Образование

Go down

Образование

Писане  remsist on Чет Авг 07, 2008 10:11 pm

Уредите за експерименти по физика у нас са от I Св. война
news.bg
Националният ученически отбор по физика спечели златен, сребърен и бронзов медал на Международната олимпиада през юли в Ханой, Виетнам, въпреки, че в България уредите за експериментална работа по физика са от времето на Първата световна война.

Това каза на пресконференция днес Теодоси Теодосиев, който повече от 30 години води школа по експериментална физика в Казанлък и подготвя учениците от националния отбор по предмета.

От началото на международната олимпиада по физика през 1967 г. досега България е спечелила 12 златни медала, съобщи БНР.
http://news.ibox.bg/news/id_459429812
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Пет Авг 08, 2008 10:06 am

Наши момичета спечелиха олимпиадата по немски език king

04.08.2008 16:16

Ученичките Йоанна Спасова и Йолита Павлова са били отличени с първо място в Петата международна олимпиада по немски език в Дрезден, Германия. Това съобщиха от "Гьоте институт България".

Отличията са в категорията "Работа в група" на олимпиадата, която се е състояла от 23 юли до днес, се посочва в съобщението.

Двете момичета са написали, заедно със своите отбори, театрални сцени на немски език. Наградите са пълни стипендии за участие в триседмичен младежки курс през следващото лято в Берлин.

В Международната олимпиада по немски език са участвали 119 младежи от 40 държави и 5 континента. Целта й е да се насърчи интересът към немския език и общуването и обменът между различните култури.

Проектът е на Гьоте-институт. Българските участници ще пристигнат на летище - София днес в 18.30 часа с полет от Берлин.

Много сме горди с децата си, които напоследък печелят доста отличия в международни олимпиади. В края на миналия месец отборът на България на Международната Олимпиада по математика в Мадрид, Испания, спечели 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медали.
В началото на юли българката Деница Дзипалска (73 СОУ, София) стана абсолютен победител на ХІІ-та Международна олимпиада по руски език в Москва.
http://www.dnes.bg/article.php?cat=1&id=55219
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  asd on Пет Авг 08, 2008 10:34 am

Имаме супер умни момчета и момичета, които засъжеление повечето бягат в чужбина, защото тук немогат да реализират.

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Пет Авг 08, 2008 10:38 am

Двойно увеличиха безплатните учебници
Evil or Very Mad Публикуване: 06.08.2008, 17:33

Автор: Елица Елефтерова

Проверка на вестник "Черноморие" показа, че голямо издателство е обявило до 100 % ръст в цените на безплатните учебници за учениците от първи до седми клас.
В книжарницата на издателството сега учебник по български език за шести клас се търгува за 16 лв. През миналата година той е струвал само 8,50 лв. Литературата също е поскъпнала драстично, предаде Днес +.

При нея увеличението е от 7 лв. 15,33 лв. трябва да платят родителите за учебник по математика за петокласник. През миналата година той се е продавал на цена от 11,40 лв.

Безплатни учебници се купуват тогава, когато ученикът загуби или ако повреди читанката по начин, който я прави неизплозваема за други деца. Решението да не се плащат учебниците до седми клас бе взето от Министерството на образованието и науката в края на календарната 2007 г.

Преди това безплатни бяха само тези, по които учеха децата от първи до четвърти клас.
Родителите изчакват закупуването на учебниците, защото не искат да купуват
неща, които впоследствие могат да се окажат излишни, казаха продавач-консултанти.

Според вътрешни източници, които коментираха въпроса пред Money.bg, цените са увеличени, защото парите идват от държавния бюджет. Издателствата, които са в тесни връзки с властта, пълноценно използват създалата се възможност..."Каква друга причина може да има за двойно поскъпване", пита известен експерт, пожелал анонимност.

Цитираните от Днес+ цени са на издателство „Анубис", уточни експертът. Другите две големи издателства („Просвета" и „Аз Буки") предлагат учебниците на цени, по-ниски с 1.00 - 2.00 лв. Може да се говори за съглашение между големите издатели на българските учебници, тъй като цените, които се предлагат на пазара, са поразително хармонични.

От учебната 2008-2009 г. всички ученици в основните училища ще получават безплатно учебниците си, обяви просветният министър Даниел Вълчев.

"Успяхме да се преборим за финансиране и със сигурност мога да твърдя, че от учебната 2008-2009 г. ще можем да осигурим безплатни учебници и за учениците от V-VII клас", обясни министър Даниел Вълчев.


Първоначално МОН настояваше безплатните учебници до VIII клас да бъдат подсигурени с бюджета за 2007 г., но това не се случи. Това обаче беше едно от предизборните обещания на БСП, припомня вестник „Сега".

Решението за премахване на безплатните учебници бе взето през 1999 г. от правителството на Иван Костов. Основният аргумент на МОН тогава бе, че правото на безплатно образование не означава и право на безплатни учебници.
Тогава от ведомството обясниха, че безплатните учебници не се премахват, а ще се дават по-справедливо, само на социално слаби семейства. Този ангажимент отпадна впоследствие.

С въвеждането на задължително образование до X клас безплатни учебници вероятно ще има и в гимназиите - за учениците, за които ще влезе промяната, съобщи още Вълчев. Обратното би представлявало двоен аршин.

Учебната 2008-2009 г. ще е и първата, в която съответният випуск седмокласници ще получи в края на занятията свидетелство за завършено основно образование, което е година по-рано от досега съществуващата практика за завършване на основно образование след осми клас.

В момента общият брой на училищните библиотеки е 1795 при над 3000 училища. Справка на МОН показва, че на разположение в библиотеките са общо 11 млн. тома, като 1.5 млн. от тях са в училищните библиотеки в столицата. Според Вълчев фондът е остарял не само като книжни тела, но и като заглавия.

http://money.ibox.bg/news/id_1221072170
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Вто Авг 12, 2008 10:44 am

Закриват 10 паралелки в силистренско Evil or Very Mad


Около 20% от завършилите осми клас в Силистренско не са кандидатствали в средни учебни заведения, показва справка от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра.

Не са попълнени и ще бъдат закрити 10 от предвидените 35 паралелки, съобщи Радио Шумен.

Все още има и 37 свободни места за ученици в природо-математическата, езиковата и професионалната гимназия по строителство в града.

За обявените 609 свободни места се явиха 454 седмокласници, от които 395 издържаха изпитите.

Според прогнозите на Инспектората заради закриването на паралелки и учебни заведения вероятно ще бъдат съкратени около 200 учители - близо 20 на сто от педагозите в областта. Evil or Very Mad

http://news.ibox.bg/news/id_1017185591
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Вто Авг 12, 2008 11:00 pm

Янка Такева: 5000 учители остават извън училище Evil or Very Mad

Очакваме около 5000 учители да останат извън системата тази година поради демографски проблеми. Това заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, цитирана от „Дума". Според нея най-голямата демографска дупка ще бъде точно през 2008-2009 г., когато ще има много малко деца в училище.
Този проблем мина през детската градина, началното училище, а сега и в прогимназиите и гимназиите, посочи Такева. Затова се очаква и да не бъде изпълнен план-приемът след VII и VIII клас. В София, Варна, Бургас и другите по-големи градове паралелките ще бъдат намалени поне с 30.


Заради демографски проблеми от юни до август тази година са били закрити около 350 учебни заведения в страната, припомни Такева. Според нея е сериозно положението в Разградско, Кърджалийско, Търговищко, Русенско.

От друга страна, години наред в българското училище няма достатъчно учители по информационни технологии и чужди езици. Този недостиг ще бъде в пълна сила и през тази учебна година, прогнозира шефката на СБУ.

По изчисление на синдиката в София средната брутна работна заплата е около 639 лева, а в по-малките населени места е към 590 лева. Според Такева обаче работната заплата трябва да зависи от трудовия стаж, образователния ценз и квалификационното равнище.

http://news.ibox.bg/news/id_29544205
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Пет Авг 15, 2008 12:47 am

Училището - в Червена книга
Написано от Велиана Христова
Сряда, 13 Август 2008 22:59
За три месеца отидоха в небитието 350 български училища. Нещо повече - МОН насърчи закриването, като въведе поголовно и по еднакъв начин навсякъде принципа на делегираните бюджети - всяко училище получава бюджет, равен на броя на учениците му по 1157 лв. за всеки от тях. Училища с малко деца се закриват, защото просто не могат да се издържат. Толкова. Пазарен принцип. Броенето на глави "добитък" не отчита ни бъдещи съдби на малки селища, ни лигавщини като 150-годишна история на училища, ни субективни отношения между кметове и школски директори. Важното е "строгата финансова дисциплина". Отгоре на всичко закриването направо се стимулира - "големи пари", цели 21 млн. лв., се дават допълнително на общините, които препращат децата от едно село в друго - в т.нар. средищни училища.

Там, където има сърцати кметове, върви битката за доказване на отдалеченост на малкото училище на 20 км от друго селище, за да не бъде то закрито (така е по закон). Общините по хамлетовски разсъждават кое е по-добре - да го бъде училището със слети паралелки и хлабаво качество на обучението, или да не ги бъде изобщо отпадналите ученици. В това време в районите на Кърджали, Разград, Търговище, Русе и не само там, училището става изчезващ вид, подходящ за Червена книга на образованието. А преди години МОН все още публикуваше Бяла книга на просветата. После дойде Световната банка и рече да закриваме училищата поголовно, да спестим пари.
А също тъй добре помним, че спестените пари според банката трябва да отидат за усилване на административния капацитет на МОН, да се дадат на чиновниците, за да управляват училищата (как ли се управлява нещо ликвидирано). Може пак да повярваме в идеите на Световната банка, защото никак не се виждат спестени пари от закрити училища, с които да се вдигат заплати и да се укрепва материалната база за обучение. Нормативът за издръжка си е все същият. Заплатите на учителите дори в София не стигат обещаните 650 лв., в по-малките селища са под 590 лв. по данни на КНСБ. И въпреки закритите училища прогнозите са за много нови милиони недостиг в системата от септември до декември. Вярно е, че децата са намалели заради ниската раждаемост. Сега започват да се увеличават. А утре? Утре - едно голо финансово неприличие и връз него емблемата на МОН с три правописни грешки.

http://nezavisim.net/index.php/2008-04-26-11-14-22/6387-2008-08-13-23-00-49
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Пон Авг 18, 2008 1:43 am

Ето още един човек, който заема правилна позиция по въпроса за програмата "Сатър" за българското образование:

Предстои криза в българското образование, смята синдикалист Evil or Very Mad

17 август 2008 | 13:19 | Агенция "Фокус"Сливен. Решението да бъдат съкратени учители от закритите училища ще доведе до криза в българското образование. Това заяви пред радио “Фокус” - Сливен Янка Беломорова, председател на Синдиката на българските учители в Сливен. Тя се аргументира с това, че много от съкратените учители ще се откажат от професията си и след няколко години ще има недостиг на кадри. Беломорова каза още, че много деца ще останат необразовани заради това, че ще бъдат пренасочвани в училища в други населени места, което ще затруднява тяхното придвижване. "Не е нормално едно дете да става в 6 часа сутринта и да пътува по четири часа дневно, за да отиде до учебното заведение”, коментира синдикалистът. Според нея е необходимо да се отпускат повече средства от Министерство на образованието и да се спазват обещанията за увеличение на заплатите и за надбавки, за да не се зачеркне думата "училище". Беломорова припомни, че преподавателите не са получили обещаните добавки по Коледа, за 24 май, за 15 септември.
Тя подчерта, че трябва да се помисли за извънкласни занимания на децата, които да бъдат под учителски контрол, а не да се закриват училища.
По думите й българското училище се е приравнило с тези в гетата в Америка, където „цари” хаос и неуважение към преподавателите заради това, че учениците насочват енергията си към лоши неща, а не към занимания, които може да им предложи класната стая. Закритите седем училища в община Сливен ще доведат до проблеми, до необразовани деца, до отлив на кадри в образованието”, каза още Беломорова.
Гергана СУЛТАНОВА
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Съб Авг 23, 2008 1:18 am

Отборът ни по информатика с 4 олимпийски медалаking

Българският отбор по информатика спечели 4 медала на олимпиада в Египет.

Националният ученически отбор по информатика спечели два сребърни и два бронзови медала на Двадесетата Международна олимпиада по информатика.

Това съобщиха от дружеството "Мусала софт".

Българските ученици в отбора са Момчил Томов, Румен Христов, Мартин Маринов и Стефан Аврамов.

http://news.ibox.bg/news/id_5054484
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Вто Авг 26, 2008 12:14 am

България е на пето място по медали от международната олимпиада по информатика king


25 август 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"

София. България е на пето място в света по медали от международната олимпиада по информатика, съобщи на пресконференция Емил Келеведжиев – научен сътрудник в Института по математика и информатика към БАН, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На челните места в класацията са Китай, Полша, Русия и Румъния. Международната олимпиада по информатика е под егидата на ЮНЕСКО. В нея участват ученици от 8 до 12 клас. Според Келеведжиев българите и славянските народи като цяло имат афинитет към информатиката.

http://www.focus-news.net/?id=n1025965
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Сря Авг 27, 2008 1:07 am

148 учители в Хасковско остават без работа Evil or Very Mad

26 август 2008 | 10:10 | Агенция "Фокус"Хасково. 148 учители в хасковски регион най-вероятно ще останат без работа, след като бяха закрити училищата им. Това съобщи Иван Панайотов, началник на Регионалния инспекторат по образование, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. 113 от тях са на безсрочни трудови договори и са съкратени, а на останалите им е изтекъл срокът на договорите.

http://www.focus-news.net/?id=n1026489
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Чет Авг 28, 2008 1:12 am

Училищата в Хасковска област намаляха с 15

Красимир Бояджиев

27 август 2008 15:59

От общо 104 училища на територията на Хасковска област през миналата година, от тази врати ще отворят само 89, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Панайотов. 15 школа са закрити поради наложилата се оптимизация на училищната мрежа и невъзможност за справяне с делегираните бюджети. Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

7 от училищата са в Хасково, 2 - в Свиленград, едно - в Димитровград и 3 - в Минерални бани. От тази година престават да функционират и възпитателното училище-интернат в с. Динево и помощното училище в Тополовград.

Срещу тяхното закриване Инспекторатът получава по национална програма на образователното министерство 400 000 лв., които ще бъдат предназначени за подобряване на условията и оборудването в други школа в областта.

Между закритите училища няма професионални гимназии, уточни още шефът на Инспектората.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=283621
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Съб Авг 30, 2008 1:07 am

Съкращават 153 учители от областтаEvil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

29 август 2008 15:02

153 педагози от област Кърджали ще бъдат съкратени, каза за Дарик Надя Джунджулова-шеф на РИО. Причината е оптимизацията на училищната мрежа, която се извършва в цялата страна, както и въвеждането на делегирани бюджети в учебните заведения. Всички те ще получат възнаграждения в размер на 2 брутни работни заплати , както е според Колективния трудов договор.

17 учебни заведения ще бъдат закрити в региона, а в тях досега учиха 738 ученици. Така от 15 септември в кърджалийско ще функционират 82 училища.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=284105
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Вто Сеп 02, 2008 7:56 pm

Не са 350. 389 са! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Закриват 389 училища в страната

Публикуване: 02.09.2008, 16:49
Автор: Елица Елефтерова

389 училища в цялата страна са закрити към 1 септември, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов след редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, съобщи news.bg.

С новите съкращения над 21 хил. ученици трябва да сменят учебното заведение от 15 септември, а близо 2 хил. учители ще напуснат системата на образованието. Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Кирчо Атанасов обаче се опита да успокои обществеността като обясни, че на всички учители от закритите училища им е дадена възможността или да започнат работа като възпитатели в средищните училища, т.е. да водят занимални, или да се включат в Националната програма за преквалификация на министерството. Според него по този начин никой от тях няма да отиде на борсата освен ако не пожелае.

След съкращенията, де факто 15 септември ще бъде първи учебен ден само за 2650 училища в цялата страна. Едва 20-30 директори на закрити училища са подали протестни писма към Регионалните инспекторати, каза още Кирчо Атанасов.

http://money.ibox.bg/news/id_1286305625
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  darkslde on Чет Сеп 04, 2008 12:46 am

Закриват 294 училища, откриват едно
03 септември 2008 / News.dir.bg
294 училища ще бъдат закрити, като това е окончателната бройка.
Това съобщи вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев, цитиран от Дарик.
По-голямата част от училищата, които няма да отворят врати на 15 септември са общински, отбеляза Даниел Вълчев - 279 общински и 15 държавни. Преобразуваните училища са 47 общински и 10 държавни; новооткрито е само едно училище, то е общинско в Ботевград.
МОН вече е готово с анализа на матурите, които тази година се проведоха за първи път. „Разликите между оценките на зрелостните изпити и тези, които са написани в дипломите на зрелостниците, се разминават и по някои предмети, и в някои населени места в отделни училища тези разлики далеч не са малки, те наистина са значими”, заяви Евгения Костадинова, експерт в министерството.
Вече работи и регистърът на дипломите за средно образование. Той е достъпен от сайта на министерството. В него фигурират сканирани дипломите на всички зрелостници от миналата и тази година. Достъпът става чрез въвеждане на ЕГН. Така възможностите за подправяне на оценките и фалшификация са сведени до минимум, похвалиха се експертите на Вълчев.
Всички училища, в които има разлика повече от една единица между оценките от дипломите за средно образование и резултатите от държавните зрелостни изпити, ще се водят на специален отчет, допълни Вълчев, цитиран от БТА. Той посочи, че Регионалните инспекторати по образованието заедно с директорите на тези училища ще осъществят по-сериозен и интензивен контрол върху начините на изпитване, върху неговата периодичност, върху самото оценяване, за да има през предстоящата година по-добри резултати в тези училища. Ако няма такива резултати, винаги може да се намери директор, който да ги постигне, отбеляза министърът.
avatar
darkslde

Брой мнения : 9
Registration date : 13.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Вто Юли 28, 2009 3:00 am

1500 учители остават без работа в следващите месеци

Закриват столично училище заради липса на деца
15:50 26-07-2009
Румяна Гочева


Липсата на достатъчно деца е на път да затвори столичното 110-о основно училище "Проф. Гаврил Кацаров". В сряда столичният общински съвет ще гласува затварянето на школото по предложение на директора на учебното заведение Пламен Трайков. За да продължат да учат малките, ще трябва да бъдат преместени в 3 СОУ „Марин Дринов”, което се намира в същата сграда. Допреди време сградите на училищата били отделни, но тъй като децата в основното намалели драстично, се наложило учебното заведение да бъде преместено в сградата на гимназията "Марин Дринов".Само допреди няколко години в училището имало над 250 деца, сега обаче те били едва 52. Освен заради демографската криза децата намалявали и заради мястото, на което се намира училището, обяснява в доклад Трайков. Школото се намира в близост до ромското "гето" в кв. "Захарна фабрика", а родителите открито заявявали, че не желаят децата им да учат заедно с деца от етноса и ги премествали в съседни училища. Заради това паралелките през годините ставали все по-малко, докато не се стигнало до това, че училището съвсем опустяло.
Около 150 пък ще бъдат несформираните паралелки от началото на новата учебна година само в София, припомни шефката на учителския синдикат Янка Такева. Подобна съдба споделят и други училища в страната. Заради недостига на тийнейджъри около 80-90 училища в страната ще затворят врати в следващите месеци. Така от есента без препитание ще станат близо 1500 учители. Достъпът на децата до образователната система пък ще бъде много затруднен, предупреждават експертите. Голяма част от тийнейджърите ще бъдат принудени да пътуват до други градове или села, за да посещават часовете. Това обаче може да откаже много родители да пращат децата си на училище, защото нямат пари за транспорт например, обясни Такева. Годишно около 30 000 деца отпадат от системата, показва статистиката у нас. Основната част от тях започват работа отрано, за да помагат на семействата си.

http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MzAwNzszNg==
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re:Образование

Писане  Elizaveta on Съб Авг 15, 2009 8:49 pm

Режат с 30млн. парите за наука -Парите за наука се орязват сериозно чрез постановление на правителството,прието на 11 август.Разходите и трансферите на образователното министерство се свиват с 30млн.лв.От самото ведомство се орязват най-много-20 млн.лева.Перото за наука в държавните университети се свива с 8.8 млн.лева.Орязването на БАН е с 1.5млн.лева.Мярката ще се усети към края на годината.Според наредбата за разходване на средствата за научна дейност във висшите училища, субсидията се предоставя три пъти годишно-50% през март,20% през юли/август и 30% в края на годината.Последното плащане е равно на намалението на субсидията.Те няма да бъдат дадени сега ,а с бюджета за 2010г. уочни МОМН.От ведомството обещаха да направят икономии,така че към края на годината вузовете и БАН да бъдат компенсирани. Източник:вестник ''Телеграф''-15 август 2009г.
avatar
Elizaveta

Брой мнения : 8
Registration date : 20.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Нед Авг 16, 2009 10:52 am

Почна се...

Парите на държавните вузове са орязани с 12 млн. лв. http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4039&sectionid=2&id=0000203

Университети, социални програми и БДЖ с най-силно орязани бюджети http://www.mediapool.bg/show/?storyid=155446
Единствено МВР няма да бъде притиснато от допълнителни съкращения на разходите.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Съб Авг 29, 2009 2:36 am

115 000 ученици по-малко се обучават у нас в сравнение с 2006/2007 година
Рязко спада броят на учениците в общинските и държавни училища, сочи годишен доклад на регионалните инспекторати по образование. Така ако през учебната 2006/2007 година е имало 917 хиляди ученици, то през следващата те са намалели със 115 хиляди.


http://www.ekipnews.com/?v=16850

8 000 отпаднали ученици за година

15.09.2009, 18:05
news.bg

Приблизително 8800 ученици са отпаднали от училище през учебната 2008/2009 година.
Това съобщи Милка Коджабашиева, заместник министър на образованието, младежта и науката, цитирана от БиТиВи.

Тя добави, че основните причини за отпадане на учащи се са социално-икономически и обучителни трудности.

През тази година има намаляване в пъти на закритите училища в сравнение с предишните години. Близо 50 училища са закрити през тази година срещу 300 през изминалата година, посочи Коджабашиева.

http://news.ibox.bg/news/id_479442861
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  remsist on Сря Окт 28, 2009 11:30 pm

След като остава без работа вече две години
Майка продава кръв, за да изучи сина си


Търновката спасява и 15 тежкоболни свои съграждани

28 Октомври, 2009

Майка вече две години продава кръвта си и спасява чужди животи, за да изучи собствения си син. 43-годишната Дарина Пенева е родом от Бургас.


След развода с бившия си съпруг, който непрекъснато я преследвал и заплашвал, тя решила да заживее в друг град. През лятото на 2006 г. жената се настанила със сина си на квартира в Търново и започнала работа в частна сладкарска фирма. През 2007 г. синът й Мартин завършил средно образование с отличие, кандидатствал и бил приет в Софийския университет. В началото на следващата година обаче

Дарина била съкратена от работа и изпратена на борсата

Мартин предложил да прекъсне следването и да се върне да й помага. Майката обаче била непреклонна. Един ден, докато чакала пред кабинета на личния си лекар в бившата поликлиника, Дарина чула две жени да разговарят. Едната се оплаквала, че на съпруга й му предстои операция и тя спешно трябва да осигури кръв. Дарина реагирала светкавично. Без да се двоуми, предложила на жената да й помогне, разбира се, срещу заплащане. Още същия ден били направени задължителните медицински проби, които доказали, че дарителката не страда от опасни заболявания, и тя продала необходимото количество кръв, за което получила 100 лв.

В следващите 3-4 месеца безработната жена успяла да намери още трима клиенти, от които спечелила още 400 лв. Когато дошло време синът й да внесе семестриалната такса в университета, майката извадила спестените пари и му ги дала. На въпроса на младежа откъде е събрала тези пари, тя отговорила, че

през всичките тези месеци е ходила да чисти офиси и жилища

През ноември 2008 г. Дарина Пенева отново успяла да си намери работа, но продължила и „бизнеса" с кръвта. Самата тя не без гордост споделя, че е дарила кръв на повече от 15 човека, на които са предстояли животоспасяващи операции. Преди да започне да продава кръвта си, е мислила дали да не обяви за продажба в интернет някой от органите си. След това се отказала. Не защото се уплашила, а защото решила, че ще е по-полезна за сина си жива и здрава.

http://www.monitor.bg/article?id=219556
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Образование

Писане  Elizaveta on Пет Ное 27, 2009 9:54 pm

НОВ ЗАКОН ЗА РАЗВИТИЕТ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ Документът ще бъде внесен в Министерския съвет до края на годината.Една от промените е ,че вече ще има доктор и хабилитиран доктор.Вторият ще има право да преподава в уневерситетите.Проектът предвижда още опростяване на процедурата за получване на научни степени.По новите правила професор ще се става доста по-рано,най-късно до 45г.Основните степени ще бъдат асистент,който няма да се дели на старши и главен,доцент и професор.Докторската степен ще е задължителна за университетски асистент или научен сътрудник.Закрива се висшата дтестационна комисия(ВАК),която досега определяше доцентите и професорите. На нейно място ще се създаде апелативна,която просто ще контролира процесите. Научните степени ''доцент'' и ''професор'' вече ще се присъждат от университетите и БАН.Това ще става по установен ред в правилника на съответния ВУЗ или научна организация.Защитите ще стават пред 5-членно жури.Апелативната комисия ще има председател и зам.председател,няколко души секретариат,пряко подчинени на образователното ведомство. Източник - в.Телеграф; 24.11.2009г.
avatar
Elizaveta

Брой мнения : 8
Registration date : 20.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  partizanin on Чет Дек 10, 2009 10:43 pm

В училищата вече ще пишат оценки и на учителите. Тяхната заплата ще се определя според броя на точките, които са изкарали при атестацията си в края на всяка година. Този регламент е записан в новата проектонаредба на просветното министерство.

Съгласно нея учителите ще имат основна заплата от 450 лева, а директорите - 590 лева. Към нея ще се наслагват допълнителни бонуси според качеството на работата им. Оценката ще се прави от комисия начело с директора всяка година.

Бележките на преподавателите ще се вписват в специална карта, която ще върви заедно с трудовата им книжка. При преместване в ново училище те ще трябва да я представят в комплект с другите си документи.

Според наредбата максималният брой точки, които може да събере един учител, е 100. Най-много - 30 т., носят получените професионални отличия и награди. С 14 т. се възнаграждават резултатите в учебния процес. Ако даскалът работи с изоставащи ученици, може да получи максимум още 8 точки. Ако пък избере да готви ученици за олимпиади, точките са 7. Работата с родителите е оценена с 6 т. На директорите пък ще се дават 10 точки отгоре, ако намерят спонсори. Размерът на допълнителното заплащане на учителите ще се определя от школския шеф.

Стандарт
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Образование

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите