Чудовищни мерки готви кабинетът

Go down

Чудовищни мерки готви кабинетът

Писане  asd on Вто Мар 16, 2010 6:49 pm

Ева Костова
17 Март 2010, брой 63

С уж антикризисна насоченост се предлага жестока секира за социални придобивки и доходи от работаОблагане с 10% на всички пенсии, а работещият пенсионер да не получава пенсия или да получава до половината от размера й. Въвеждане на задължителен 2-седмичен неплатен отпуск през 2010 г. за цялата бюджетна сфера. Намаляване наполовина на срока за обезщетение за бременност и раждане от 410 на 225 дни.
Това готви на българите правителството в пакета от "мерки за ограничаване на дефицита по консолидираната фискална програма за 2010 г." ДУМА разполага с чернови вариант на мерките, разработвани в Министерството на финансите. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който потвърди автентичността на документа, нарече идеите "чудовищна идиотщина, ще се граби от бременни, пенсионери и служители в бюджетната сфера".
Специално за ДУМА, която успя да се сдобие с неофициалните проекторешения, Димитър Манолов потвърди, че е получил данните от свой изключително достоверен източник от министерството на Дянков. Ако управляващите се отрекат, ще си посипя главата с пепел като враг на демокрацията, подлец, лъжец и какво ли не, каза Димитър Манолов и допълни, че ще бъде изключително щастлив това да стане.

ДУМА попита още Димитър Манолов дали застава зад изнесеното по неофициалната "антикризисна грижа" на правителството на ГЕРБ. Е, как? - беше отговорът. "Направо треперя, като ги чета тези глупости. Ужасяващи са! Няма кой да приеме тази идиотщина. Всички тези мерки са ориентирани към най-ниските доходни групи от населението. Няма нито една мярка, която да стимулира производството и икономиката", възмути се синдикалистът.
Освен облагането на пенсиите скандалните мерки предвиждат данъкът върху доходите на физическите лица да се начислява върху брутен доход без приспадане на осигурителните вноски. Двойното намаление на срока за получаване на обезщетение за бременност и раждане от 410 дни на 225 дни (45 дни+180 дни) на практика ликвидира извоюваното от кабинета "Станишев" най-дълго платено майчинство в Европейския съюз.
Управляващите разсъждават върху отмяна на закона за държавния служител и за драстични промени в Кодекса на труда, става ясно от документа. Една от тях е премахване правото на работодателя да прекратява трудовото правоотношение на основание придобиване право на пенсия. Увеличава се наказателната лихва за невнесените данъци, така както е за осигуровките, от 10 на 20 на сто. Повече от скандално звучи предлаганото доплащане на лечението с примерните 10 на сто, но не повече от една минимална работна заплата.
Неразбираеми като формулировки и като законност са идеите за орязване на социални права, като намаляване до минимум на полагаемия допълнителен платен отпуск за ненормирано работно време, уеднаквяване на 1 процент на допълнителното възнаграждение за стаж и опит за всички в бюджетната сфера. Чрез временно премахване на привилегиите по закона за държавния служител, както и на привилегиите по други специални закони, чиновниците на Дянков са изчислили, че ще спестят над 195 млн. лв. "Антикризисните мерки" безапелационно заковават, че всички служители поемат всичките си осигурителни вноски.
Предлага се временно премахване на паричните суми за облекло по Кодекса на труда, което ще засегне 150 хил. души. За структурите, които не са направили съкращения, наказателната мярка е намаляване на заплатите с още 10 на сто.
Всичко това е разписано в графа "приходи" - допълнителни и основни.

Вместо коментар

Както се казва, ужасът е бледа дума. "Подкрепа" в лицето на Димитър Манолов хвърли камък в блатото с "чудовищните" антикризисни мерки на кабинета, които наистина имат неофициален характер, но предвещават финансова и социална брадва за всички ни. Защото засягат и без туй повече от скромните ни доходи от пенсия и заплата, които най-вече хранят българина. Засягат работни места, право на отпуски, обезщетения, срок на майчинство, договори, привилегии на някои категории служещи, взети заеми, доплащане на лечение, данъци и т.н. И нито дума, нито намек за стимулиране на производство, за инвестиции...
Както се казва, когато има пушка на сцената, тя непременно ще гръмне в края на действието.

http://duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=7981&g=

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Чудовищни мерки готви кабинетът

Писане  Georgi91 on Вто Мар 16, 2010 9:12 pm

И отново ние ще плащаме за кризата. Защо вместо да крадат от пенсийката на някой дядо и от заплатата на обикновения работник, не намалят собствените си разходи? Чудя се колко още народът ще търпи това! Mad Mad Mad
avatar
Georgi91

Брой мнения : 102
Registration date : 14.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите