ВИНОВНА ЛИ Е БКП И АКО Е ВИНОВНА – ПРЕД КОГО ?

Go down

ВИНОВНА ЛИ Е БКП И АКО Е ВИНОВНА – ПРЕД КОГО ?

Писане  asd on Сря Дек 02, 2009 8:33 am

Материала е доста интересен- кратък точен и ясен. Действително показва какво тогава БКП направи за народа и да се замислим днес какво б$п ( българските капиталистически партии) направиха за народа на България.

Материала е взет от "Че гевара- България"


ВИНОВНА ЛИ Е БКП И АКО Е ВИНОВНА – ПРЕД КОГО ?Какъв живот обеща на нашия народ БКП в своята политическа програма, провъзгласена на нейния V Конгрес през 1948 г.?
ОБЕЩА ВСЕОБЩО ПРАВО НА ТРУД !
И го осъществи. В продължение на 45 г. българският народ не знаеше що е безработица. Създадоха се цели сектори на икономиката, в които българинът се радваше на високо интелектуален и творчески труд. Всеки труд беше защитен и гарантиран от закона. Заетостта на населението в трудоспособна възраст достигна и се запази трайно 100- процентово.
ОБЕЩА НА НАРОДА ВСЕОБЩО БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ
Изпълни и това свое обещание. Единното средно политехническо училище бе изградено по параметрите на най-добрите постижения на образованието в света. Няколко поколения българи получиха висока култура, пълноценни знания и професионална квалификация, на които и до днес завиждат много народи по света. Младото поколение не познаваше заплащане на своето образование под никаква форма.
БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОБЕЩА ТОГАВА И БЕЗПЛАТНО И ВСЕОБЩО ЗДРАВНО ОБСЛУЖВАНЕ !
Всички знаят, а днес и чувстват все по-болезнено и с носталгия, че тя изпълни и това свое обещание. Българинът и българката имаха неограничен достъп до лекаря и до здравното заведение, в резултат на което в средата на 80-те години нашият народ се нареди сред водещите нации по продължителност на живота, ниска заболеваемост, минимална детска смъртност.
БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОБЕЩА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА ЖИВЕЕ В МИР СЪС СВОИТЕ СЪСЕДИ, ДА НЕ ГО ВЪВЛИЧА ВЪВ ВОЙНА И УНИЩОЖЕНИЕ !
Изпълни с национална чест и достойнство и това свое обещание. В продължение на 45 г. в България нямаше нито една чужда база, нямаше разположено на нейна територия нито едно атомно оръжие, нито каквито и да са други стратегически оръжия срещу нашите съседи – членки на НАТО – Турция и Гърция. Това бе един голям политически и дипломатически успех за България, защото в същото време на другия фланг на континента – ГДР, Чехословакия, Полша – бяха разположени хиляди ядрени заряди и стотици ракетни площадки. Народите там бяха заложници на евентуалните първи ядрени удари и изпепеляване в една евентуална ядрена война.
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ОБЕЩА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО
Изпълни ли тя и това свое обещание?
Безспорно и безусловно да !
Всяко българско семейство, независимо от социалния, политическия и професионалния ранг и доходите, които получаваше, се сдоби по закон с правото да разполага със собствено семейно жилище и с една извънградска недвижима собственост. Там, където специфичните нужди на труд и дейност налагаха, със закон бяха предвидени и по-големи имуществени възможности. Тези, макар и единични, случаи и сега се използват за груба фалшификация на историческата истина и за твърдения, че в годините на комунистическото управление също имало „бедни и богати”, или „имотно разслоение”. В действителност и в резултат на тази именно политика на равни шансове в живота 90 % от жилищата бяха семейна собственост / най-висок процент в света/. 60 % от населението имаше извънградски имоти, 45 % от семействата имаха до 5 дка земя за лично ползване, 60 % от населението разполагаше с личен семеен автомобил, между 70 и 90 % от населението имаше дълготрайни предмети за потребление / телевизор, пералня, телефон и пр./ Ето ги всъщност параметрите на средната класа, за която днес говорят едва ли не всички политици като надежда за бъдещето и демокрацията, но която именно кресливата демокрация и международните финансови сили бързат да унищожат чрез масирано обедняване.
Изобщо каква държава и какъв народ оставиха Т. Живков и БКП в края на своето управление – 10 ноември 1989 г.?
В годините на комунистическото управление населението на страната нарастна от 7 130 000 на 8 959 000 души. Средната продължителност на живота от 51 г. през 1939 г. достигна през 1989 г 71 г.
Детската смъртност достигна 8.5 на 1000 новородени – цифра, достигната само от най-развитите страни.
Българският народ забрави за болестите на бедните и болни общества – туберкулозата, сифилиса, наркоманията, самоубийствата…
Медицинските кадри в страната достигнаха 70 000 души.
Педагогическите кадри – 130 000 души.
Националният доход на човек от населението / по съпоставими с днешния ден цени/ през 1948 г. е бил 253 лв., а през 1986 г. 3006 лв.
Общественият фонд за потребление на човек от населението нарастна от 285 лв. към 1970 г. до 950 лв. през 1986 г.
Спестовните влогове от 38 лв. среден размер на човек достигна през 1985 г. до 1311 лв.
Ежегодно се строяха 100 000 нови жилища. 90 % от жилищния фонд бе частна собственост /в най-развитите капиталистически страни тази цифра се движи между 30 и 40 на 100/.
В детските градини през 1986 г.са обгрижвани 832 деца на 1000.
Студентите през 1948 г. са били 55 на 1000 души от населението, а през 1986 г. 113 души, от които 53 % стипендианти на държавата.
В храненето българинът почти достигна световните нормативи за потребление на месо, мляко, яйца, зеленчуци, плодове… Достатъчно е да споменем, че средно годишно българинът консумираше 70 кг. месо. /За сравнение той консумира едва 14 кг днес/.
В горите на България дивечовите запаси достигнаха рекордни цифри – над 44 000 елени и сърни, горите и ловните стопанства се напълниха с муфлони, диви кози, мечки… Ежегодно в страната се залесяваха 350 000 дка гори.
По такъв комплексен показател, какъв то са спортните постижения на една нация, малка България се нареди трайно в групата на петте най-развити страни в света.
Постиженията на българската нация в духовната сфера надхвърлиха далеч държавните граници и българските творци се радваха на признание по световните сцени.
СПОРЕД ВСИЧКИ СВЕТОВНИ СТАТИСТИКИ И СРАВНЕНИЯ, БЪЛГАРИЯ ДОСТИГНА 29 МЯСТО В СВЕТА ПО ЖИЗНЕНО РАВНИЩЕ И СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ НА ХОРАТА.
Всичко изброено дотук не е пропаганда. Всеки сам може да се огледа и да направи равносметка – кога е получил своето образование, какъв е бил неговият достъп до лекаря, кога е построил дома си, как е летувал, как е планирал за дълги години напред живота си …
Накратко казано, БКП няма никакви основания, за да се чувства виновна и безотговорна в реализацията на обещаната от нея политика. Тя няма политически престъпления пред своя народ и пред онези негови многомилионни слоеве, които по политическо призвание представляваше пред обществеността и историята. При нейното политическо ръководство 9 милиона души живееха при изключителна социална сигурност и никой не можеше да застраши тяхното имущество, здраве, живот и спокойствие. Заедно с това годините на комунистическото управление носеха белезите на една система, която се роди в бедни и неразвити страни, при това обхванати в огъня на войната. Тази система се роди в мъки и се наложи с бруталност. В много случаи човешката съдба се жертваше и погазваше в името на колективното добруване. Необходимо бе да минат години, за да възникнат обективни и субективни условия и да се създадат гаранции за защита на индивидуалността и просперитета на отделния човек. Както казваше Т. Живков, „Историята роди социализма като едно хилаво дете. Ние сме тези, които трябва да направим общество от човека за човека!”

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ВИНОВНА ЛИ Е БКП И АКО Е ВИНОВНА – ПРЕД КОГО ?

Писане  partizanin on Сря Дек 02, 2009 9:25 am

Като цяло съм съгласен, но има малки изключения

Ежегодно се строяха 100 000 нови жилища.
Тук трябва да се поясни, че не е имало безразборно строене, както днес. Не знам дали днес се строи повече, или по-малко, но на места като черноморието и София се строи така, сякаш второкласник е правил градоустройствения план, природата масово се унищожава.

Студентите през 1948 г. са били 55 на 1000 души от населението, а през 1986 г. 113 души, от които 53 % стипендианти на държавата.
А днес огромна част от завършилите средно записват висше и го изкарават. Тук трябва да се наблегне на качеството на образованието.българинът консумираше 70 кг. месо. /За сравнение той консумира едва 14 кг днес/.
поправка-14 килограма нещо, което не е сигурно, че е месо. Имам впредвид занижените проверки по контрол на качеството днес.
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ВИНОВНА ЛИ Е БКП И АКО Е ВИНОВНА – ПРЕД КОГО ?

Писане  asd on Сря Дек 02, 2009 9:44 am

partizanin написа:Като цяло съм съгласен, но има малки изключения

Тук трябва да се поясни, че не е имало безразборно строене, както днес. Не знам дали днес се строи повече, или по-малко, но на места като черноморието и София се строи така, сякаш второкласник е правил градоустройствения план, природата масово се унищожава.

А днес огромна част от завършилите средно записват висше и го изкарават. Тук трябва да се наблегне на качеството на образованието.

поправка-14 килограма нещо, което не е сигурно, че е месо. Имам впредвид занижените проверки по контрол на качеството днес.

Да тогава реално не е имало безразборно строене, защото тогава се се строило според нуждите,а днес зареди печалбата.
Не съм напълно съгласен че огромна част завършели средно записват висше образование, зависи какво точно имаш предвид под "огромна" част. По-простата пречина че много семейства не могат да си позволят да изплащат скъпото студенство на децата си, пък и самите студенти са пренудени да работят и да учат, защото с 100 лева кой може да пребута един месец, като се вземе впредвид, че всичко е толкова скъпо. А за качеството определено е паднало с много.
За месото си прав, днес определно качеството на храните е ниско, затова се наблюдава и нарастването на инфарктите , то с тия мазни храни какво да се очаква..

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ВИНОВНА ЛИ Е БКП И АКО Е ВИНОВНА – ПРЕД КОГО ?

Писане  partizanin on Сря Дек 02, 2009 10:06 am

зависи какво точно имаш предвид под "огромна" част.
Добре, ще опитам да се поясня. Днес, за да учиш висше можеш да влезеш и с тройка, което като имаш предвид какви са изпитите в някои университети, е все едно нищо. А влезеш ли в университет, няма начин да не вземеш диплома. Накратко всеки, който може да си плати семестъра, може да вземе диплома за висше. Това разбирам под "огромна част". Не можем да не признаем, че в момента е бъкано с бакалавъри и магистри, завършили Юзу, Шуменския, Пловдивския, Нов български, и т.н.
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ВИНОВНА ЛИ Е БКП И АКО Е ВИНОВНА – ПРЕД КОГО ?

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите