ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Go down

Лявото сектанство - главен проблем на революционното работническо движение у нас

Писане  sproletarski on Чет Мар 05, 2009 10:34 am

Повече от десет партии и движения у нас се величаят като комунистически и марксистки. Някои от тях са под егидата на БСП, други поне изглеждат независими и самостоятелни, но всяка от тях претендира да е единствено истинската и комунистическа. За тези които са под крилото на БСП - най реакционната буржоазна партия у нас - всичко е ясно. Единственото по което наподобяват на комунисти е фразата и символиката. Останалите къде повече, къде по-малко, са последователни в своите идейни възгледи, изразяват се негативно към капитализма, към НАТО, към приватизацията, към цялата бедствена ситуация. Но редом с това са негативни и една спрямо друга и то не толкова в идейно отношение, колкото в приоритетно. Интересен е фактът, че най голямо разбиране един спрямо друг проявяват редовите членове и привърженици, докато на ниво лидери съществува открит конфликт.
Между ръководствата на различните партии и движения не се търси никакво единодействие и няма тенденция за обединяване. Това е и главната причина разбиваща революционното движение у нас, свеждаща го до незначителни (по отношение на революционната класова борба) прояви.
Дори отделна партия или движение да организира било митинг, било лепене на листовки или малобройно присъединяване към протестите на работниците, това оставя хилядите евентуални привърженици настрани от това мероприятие.
Да се обединим в единен фронт, ето една наистина значителна цел, без изпълнението на която ще продължаваме да водим жалко формално съществувание.
Главни обединяващи показатели могат да бъдат борбата против чуждата зависимост на България, против надигащият се фашизъм в неговите различни форми, против членството в НАТО и за национализация. Навсякъде обединяващ фактор трябва да бъде борбата на работниците за по-високи заплати, за навременното им изплащане и всичко свързано с подобряване условията на труд.
Няма нужда да споменавам основните революционни цели, като социализъм и комунизъм, защото това ще даде възможност в единния фронт да участват и немарксисти и безпартийни. За нас е важното те да са с нас, а не да ги изгубим понеже не проповядват предварително всичките ни идеи. Самото изграждане на единен фронт ще ги образова и формира като комунисти - но не и преди това!!! Битието на организираността ще определи тяхното класово съзнание.
Като поставям този въпрос на обсъждане ми се иска не само простичко одобрение, а реални предложения - сиреч такива които могат да се приведът в действие!
Exclamation
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  sproletarski on Пет Сеп 18, 2009 7:47 am

В България има много партии и и партийки, организации и организацийки които претендерат да са комунистически. Това дразни всеки честен привърженик на идеята и го кара да си задава въпросът: Не е ли това начинът на буржоазията да се справия с комунистическото движение?! В случаят законът за преминаване на количеството в качество е с отрицателен знак. Това е т.н. ляво сектанство, което всявайки разкол в комунистическото движение, превръща авангарда на пролетариата в нещо за себеси, което вече не е и авангард.
Връзките с пролетариата стават несигурни и слаби, а участието в масовите му прояви се изчерпва с т.н. опашкарство (когато други обществено-политически сили организират и ръководят тези прояви) и такива вторични прояви, като лепене на листовки и вдигане на частични лозунги остават без значение, защото не са издигнати и разбирани от самият пролетариат. Опашкарството е една от последиците на лявото сектанство.
Ленин казваше, че въпросът за властта трябва да бъде основният въпрос за комунистическата партия. А това, понеже такава партия е авангард на пролетариата, го превръща в основен въпрос за пролетариата, който може да дойде на власт само след социалистическата революция. Това означава, че въпросът за революцията трябва да стане главна цел и задача на авангарда в работата му с пролетариата.
Изграждането на революционна организираност изисква задълбочаване на връзките с работничиската класа, създаване на приоритет на тази класа в партията. Превземането на синдикатите, отнемането им от ръцете на буржоазията. Това е бавен процес изискващ издигането на ръководни постове на свои хора. Това ще осигури ръководни действия по време на стачки и протести.
И все пак най-значим остава въпросът с лявото сектанство!
Как да бъде преодоляно то? Трябва ли самият този процес да остане в ръцете на само една партия?
Не трябва ли да се игнорират сегашните ръководства на такива партийки и организации, без да се гледа, че покрай сухото може да изгори и суровото.
Как да се направи така, че самият този процес да не се използва от буржоазията за разкол?
Или доколко страхът от разкол трябва да пречи на това? А такъв страх не можа да попречи, например през 1903г., на разцеплението на БРСДП в партия на широките и тесни социалисти. По същото време на разцеплението на РСДРП на болшевики и меншевики. Създаването и укрепването на един способен за живот и борба организъм винаги е свързано с деление и отхвърляне на старото и ненужното.

Моля за вашето отношение и конкретни предложения!!!


Последната промяна е направена от sproletarski на Нед Сеп 05, 2010 6:30 am; мнението е било променяно общо 3 пъти
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  remsist on Пет Сеп 25, 2009 12:34 am

Другарю, въпросът, който поставяш, наистина е изключително сериозен. Между другото ти си един от малкото хора в този форум, които поставят някакви сериозни въпроси. Жалко е, че никой не ти е отговорил толкова време

Според мен проблемът не е толкова, че има различни комунистически групи, организации и партии, а това, че те общо взето не водят никаква или почти никаква революционна дейност. Т.е. те съществуват като име, като брой хора, като регистрация, но НЕ и като действия. (В Непал също има много комунистически организации, но това не пречи на ЕДНА от тях да е истински авангард на трудещите се в страната.)

Не знам дали БЕЗдействеността е сектантство. По-скоро е израз на примиренчеството, на капитулацията пред статуквото, т.е. пред игото на капитала.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Лявото сектантство-главна пречка

Писане  Elizaveta on Вто Сеп 29, 2009 7:40 pm

Темата за сектантството трябва да бъде разглеждана с особено внимание.Наблюдаваният процес на разделне на отделни групи и организации е само външна проява на по-дълбока първопричина.Буржазията е по-скоро второстепенен фактор.Лявото движение страда от вътрешен разкол,което създава впечатление,че се намира в упадък.Атова свсем не е маловажно,тъй като не вдъхва доверие у обикновения трудов човек, на когото разчитаме да ни подкрепи.Външнопартийнити прояви са неорганизирани и без конкретна насоченост.Издигат се твърде мащабни лозунги,които по същество отразяват правилни възгледи,но остават неразбрани,защото е очевидно че не съществува структурно здрава организация,която да ги реализира.Въпросът за изграждането на такова формирование зависи изцяло то хора,които съзнават своята историческа отговорност към идеологията и пролетарата като цяло.Съществуващото разделение доказва,че в момента няма единно разбиране на марксистката доктрина -не само за нейната същност,но и за приложението и в настоящите културноисторически условия.В потвърждение на максимата ''колкото глави,толкова и мнения'' всяка организация се поставя на някаква ообена нравствена висота,от която може да съди всички останали или с други думи всеки бърза да размахва пръст преди да е подал ръка.Създаването на единен фронт на съпротива е възможен само чрез много диалогичност и готовност за компромиси.Необходимо е да бъдат заклеймени всички псевдодругари,за които понятието комунист е средство за бърза социална идентичност или въплъщава амбиции за лична власт.Силата на бъдещата единна организация ще зависи от възможността своевременно да се изпълняват по-скромни начинания,създаващи условия за достигане на генералната цел-социалистическо управление.Eстествено за всички тези процеси е необходимо немалко време,но първата стъпка е свързана с личното преосмисляне!
avatar
Elizaveta

Брой мнения : 8
Registration date : 20.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  remsist on Сря Сеп 30, 2009 7:18 pm

Добре, нужен е диалог и активно взаимодействие. С това съм съгласен и общо взето ние от 23-ти сме доказали, че сме способни да работим с най-различни леви формации по конкретни въпроси.

Какво имаме като комунистически групи днес в България?

1) Няколко малки партии - Партия на българските комунисти - съставена главно от възрастни хора (няколко хиляди души) по цялата страна (В София не са толкова добре).

БРПК - активни главно в София - почти всички комунистически чествания се организират от тях. В страната също имат няколко организации от възрастни хора.

БКП-Спасов - за тях не знам много. Издават два вестника, в които понякога има нелоши преводни материали (особено в защита на Сталин и СССР). Чувал съм, че доста хора по страната четат техните вестници.

КПБ-Паунов - те са свързани с БСП, но при тях и около тях има известен брой млади и сравнително млади хора, с които си струва да се взаимодейства. В страната също имат на няколко места свои по-активни организации.

2) Няколко младежки формирования:

С КПБ са свързани "Че Гевара" - Пловдив, които в последно време развиват немалко дейност в интернет (имат доста добър сайт)

РКСМБ-българска секция имат един що-годе популярен форум.

"23-ти септември" - какво правим ние, го пише на нашия сайт Arrow

Към изброените организации ние имаме редица сериозни критики и сме ги казвали неведнъж за тях може да се прочете повече тук: http://septemvri23.bulgarianforum.net/forum-f14/topic-t119.htm

Но по мое мнение и от лични наблюдения аз лично мисля, че всяка от изброените оргганизации има в редиците си поне няколко перспективни човека, които, при наличието на добро взаимодействие занапред, могат да възродят така необходимия на нашия народ революционен авангард, който да спомогне, по пътя на тежка и продължителна борба, за освобождението на трудещите се от игото на капитализма.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

ТРИМА ДУШИ В ЕДНА ЛОДКА - ДАЖЕ НЯМА И КОЙ ДА НИ ЛАЕ

Писане  sproletarski on Вто Ное 03, 2009 8:56 pm

Липсата на интерес към този значителен проблем говори за нещо много лошо!
Дори и да не сте уверени, пишете!
Питайте, за всичко - спорете...!
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  partizanin on Вто Ное 03, 2009 10:02 pm

Според мен това наистина е проблем, защото хората не знаят кои наистина защитават правата им. Друг е проблемът кои наистина са леви движения, и кои само се правят на такива. Освен това левите движения са малко популярни. Аз например разбрах за вас от една лепенка. И отначало се чудех дали въобще да влизам в сайта, защото мислех че сте поредните хора, които са с леви убеждения само на думи. Е, добре че влязох и си оповергах съмненията. Искам да кажа, че според мен главната причина е безизвестието и бездействието ни (не упреквам никого, всеки прави каквото може, но засега не можем много). И както вече бях писал в една от темите, се получава порочен кръг. Не можем да привлечем още хора, докато не направим нещо, и не межем да направим каквото и да било без да привлечем още хора. Даже всички организации с леви възгледи да се обединят, това не е достатъчно, не достигат хората, няма подкрепа от страна на обществото. Изход от кръга според мен има, но не е близко. Според мен занапред трябва да привлечем още интернет активисти, което може да стане чрез постване на мнения във форумите на посещаеми сайтове. Но както написа другарят Ремсист, първо трябва да се рзберем помежду си, а после да провеждаме пропаганда. За набирането на интернет активисти според мен е най-удачно при появяването на даден проблем, той да се обсъжда по възможно най-бързият начин в този форум, след което движение "23 септември" да излезе с официално становище по въпроса, с което са съгласни всички негови участници. След това е лесно разпространението. Всеки един поема грижата да разпространи мнението в поне един форум. Така доста хора ще могат да видят, че ние наистина защитаваме прават им. След набирането на достатъчо хора може да се премине и в набиране ан хора и от улицата, организиране на протести и т.н., до тогава има време да го измислим до най-дребния детайл. Но както написа другарят Ремсист, много е важно първо да се разберем помежду си, да действаме синхронизирано. Ако ние наберем сила, то другите движения ще поискат да се обединят с нас. Разбира се аз не съм против да се обединим с друго движение, стига то наистина да приема марксизъм-ленинизма не само на думи.
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  remsist on Сря Ное 04, 2009 12:23 am

Така

Според мен това наистина е проблем, защото хората не знаят кои наистина защитават правата им.

Всъщност твоето твърдение не важи за всички хора. Например има такива хора като капиталистите, което знаят, че могат да защитят интересите си чрез капиталистически партии (БСП, ГЕРБ, Атака, СДС и тн). Проблемът е, че трудещите се, които са МИЛИОНИ, не са проумели още този факт. Но те и сами няма да успеят да проумеят, че за да отстояват интересите си, им е нужна политическа партия – комунистическа партия. За да осъзнаят тази важна житейска истина, е необходима нашата (на комунистите) помощ. И ние няма да им кажем: „ние ви защитаваме”, ами ще им кажем: „силата е във вашата сплотеност, във вашето единство, във вашата организираност. Ако искате да живеете добре, борете се за по-добър живот, нужно е да се включите в профсъюзните организации и в комунистическите партии. Но те ще кажат: „Ама такива няма” – ами тогава създайте ги! И най-съзнателните ще се захванат с това трудно, но необходимо дело. И ние, комунистите трябва да им помогнем в този процес на създаване на истински профсъюзни организации и на истинска Партия на труда, която да се основава на идеологията на пролетариата – марксизма-ленинизма.

Друг е проблемът кои наистина са леви движения, и кои само се правят на такива.

По делата им ще ги познаете.

Не можем да привлечем още хора, докато не направим нещо, и не можем да направим каквото и да било без да привлечем още хора.

Ами, другарю, стараем се, според възможностите си да действаме на макс и винаги целта ни е била и ще си остане да се свържем с нови и нови съмишленици. Днес ще направим лепенки, утре ще разпространим листовка, вдругиден ще участваме в някое телевизионно предаване или протест, и в крайна сметка, по законите на дилектиката, ще ставаме все по-силни и по-силни. Друг път за нас няма. Само напред и нагоре.

Според мен занапред трябва да привлечем още интернет активисти, което може да стане чрез постване на мнения във форумите на посещаеми сайтове.

Като тактически прийом съм съгласен с твоята идея, даже вече някои другари работят по нея; но искам да ти обърна внимание, че на нас не са ни нужни „интернет активисти”, а хора, които са готови да защитават каузата на комунизма не само онлайн, но също така и офлайн.

Но както написа другарят Ремсист, първо трябва да се рзберем помежду си, а после да провеждаме пропаганда.

Другарят Ремсист има предвид, че ПЪРВОСТЕПЕННА задача е да се разберем помежду си. Не може така метафизически да разделяме нещата – сега се разбираме помежду си, а утре правим пропаганда – двете неща вървят паралелно; въпросът е на кое трябва да се гледа с приоритет. За мен приоритетни са дискусии, като тази, която водим в момента и които имат за цел идейното сплотяване на комунистите в България. Утре приоритет може да стане пропагандата сред работниците или сред селяните, или сред студентите; но това не означава, че ще спрем „да се разбираме помежду си”.

За набирането на интернет активисти според мен е най-удачно при появяването на даден проблем, той да се обсъжда по възможно най-бързият начин в този форум, след което движение "23 септември" да излезе с официално становище по въпроса, с което са съгласни всички негови участници.

Виж, ние още сме твърде слаби, за да реагираме на всеки появил се проблем. Нямаме нито човешкия, нито времевия ресурс да засипваме интернет със становища и декларации. Но трябва да водим преди всичко идейна борба срещу тези лъжи и измами, които буржоазната пропаганда разпространява сред хората – например за възхвалата на частната собственост, за клеветите срещу социализма, за насаждането на идеята, че хората са безсилни да се организират и да се борят за по-добър живот и т.н. Т.е. целта ни сега е преди всичко борба със системните митове, които демобилизират хората, които се явяват основна пречка трудещите се да започне истинска масова организирана борба срещу капитала.

Поздрави на всички участници в дискусията. Дано още другари откликнат на апела на другаря Спролетарски за включване със свое мнение.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  Христо Радевски on Сря Ное 04, 2009 6:17 pm

И защо пък сектантството да е пречка. Ако имаме една кошница в която има съвсем малко здрави червени ябълки, а под дървото да има 2 чувала окапали скапали се ябълки, трябва ли да напълним нашата кошница с изгнилото за да кажем че кошницата ни е пълна... Това ще е компромис за сметка на здравите ябълки...

Та така е и с организациите и особено с нашата идея. Всяко смекчаване на курса е предателство, а всеки компромис - слабост. Например е показателно как анархистите постоянно се опитват да настроиват хората против комунизма, а иначе да ни излизат лицемерно с призиви за общи акции.

Христо Радевски

Брой мнения : 124
Registration date : 14.10.2009
Местожителство : НРБ

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  remsist on Сря Ное 04, 2009 9:26 pm

Христо Радевски написа:И защо пък сектантството да е пречка. Ако имаме една кошница в която има съвсем малко здрави червени ябълки, а под дървото да има 2 чувала окапали скапали се ябълки, трябва ли да напълним нашата кошница с изгнилото за да кажем че кошницата ни е пълна... Това ще е компромис за сметка на здравите ябълки...

Та така е и с организациите и особено с нашата идея. Всяко смекчаване на курса е предателство, а всеки компромис - слабост. Например е показателно как анархистите постоянно се опитват да настроиват хората против комунизма, а иначе да ни излизат лицемерно с призиви за общи акции.

Ама виж сега. Сектантство не е да пазиш чистотата на идеите. Сектантство е да не можеш/не искаш да работиш с други комунисти и некомунисти в името на определена цел. Иначе това е ясно, че никога няма да жертваме чистотата на идеите под лозунга за борба със сектантството - просто това са две различни неща. Idea
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  partizanin on Сря Ное 04, 2009 9:59 pm

Според мен доста от хората, които не искат да работят с други комунисти се имат за голямата работа, мислят си, че точно те ще оправят света и явно не са прочели "Приказка за стълбата". Но както се казва, "Който се цепи от колектива, след това колективът му го нацепва колективно". Едва ли някой здравомислчещ човек ще има против да работи заедно със свои съмишленици. Не трябва обаче да обиждам хората, които не действат заедно заради чисто организационни въпроси. Но този проблем постепенно отпада.
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  never_surrender on Сря Ное 04, 2009 10:10 pm

Според мен,всички горе изредени партии,членовете им са предимно стари(над 60години).Не можем да очакваме от 65 годишни или 55 годишни да правят революционна дейност.трябва да се направи едно обединение между всички комунистически организации и партии,да се запознаем с маладите хора(много са малко,но се надявам,че ги има).С тях трябва да се говори и да се правят бъдещи планове.Аз уважавам старите хора,но просто не трябва да разчитаме на осъзналия се старчески електорат.
avatar
never_surrender

Брой мнения : 139
Registration date : 31.10.2009

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  Желяз Кобалтов on Сря Ное 04, 2009 10:56 pm

reddream написа:Според мен,всички горе изредени партии,членовете им са предимно стари(над 60години).Не можем да очакваме от 65 годишни или 55 годишни да правят революционна дейност.трябва да се направи едно обединение между всички комунистически организации и партии,да се запознаем с маладите хора(много са малко,но се надявам,че ги има).С тях трябва да се говори и да се правят бъдещи планове.Аз уважавам старите хора,но просто не трябва да разчитаме на осъзналия се старчески електорат.

Напротив .. нас ни трябват и такива хора ...

Защото за разлика от младите , тяхната идеология е на правилното място ... и не е промита с западни диверсии .... и музика .

освен това те заедно с нас могат да бъдат полезни като жив щит .... срещу фашиски картечен огън...

Желяз Кобалтов

Брой мнения : 8
Registration date : 03.11.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  never_surrender on Чет Ное 05, 2009 8:40 am

Желяз Кобалтов написа:
reddream написа:Според мен,всички горе изредени партии,членовете им са предимно стари(над 60години).Не можем да очакваме от 65 годишни или 55 годишни да правят революционна дейност.трябва да се направи едно обединение между всички комунистически организации и партии,да се запознаем с маладите хора(много са малко,но се надявам,че ги има).С тях трябва да се говори и да се правят бъдещи планове.Аз уважавам старите хора,но просто не трябва да разчитаме на осъзналия се старчески електорат.

Напротив .. нас ни трябват и такива хора ...

Защото за разлика от младите , тяхната идеология е на правилното място ... и не е промита с западни диверсии .... и музика .

освен това те заедно с нас могат да бъдат полезни като жив щит .... срещу фашиски картечен огън...
абе провукатор нещастен ти малоумен ли си?Комунистите,никога няма да използваме хора за "щит".Ние да не сме фанатизирани мюсюлмани?????Сериозно вече спри с тъпите коментари.
avatar
never_surrender

Брой мнения : 139
Registration date : 31.10.2009

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  Желяз Кобалтов on Чет Ное 05, 2009 12:21 pm

reddream написа:
Желяз Кобалтов написа:
reddream написа:Според мен,всички горе изредени партии,членовете им са предимно стари(над 60години).Не можем да очакваме от 65 годишни или 55 годишни да правят революционна дейност.трябва да се направи едно обединение между всички комунистически организации и партии,да се запознаем с маладите хора(много са малко,но се надявам,че ги има).С тях трябва да се говори и да се правят бъдещи планове.Аз уважавам старите хора,но просто не трябва да разчитаме на осъзналия се старчески електорат.

Напротив .. нас ни трябват и такива хора ...

Защото за разлика от младите , тяхната идеология е на правилното място ... и не е промита с западни диверсии .... и музика .

освен това те заедно с нас могат да бъдат полезни като жив щит .... срещу фашиски картечен огън...
абе провукатор нещастен ти малоумен ли си?Комунистите,никога няма да използваме хора за "щит".Ние да не сме фанатизирани мюсюлмани?????Сериозно вече спри с тъпите коментари.


Революцията иска жертви . И ние ще и ги дадем ...

Димитров Бди над нас ...

след победата ще започне строителство ...

+Напротив , комунистите са много по самоотвержени от няакви религиозни заблудени ..

и без колебание ще отдадем и живота си за това , защото за разлика от тях знаем че се борим за правото дело ...

Желяз Кобалтов

Брой мнения : 8
Registration date : 03.11.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  partizanin on Чет Ное 05, 2009 6:43 pm

reddream написа:провукатор

Провокатор, провокация, провокирам. (Не го приемай като заяждане, просто като взаимно посочване на грешките, с идеята за общ прогрес)

avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  remsist on Пон Мар 22, 2010 5:14 pm

Членовете на партията трябва да заработят между масите във фабриките, работилниците, селата и пр., да застанат начело и да ги увлекат в големите борби за хляб, живот и пр. Иначе партията ще се изроди в секта. Сред масите, чрез масите, с масите и за масите. Всичко друго е щураво революционерство, анархизъм, дезертьорство и дори предателство”.

http://septemvri23.com/BCP_i_teror.htm
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  Stargate on Пон Мар 22, 2010 5:29 pm

А когато няма партия какво правим ?


Последната промяна е направена от Брус Уилис на Пон Мар 22, 2010 5:36 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
Stargate

Брой мнения : 199
Registration date : 06.08.2008
Age : 101
Местожителство : Умирай трудно

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  remsist on Пон Мар 22, 2010 5:34 pm

Брус Уилис написа:А когато яма партия какво правим ?

Правим партия.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  asd on Пон Мар 22, 2010 5:39 pm

aми хайде де Razz

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  remsist on Пон Мар 22, 2010 6:30 pm

lordico написа:aми хайде де Razz

От дълги години работим по въпроса. Като под "работа" далеч не трябва да се разбира само развяване знамето на митинговата демокрация. За жалост, започнахме не от нула, а от минус. Но това няма отношение по въпроса за лявото сектантство. Цитатът го пуснах, за да покажа какво именно прави една комунистическа партия, ако е партия. Нека представителите на БКП-тата, ако четат този форум, сами да преценят дали те действат по същия начин.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  Надя on Съб Мар 27, 2010 11:22 am

Христо Радевски написа:И защо пък сектантството да е пречка. Ако имаме една кошница в която има съвсем малко здрави червени ябълки, а под дървото да има 2 чувала окапали скапали се ябълки, трябва ли да напълним нашата кошница с изгнилото за да кажем че кошницата ни е пълна... Това ще е компромис за сметка на здравите ябълки...
Абсолютно вярно. др. Радевски.
Макар че осъзнавам, че в този момент повече от всякога имаме нужда от единен ляв фронт. Но кажете ми как да се съюзяваш с довчерашни твои политически противници?! И Димитър Благоев и Г.Димтров са правели компромиси, но после със сигурност са съжалявали за това. Ние, комунистите, винаги имаме готовност да работим с други комунисти и безпартийни и сме го доказвали неведнъж. Аз лично съм се срещала с такива другари. Срещата е минавала гладко, но след това втора такава среща, не е имало. Целта им на тези другари винаги е била една, аз и хората около мен да се откажем от БКП или ако не сме в състояние да сторим това, поне да работим на местна почва комунистите от всички патии заедно и то само по време на избори. Такова едно предложение аз не мога да приема, защото комунистът е комунист не само предизборно, а през целия си съзнателен живот.
avatar
Надя

Брой мнения : 112
Registration date : 06.03.2010
Age : 52

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

9.IX наближава!

Писане  sproletarski on Вто Авг 31, 2010 6:33 am

Не е ли този необходимият повод за да атакуваме сектанството с общи действия?!
Общите действия ще докажат и общите цели и необходимостта от единство!
От това могат да се страхуват или да го пренебрегват само малоумните лидерчета с волунтаристични наклонности! Всяка пасивност или противопоставяне в случая ще ги квалифицира като такива Very Happy Exclamation
avatar
sproletarski

Брой мнения : 210
Registration date : 26.11.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ЛЯВОТО СЕКТАНТСТВО - ГЛАВНАТА ПРЕЧКА

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите