Децата

Go down

Децата

Писане  remsist on Съб Мар 21, 2009 10:53 pm

Над 70 000 деца в Азия работят в секс туризма

[19-03-2009] Новинар

Децата в Азия са най-честите жертви на секс туризма.

Над 70 000 азиатски деца от Камбоджа, Индонезия, Филипините и Тайланд са част от туристическата секс индустрия, съобщи АФП. Холандският хуманитарен специалист Франс ван Дайк заяви по време на третия ден на конференцията за децата в Югоизточна Азия, използвани за секс туризъм, че реалният им брой не може да се определи с точност, но „в действителност той е по-голям от 60 000 - 70 000 души”. Пострадалите деца и семействата им често се срамуват да се обърнат към полицията, а понякога им се плаща да мълчат. Най-лоша е ситуацията в Азия, тъй като азиатските мъже са убедени, че сексът с деца увеличава живота, уточни Ван Дайк.

http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjkwMjs1NQ==
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

УНИЦЕФ: Над 220 млн. деца по света са сексуално експлоатирани

Писане  remsist on Сря Юни 03, 2009 6:30 am

УНИЦЕФ: Над 220 млн. деца по света са сексуално експлоатирани Mad Mad Mad
03.06.2009 06:24
При представянето на доклада бе отбелязано, че въпреки напредъка в областта на законите за закрила на децата, в много страни те не се прилагат правилно СТАТИЯразмер на шрифта:
Посланикът на добра воля към УНИЦЕФ Роджър Мур представя доклада
Около 150 млн. момичета и около 73 млн. момчета под 18 години по света са жертва на сексуалната експлоатация, твърди доклад на Световния фонд на ООН за децата (УНИЦЕФ), представен в Берлин.

В документа се отчита, че стотици хиляди деца по света са продавани ежегодно в чужбина заради сексуални цели.

Посочват се и конкретни примери. Така например във Филипините между 60 хил. и 100 хил. деца са жертви на сексуалната търговия, а в Бангладеш средната възраст на жертвите на сексуалната експлоатация е 13 години.

По кенийските туристически плажове пък проституират около 15 000 деца, се допълва още в документа.

Докладът беше представен от британския актьор сър Роджър Мур, участвал в няколко от филмите за Джеймс Бонд.

При представянето на документа той отбеляза, че въпреки напредъка в областта на законите за закрила на децата, в много страни те не се прилагат правилно.

Всяка година милиони момичета и момчета са принудени да продават телата си или да се снимат за порнографски снимки или клипове, каза Мур. Той допълни, че новите технологии са довели до истински взрив в разпространението на кадри с порнографско съдържание.
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2199471 Mad

Организацията представи в Делхи доклад, озаглавен "Влиянието на икономическата криза върху жените и децата в Южна Азия", където живеят 1,6 милиарда души. "За две години броят на гладуващите в Южна Азия се увеличи със 100 милиона души... Преди началото на кризите те бяха 300 милиона, а сега са вече над 400 милиона", се казва в доклада на организацията. http://world.actualno.com/news_243185.html
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

15 000 деца работят насила, вместо да учат

Писане  remsist on Пет Юни 19, 2009 9:00 pm

15 000 деца работят насила, вместо да учат

Експлоатират малчуганите вкъщи и в нелегалния бизнес

Хиляди тийнейджъри напускат училище, без да завършат
19 Юни, 2009

Всяка година в България 15 000 деца са принудени да работят вместо да ходят на училище, защото са бедни или родителите им не се интересуват от тях. Това каза Велина Тодорова от Международната организация на труда (МОТ).

“Трудът винаги е причина или следствие за отпадане на децата от образователната система”, допълни Тодорова.

“Всяка година около 30 000 деца отпадат от училище у нас”, добави експертът от Международната организация на труда (МОТ) по време на дискусия в централата на КТ “Подкрепа”, посветена на Деня на защита на детския труд.

Специалистът смята, че темата за детския труд трябва да се пренесе и вплете от ниво “законодателство” през “община” до ниво “деца и родители”. Много е важно децата да знаят правата си и да споделят проблемите си, каза експертът от МОТ.

“Най-тежките проблеми с детския труд са в сивата икономика, стопанския сектор и семейния бизнес. Много често няма какво да се предложи на детето, за да не работи, защото държавата е абдикирала и не участва в живота на децата”, каза Маргарита Денкова - председател на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

Според Тодорова най-реалната алтернатива са добрите доходи на родителите, защото така няма да се налага децата да работят, а ще завършат качествено своето образование. “Това е един от сериозните проблеми - че децата не работят за себе си, а за родителите, добави тя.

“Няма как да помогнем на деца, изпаднали от системата на образованието. За съжаление на този етап няма как децата да се мотивират, за да се върнат в училище и да оставят работата”, посочи още Тодорова.

Между Инспекцията по труда (ИТ) и Държавната агенция за закрила на детето има тясно сътрудничество. През 2006 г. ИТ е дала 8400 разрешения за наемане на лица под 18 г. на работа, съобщи Наталия Кирова от Инспекцията по труда. През 2007 г. и 2008 г. се наблюдава спад с една четвърт на тези разрешителни, защото много се затегнаха мерките за защита на децата и на техния труд, допълни Кирова. Плашещ е фактът, че в съзнанието на българина процедурите по защита на децата се възприемат като бюрократични и ненужни, каза Кирова. Хубавото е, че от 2006 г. до днес са установени само четири случая на работа на деца в опасна среда, посочи Кирова.
http://www.monitor.bg/article?id=203053
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Децата

Писане  remsist on Чет Авг 13, 2009 1:37 pm

Тийнейджърите вече са повече от милиард

13 авг 2009

По последни статистически данни за населението на Земята броят на тийнейджърите е надхвърлил 1 млрд. души и по-голямата част от тях ги грози опасност от болести, недохранване, липса на образование и пълноценен социален живот, пише "Ню Йорк таймс". До 2011 г. населението на света се очаква да бъде 7 млрд. души, а само преди 10 години то достигна шестия си милиард.

Скоростта, с която хората на Земята се възпроизвеждат, е прекалено висока, което застрашава шансовете за биологично, социално и материално оцеляване на идните поколения. Най-съществен е проблемът с прекомерно бързото нарастване на населението в бедните и развиващите се страни. В момента по тези места живеят 90 процента от хората на възраст между 13 и 19 години.

"Осем от десет от младежите в света населяват Африка и Азия и живеят при крайно неблагоприятни условия. През идните десетилетия тези млади хора ще продължават да поддържат тенденцията на местене от селските райони към големите градове, за да търсят нови възможности за учене, работа, развитие. Но големият въпрос остава дали очакванията им ще бъдат оправдани, дали ще има място за всички", коментира демографът Карл Хоуб oт американската асоциация за проблеми на населението.

Най- високо равнище на раждаемост за последното десетилетие е отчетено в Нигерия - там на всяка жена се падат средно по 7.5 деца. В Тайван са регистрирани най-ниските стойности на възпроизводство - средно по едно дете в семейство.

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2009/08/13/769693_tiineidjurite_veche_sa_poveche_ot_miliard/
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Децата

Писане  remsist on Пет Авг 21, 2009 7:32 pm

Новозеландците могат да пляскат децата си законно

21.08.2009 17:30

Това решиха жителите на страната в референдум

Жителите на Нова Зеландия решиха на референдум, че физическото наказание на деца от техните родители е легитимно, предаде Асошиейтед прес.

Референдумът беше свикан по инициатива на 300 хиляди жители и се осъществи в продължение на 3 седмици.

Резултатът от него е отмяната на закон, забраняващ да се пляскат децата в качеството на наказание.

Мнението на родителите по този въпрос се раздели. Едни смятат, че физическото наказание на децата е частен въпрос и политиците не трябва да се намесват в него.

Другите твърдят, че децата трябва да имат равни права на защита с възрастните.

Въпреки това 87,6% гласуваха с "не" по въпроса "Трябва ли пляскането в рамките на родителското наказание да бъда престъпление в Нова Зеландия?"

Само 11% отговориха утвърдително.

Самият новозеландски премиер Джон Кий заяви по-рано, че формулировката на референдума е смешна и правителството не възнамерява да утвърждава резултата от гласуването.

"Джон Кий не може да игнорира резултатите", заяви лидерът на партията "Семейството преди всичко" Боб Макоскри, който се обяви в подкрепа на референдума.

http://www.dnes.bg/world/2009/08/21/novozelandcite-mogat-da-pliaskat-decata-si-zakonno.76410
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Децата

Писане  remsist on Вто Окт 06, 2009 7:37 pm

1 милион деца по света са в затвора. 60% от тях без присъда

06.10.2009 21:39

В повече от 29 държави съществува традицията за обрязване на момичетата

УНИЦЕФ представи потресаващи резултати от глобално изследване за спазването на правата на децата.

Един милион деца в 44 държави са в затвора.

При 60% от тях не е воден съдебен процес или дори нямат официално повдигнати обвинения.

По-голямата част от тях са затворени в следствен арест преди разследването.

В пет държави, противно на всякакви международни договорености, са произнасяни смъртни присъди срещу малолетни.

Често деца са в затвора заради хулигански прояви като бягане от училище или консумация на алкохол.

Все повече са случаите, в които заради нелегална миграция или заради психически проблеми "за личната им сигурност" малолетни са поставяни зад решетките.

18 милиона деца растат в семейства, прогонени от родината си от войни или природни бедствия.

И още един проблем – смята се, че само през 2007 година на бял свят са дошли 50 милиона деца, чието раждане изобщо не е регистрирано.

Така те са абсолютно беззащитни срещу всякакъв вид експлоатация, твърдят от УНИЦЕФ.

Около 150 милиона деца под 15 години са принудени всеки ден да работят, заради което рядко или изобщо не ходят на училище. Така порочният кръг между бедност и липса на образование не може да бъде разкъсан.

В повече от 29 държави съществува традицията за обрязване на момичетата.

В развиващите се държави пък всяко трето момиче е омъжено насила в детска възраст.

Най-разпространени са женитбите на деца в Нигер, Чат и Мали – там 70% момиченцата са омъжвани насила.

В Бангладеш, Гвинея и Централноафриканската република процентът е 60.

УНИЦЕФ все пак отбелязва известен напредък. В много африкански страни намалява броят на обрязаните момичета.

В страни като Бангладеш, където женитбите на деца са широко разпространени, се наблюдава леко увеличаване на възрастта на момичетата, които са омъжени насилa.

"Едно общество не може да се развива, ако най-младите му членове са принудени да се женят насила, експлоатирани са сексуално и са лишени от основни права", коментира при представянето на доклада в Кьолн директорът на УНИЦЕФ Ан Венеман.

Организацията е събрала данните от официални статистики и собствени проучвания.

Един милиард деца живеят в кризисни региони. При природни бедствия като земетресения, наводнения и суши малолетните са подложени на по-големи страдания от възрастните. Те стават жертва на болести, отделяни са от семействата им и не могат да ходят на училище.

Сираци, които трябва да се грижат за братчета и сестричета, стават по-често жертва на икономическа или сексуална експлоатация заради липсата на защита.

http://www.dnes.bg/world/2009/10/06/1-milion-deca-po-sveta-sa-v-zatvora-60-ot-tiah-bez-prisyda.78801
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Децата

Писане  remsist on Чет Окт 22, 2009 10:45 pm

"Деца-вещици" подложени на средновековна инквизиция в Африка

21.10.2009 22:16

Пастори обвиняват малолетни в магьосничество

Потресаващи данни на УНИЦЕФ сочат, че все повече деца в Африка са измъчвани и убивани, защото пастори ги обявяват за вещици. Жертвите са десетки хиляди.

Установени са 13 църкви, които са замесени в престъпленията. Някои от тях са се отделили от международни религиозни общности.

9-годишният Нуанаоко лежи в болничното легло, притворил слепите си очи.

Пастор казал, че момчето е вещер. За да изгони демоните от него, баща му искал да му даде да пие киселина и така изгорил лицето и очите му, разказва в потресаващ репортаж Асошиейтед прес.

Останалото без сили дете едва прошепва името на църквата, която го дамгосала. Момчето не оцелява.

Все повече деца в Африка като Нуанаоко са обявени за вещици от духовници, а след това са измъчвани и убивани, често от собствените им близки.

В случая на Нуанаоко е намесена църквата "Mount Zion Lighthouse" (Кула на светлината на планина Цион), част от влиятелното в Нигерия Движение на петдесятниците.

Привържениците му приемат буквално думите в „Изход“ от Стария завет - „вещица не оставяй жива“.

Подобни духовни норми изповядват и евангелските общности "Born 2 Rule Crusade", "Winners' Chapel" или "Embassy of Christ" .

„Това са престъпления, които извършват в името на християнството“, обаснява Гари Фокскрофт, ръководител на благотворителната организация Stepping Stones Nigeria.

Бедност, невежество и конфликти са подготвили почвата, разказва Мартин Дюс от УНИЦЕФ:

„Когато една общност попадне в безизходица, си търси жертвен агнец“.

„Това отговаря на традиционните представи, че когато нещата се влошат, някой трябва да е виновен, а децата са беззащитни“, отбелязват представителите на световната организация.

Десетки хиляди малолетни са засегнатите в Африка, по данни на УНИЦЕФ.

В две от 36-те провинции на Нигерия през последното десетилетие около 15 000 момичета и момчета са били измъчвани, а 1000 са били убити.

Само през миналия месец три нигерийски деца, обвинени в магьосничество, са убити, а други три – подпалени.

Прогонването на дявола пък се е превърнало в доходен бизнес.

Маргарет Ейеканг платила за няколко екзорсистки сеанса, след като 8-годишната й дъщеря Абигейл била обявена за вещица от Апостолическата църква на Нигерия.

Ейеканг дала осем месечни заплати (около 180 евро) и сега е без пари. Абигейл била пребита от съседите. Майката намерила подслон при роднини, но дъщерята – не. Детето спи на улицата.

Отхвърлени и тормозени „деца -вещици“ като Абигейл намират убежище в дом на Мрежата за права на децата.

При основаването на дома през 2003 година са били приети 3 жертви. Оттогава досега постоянният брой на децата е между 120 и 200.

Джейн, с огромен белег на главата, се усмихва плахо. Майка й се опитала да отсече част от черепа й, защото пастор я дамгосал като вещица, а няколко екзорсистки сеанса по 40 евро не могли да я освободят от демоните.

Цялото лице на 15-годишната Мери е в белези, защото е залята със сода каустик.

12-годишната Рейчъл била окована от пастор, бита с пръчки и оставена да гладува с дни.

Бащата на Нуакус се опитал да пробие главата му с пирон. Джери била пребита от пастор, трябвало да гладува и да яде цимент.

Само при споменаването на името на някоя църква децата изпадат в паника.

„Моля ви, не пускайте пастора“, казва тихичко Джери. „Аз вярвам в Бог и Бог знае, че не съм вещица.“

http://www.dnes.bg/world/2009/10/21/deca-veshtici-sa-podlojeni-na-srednovekavna-inkviziciia-v-afrika.79552
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Децата

Писане  remsist on Пон Ное 16, 2009 8:35 pm

16.11.2009 / 16:00
Детската бедност у нас е най-висока в цяла Европа
Детската бедност у нас е най-висока в цяла Европа. 17 % от българчетата се водят на прага на бедността по критерии, зададени от УНИЦЕФ. Разтревожени от тази статистика, днес представители на неправителствени организации и УНИЦЕФ връчиха на министър-председателя Бойко Борисов папка с предложения за промените, които трябва да бъдат направени, за да бъдат защитени правата на децата в България и повишено качеството им на живот.

Правителството възнамерява да закрие 10 специализирани институции за деца с увреждания. Това ще са домове в малки населени места с лоши условия и закриването ще се извършва, след като бъде решена съдбата на всяко отделно дете от тези домове.

Неправителствените организации настояват и за закриването на възпитателните интернати. Предлагат още всички деца от 1 до 7 клас да преминат на целодневно обучение. Искат въвждането на специални детски съдилища, за да не се травмират децата. От асоциация Родители признаха, че у нас все още много рядко се отнемат родителски права дори при системно малтретирано дете.

Казаха още, че Европа остро критикува страната ни, затова че у нас децата до 14 години ги наказават с настаняване във възпитателно училище, което е равносилно на затвор.

Нели Петрова, Асоциация "Родители": "Да се отмени Законът за борба с противообществените прояви, който стои между наказателната система и системата за закрила и да се направят необходимите промени, така че децата под 14 години да бъдат само обект на закрила, защото 14 години е възрастта за наказателна отговорност. Това е недопустимо - ние абсолютно нарушаваме правата на децата до 14 години, които биват третирани като извършители. Децата, които извършват проституция, също - значи на 12 години ние държим сметка на детето, а не на възрастните.

http://bnt.bg/bg/news/view/17875/detskata_bednost_u_nas_e_naj_visoka_v_cjala_evropa
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Децата

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите