Еквадор - по пътя на националната независимост и ...социализма (?)

Go down

Еквадор - по пътя на националната независимост и ...социализма (?)

Писане  remsist on Съб Авг 23, 2008 1:15 am

Рафаел Кореа може да спечели референдума за национализация

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа води на референдума за национализация в икономиката на една от важните страни - членки на ОПЕК, предаде Ройтерс.
За Кореа биха гласували 44% от избирателите срещу 34 % за неговите противници.

Ако победи на референдума Кореа би получил контрол и над важни политически институции като Сената и Върховния съд.

В началото на юли еквадорските власти наредиха да бъдат конфискувани три частни телевизионни канала Те Се Телевисион и Се Ен, принадлежали на двама избягали бивши банкери и да бъде закрита една радиостанция, което предизвика протести на медийния сектор.

Акцията беше по нареждане на Националната агенция за гарантиране на влоговете в рамките на съдебна процедура срещу братята Уилям и Роберто Исаиас, които са заподозрени в злоупотреба с финансови средства.
Властите са конфискували общо 195 фирми от различни сектори, свързани с братята Исаиас. Избягалите в САЩ братя Исаиас са бивши собственици на финансовата групировка Филанбанко, обявила фалит през 1998 г. заради натрупани дългове от 661 милиона долара.


Телевизиите получиха временно ръководство. Те продължиха с излъчванията си, но новинарските им програми бяха прекъснати. При друга процедура бе закрито Радио Сукре в западния град Гуаякил заради допуснати нарушения при използване на радиочестотите. След вчерашното правителствено заседание несъгласният с готвената процедура министър на икономиката Фаусто Ортис подаде оставка.

Откакто дойде на власт преди година и половина президентът на Еквадор Рафаел Кореа започна борба с някои медии, които обвинява в защита на частни интереси и връзки с опозицията, отбелязва АФП.

http://news.ibox.bg/news/id_844193573
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Еквадор - по пътя на националната независимост и ...социализма (?)

Писане  remsist on Пон Авг 25, 2008 12:44 am

На 28 септември в Еквадор ще се проведе референдум за промяна на конституцията

24 август 2008 | 09:17 | Агенция "Фокус"

Кито. Президентът на Еквадор Рафаел Кореа започна кампания за реформа на Конституцията, която бе подкрепена от Народното събрание, предаде агенция Пренса Латина.
Президентът обяви, че на 28 септември в страната ще се проведе референдум, по време на който гражданите сами могат да вземат решение дали ще подкрепят промените. Еквадор е съюзник на Венецуела и Боливия, където също се проведоха референдуми, целящи законно установяване на социалистическо управление.

http://www.focus-news.net/?id=n1025332
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Еквадор - по пътя на националната независимост и ...социализма (?)

Писане  Den on Вто Окт 21, 2008 8:25 pm

Еквадор прие социалистическа конституция

21 октомври 2008 | 20:05 | Агенция "Фокус"Кито. В Еквадор днес бе обнародвана и влезе в сила новата конституция на страната, имаща изразена социалистическа ориентация, съобщи Лента ру , цитирайки АФП. Президентът на страната Рафаел Кореа, заявяващ намерението си да построи в Еквадор “социализма на 21 век” по примера на Венецуела и Боливия, се стреми към приемането на новата конституция от момента на идването си на власт през 2006 година.
http://www.focus-news.net/?id=n1062445

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Еквадор - по пътя на националната независимост и ...социализма (?)

Писане  remsist on Пет Яну 02, 2009 10:30 pm

Съобщението е изоготвено от един природозащитник:

Еквадор дава конституционно право на Природата да съществува


Днес една новина от Bluelink искрено ме зарадва, промяна в конституция на Еквадор предвижда гарантиране права на Природата като съществуващ и имаш право на самостоятелно съществуване обект. Надявам се тези промени наистина да бъдат приети на 28 септември и да послужат като много добър пример на повечко правителства по света. Конституцията предвижда да даде следните права на Природата или Пачамама, богиня на Андите:


1. Природата или Пачамама, има право да съществува, да се продължава и възпроизвежда жизненият си цикъл, структура, функции и еволюционен процес.

Всеки човек, общност или народност ще имат право да поискат признаване на правата на природата администрацията. Прилагането и интерпретациите на тези права ще следват принципите на Конституцията.

2. Природата има право на пълно възстановяване. То е независимо от нуждите на физически или юридически лица и Държавата ще обезщетява, тези, които зависят от природните системи.

В случай на сериозно или постоянно увреждане на околната среда, включително и в резултат на експлоатация на не възобновяеми природни ресурси, държавата ще определи най-ефикасният метод за възстановяване и ще определи подходящи мерки за премахване или ограничаване на последствията за природата.

3. Държавата ще подтиква физически и юридически лица да опазват природата; тя популяризира цялостно опазване на всички елементи, които формират една екосистема.

4. Държавата ще прилага предпазващи и ограничителни мерки срещу всяка дейност, която водят до унищожаване на видове, екосистеми или окончателно премахване на природни цикли.

Внасянето на организми и органични или неорганични материали, които могат да променят безвъзвратно националното генетично наследство е забранено.

5. Всеки ще има право да се възползва от природното богатство и да участва във формирането му.

Услуги в областта на околната среда – производството, съхраняването, използването и употребата на природни ресурси ще бъдат определяни от Държавата.


http://www.bluelink.net

Много ми харесва начина на мислене, който определя Природата, Природната среда, Планетата като предмет на съществуване извън подчинението на човека, незаслужаващ да обуславя само нашите антропогенни нужди, и заслужаващ защите и независимо развитие. Това е прекрасен път на развитие и осъзнаване на простичкият факт, че ние хората не сме единствени и не можем, нямаме право да унищожаваме съществуващият съвместно с нас и навсякъде около нас друг живот.

http://nature-blog.info/?p=93
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Еквадор - по пътя на националната независимост и ...социализма (?)

Писане  remsist on Пет Яну 02, 2009 10:31 pm

Еквадор обяви мораториум по външния си дълг12.12.2008 23:04

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа днес обяви, че страната няма да извърши лихвено плащане по глобалните си облигации с падеж през 2012 г., с което офицално обяви страната в банкрут, съобщава Marketwatch.

Правителството на Еквадор през последните месеци отправи редица предупреждения за евентуален мораториум по външния дълг на страната, който е в размер на около 3,8 млрд. долара. Според Кореа, голяма част от дълга е “нелегитимна”.

Според анализатори, цитирани от Marketwatch, ходът на правителството като цяло е продиктуван от нежелание, а не от невъзможност за обслужване на задълженията. Повечето пазарни участници отдавна са наясно с риска от банкрут на страната, а облигациите й се държат от хедж-фондове и други спекулативно настроени играчи, смятат още експертите. Въпреки това, стъпката е със значителен негативен ефект и очакванията са, че тя ще повиши рисковите премии, особено в региона на Латинска Америка.

Високите цени на петрола през 2007 г. са довели до повишение във валутните резерви на страната до 4 млрд. долара от 1 млрд. в началото на миналата година, поради което едва ли става дума за затруднения в обслужването на дълга.

Еквадор е един от най-големите износители на петрол в Южна Америка, като петролният сектор заема дял от около 60% в брутния вътрешен продукт на страната. Затова и резкият спад в цените на петрола от последните месеци е силно негативен за икономиката й.

Сред държавите, които също биха имали проблеми вследствие спада в цените на суровините, анализаторите посочват Аржентина и Венецуела.

http://www.investor.bg/?cat=6&id=73105
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Еквадор - по пътя на националната независимост и ...социализма (?)

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите