Северно-американски съюз и АМЕРО

Go down

Когато Америка се разпадна на части...

Писане  vestin on Чет Яну 15, 2009 9:19 pm

Професор Игор Панарин: „Когато Америка се разпадна на части, имаше диви викове”.
Русия, Китай и Индия ще изместят Америка. Прогнозата на разузнаването на САЩ 
за президента Барак Обама


Още през есента на 2009г. икономическата криза може да доведе до гражданска война в САЩ, а след това – към разпадането на държавата на части. С такава прогноза излезе още преди десет години докторът на политическите науки, деканът на факултета по международни отношения към Дипломатическата академия МИД на Русия Игор Панарин. Тогава прогнонзите му изглеждаха фантастични, но сега много от тях се сбъдват. Представяме на преценката на читателите новата версия на развоя на събитията според учения – напълно възможно спорна и дори скандална версия. В интервю за „Известия” професор Панарин разказа защо, според него, САЩ замисля парична реформа, за кого работи Обама и защо Русия поддържа дружески отношения с Китай.

Въпрос: Игор Николаевич, откъде въобще се появи идеята за разпадането на САЩ, та нали още през 1998г. тази страна процъфтяваше и беше несъмнен световен лидер?

През септември 1998г. в Австрия се провеждаше международна научна канференция на теза „Информационната война”. На тази конференция представих аналитичните си изчисления. От 400 участника 150 души бяха представители на САЩ, и когато в представянето на доклада ми Америка се разпадна на части, в залата настана суматоха. Но всичко беше обосновано. Още тогава беше ясно, че главната разрушителна сила за САЩ е финансово-икономическа. Доларът няма никакво обезпечение. Външният дълг на страната расте лавинообразно, въпреки, че още в началото на осемдесетте години на миналия век той напълно липсваше. През 1998г., когато правивх прогнозите си, той прехвърли два трилиона долара. Сега е над единадесет трилиона. Това е пирамида, която обезателно ще се срути.

Въпрос: Ще рухне цялата американска икономика?


Тя вече се руши. Финансовата криза доведе до това, че от петте най-големи и най-стари банки на Улол стрийт три вече престанаха да съществуват, а две сде намират на границата на оцеляването. Загубите им са най-големите в историята. Сега става дума за замяна на системата на регулиране в глобален маштаб: Америка повече няма да бъде световен регулатор.

Въпрос: Кой ще я замени?

За тази роля претенции заявяват две страни” Китай с огромни резерви и Русия, като страна, която би могла да играя ролята на регулатор в евразийското пространство. Тъкмо завърши срещата на „двадесетте” във Вашингтон, на която се случи изключително важно събитие. Участниците издигнаха нова архитектоника на международните отношения, в която ключевата роля ще принадлежи на МВФ. Но МВФ се нуждае от финанси. И участниците на срещата се обърнаха към Китай и Япония с молбата за отделяне на пари. Валутните резерви на Китай със златно обезпечение съставляват над два трилиона долара, което го прави най-големия кредитор на САЩ и сега неизбежно ще влияе на политиката на фонда. Не е случайно, впрочем, че господин Ху Цзиньтао се срещна по време на тази среща с двама държавни лидери – руският президент и ръководителя на Великобритания. Именно в Англия се предполага, че ще се проведе есенната среща на „двадесетте”. А срещата с Русия, като страна, която изтъква основните принципи на преустройството на световната финансова система, съща ясно се вмества в китайската гледна точа за процеса на реформиране.

„Гръбнакът на САЩ е чуплив”

Въпрос: За световния лидер всичко е ясно. Но да се върнем към САЩ. Какво сочи възможния разкол на страната.

Има цял комплекс от причини. Първо, финансовите проблеми в САЩ ще се усилват. Милиони граждани се лишиха от своите спестявания. В страната растат цените и безработицата. Дженерал Мотърс и Форд са на ръба на краха, което означава, че цели градове ще се окажат без работа. Губернаторите вече твърдо изискват пари от федералното правителство. Расте недоволството, което досега се задържаше благодарение на надеждата, че Обама ще спечели изборите и ще извърши чудеса. Но още през есента ще стане ясно, че чудеса не съществуват.
Вторият фактор – узвимото политическо устройство на САЩ. На територията на страната не съществува единно законодателство. В страната нямат даже общ правилник за движение по пътищата. Гръбнакът на САЩ е достатъчно крехък. Даже въоръжените сили в Ирак са представени в голяма степен от хора, които не са граждани на САЩ, а воюват защото им обещават американско гражданство. По такъв начин армията, в качеството си на топилна пещ, вече не изпълнява функцията да скрепва американската държава. Е, и накрая,раскола на елита, който ярко се проявява в условията на криза.

„Стодоларовите банкноти могат да бъдат замразени”

Въпрос: Как ще се разпадне страната? На юг е ясно: Мексико... Кой още?

Всичко ще бъдат само шест части. Първата – Тихоокеанското крайбрежие на САЩ. Тук може да бъде посочен един пример: в Сан-Франциско 53% от населението са китайци. Губернатор на щата Вашингтон е бил етнически китаец. Неговата столица Сиатъл е наричана „врата на китайската емиграция в САЩ”. Тихоокеанското крайбрежие постепенно попада под влиянието на Китай, това е очевидно. Втората част – на юг – това наистина са мексиканците. В тази част на САЩ тук-там испанският език е станал вече държавен. Следва Тексас, който открито се бори за своята независимост. Атлантическото крайбрежия на САЩ представлява съвършено различен етнос и манталитет, и също може да бъде разделен на две части. И разбира се централните потискани райони. Напомням, че петте централни щати на САЩ, където живеят индиянци, обявиха вече своята независимост. Това беше възприето като шега, политическо шоу. Но фактът си остава факт. На север слино влияние има Канада. Аляска, впрочем, можем ние да я поискаме. Та тя нали е отдадена под аренда...

Въпрос: При това какво ще се случва с долара?

През 2006г. е прието секретно споразумение между Канада, Мексико и САЩ за подготовката към въвеждане на амеро – като нова парична единица. Това може да означава подготовка за замяна на долара. При това положение стодоларовите банкноти, които наводниха света, могат просто да бъдат „замразени”. Това означава да бъдат спрени от обръщение под предлога, че такива банкноти са подправяни от терористи и се нуждаят от проверка. 

„Противопоставянето между клановете стана открито”

Въпрос: Разкажето по-подробно за разкола на елита. За демократите и республиканците ли говорите?

Съвсем не. В ръководството на САЩ има две групи. Първата може да се нарече „глобалисти” или „троцкисти”. Тяхната идея беше формулирана някога от Троцки: на нас не е нужна Русия а световна революция. Съветска Русия троцкистите разглеждаха като база за контрол над целия свят. Втората групировка – държавниците, които искат разцвета на страната си. Представители на тези два клана има сред демократите и сред републиканците. Пример – гласуването на антикризисния план на Полсън, предложен от републиканската администрация. Първоначално гласуването в конгреса беше провалено именно от републиканците. 

Въпрос: Кой ръководи клановете?

Глобалистите имат ключови фигури – държавният секретар Кондолиза Райс и вицепрезидентът Дик Чейни. Държавниците пък имат министъра на отбраната Робърт Гейтс, деректорърт на ЦРУ Майкъл Хайдън и директора на националното разузнаване адмирал Майк МакКонъл. Глобалистите са преди всичко финансовият елит, а държавниците Въоръжените сили, специалните служби и ВПК. В последните години противопоставянето между тези два клана стана открито. През миналия декември държавниците излязоха с доклад, койтйо напълно отричаше наличието на иранска ядрена програма. Това нъпълно противоречи на изводите на Дик Чейни и Кондолиза Райс. Второ, много важно, събитие се случи по време на изслушванията в конгреса на САЩ по повод на 5-дневната кавказка война. Глобалистите в лицето на Кондолиза Райс утвърждаваха, че войната е започната от Русия и тя трябва да бъде наказана за това. Грузия беше проект на Кондолиза. А представителите на „разузнавателното общество” излязоха с диаметрално противоположни изявления – че Грузия е започнала войната. Налице беше открит сблъсък между много видни политически фигури.

Въпрос: Обама с кои е?

Държавниците начело с Гейтс се явяват главните играчи, извели Обама до победата. В замяна те искат от него промяна на генералната линия. В този смисъл е много интересен фактът, че републиканецът Гейтс е разглеждан като най-важния кандидат, който или ще остане министър на отбраната на САЩ или ще стане държавен секретар. Такова е влиянието на държавниците върху президента. Впрочем, първото си съвещание Обама проведе именно с американското „разузнавателното общество”.

„Ние сме длъжни да разсечем въжетата, свързващи ни с „Титаник”

Въпрос: Какво означава победата на държавниците за Русия?

За нас това не е лош шанс, защото именно те се оказаха наши съюзници на кавазкия фронт По посещението на Медведев в САЩ ни е видяхме, че той не се поддаде на никакви затруднения във връзка със събитията в Кавказ. Във Вашингтон атмосферата беше достатъчно спокойна и благожелателна. 

Въпрос: Какво трябва да направи Русия, за да избегне сътресенията, свързани с възможния икономически колпас на САЩ?

Да развива рублата като регионална валута. Да създаде най-сетне пълноценна нефтена борса. Буквално дни по-рано беше подписано съглашение между Русия и Белорусия за прехода най-накрая към изчисляването на нефта и газа в рубли. И това е началото на процеса на превръщане на рублата в регионална валута. За електричеството, с Казахстан и Белорусия ние вече преминахме на рублата. И сега нашата задача, буквално до края на 2008г., е да се постараем да сключим възможно най-много договори за 2009г. в рубли. При това положение Русия ще може да се отдалечи от глобалната криза, която нараства. Ние сме длъжни да разсечем въжетата, свързващи ни с финансовия „Титаник”, който, от моя гледна точка, в най-скоро време ще започне да потъва.

П.П. Когато Игор Панарин разказа своите прогнози в редакцията на „Известия”, те предизвикаха бурна дискусия. Надяваме се, уважаеми читатели, че и вие ще се присъедините към нея. Ако имате с какво да допълните това интервю, или да възразите – очакваме вашите отзиви на адрес economics@izvestia.ru.Това е линкът, на който може да бъде прочетено интервюто с поф. Панарин http://www.izvestia.ru/politic/article3122838/
vestin

Брой мнения : 26
Registration date : 11.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите