Методи за контрол

Go down

Методи за контрол

Писане  Den on Вто Окт 21, 2008 8:46 pm

“Паризиен”: В Париж представят подробна карта за разполагане на 1200 камери за наблюдение по улиците на града

21 октомври 2008 | 07:46 | Агенция "Фокус"Париж. Планът за монтиране на нови камери на полицията на Парижката префектура бе представен вчера в Съветът на Париж, пише днес вестник “Паризиен”.
Програмата за засилване на видеонаблюдението, което в Парижката префектура предпочитат да наричат “видеозащита”, предвижда монтирането на още 1226 камери на публични места в града.
Картата с точното разположение на новото оборудване ще бъде представена днес, във вторник. Предстои да бъде одобрена и в нея все още могат да се внасят промени.
Въпросът с видеонаблюдението стана причина за разгорещени дебати дали става въпрос за метод за отнемане на личната свобода или не. В крайна сметка се стигна до изработването на етична харта, която ще определи стриктно границите на употреба на камерите, които могат да бъдат разполагани само така, че да снимат единствено обществени места.
Очаква се цената на проекта за видеонаблюдение на парижките улици да възлезе на сума между 65 и 80 милиона евро.

http://www.focus-news.net/?id=n1061887

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Подслушване

Писане  remsist on Пон Авг 10, 2009 9:54 pm

500 000 британци са били подслушвани миналата година

Полицията, общините и разузнавателните служби във Великобритания са отправили повече от 500 000 запитвания за получаване на достъп до личните имейли и разпечатки от телефонните обаждания на британски граждани, съобщи „Индипендънт”. Данните показват, че всеки ден през изминалата година над 1 500 молби за подслушаване са били обработвани. Това означава, че един на всеки 78 души е бил обект на разработка.
Всяка една подобна молба позволява на публичните служби да следят трафика на телефонните обаждания, имейли и смс -и, но не и да получат достъп до техните съдържания. Говорител на вътрешното министерство заяви, че информацията, която се извлича от подобен тип наблюдение е кой, къде и кога изпраща или получава даден вид съобщение.

От опозицията коментираха новоизнесените данни като обявиха, че съвсем скоро Великобритания ще се превърне в полицейска държава.

Според британските закони само съдии могат да одобряват искане за наблюдение. Законът за регулиране на правомощията за разследване беше приет през 2000 г. Тогава негова основна цел беше отчитането на промените в развитието на технологиите. През 2006 г. законът беше променен, като вече мотив за наблюдение може да бъде извършването на сериозно престъпление, включително тероризъм.

http://www.ekipnews.com/?p=18154
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Методи за контрол

Писане  partizanin on Сря Окт 14, 2009 9:50 pm

Извинете ме, ако греша, но това не са ли методи за следене, а не за контрол? Според мен методите за контрол са следните.
1. Финансов-Чрез съкращения от работа, неизплащане на заплати, глоби, подкупи и т.н.
2. Пропаганден-Чрез пропаганда в медиите се манипулира общественото мнение; всяване на разкол в обществото;
3. Репресивен-Чрез директен терор върху народните маси от страна на полицията и жандармерията.

Ако съм пропуснал нещо, моля допълнете ме . В момента не се сещам за конкретни примери, но в скоро време ще потърся. Бих се радвал да споделите и вие, като заедно с конкретния пример пишете и вашето предложение за противопставянето на този вид метод за контрол.
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Методи за контрол

Писане  remsist on Сря Окт 14, 2009 10:33 pm

Не, не грешиш. Методите за следене, за които всъщност е направена тази тема, са част от методите не репресивния апарат. Според мен е ясно за какво е темата. Другите методи за контрол се обсъждат в темите за отделните страни или по отделни институции (ЦРУ, НАТО и тн).
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Методи за контрол

Писане  remsist on Нед Ное 29, 2009 8:40 pm

Британската полиция арестувала хора, само за да им вземе ДНК проби

24 ное 2009

Великобритания е събрала най-голямата база ДНК данни в света, без обаче за целта да е проведен правилен политически дебат, а полицията рутинно е арестувала хора просто за да се сдобие с образец от тяхната ДНК, предаде Ройтерс, като се позова на доклад на британската Комисия по генетика. Институцията, която съветва британското правителство по социалните, правните и етичните аспекти на генетиката, призова да бъдат приети нови закони за управлението на базата данни.

Според комисията пукнатини в законодателството всъщност са трансформирали системата от база ДНК данни на престъпници в база данни на заподозрени. Докладът й посочва, че в нея вече са включени над три четвърти от цветнокожите мъже на Острова на възраст между 18 и 35 години. По думите на неназован и вече пенсиониран високопоставен полицай "вече е правило да бъдат арестувани хора за всичко", за да им бъдат взети ДНК проби, посочва документът.

Създадена през 1995 г., базата данни в момента съдържа профилите на около 5 млн. британци, което е 8% от всички жители на страната. Това пък я прави най-голямата като процент от населението в света. "Парламентът никога не е дискутирал формално създаването на национална ДНК база данни, както и съпътстващите я казуси, обяснява председателят на комисията проф. Джонатан Монтгомъри. Тя е развита чрез поредица поправки на съществуващите закони в опит да се регулира вземането на пръстови отпечатъци и физически доказателства, преди да започне разработването на ДНК профили." По думите му засега не е ясно как ДНК базата е подпомогнала полицейските разследвания.

Говорител на вътрешното министерство заяви обаче, че събраните данни са "важен инструмент в борбата с престъпността" и са били използвани при поне 410 000 разследвания за периода 1998 - март 2009 г., като в много случаи са осигурили следа към заподозрения. Опозиционни политици и представители на организации за защита на човешките права обаче сочат доклада като доказателство, че Великобритания все повече се превръща в "следено общество", в което личните данни на хората влизат в бази данни, а движенията им биват следени постоянно. Според представител на торите, отговарящ за вътрешното ведомство, правителството на Гордън Браун е разрешило ДНК базата да се разрасне "заради самата себе си, без значение от вина и невинност".

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/11/24/820299_britanskata_policiia_arestuvala_hora_samo_za_da_im/?ref=rss
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Методи за контрол

Писане  remsist on Съб Дек 19, 2009 8:30 pm

34 000 германци се жалват срещу тоталното подслушване

15.12.09

БЕРЛИН - Мегапроцес започна вчера в германския Конституционен съд по жалби на 34 000 граждани и 40 депутати срещу тоталното подслушване и следене по телефони и интернет. Най-големият куриоз е, че дори новата правосъдна министърка Сабине Лойтхойзер-Шнаренбергер е жалбоподателка. Това е най-мащабната колективна жалба в историята на ФРГ.

Всички те атакуват закон от м.г., приет във ФРГ според директива на ЕС от 2006 г. Така в Германия бе наложен 6-месечен срок за съхраняване на всички разговори по телефон и джиесем и тяхната продължителност, както и изпратените и получените имейли, кой ги е писал и кой е получателят им. Тези данни могат да се използват при наказателно преследване, но и за пресичане на престъпни намерения в зародиш.

Населението настръхна, съзирайки зараждането на полицейска държава. Успокоение не настъпи и след разясняването, че съдържанието на разговорите и имейлите се разпечатва само с прокурорско нареждане за издирване на престъпници, разбиване на бандитски мрежи, подозрение за ислямски фундаментализъм и подготовка на атентати.

Подобно тотално следене и съхраняване на данни е недопустимо и противоконституционно, е мнението на Съюза на адвокатите. По този начин се накърняват интересите на милиони мирни граждани, които по силата на закона от 2008 г. вкупом попадат в графата “заподозрени”, обясняват юристите. Възроптаха и журналистически сдружения поради опасност за разкриване на информационни източници. Това би затруднило журналистите при разследванията им, би ударило и източниците на техните информации.

“Ако законът бъде отменен, това ще е от полза на престъпниците и ще затрудни работата на следствието”, контрира вчера шефът на Сдружението на криминалистите Клаус Янзен. Според него индивидуалният IP адрес на всеки компютър за следователите е толкова важен, както пръстовият отпечатък и ДНК анализът.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=315142
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Методи за контрол

Писане  remsist on Съб Дек 26, 2009 3:31 pm

avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Методи за контрол

Писане  partizanin on Вто Яну 12, 2010 7:32 am

Протест против новият закон ще се проведе на 14 януари 2010 от 11:00 ч. на Площад "Народно събрание"
Източник: http://zamunda.net/
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Методи за контрол

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите