2 юни-Ден на падналите за свободата на България.

Go down

2 юни-Ден на падналите за свободата на България.

Писане  Working Class on Вто Юни 01, 2010 12:30 pm

Възпоменателен митинг в чест на 2 юниЦС на БАС организира възпоменателен митинг в чест на 2 юни - денят на Христо Ботев и героите загинали за свободата на България. Митингът ще се проведе на 2 юни /сряда/ от 18.00ч. на паметника на Брадската могила в Парка на свободата.
avatar
Working Class

Брой мнения : 96
Registration date : 13.09.2009
Age : 26
Местожителство : Народна Република България

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: 2 юни-Ден на падналите за свободата на България.

Писане  asd on Вто Юни 01, 2010 5:32 pm

.


Последната промяна е направена от asd на Нед Юни 06, 2010 9:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път

asd

Брой мнения : 214
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: 2 юни-Ден на падналите за свободата на България.

Писане  Working Class on Вто Юни 01, 2010 5:37 pm


ДЕН НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ГЕРОИ В АНТИФАШИСТКАТА БОРБА И ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА - 2 ЮНИ


На 2 юни нашият народ чествува героичната смърт на великия български революционер и поет Христо Ботев. По всенародна традиция на този ден трудещите се чествуват паметта и на хилядите самоотвержени борци срещу фашисткото робство, които дадоха своя живот за тържеството на социализма и комунизма. С дълбока признателност на този ден родината скланя бойните си знамена и пред саможертвата на хилядите бойци, загинали в Отечествената война.
Христо Ботев е велик демократ - революционер, гениален поет, талантлив общественик и публицист, истински и вдъхновен патриот, пламенен и храбър до саможертва борец за освобождението на нашия народ от турско иго, за национална независимост.
Ботев свързва революцията в България със световната революция. В 1875 година той горещо приветствува създаването на Първия интернационал, "целта на който е - както той пише - да съедини всички онеправдани работници в едно разумно и съзнателно цяло, за да могат с общи сили да се отърват от своите изедници - царе и капиталисти".
Своя горещ патриотизъм Ботев съчетава с интернационализма и с любовта си към великия руски народ. На произведенията на Ботев са присъщи дълбока идейност и революционна страстност. Ботев създаде гениални творби на националната българска литература, като "Борба", "Хаджи Димитър", "Хайдути" и др., които са гордост и за цялата световна революционна поезия.
Реакционните управници в миналото се стремяха по хиляди начини да изкоренят влиянието на Ботев. Нищо обаче не беше в състояние да премахне Ботев от сърцата на трудещите се. Заедно със скъпите имена на Ленин, Сталин и Георги Димитров в борбите на народа срещу монархофашизма боен призив беше и името на Ботев. Партизаните носеха Ботев в сърцата си. С упоритостта на Ботев те преодоляваха трудностите и лишенията. С песните на Ботев се хвърляха в неравен бой с фашистите.
Когато осъдените на смърт бойци против фашизма се разделяха с другарите си, затворите гръмваха от мощната предупреждаваща огнена Ботева песен "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…".
На 2 юни трудещите се у нас чествуват паметта и делото на героите, паднали в националноосвободителните борби на българския народ против гнета на турските еничари и феодали.
Беззаветната борба, борбата на живот и смърт на героите от Априлското въстание, чутовният масов героизъм, проявен от населението, горещата любов към свободата и независимостта, която вдъхновява априлци, безпощадната им ненавист към турските поробители и българските чорбаджии всякога ще възпитават поколенията в дух на пламенен патриотизъм, в дух на люта омраза към народните врагове. Герои в боевете на Априлското въстание бяха селяните, занаятчиите, измъчените бедни трудещи се. Дълбоко вълнуващият подвиг на простия чизмар Кочо Честименски и на хилядите като него обикновени хора, героичната борба на ръководителите на въстанието Бенковски, Волов, Обретенов и др. и на всички участници във въстанието вдъхновяват трудещите се в борбата им за построяване на социализма и укрепване на мира.
На 2 юни нашият народ чествува паметта на загиналите над двадесет хиляди герои от Септемврийското въстание и във варварския терор на кръволока Цанков през априлските събития на 1925 година.
В двете десетилетия кърваво господство на монархофашистките клики българският народ бе подложен на бесните пристъпи на фашисткия терор. Обаче нито преследванията, нито безследните изчезвания, разстрелите и бесилките можаха да спрат постоянно разрастващата се борба на народа против властта на монархофашизма.
На 2 юни трудещите се у нас чествуват паметта на скъпите синове и дъщери на българския народ, славните партизани и партизанки, политзатворниците и концлагеристите, ятаците и помагачите, загинали в смел открит бой с фашизма.
През революционните 1941 - 1944 години геройски загинаха мнозина от най-свидните, най-смелите и доблестни народни синове и дъщери. Поколенията никога няма да забравят бесилките, опожарените къщи, зверските инквизиции в участъците и дирекцията на полицията, концлагерите, препълнените затвори.
През този период само за две години и осем месеца бяха арестувани и затворени 64 345 души, на смърт бяха осъдени 12 861 души. Страната беше осеяна от концентрационни лагери. В Гонда вода, Кръсто поле, Рибарица, Галата, Св. Киряк, Св. Анастасия, Царево село, Св. Никола и други бяха затворени 31 540 души.
На 2 юни чествуваме паметта на загиналите в Отечествената война хиляди смели войни.
Българската армия с нови командири - герои от борбата против фашизма, включила в своя състав героичните народоосвободителни войски, заедно с братската Съветска армия продължи борбата до пълното ликвидиране на хитлеровия фашизъм. Чрез Отечествената война нашата Народна армия даде героичен принос в общата борба против фашизма.
На този ден, ние българските комунисти, почитаме паметта на нашите починали другари, които въпреки трудностите и лишенията, въпреки яростната съпротива на глобалистите (съвременните фашисти), продължиха борбата, следвайки ръководните и принципи и постановки.

НАПРЕД В БОРБАТА!
avatar
Working Class

Брой мнения : 96
Registration date : 13.09.2009
Age : 26
Местожителство : Народна Република България

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Вапцаров-"Ботев"

Писане  Working Class on Сря Юни 02, 2010 6:34 am

Ботев


Идва при мене

задъхан и потен

работник

и казва:

– Пишете за Ботев! –"За Ботев ли? –

Седам.

Елате във среда

към седем."Но ето че среда отдавна премина...

Навъсен, аз пъшкам

и късам листата.

Над покрива горе

моторите спорят

със влажната пролет

в света

и мъглата.

И нищо не идва.

Безпътната мисъл

в главата се мъти.

В гърдите тревога.

Преставам да пиша,

захвърлям листата,

дълбоко въздишам

и казвам:

– Н е м о г а! –Събличам се.

Лягам в леглото.

Заспивам.

Но ето пристига

навъсен работник

и пита:– Написа ли песен за Ботев? –

За Ботев ли?

Чакай..."Огряват звездите,

след туй на Балкана

излиза луната,

вълкът се промъква

и дебне в скалите

и светят очите му

в мрака."Работникът бърчи си челото

и пита:

– Това ли е Ботев?

Пиши за жетварите там,

за теглото,

за черните кърви,

що пие земята,

за робската песен

и мъката в нея,

която люлее нивята.– Какво ще го търсиш

в усоите, дето

и хищника днеска не броди.

Не виждаш ли? – Ботев

в очите свети,

та Ботев е тук, при народа.– Ти падаш и Ботев ни казва:

"Вдигни го!

И дай във ръката му знаме!"

Подавам ръката си,

ти се надигаш

и крачиме рамо до рамо.– Това е то Ботев.

А ти го усукваш.

Та тук за усукване нема!

Повзри се в живота,

и ето ти Ботев,

и ето ти цяла поема.
avatar
Working Class

Брой мнения : 96
Registration date : 13.09.2009
Age : 26
Местожителство : Народна Република България

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: 2 юни-Ден на падналите за свободата на България.

Писане  КОМУНИСТЧЕ on Пон Юни 27, 2011 7:39 pm

ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ !!!
avatar
КОМУНИСТЧЕ

Брой мнения : 18
Registration date : 28.03.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: 2 юни-Ден на падналите за свободата на България.

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите