на пролетариата да получава едно, що-годе, задоволяващо го трудово възнаграждение, до липсата на възможност за каквато и да е работа, осигурена от, пораждащата безработицата, криза на капитализма.  Трето – създаване на базата на всичко това възможност, за завладяване от чуждите монополи на местният пазар и монополизиране на пазарните цени, както на суровините - така и на стоките, с цел повишаване на печалбата.
          Дребната буржоазия реагира на това по своя си, удобен за тези монополи начин – чрез преврати и фашизъм. Едрият империалистически  капитал, чрез своите, чужди на Украйна, държавни и международни институции, заема позицията на насърчител на отслабващият силата на Украйна, като умело се прикрива под маската на умиротворител е готов да финансира всеки който работи в негов интерес.
          Интересно за събитията в Украйна е, че в нея се сблъскват интересите на две от най-империалистическите държави – Русия и САЩ. На стандартната реакция на САЩ, показваща „загриженост”, насърчаване членството в ЕС, финансова помощ към верните си слуги, пращане на инструктори и наемници, Русия убедително противопостави от една страна защитата на интересите на определящите се като  руси, от друга – осигуряване на собствената ú безопасност срещу разполагането на американски бази в Украйна. Официалните версии на двете империалистически държави бяха приети на лумпенско равнище и отхвърлени от всеки, който не забравя нито за миг антихуманната същност на капитализма, особено в неговият империалистически вариант. Украйна беше разделена и сега ú предстои методично и последователно да бъде ограбвана от едрият капитал, както руският, така и американският, в зависимост от зоните на влияние. Накрая измаменият пролетариат ще проумее, че нито членството в ЕС – под крилото на САЩ, нито привидната автономия – под крилото на Русия, могат да подобрят положението му. Причината е в това, че заедно с капиталистическите отношения остава и неизбежната за тях криза на капитализма. Никакви териториални, законови, идеологически реформи не могат да променят капитализма така, че кризата определена от неговата същност, да бъде преодоляна. Тази неуредица може да си отиде единствено с причината която я създава – капитализмът! За да стане това украинският пролетариат трябва да осъзнае неговата необходимост. А това осъзнаване става когато разбере подвеждащата роля на официалните версии на руският и американският едър империалистически капитал. Разбере ли това, той ще започне да ги изобличава, като постепенно добива необходимата за това организираност, която веднъж създадена, ще го поведе против капитализма.
[/size]
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите